ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
LUNA
APR-2024
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 13 MIN

    Delicii italienești în inima orașului Milano: O călătorie culinară autentică

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Intro

    Bucătăria italiană este un adevărat paradis gastronomic, renumită în întreaga lume pentru varietatea sa, savoarea inconfundabilă și ingredientele proaspete și de calitate. Este o artă culinară profund ancorată în tradiție, dar în același timp deschisă la influențe și inovații. Italia este o țară a regiunilor, iar fiecare regiune are propriile sale specialități și tehnici culinare, ceea ce face ca bucatăria italiană să fie extrem de diversificată și fascinantă.

    Gastronomia italiană se bazează pe ingrediente simple, dar de cea mai bună calitate. Uleiul de măsline extravirgin, roșiile, brânza, pastele proaspete dar și o varietate largă de ierburi și mirodenii sunt elemente fundamentale în multe dintre preparatele italiene. Fie că vorbim despre pizza crocantă din Napoli, paste al dente din regiunea Emilia-Romagna, risotto cremos din nord sau fructe de mare proaspete din sud, bucataria italiană aduce în prim plan arome autentice și simplitate rafinată.

    Milano, una dintre cele mai vibrante și cosmopolite orașe din Italia, are o bucătărie care reflectă acest caracter. Fiind un centru al modei și al afacerilor, Milano este și o meccă culinară unde puteți găsi atât specialități tradiționale italiene, cât și bucătărie internațională influentată de diversele culturi prezente în oraș. De la risotto cu azafran, un fel emblematic pentru regiunea Lombardia, la cotoletta alla milanese, o rețetă de escalop de vițel pane, Milano oferă o varietate de experiențe gastronomice care satisfac cele mai pretențioase gusturi.

    De gustat toate preparatele tradiționale s-a dovedit o misiune greu de realizat dar am reușit să mâncăm bine și relativ ieftin, acolo pe unde am fost. Deși paritatea dintre puternicul euro cu leul nostru autohton nu este cea mai fericită, am încercat să facem rabat de ea și să comandăm tot ce ne-a poftit inimioara.

    Deși inițial am încercat să fac un mic itinerariu gastronomic, notând multe locații renumite pentru a le vizita și degusta preparate renumite, am renunțat la el pentru că ar fi fost mult prea complicată corelarea locațiilor de vizitat, cu cele culinare. Știam deja că oferta gastronomică din Milano este una extrem de generoasă și nu prea avea cum să nu fie bine.

    Panzerotti Luini

    Totuși singura locație pe care mi-am notat-o alături de obiectivele ce aveam să le vizităm, a fost Panzerotii Luini. Dacă te uiți la 2-3 vloguri despre obiectivele și mâncătoriile din Milano sau citești 3-4 recenzii, nu ai cum să nu dai și de această locație care este intens promovată peste tot.

    Aici se stă de obicei la coadă ca la pâinea caldă. Turiștii și nu numai, vin aici atât pentru preparatele bune dar și... ieftine.

    Locația se află la câteva minute de mers de Domul din Milano, pe una din aglomeratele străduțe învecinate cu acesta. La prima noastră vizită de aici, nici nu am prea stat la coadă, cred că maxim 5-7 minute pentru că personalul este extrem de bine organizat și se mișcă foarte rapid cu preluarea comenzilor, încasarea banilor și predarea comenzilor.

    La Luini oamenii vin mai degrabă după panzerotti, un fel de plăcintă umplută cu diverse chestiuni. Aceste plăcinte sunt atât dulci dar și sărate. Pe lângă acestea au și calzone, panini și alte produse de patiserie tradiționale locului. Sincer a fost foarte greu să alegem ceva, oferta fiind foarte variată și tentantă. Dacă mai pui în ecuație și o mică fomică, deja lucrurile se complică simțitor.

    Noi am luat un panzerotti clasic dar și unul dulce. Trebuie să recunosc că aveau un gust divin. Atât de bine preparate, un gust atât de interesant încât nu avea cum să nu-ți placă.

