BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
2 restaurante bune în Constanța - Bosfor și Esplanada
Vă povesteam în articolul anterior că, pe la începutul verii, un eveniment fericit petrecut în familia unor buni prieteni ne-a prilejuit o vizită de 3 zile (2 jumate, mai precis) în Constanța. Desigur, o parte din mese au fost asigurate, dar a trebuit să ne descurcăm de capul nostru pentru cinele de vineri și sâmbătă. Ceea ce ne-a incitat, căci am putut alege locuri prin care n-am mai fost. Sau n-am mai fost de curând.
Bosfor Restaurant – Bd. Tomis 48A, www.bosforanatolya.com, orar zilnic 10:00-00:00, nota 4,6/1700 pe Google
De fapt, are 2 intrări, una din Bd. Tomis (în restaurant), cealaltă din spate, din str. Ecaterina Varga (pe terasă). Noi am accesat-o pe acesta din urmă. Dacă s-ar fi întâmplat invers, probabil că aș fi recunoscut locul din prima, pentru că am mai mâncat aici cu ocazia evenimentului la care am participat acum câțiva ani împreună cu prietena mea, Fidan și despre care am povestit pe site în detaliu: tur pietonal & vânătoare de comori arhitecturale. Precum îi sugerează numele, este vorba despre un restaurant cu specific turcesc.
L-am ales pentru că e foarte aproape de „casa” noastră temporară (Hotelul Continental Forum) și pentru că ne era dor de gastronomia orientală. Am pătruns deci pe terasa amenajată în curtea proprietății, pe o suprafață apreciabilă, în stil turcesc, cu mese și băncuțe de lemn acoperite cu țesături tradiționale. Terasa este în aer liber, dar bună parte din mobilier se găsește sub niște copertine uriașe, astfel că locul se pretează și în caz de vreme ploioasă (dar caldă); din fericire, n-a fost cazul, nu ne-a deranjat niciun strop de apă căzut din cer de-a lungul micului nostru sejur.
Nu era deloc aglomerat, ceea ce ne-a mirat, dar și bucurat în același timp. Întâi ne-am dus până în capătul dinspre restaurant, să admirăm preparatele expuse în vitrinele frigorifice, am făcut și vreo 2 poze, apoi ne-am ales o masă. Imediat am fost preluați de un ospătar, care ne-a adus meniuri și ne-a lăsat să le cercetăm. O parte din preparate sunt notate în stil clasic, cu cuvinte (în română și engleză), ba și însoțite de enumerarea ingredientelor principale, altele sunt însoțite de fotografii color explicite. Oferta cuprinde aperitive, feluri principale, garnituri, deserturi – majoritatea din bucătăria turcă, dar și unele ușor adaptate stilului nostru tradițional.
Am ales pentru început o porție de lahmaçun (delicioasa „pizza” cu carne tocată de vită și bucățele fine de legume; 25 lei) s-o împărțim, apoi câte un fel principal: eu, Ali Nazik (fâșii de carne de vită prăjite pe pat de piure de vinete cu iaurt; 70 lei), iar Tati, Saç Kavurma (un soi de tigaie picantă în stil turcesc, ce reunește carne de vită și legume; 60 lei). De băut – ce puteam să luăm decât câte un draft rece de bere (17 lei)?! Nu, nu Efes (Efes aveau doar la sticlă), ci Ursus. Fie și Ursus! ; la ce sete vedeam...
Am primit destul de repede „pizza” , care s-a dovedit a fi fabuloasă! Blat subțire, umplutură multă, ideal de iuțică, asezonată din plin cu sumac, pătrunjel verde și, opțional, cu zeamă de lămâie. Hmm, îmi plouă-n gură doar când scriu... Berea însă a fost ușor dezamăgitoare, cel puțin a lui Tati, care avea un gust un pic ciudat, ca de... gaz; a mea părea mai normală. De aceea pentru partea a doua a cinei s-a necesitat un refill, dar de data asta am decis să nu riscăm și să luăm câte un Efes îmbuteliat (23 lei).
Felurile principale n-au întârziat nici ele prea mult, le-am primit aburinde și într-o prezentare de mare clasă, în vase specifice din aramă! Ne-am bucurat când le-am văzut, dar un pic ne-am și pleoștit, realizând că-s atât de mari, încât sigur nu le vom putea dovedi! Mai ales că deja ne cam săturasem cu lahmaçunu’... În plus, am primit și câte o pită fierbinte, abia scoasă din cuptor, din cele ce se desfac la copt în 2 staturi, lăsând între ele un gol de aer. Totul a fost delicios, carnea condimentată fix cât trebuie, adaosul de (multe) legume și orezul cu fidea armonizându-și în mod fericit aromele. Nu degeaba bucătăria turcească este recunoscută ca una dintre cele mai bune din lume!
