ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2019
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
JUL-2019
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Tratoria Buongiorno - Casa Lido

TIPĂREȘTE

In luna iulie a avut loc un important și fericit eveniment de familie. Fiul meu cel mare s-a gândit să se căsătorească, mai exact a făcut cununia civilă, nunta fiind deja planificată pentru anul viitor. S-au gândit să plece din țară, să muncească in altă parte, așa că s-au grăbit puțin cu oficializarea legăturii lor, deoarece ar fi in avantajul lor dacă sunt căsătoriți (după spusele lor). Bineînțeles că evenimentul trebuia sărbătorit. Nu a fost ceva măreț, doar o masă in familie. Locația au ales-o protagoniștii evenimentului și au avut mână bună. Au rezervat o masă la Tratoria Buongiorno – Casa Lido.

Locația o cunosc de multă vreme. In perioada studenției veneam pe terasa restaurantului cu colegii la o bere. Abia acum insă am intrat și in clădirea Casei Lido.

Casa sau mai bune zis, palatul, a aparținut lui Constantin Angelescu, om politic, medic și profesor universitar, ministru al Instrucțiunii Publice in guvernele Brătianu și Duca. A avut un important rol in modernizarea invățământului românesc, el fiind cel care a instituit in anul 1925 examenele de bacalaureat și a promovat deviza ”Școală cât mai multă! Școală cât mai bună! Școală cât mai românească! ”. Deviză care ar trebui urmată cu sfințenie și in zilele noastre.

La inceputul secolului al XX-lea, Constantin Angelescu impreună cu soția sa, Virginia Angelescu Monteoru, cumpără un teren in centrul Bucureștiului unde, un an mai târziu vor construi o casă. Construcția clădirii de pe strada C. A. Rosetti a durat aproape doi ani și a fost realizată in stil neoromânesc de către arhitectul Socolescu. Casa a fost menționată in anul 1935, in primul ghid al Bucureștilor, lansat de către Iorga impreună cu fiica sa, Liliana, și a adăpostit una dintre cele mai impresionante biblioteci ale vremii, cu peste 50.000 exemplare de cărți, titluri rare, protejate și ținute in perfectă stare de medicul Angelescu. Biblioteca rivaliza cu cea a lui Nicolae Iorga, existând o adevărată ”competiție” intre cei doi referitoare la achiziția unor cărți rare. Se spune că cei doi ”mituiau” librarii ca să primească primii o carte rară sau un titlu mai ”enteresant”.

Cărțile au dispărut in perioada comunistă, nu se știe exact ce s-a intâmplat cu ele. Doar moartea l-a scăpat pe Constantin Angelescu de inchisorile comuniste, unde cu siguranță ar fi ajuns dacă nu murea in anul 1948. Casa a fost luată de regimul comunist, și a avut mai multe destinații, sfârșind cu cea de restaurant. După perioada comunistă moștenitorii familiei au revendicat casa, a a fost un indelungat proces, și, in cele din urmă a fost restaurată și redeschisă sub forma unui elegant restaurant.

Restaurantul, așa cum am menționat, se află pe strada CA Rosetti, la nr. 13, vis-avis de Cinema Scala. Dispune de o terasă mare și umbroasă, unde nu am stat, masa noastră fiind rezervată in interior.

Când intri in restaurant ai impresia că ai intrat intr-un palat. Doar barul amplasat chiar la intrare, amintește că te afli intr-un restaurant. De aici, niște scări din marmură, cu balustradă sculptată, te conduc la saloanele aflate la etaj. Lumina naturală intră discret in casa scărilor print vitraliile luminatorului. Sus sunt mai multe saloane, in care se pătrunde prin frumoase uși cu vitralii. Saloanele au diferite mărimi și poartă nume de orașe italienești, Venețian, Roman, etc. Candelabre mari, din cristal asigură lumina pe holurile dintre saloane și in saloane. Noi am avut o masă rezervată in Salonul Venețian, unde pot intra aproximativ [20] persoane.

Masa a fost frumos aranjată, era curat, aerul condiționat mergea, totul era perfect pentru un așa eveniment.