    Prețul a fost chiar decent... ambele costând 6 euro. Locația are 12700 de recenzii pe Google Maps, plus multe altele pe alte site-uri specializate în evaluarea restaurantelor, așadar extrem de populară!

    A doua oară am luat un Cannoli și un torte mele. Astea nu prea mi-au plăcut, soția a zis că-s bune dar papilele mele gustative au zis pas. S-a bucurat tare că a avut porție mai mare. Și astea au costat tot 6 euro (ambele).

    Spontini

    Au mai multe locații dar noi am ales-o pe cea mai cunoscută, cea din centru, aproape de Dom și de Galeriile Vittorio Emanuele. Și aici recenziile curgeau, având peste 8000 pe Google Maps. Nota de 4.2 nu ne-a descurajat. Știm că sunt mulți cei care acordă note doar când au de comentat ceva negativ, iar atunci când au fost mulțumiți nu o fac.

    Acest lanț de pizzeri în sistem de franciză, mai este prezent și în Yokohama, Fukuoka, Tokyo, Seoul sau Doha, având 28 de locații în Italia, 6 în Korea, 3 în Japonia și 1 în Qatar.

    Spontini a început ca un mic restaurant de familie în Milano în anii 1920, oferind mâncăruri tradiționale toscane și fast food pentru viața agitată a orașului. După cel de-al Doilea Război Mondial, s-a transformat într-o pizzerie care servea pizza la felie, devenind faimos pentru rețeta sa inconfundabilă. În 1977, familia Giarelli a preluat afacerea, iar în 1987, fiul lor, Massimo Innocenti, a preluat conducerea, conducând Spontini spre succesul internațional.

    Între anii 1987 și începutul anilor 2000 au fost foarte importanți pentru Massimo Innocenti, care și-a dezvoltat abilitățile în spatele cuptorului primei pizzerii Spontini, învățând fiecare truc al meseriei. Totuși, în primele decenii ale noului mileniu, Massimo a realizat că a sosit momentul să-și extindă afacerea, deoarece un singur magazin nu mai putea răspunde cererii în creștere pentru produsele sale. Astfel, s-a străduit să găsească alte locații și, în 2008, a inaugurat a doua pizzerie Spontini, în Viale Papiniano, Milano. A fost un moment de cotitură în afacere, o întreprindere de familie devenind acum o întreprindere cu totul.

    Modelul Spontini s-a dovedit a fi un succes. Impulsionat de rezultatele bune, Massimo Innocenti a decis să se angajeze pe calea expansiunii. Pizzeriile Spontini din Via Marghera, Via Cenisio și Piazza Cinque Giornate au urmat apoi. Prima pizzerie Spontini a devenit un punct de referință și, în 2013, a primit recunoașterea 'Bottega Storica' din partea Camerei de Comerț, fiind recunoscută ca o instituție istorică în Milano.

    În februarie 2014, în totală concordanță cu nevoile unui oraș în mișcare constantă, a fost deschis primul Spontini Point în via Santa Radegonda, în centrul orașului Milano, lângă Duomo. Spontini Point se bazează pe o nouă formulă: oferă fast food, cu clienții care stau în picioare în timp ce mănâncă felii de pizza, menținând aceeași calitate distinctivă. Împreună cu dezvoltarea în Milano, compania s-a extins și la nivel național, deschizând multe alte locații.

    Așadar noi am mers fix la locația din Santa Radegondo. Am avut noroc și nu am stat nici aici la cozile despre care citeam prin alte recenzii, zeii mâncărurilor fiind alături de noi. Am studiat cu atenție panourile informative amplasate deasupra zonei de servire. Tot felul de pizze care mai de care mai interesantă. Ce să alegi? Mai scoteau și pizza din cuptorul cu lemne amplasat în spate, chestiune care îngreuna alegerea unui anumit tip. Pizza se servea la felie dar se putea comanda și una întreagă. Totuși, era imensă și nimeni nu făcea asta. Cu o felie te cam săturati. Aveau varianta de o felie sau varianta mai mare care avea o felie + încă un alt sfert.

