ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
OCT-2020
Prieteni
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Perla Dunării - Restaurantul din Turnul Televiziunii

TIPĂREȘTE URM de aici

În urmă cu aprox. o lună, știind că vom avea niște treburi în Galați, ne-am propus să vizităm și Perla Dunării - Restaurantul din Turnul de Televiziune din oraș. Cu toate că soțul meu nu prea agrează înălțimile, am început documentarea cu atât mai mult cu cât ne aflam (și încă ne mai aflăm) în perioada de restricții pandemice. Prin mesaj, am întrebat dacă în condițiile actuale restaurantul din turn este deschis. În caz contrar, mă interesa să știu dacă măcar accesul pentru peisaj și pentru fotografiere este permis. Mi s-a răspuns cu promptitudine și chiar mi s-a furnizat un număr de telefon pentru rezervare.

Cu două zile înainte de a porni spre orașul de la Dunăre, am telefonat și am rezervat o masă pentru patru persoane la Perla Dunării, în salonul de sus. Am fost rugați ca în dimineața zilei în care urma să onorăm rezervarea, să sunăm din nou pentru confirmare. Ceea ce s-a și întâmplat.

Distanța de la Riverside Hotel cel care ne găzduia în Galați și până la Turnul de Televiziune este de numai 1,1 km, tocmai potrivită pentru o plimbare pietonală înainte de masă și o alta după masă.

Câte ceva despre Turnul de Televiziune - Galați

Construcţia folosită iniţial pentru telecomunicaţii speciale, este fără îndoială un simbol al oraşului. Turnul înalt de 110 m este din beton armat. Este o coloană cilindrică prin interiorul căreia circulă un lift. Există și scări, dar acestea se folosesc doar în situații speciale. Partea superioară a turnului, tot circulară, are diametrul de 14 m și găzduiește salonul de sus al Restaurantului Perla Dunării. Mai sus de acesta, cu acces tot cu liftul sau uneori pe scara circulară, sunt alte două etaje cu relee de televiziune și cu alte instalații sofisticate necesare transmiterii sau captării undelor, înregistrării de informații meteorologice, etc… Nivelul cel mai de sus este de fapt o schelărie metalică pe care sunt montate emițătoare, antene parabolice, radar antiaerian și altele. Această construcție a fost finalizată în martie 1968.

Cam asta știam despre Turnul de Televiziune din Galați, situat pe cea mai înaltă parte a malului de Dunăre. Ceea ce face ca această construcție să fie unică în România este faptul că găzduiește un restaurant cu două saloane, primul - la parter - cu 220 de locuri, al doilea la etajul 1 (de fapt în turn, la 100 m înălțime) cu numai 84 de locuri.

Turnul de Televiziune cu Restaurantul Perla Dunării se află pe Str. Victor Vâlcovici, nr. 1 și poate fi zărit de departe, din orice punct al orașului, de pe Dunăre și chiar de dincolo de fluviu.

Vizita noastră la Restaurant Perla Dunării din Turnul Televiziunii

Am ajuns acolo pe înserate. Primul șoc a fost acela că în salonul de la parter, învăluit de o lumină discretă, nu era nici un consumator. Doar barmanul ne-a ieșit în întâmpinare și ne-a condus la lift. Ne-a informat că taxa pentru lift (5 lei/persoană - adulți) se plătește pe nota de plată, că în restaurant nu se fumează, dar că putem apela la lift pentru a coborî ori de câte ori dorim să fumăm. Cu masca pe figură, am urcat singuri încercând a cronometra timpul de urcare. Fix 1 minut și 20 de secunde. La ieșire, de o parte și de alta a liftului se află două uși care dau înspre scări. Foarte aproape se află toaletele, apoi salonul circular mărginit de geamuri. Doar câteva ochiuri mici se pot deschide. Ele sunt acoperite cu plase contra insectelor ceea ce face imposibilă fotografierea. Cel puțin cu mijloacele tehnice de care dispun eu.

Dacă am o părere de rău vis-à-vis de vizita la acest restaurant - cel mai înalt din România - este faptul că nu am putut fotografia în bune condițiuni orașul văzut de sus și Dunărea în unduirea ei. Se lăsa seara și - prin geamuri - ne-am bucurat de priveliști minunate. Poți vedea până departe întinderea verde și orașul înconjurat de ape. Pe măsură ce întunericul se instala, miile de luminițe îmbrăcau orașul marcând cartierele și șerpuirea străzilor.

Salonul de servire este - bineînțeles - circular și are doar un rând de mese (cu câte patru locuri) dispuse pe lângă pereții exteriori. Imaginea este fantastică indiferent de masa care ți-a fost rezervată. Dar, odată ajunși sus, am avut un alt șoc. Salonul de sus era gol, dar cu toate mesele aranjate, gata să-și primească oaspeții. Am fost singurii consumatori în tot timpul cât am rămas acolo. O muzică în surdină, foarte plăcută auzului, asigura fondul sonor. Nu clinchet de pahare, nu discuții pe ton ridicat, nu forfotă umană… doar noi și liniștea cerului.