Meniul restaurantului este unul italienesc, mediteranean, cu salate, pizza, paste, pește, fructe de mare dar și grătare din antricot sau mușchiuleț de vițel și nelipsitul burger. Meniul complet il puteti găsi la trattoriabuongiorno.ro/ro/meniu/lido. Nu mai știu exact ce au comandat toți, eu personal am comandat o supă de scoici, servită cu pâine prăjită cu usturoi (delicioasă) și Tagliatelle con Frutti di Mare. A fost foarte bun și nu am auzit reclamații nici de la ceilalți comeseni.

De băut s-a băut de toate: whisky, vin, bere, limonadă și… apă. Nu s-a consumat prea mult, tinerii nu au băut deoarece de la restaurant plecau direct la munte unde urmau să petreacă cu câțiva prieteni (fără babalâci????).

Desertul nu a fost al restaurantului, am avut un tort pe care l-am comandat la o cofetărie din București, special pentru acest eveniment. Din partea restaurantului am avut insă câte un pahar de șampanie.

Servirea a fost foarte bună, am avut un chelner dedicat.

In pauza dintre feluri am făcut o plimbare prin restaurant. Celelalte saloane erau goale, oaspeții restaurantului preferând terasa. Dar a fost mai bine așa, putând astfel să mă plimb in voie și să fotografiez fără să deranjez. Toaletele erau la etaj, foarte curate, cu instalații sanitare din alamă, respectând design-ul epocii in care a fost construită casa. Chiuvete ovale, incorporate in blat din marmură, oglinzi cu rame aurii, sculptate, totul bine ales in armonie cu stilul casei.

Prețul nu a fost prea mare, chiar mă ateptam la mai mult, cred că motivul a fost că nu am consumat prea multe băuturi alcoolice.

Ne-am simțit foarte bine, cu siguranță vom mai reveni. Recomand acest restaurant, aflat chiar in centrul Bucureștiului.


[fb]
---
Trimis de Mika in 28.07.19 18:43:45
Validat / Publicat: 28.07.19 19:50:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 556 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Terasa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan
[28.07.19 20:06:47]
»

Foarte frumoasa locatia.

Casa de piatra tinerilor insuratei!

MikaAUTOR REVIEW
[28.07.19 20:32:01]
»

@adrianbogdan: Mulțumesc!

Zoazore
[28.07.19 20:49:04]
»

@Mika: Casă de piatră tinerilor! Nu mi te pot imagina soacră! Ești așa de tânără și frumoasă!

Locația e elegantă și cu mult stil, se cunoaște că a aparținut elitei intelectuale! Și a avut marele noroc să nu moară!

Noi am avut o masă rezervată in Salonul Venețian, unde pot intra aproximativ persoane.

= cam câte persoane, totuși?

MikaAUTOR REVIEW
[28.07.19 20:53:19]
»

@Zoazore: Ha, ha. 20 persoane. Nu știu cum am uitat sa scriu. Vârsta. Mulțumesc de urări. N-am ce sa fac, sunt soacra chiar dacă nici mie nu îmi vine sa cred.

Zoazore
[28.07.19 20:56:31]
»

@Mika: Chiar că restrâns! Doar 20 de persoane...

Să vă fie de bine! Și vouă, dar și lor!

doinafil
[28.07.19 21:09:22]
»

@Mika: Casă de piatră și de la mine, pentru Ștefan și Andreea!

N-am intrat niciodată la Lido, nici înainte nici după ' 89.

Este superbă casa, așa cum se construia odată, nu ca acum - doar sticlă li metal!

Să dea Domnul să ai parte și de nepoței! Atunci chiar că vei fi invidiată, pentru că vei fi o bunică foarte tânără!

MikaAUTOR REVIEW
[28.07.19 21:13:39]
»

@doinafil: Mulțumesc!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.07.19 22:06:30]
»

Casă de piatră copiilor!

MikaAUTOR REVIEW
[28.07.19 22:08:37]
»

@Dragos: Mulțumesc!

nicole33
[28.07.19 22:14:39]
»

@Mika:

Casă de Piatră tinerilor! Fericire şi noroc!

Locația au ales-o protagoniștii evenimentului și au avut mână bună. Au rezervat o masă la Tratoria Buongiorno – Casa Lido.

Au făcut o alegere excelentă.