    Am ales o felie Prosciutto și una cu Salam. Am mai achiziționat o apă la jumătate și un suc la pahar.

    Apoi am înțeles care era treaba aici. O chestiune foarte interesantă care sincer m-a impresionat. Ei făceau la cuptor doar pizza Margherita. Apoi tu comandai x, y, z variantă și doar adăugau ingredientele ce erau în plus, ingrediente ce se puneau pur și simplu peste pizza încinsă, proaspăt scoasă din cuptor. Așa că au adăugat pe una din felii salamul iar pe cealaltă, celebra șuncă italiană.

    Blatul era foarte gros, tota diferit față de ce mă așteptam eu, celebrul blat subțire italienesc! Nici vorbă, era gros cât un deget, crocant la bază și super pufos la mijloc. Feliile erau servite pe un carton și primeai și furculiță și cuțit pentru a putea servi cu ușurință preparatul tradițional.

    Aveam la dispoziție mese înalte unde puteam servi rapid preparatul. Să revin la gust. Gustul a fost incredibil, divin, wow! Ne-a plăcut amândurora și ca să nu ne certăm am făcut și schimb de la unul la altul. Salamul era picant și te făcea să bei ceva lichide după. Șunca era și ea subțire tăiată și foarte proaspătă și gustoasă.

    Obișnuit cu pizza tip shaorma de la noi care are 5-6-7 ingrediente, nu m-aș fi gândit că această pizza banală cu doar 3 ingrediente (din care 2 erau mozzarella și sosul de roșii) avea să mă impresioneze așa de tare dar uite că te surprinde ce nu te aștepți.

    Și aici am mai revenit o dată comandând alte tipuri de pizza, care au fost la fel de bune și proaspete. Despre preț... o felie mică costa 7-8 euro iar una mare 9-10 euro... așadar la ambele vizite am cam lăsat peste 100 de lei dar mno... nu mănânci în fiecare zi pizza la 2 pași de Domul din Milano.

    A doua oară când am fost am comandat Ragu și o felie de pizza Cotto & Funghi. La fel de geniale și bune ca și cele de prima dată. Sincer nu am avut ce comenta negativ...

    Doar de faptul că sucul de la dozator, de aproape 3 euro, care era în sistem de self-service ca la ikea sau KFC, era cu limită. Scria că ai voie doar o dată să îți pui. Sincer aș fi vrut să fac de mai multe ori că na... ne era sete dar ca un client conștiincios, am fost a doua oară, am plătit din nou un pahar și am mai luat un refill.

    Starbucks Reserve Roastery

    Foarte aproape de Piața Mercanti este o altă locație pe care am vrut musai să o vizităm. Deși nu sunt eu un mare cunoscător al cafelelor, consum acestă zeamă zilnic sau aproape zilnic și pot aprecia o cafea mai bună. Locațiile tip Reserve Roastery reprezintă destinații premium, unde clienții pot experimenta cafea de cea mai înaltă calitate și procese inovatoare de preparare a cafelei.

    Acest concept oferă o atmosferă sofisticată și exclusivistă, cu o gamă largă de cafele unice și ediții limitate, precum și băuturi speciale dar și produse alimentare gourmet.

    Fiecare Starbucks Reserve Roastery este unic în designul său și oferă o experiență captivantă a cafelei, combinând elemente de producție a cafelei cu o atmosferă de cafenea elegantă și modernă.

    Locația noastră nu făcea excepție de la regulile de sus. Starbucks Reserve Roastery din Milano este prima locație din Europa și a treia din lume, după cele din Seattle și Shanghai. Deschis în septembrie 2018, acest loc emblematic se află într-o clădire istorică renovată, situată în inima orașului Milano, în faimosul district de shopping, Piazza Cordusio.

    Experiența de aici a fost cu adevărat frumoasă, memorabilă și de ce nu... premium. Designul interior este impresionant, combinând elemente moderne cu detalii clasice, reflectând pasiunea pentru cafea și respectul pentru tradiția italiană.