Toaletele au și ele forma curbată a turnului, sunt curate și dotate cu tot ceea ce este necesar. În plus, dezinfectante pentru mâini.


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Ospătărița care ne-a întâmpinat, foarte amabilă și dispusă a ne face pe plac vis-à-vis de pretențiile noastre culinare, purta mănuși și mască de protecție.

Ce am comandat? Pentru început Apă plată Bucovina, Palinca Ardealului și Sheridan’s Lichior. Pentru că eram la Dunăre, trebuia să mâncăm pește. Cu o singură excepție (Spaghete Funghi Porcini) a urmat peștele - Crap la grătar cu mămăligă și mujdei de usturoi. Ca desert, Papanași cu dulceață. Toate acestea - asezonate cu multe povești și glume - au fost stropite cu Vin Jidvei Fetească Regală.

Dacă la început ni s-a părut bizar să fim singurii consumatori în tot localul, încet-încet ne-am relaxat și am avut parte de o seară minunată, la înălțime.

Poate că unii sunt tentați să creadă că, din cauza amplasării restaurantului la înălțime, şi preţurile sunt la înălțime. Dar, nu! Prețurile practicate la Restaurant Perla Dunării din Turnul de Televiziune - Galați nu sunt prea mari. Ba chiar la anumite produse sunt mai mici decât în alte părți.

Prețuri? Apă plată Bucovina (rece) - 8,5 lei/sticla de 750 ml, Apă plată Bucovina (la temperatura camerei) - 5 lei/sticla de 330 ml, Palinca Ardealului - 11 lei/50 ml, Sheridan’s Lichior - 16 lei/50 ml, Spaghete Funghi Porcini - 31 lei/porția, Crap la grătar cu mămăligă și mujdei de usturoi - 33 lei/porția, Papanași cu dulceață - 16 lei/porția, Vin Jidvei Fetească Regală - 40 lei/sticla de 750 ml. La toate acestea, tot pe nota de plată, se adaugă Taxa Lift adulți - 5 lei/persoană.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Dacă “vizitarea” orașului din înălțimea Turnului de Televiziune nu a fost de ajuns, dacă aveți măcar o jumătate de zi liberă în Galați, vă recomand un popas de suflet la Biserica Fortificată Precista - un monument istoric și apoi o plimbare pe Faleza Dunării. Prospectarea mai amănunțită a orașului cere mai mult timp, dar satisfacția va fi deplină. O plimbare La pas prin Galați vă va dezvălui măcar în parte frumusețea orașului de la Dunăre.

Încheiere

Nu vreu să închei fără a mărturisi că atunci când plănuiam vizita la Restaurantul Perla Dunării din Turnul de Televiziune - Galați, aveam în fața ochilor Berliner Fernsehturm - Turnul din Berlin (căruia turiștii îi spun prescurtat “Turnul Alex” pentru că se află în apropiere de Alexanderplatz). Am văzut acest turn de câteva ori, dar niciodată nu am urcat la restaurantul de sus. Înălțimea inițială a turnului a fost de 365 m, dar prin instalarea unei noi antene, a mai adăugat 3 m.

Desigur, Turnul de Televiziune din Galați, cu înălțimea lui de 110 m, este departe de primele patru astfel de edificii din Europa - Turnul de Radio și Televiziune "Ostankino" - Moscova (540 m), Turnul de Comunicații și Televiziune - Kiev (385 m), Turnul de Radio și Televiziune - Riga (380 m) sau Turnul de Televiziune - Berlin (368 m).

Chiar dacă pare modest față de acestea, Turnul de Televiziune din Galați - 110 m - este al nostru și este cel mai înalt din România. Priveliștea de sus este unică, iar o seară petrecută cu prietenii acolo, sus, este și ea unică. Ce să mai vorbim de un eveniment de mai mare anvergură?

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 19.10.20 11:26:57
Validat / Publicat: 19.10.20 12:36:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GALAȚI.

VIZUALIZĂRI: 18114 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Galați - Turnul Televiziunii, 110 m înălțime.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

k-lator
[19.10.20 17:42:24]
»

@iulianic:  Foarte interesantă

povestea ta despre turnul televiziunii. ​​

” Dacă am o părere de rău

vis-à-vis de vizita la acest restaurant - cel mai înalt din România -

este faptul că nu am putut fotografia în bune condițiuni orașul văzut de sus și

Dunărea în unduirea ei.”

​​Priveliștea trebuie să fi fost una foarte frumosă, păcat că

nu ne-ai putut arăta câteva poze.

Aș vrea să adaug și

faptul că cea mai înaltă clădire din România este Sky Tower București,

de pe Barbu Văcărescu, care are o înălțime de 137 de metri și în care de asemenea

există un restaurant la ultimul etaj, deci cred că acela trebuie să fie cel mai

înalt din România (exceptând evident restaurantele din localurile de altitudine

montană ????).