Sunt ani de când nu am mai fost la Lido. La Lido am făcut banchetul de terminarea liceului. Acum se poartă ieşiri la munte sau prin ţări străine , dar noi avem amintiri tare frumoase de acolo.

MikaAUTOR REVIEW
[28.07.19 22:55:37]
»

@nicole33: Mulțumesc! Asa este. Și eu am amintiri frumoase din tinerețe legate de Lido. S-au mai schimbat vremurile.

crismis
[29.07.19 07:28:04]
»

@Mika: Casă de piatră mirilor!

Cunosc restaurantul, am mâncat acolo cu o prietenă acum câțiva ani. Ceva paste și câte un pahar de vin. Și noi ne-am mirat că prețurile au fost absolut decente!

În altă ordine de idei, sunt fericită când văd că o astfel de bijuterie de casă continuă să fie întreținută și să strălucească!

MikaAUTOR REVIEW
[29.07.19 07:34:22]
»

@crismis: Mulțumesc!

Yolanda
[29.07.19 08:19:49]
»

@Mika: o adevarata bijuterie casa Lido, ma bucur ca arata ca un palat, ca este bine îngrijita.

Si eu am vizitat doar terasa în tinerete, era un loc preferat pentru studentii de la Politehnica, când mai " chiuleam" (inventam diverse motive) de la vreun seminar si toata grupa era adunata la Lido...

Casa de piatra si o viata frumoasa pentru cei tineri!

MikaAUTOR REVIEW
[29.07.19 08:26:07]
»

@Yolanda: Mulțumesc!

Dana2008
[29.07.19 12:51:36]
»

@Mika: Casă de piatră tinerilor!

FELICITĂRI mama soacră, să nu-ți stresezi nora ca alte soacre!

Să fiți sănătoși toți și să vă bucurați de tot ce vă oferă viața.

Felicitări pentru articol și mulțumim pentru recomandare! Interesant si istoricul clădirii. Din ecouri am dedus ca era locul preferat de studenți pentru ieșirile la o bere...nostalgie!!!

Călătorii plăcute!

Numai bine! Te pup, Mika! ????????

tata123 🔱
[29.07.19 13:12:47]
»

@Mika: Casă de piatră! Arată bine interiorul palatului! În această iarnă-primăvară am „asistat” și la redeschiderea hotelului interbelic Lido. Se pare că a fost construit și a aparținut aceluiași dr. Constantin Angelescu. Pe mine m-a impresionat mereu faptul că la Lido se află primul bazin cu valuri artificiale din Capitală (viabucuresti.ro/bazinul-c ... luri-de-la-lido). Din păcate el nu mai funcționează de ani de zile, poate noii proprietari vor lua măsuri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[29.07.19 13:14:07]
»

@Dana2008: Mulțumesc! Să știi că sunt o soacră model, mai rara așa ceva ????. Vacanță plăcută in continuare!

MikaAUTOR REVIEW
[29.07.19 13:19:35]
»

@tata123: Mulțumesc! Da. Hotelul a aparținut tot familiei Angelescu. Urmașii au reușit să obțină, după indelungate procese, restituirea proprietăților, din ce am citit prin presă.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.08.19 17:16:03]
»

Mîncarea e bună, atmosfera, seara, pe terasă, este plăcută, în schimb ospătarii se dovedesc cam puțini cînd e terasa plină. Adică servirea e cam înceată, cam la limita „deranjant”-ului. Nu apuci să te enervezi, dar nici mult nu mai e. Prima comandă o iau și o aduc la timp, apoi depui ceva eforturi să ceri a doua bere, al treilea șpriț etc.

P.S.: Citatul ăla cu „școală cît mai românească” capătă conotații amuzante în epoca asta haotică: școala, azi, se dovedește destul de „românească”

MikaAUTOR REVIEW
[10.08.19 17:53:03]
»

@abancor: Nu am fost pe terasă, este in planurile noastre. Din păcate, problema cu servirea și lipsa de personal incepe să devină acută, in mai multe restaurante, și nu numai din București. Ai, dreptate, o distanță mare intre insemnătatea vorbelor lui Constantin Angelescu atunci, la inceput de secol XX și acum, la peste 100 ani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, crismis, doinafil, Mika, tata123 🔱, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085730075836182 sec
    ecranul dvs: 1 x 1