    Aici, clienții se pot bucura de o gamă largă de cafele premium, incluzând sortimente rare și ediții limitate de cafea, preparate folosind metode inovatoare și tehnici artizanale. În plus față de cafea, locația oferă o selecție variată de băuturi speciale, precum și produse de patiserie și așa cum am menționat anterior, deserturi gourmet. Evident că am testat și 2 tipuri de cafea dar și ceva produse dulci care au fost DIVINE.  

    Locația este aglomerată mai mereu, dar la un moment dat se eliberează câte o masă și ai unde să stai. Prețurile sunt mai ridicate comparativ cu alte locații dar experiența merită din plin.

    Via Pasteria

    Am ajuns aici pentru că ne aflam în zona Arcului de lângă parcul Sempione. Total întâmplător, căutând pe Google maps o locație cu recenzii cât mai pozitive. Locația nu are multe recenzii, sub 200 dar nota este mare... 4,8.

    Ne-am dus spre intrare și nu am reușit să intrăm pentru că toate mesele erau pline, plus că erau și 4-5 persoane în față așteptând și ele eliberarea unei mese.

    Sincer mă cam dezămăgisem și eram pe care să renunț dar m-am gândit... ce fac? Plec în altă parte, pierd timp pe drum, poate stau și acolo la coadă. Nu mai bine stăm aici?

    După 5 minute s-a eliberat o masă pentru 2 persoane și țuști amândoi spre ea (celelalte persoane din față așteptau eliberarea unei mese mai mari, fiind împreună).

    Pizza mâncasem, aveam de bifat și celebrele paste italienești iar locația era foarte promițătoare. Aveau un sistem diferit de comandă. Să zic ca la mall... mergi, comanzi, plătești și aștepți să aducă mâncarea. Așa am făcut. Am răsfoit meniul nu foarte stufos și ne-am decis relativ repede.  

    Am comandat bruschetta Rag, bruschetta carbonara, Paste Carbonara și Fusillo. Am luat porții mici. Aveau și mari dar am zis că nu este cazul.

    Locația dispunea de două dispensere de unde puteai lua GRATUIT apă plată sau minerală. Aveau căni mari pe care le puteai umple de câte ori voiai plus căni mai mici. Apă moca pentru toată lumea... ce să-ți dorești mai mult?

    Au venit inițial bruschetele care au fost foarte bune și mai apoi pastele. Am primit un recipient plin cu Grana Padano adică celebra lor brânză italiană care era și de origine protejată (DOP). La fel, puteai pune cât doreai.

    Pastele erau făcute de ei iar bucătăria avea geamuri transparente și puteai să vezi bucătarii în plină acțiune. Pastele pe cât de simple erau, pe atât de gustoase și moi.  

    Toată treaba a costat 45 de euro. Ținând cont de exclusivitatea locației (vis a vis de Arcul Păcii) dar și de preparatele extraordinar de bune, consider că a fost chiar foarte bine.

    Cascina California

    Într-una din seri, am luat-o la pas pe lângă hotelul unde eram cazați. Ne era și foame așa că am oprit la Cascina California. Locația avea destule recenzii pe Google și era și plină. Atât de plină că am așteptat vreo 5 minute până s-a eliberat o masă de 2 persoane.

    Locația era foarte animată, era și ceva meci și televizoarele erau toate pornite și rula meciul de fotbal, iar italienii vorbeau tare și gesticulau, angrenați de amploarea evenimentului.

    Cum locația duduia de hamburgeri și pizza, am comandat... o pizza Prosciutto Funghi și un Hamburger. Pizza de aici nu mai avea legătură cu cea de la Spontini, având un blat subțiiiire dar bine definit. Foarte gustoasă și interesantă. Hamburgerul, foarte bun și el iar cartofii prăjiți au venit ca o completare perfectă.

    Am mai comandat o apă și un pahar de vin și per total am dat doar 25 de euro, ceea ce mi s-a părut incredibil de bine. Am vrut să mai mergem o dată aici, în ultima seară dar... era închis. Cârciumile din Italia au un program mai ciudat.