Precum am estimat, n-am reușit să mâncăm tot, însă am decis să nu luăm nimic la pachet, n-am fi avut ce face cu resturile după ce le-am fi ținut o noapte sau două în frigiderul de la hotel. În plus, tot vom fi mâncat în zilele ce vor urma!... Am sărit, desigur, peste desert/cafea/ceai și am cerut nota de plată, care a totalizat 235 lei. Tipsul am fi putut să-l adăugăm pe notă, dar am preferat să-l oferim cash, separat. Pentru a mai consuma (o parte infimă) din caloriile ingerate, am făcut o mică incursiune prin împrejurimi, apoi ne-am retras la hotel.
Bistro Esplanada – Str. Mircea cel Bătrân 62, www.esplanada-constanta. metro. rest, deschis zilnic 10:00-23:00, nota 4,4/1674 pe Google
Se află fix în fața Hotelului Continental Forum, pe terasa imediat inferioară, deasupra plajei Modern. Are o zonă impresionantă de interior (am zărit-o din ușă, când am vizitat toaleta) și, în sezonul cald, o terasă exterioară cu doar câteva mese, dispusă pe „aleea” ce se face în stânga primului rând de trepte, cum cobori spre plajă.
Aici am ajuns pentru cina de sâmbătă seara. Petrecuserăm vreo 2 ore pe plajă, dar înainte de asta, la coborâre, ne abătuserăm să vedem care-i treaba. Ne-a plăcut view-ul și atmosfera intimă a locului și am avut inspirația să rezervăm o masă pe terasă pentru mai târziu; nu pe prima linie, cu vedere neobstrucționată la mare, ci pe a doua, însă nu-i rea vederea nici de-aici.
Nu eram noi chiar dichisiți de cină, dar până la urmă locul nu-i neapărat cine știe ce fiță, iar vara, la mare, se acceptă și țol mai puțin festiv. Așa că am șezut, invitați la masa noastră de un tânăr drăguț, ne-am relaxat și am prins a studia oferta. Care e destul de vastă, cuprinzând de toate pentru toți, de la aperitive până la pizza și deserturi.
De data asta eram chitiți pe pește și, ca să nu pățim ca în seara precedentă, am decis să luăm fiecare doar câte un fel principal, fără aperitive care să ne strice foamea: au fost biban de mare (79 lei) și chefal (69 lei), ambele la plită. De udat, am împărțit o sticlă de vin roze La Plage (95 lei) și una mare de apă minerală (22 lei).
Timpul de așteptare a fost rezonabil și oricum ne-am delectat cu băuturile răcoritoare și cu priveliștea plajei și a mării. Peștii s-au dovedit proaspeți și gustoși, de dimensiuni optime și au venit însoțiți de mămăligă, un sos fin de usturoi și pătrunjel și de un pic de lămâie. O masă pe deplin satisfăcătoare! Nota a totalizat 265 lei și, la fel, am putut oferi binemeritatul tips separat.
În concluzie, ambele restaurante ne-au prilejuit experiențe memorabile (o biluță neagră pentru berea draft de la Bosfor), ne-am întoarce (și probabil o vom face) la ambele, ambele sunt de recomandat!
Trimis de crismis in 07.12.24 11:54:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CONSTANȚA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@crismis: La Esplanada am mâncat și noi, cu o săptămână sau două înaintea voastră, când am fost câteva zile la Constanța... și tot produse din pește am mâncat! La prânz când am fost noi cu greu am găsit o masă liberă pe terasă sau pe aceea alee de acces. Pe lângă mâncarea gustoasă, vederea spre mare, spre plaja Modern este superbă!!!
Am ajuns la Esplanada după ce am fost dezamăgiți de restaurantul Zorile... era preferatul nostru când ajungeam la Constanța... dar acesta este alt subiect!
Despre Bosfor pot spune că doar am trecut pe lângă el, dar am reținut că merită!
În rest numai de bine și să vă fie de bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Constanța — scris în 11.01.24 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 [Sali's Taco & Turkish Food] Experienta culinara dezastruoasa!!! — scris în 05.06.22 de ux125182 din CONSTANţA - nu recomandă
- Aug.2021 [Restaurant Reyna / Portul Tomis] Prima experiență proastă din viața mea — scris în 30.08.21 de ux122289 din CONSTANțA - nu recomandă
- Aug.2021 [Restaurant Konak] Nota 10 — scris în 22.08.21 de S Karina din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 [The Burger Factory] Gustul de peste Oceanul Atlantic — scris în 02.08.21 de Mihnea-Alexandru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 [Sali's Taco & Turkish Food] Super multumita — scris în 25.07.21 de S Karina din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 [Cherhanaua Pontica] Belone Belone... — scris în 21.06.21 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