Una peste alta, să v fie de bine, sper

că vizita a meritat, iar mâncarea a  fost tot la înălțime ????!!

krisstinnaPHONE
[19.10.20 18:29:08]
»

@iulianic:  Eu am mâncat la restaurantul din turnul televiziunii din Berlin. Diferența nu e dată doar de înălțime ci și de liftul vitezoman dar silențios care urca in câteva secunde dar și de faptul că se rotea, la primul nivel puteai doar admira orașul de sus, la al doilea puteai mânca/bea ceva in timp ce turnul se învârtea încetișor Bine, doar partea superioară se mișca, nici nu sesizam decât in clipa in care se schimba peisajul ​​

Foarte interesantă recomandare ta, e de ținut minte, sper sa treacă pandemia ca locul sa devină mai vesel.

Până la urma a fost excelent: ați închiriat restaurantul tot, erați vedete

Să va fie de bine, o toamna frumoasa vă doresc!

iulianicAUTOR REVIEW
[19.10.20 18:58:25]
»

@k-lator:  Mulțumesc pentru urare și pentru ecou!

Priveliștea trebuie să fi fost una foarte frumosă, păcat că nu ne-ai putut arăta câteva poze.

Da, priveliștea a fost frumoasă. Am făcut și poze (atât cu aparatul foto, cât și cu telefonul), dar cum lumina naturală se împuțina, iar lumina artificială din interior reflecta în geamuri… îți dai seama ce a putut să iasă. Am atașat totuși (la sfârșit) trei imagini care nu-mi plac deloc - P29, P30, P31.

Cât despre faptul că mai există un restaurant la înălțime, care-l depășește pe cel din Galați… E drept că este la o altitudine mai mare, dar nu este într-un turn de televiziune. Faptul că Sky Tower se află în București… cu atât mai bine pentru noi. Așteptăm să treacă pandemia și îl vom vizita.

iulianicAUTOR REVIEW
[19.10.20 19:14:18]
»

@krisstinna: Într-adevăr, pentru câteva clipe ne-am simțit vedete. A fost și plăcut, dar a fost și puțin trist pentru că am găsit localul gol, aproape amorțit. Mă întreb dacă nu rezervam noi, dacă nu confirmam venirea în dimineața zilei respective, mai era localul deschis?

​Știam – din teorie și din spusele altora – cum este în Turnul Televiziunii din Berlin. Lifturi vitezomane am mai întâlnit și nu cred că mi-ar fi dat vreo stare ciudată. Nu altitudinea mă fascina, ci faptul că se rotește. Dar… va veni ziua în care vom ajunge și acolo!

Deocamdată, mulțumim pentru urări! Sper să avem o toamnă frumoasă ceea ce vă doresc și eu. Totuși, cu noile restricții… cred că s-a terminat cu plimbăreala noastră.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismisPHONE
[19.10.20 19:41:55]
»

@iulianic:  În mod ciudat, fără să am vreo explicație plauzibilă pentru acest fapt, n-am urcat în turn decât de 2 ori! Am mai vrut o dată (se preconiza un apus de soare superb!), dar nu ne-au primit, ni s-a spus de jos că în salonul de sus sunt ocupate toate mesele.

Mulțumesc pentru reamintire! Și... da, să treacă nebunia și... Doamne, câte așteaptă la rând, de (re) văzut ​și de făcut!...  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[19.10.20 20:07:24]
»

@crismis:  Ce frumos trebuie să fie un apus de soare privit din Turnul Televiziunii! Și răsăritul probabil că ar fi la fel de frumos, dar restaurantul nu este deschis atunci când se crapă de ziuă.

Am auzit că se fac nunți superbe în restaurantul din turn. Și în general petrecerile cu grupuri mari trebuie să fie frumoase. Noi am fost doar patru persoane, dar ne-am simțit bine. În plus, am mai bifat un obiectiv pe care-l aveam de mult pe lista de opțiuni turistice.

Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiPHONE
[19.10.20 23:00:12]
»

@iulianic:  Am vrut sa merg cu copiii in Sky Tower acum vreo doua saptamani dar nici eu, nici ei n-am putut sa reținem on line o masa -trebuia apelat la un sait intermediar la care am insistat f.mult-asa ca am renuntat si am mers in alta parte la Diesel la lacul Floreasca

iulianicAUTOR REVIEW
[20.10.20 10:08:42]
»

@Michi:  Din păcate, acum nu mai putem merge nicăieri. Pandemia ne-a mai adus niște restricții. Sperăm însă că totul va reveni la normal cândva, iar noi ne vom relua plimbările, vizitele, întâlnirile… Până atunci nu putem face decât planuri și liste de opțiuni.

Sky Tower este și pentru mine o curiozitate. Am văzut ceva pe internet, dar întotdeauna după o astfel de documentare dorești să vezi cu ochii tăi. Fiind în București, ne va fi mai ușor să ajungem acolo. Sănătate să fie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, iulianic, k-lator, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Galați? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083002090454102 sec
    ecranul dvs: 1 x 1