    Atmosfera a fost foarte faină și după calculele mele erau numai italieni, restaurantul fiind situat cumva la marginea orașului.

    San Giorgio

    În ultima seară, așa cum am spus anterior, voiam să mergem tot la Cascina dar era închis. Am ajuns la San Giorgio. O altă locație aflată aproaep de capătul tramvaiului ce ne ducea pe noi spre cazarea de la B&B. Nu era foarte multă lume, cred că 3-4 persoane, mesele erau goale, iar recenziile de pe Google nu erau wow dar cum absolut toate locațiile anterioare au fost top, am zis că nu are cum să nu fie bine.

    Am comandat 2 beri și 2 pizza. O pizza cu pui și una cu bacon. Pizza din nou diferită față de cele de dinainte. Blatul era subțire dar marginea era foarte umflată. Am tras cu ochiul la italienii din jur. Zic măi ei or mânca coca aia goală așa? Ei bine nu prea o mâncau nici ei.  

    Pizza cu pui a fost super ok. Aia cu bacon a avut nu știu ce roșii uscate, gem, sos, naiba să o ia că nu mi-a plăcut. Cică ceva tradițional... așa o fi fost. Eu m-am mulțumit cu pizza mea cu pui care a fost foarte ok.

    Concluzii

    Bucătăria italiană este o artă culinară încărcată de tradiție și diversitate, iar Milano reprezintă un loc perfect pentru a savura aceste delicii. Am pornit într-o călătorie gastronomică ce a început cu Panzerotti Luini, o locație emblematică ce ne-a încântat papilele gustative cu panzerotti deosebit de gustoase.

    Apoi, am descoperit universul culinar al Spontini, unde am înțeles cum o afacere de familie a devenit o marcă internațională, aducând gustul autentic al pizzei italiene în întreaga lume.

    Nu puteam să ignorăm nici Starbucks Reserve Roastery, o destinație premium pentru iubitorii de cafea, unde am experimentat arome deosebite și procese inovatoare de preparare a cafelei.

    Dar călătoria noastră culinară în Milano nu s-a oprit aici. Am explorat și locații mai puțin cunoscute, precum Via Pasteria, Cascina California și San Giorgio, unde am descoperit bucate autentice și pline de savoare, care ne-au făcut să ne simțim ca acasă.

    Fiecare loc vizitat a avut povestea și farmecul său, iar fiecare gust a fost o călătorie în lumea bogată a bucătăriei italiene. Prin aceste experiențe, am realizat că frumusețea gastronomiei nu stă doar în mâncarea în sine, ci și în poveștile pe care le poartă fiecare preparat și în pasiunea cu care este pregătit.

    Milano este cu siguranță un paradis pentru iubitorii de mâncare, iar această călătorie culinară ne-a adus aminte de bogăția și diversitatea acestei orașe și a bucătăriei italiene în general.  

    Mai departe vă invit la vizionare fotografiilor.

    Poftă bună!

     

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 07.05.24 12:59:50
    Validat / Publicat: 07.05.24 13:57:22
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 Cascina California
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [07.05.24 13:57:05]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în Milano?, MILANO" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: Sfaturi utile pentru vacanța la Milano]

    k-lator
    [08.05.24 11:54:26]
    »

    @⭐ValentinB_88⭐:

    Aia cu bacon a avut nu știu ce roșii uscate, gem, sos, naiba să o ia că nu mi-a plăcut. Cică ceva tradițional... așa o fi fost.

    Păi chiar este ceva tradițional = pomodori secchi (un sortiment special de roșii care se usucă într-un mediu controlat - considerate delicatese) Sunt multe rețete italiene care conțin pomodori secchi, nu numai pizza.

    Acuma... despre gust și plăcut, ce să zic? De gustibus non disputandum est! Dar până la urmă și gusturile astea... se educă!

    webmaster
    [13.05.24 17:50:53]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    ⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
    [13.05.24 17:53:03]
    »

    @webmaster: Mulțumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    k-lator
    Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Milano?:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.35942816734314 sec
    ecranul dvs: 1 x 1