ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
APR-2017
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La Zavat, pe o stradă în spre Hala Traian

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vin Floriile! Se mănâncă pește mai mult decât de obicei sau poate chiar obligatoriu pentru cei ce țin mult la regulile ortodoxe. Dar cum în duminica de Lăzărică suntem ceva mai departe de capitală și cum pe acolo unde ajungem nu prea găsești pește proaspăt sau mai variat, am hotărât că n-ar fi rău un prânz la un local cu specific pescăresc, nu prea ușor de găsit unul bunicel, să nu fiu pretențioasă să zic bun. Așa că, având ceva drumuri prin capitala ce-i la doi pași de casă, am ales să servim prânzul în oraș, fără alcool din păcate. Fără alcool pentru că șoferul s-a dat viteaz că lasă mașina la serviciu dar s-a răzgândit, din dragoste pentru mașină sau poate din dragoste de pingele, nu știu. Cert este că ne-am dat întâlnire în Piața Iancului la o oră când alții deja flămânzeau, mult după prânz. Preț de cam două stații mai departe poposim pe str. Popa Nan la nr. 16. De fapt mai mergem căteva case, facem dreapta și găsim un loc unde poate fi lăsată mașina în siguranță, jumate pe trotuar, jumate pe drum. Ne întoarcem la nr. 16 și fix din doi pași făcuți din stradă, intrăm în restaurant.

Ne întâmpină un ospătar, ne îndrumă către o masă și primim meniul. Până să-l răsfoim, ne aruncăm prima dată ochiii prin jur, atât cât să nu deranjăm căci în sala micuță a restaurantului, unde nu încap, cred, mai mult de 30 persoane socotind după numărul de mese, erau deja 3 ocupate cu oameni serioși, consumatori la greu după prima mea impresie. Atmosferă plăcută, o muzică în surdină, numai bună să poți conversa în liniște cu cei cu care stai la masă, destul de curat și suficient de cald pentru o zi haină de aprilie.

Venisem aici cu gândul de a lua pui de baltă pane dar amândoi ne-am răzgândit. Am ajuns la scrumbie, am crezut că-i doar pe meniu dar ospătarul a confirmat că au și este chiar proaspătă. Dar nici cu mielul nu-i de glumit, așa că eu am dat broaștele pe frigărui de miel. Soțul a luat și o ciorbă a la grec. A, am uitat, prima dată câte o porție - dar ce porție - de tsatziki cu pită caldă! Păi cum altfel dacă-i restaurant pescăresc cu specific grecesc, zic ei și ce altceva puteam eu să aleg când Grecia este mereu în inima mea privită din toate punctele de vedere, nu de neglijat când e vorba de taverne autentice.

Acum să le luăm pe rând. Prima dată am primit cele două porții de tsatziki și un coșuleț cu pită caldă, e drept nu ca aceea de la părinții ei dar bună că am ras coșulețul tot. Tsatziki bun și el, cam 95% ca și gust și consistență față de cel de la tavernele țărănești de prin satele, nu stațiunile grecești.

Urmează ciorba a la grec a soțului și cerem un al doilea coșuleț cu pită. Ei, aici un minus, ospătarul uită să vină și cu ardeiul iute, așa cum a uitat să pună siropul de mentă - cam prea verde - în limonadă. După prima înghițitură de probă, restul farfuriei, cantitate suficientă pentru un om normal, dispare destul de repede sub mustața domnului, deci a corespuns cerințelor unui ciorbar înrăit.

Urmează felul doi, eu frigărui, el scrumbie. Scrumbia, mare și bine făcută - am gustat și eu - a fost una singură dar dacă ar fi comandat două cred că una trebuia luată la pachet. Altfel, excelent preparată, felicitări bucătarului. Frigăruile de miel, foarte bune și ele, carnea fragedă și condimentată moderat, parcă bucătarul îmi citise mie gusturile. Au fost trei frigărui, fără garnitură căci n-am comandat, din care una plus ceva pită nu au mai încăput în stomac, am vrut să fac o donație benevolă partenerului dar m-a lămurit repede că nu primește din lipsă spațiu, a gustat doar, așa că am luat-o la caserolă cu gîndul că-i porția mea, îmi place și o consum eu cumva. Greșit, când am intrat pe poarta casei, două nasuri fine și bine proteinizate de altfel, au uitat de bunele maniere, deci m-am sacrificat cu frigăruia, am zis că-mi păstrez pita! Păi nu am scăpat, patrupezii mei care nu mănâncă pâine de obicei, au savurat-o! Deci mâncarea de La Zavat a trecut toate examenele de calitate, indivizii ăia doi din curtea mea fiind de altfel niște mofturoși notorii la mâncare!

Când am comandat tsatziki, ciorbă, felul doi și limonadă, am lăsat în așteptare desertul. L-am comandat la final, eu kataif și soțul tortul casei cu cremă de iaurt și fructe. Păi greu tare și la capitolul ăsta. Kataiful meu, bine însiropat și aromat, făcut la meserie, era prea mare, jumătate a rămas în farfurie. Tortul soțului, o bucată așa ca pentru un om flămând, bun, acrișor puțin de la iaurt dar aromat și el și cu ceva fructe, a fost consumat aproape tot. Fiecare am gustat doar câte o linguriță din desertul celuilalt, să avem ce regreta.

Și în final nota, nu foarte mică și acest fapt îl știam înainte de a intra pe ușa localului. Total pe chitanță, 162 lei. Un loc unde am fost mulțumiți de mâncare dar și de servire căci fiind cumva o pauză în program - în jurul orei 16 - am fost serviți repede, tot așa și cei de la celelalte mese.

La locul acesta nu am ajuns întâmplător. Căutam de ceva vreme un restaurant unde se pot mânca diverse specii acvatice dar, așa cum am spus mai sus, cam greu de găsit. La Zavat, așa se numește localul, au multe preparate din pește, chiar ciorbe pescărești pe care sigur le voi gusta cu altă ocazie pentru că ne-am propus să revenim și pentru puii de baltă. Povestea și locația le-am aflat întâmplător, cum s-ar zice, pe cale orală. Se pretind a fi un local cu specific grecesc. Sunt pe aproape, atât cât pot ei aici în România. Important este că au ceva meniuri de pește bine gătite și proaspăt preparate (acum chestia că nu e congelat eu n-o înghit, m-am documentat destul ce înseamnă pește proaspăt, perioade de pescuit vis-a-vis de servitul în local). Plus că, luând exemplu doar scrumbia, eu congelam fără probleme și pentru un an, așa că "proaspăt" este ceva gen "bio" la vegetale, să creadă cine vrea. Dar repet, mâncarea a fost foarte gustoasă și suficientă.

Meniul nu l-am fotografit pentru că taverna La Zavat are site propriu și acolo este meniul, așa cum l-am primit și noi la masă, cu prețuri și gramaje actualizate, deci puteți să-l consultați direct pe pagina lor.

Ca atmosferă, plăcută cu muzică grecească în surdină. Decorurile și mobilierul destul de simpliste dar fiind un local micuț este mai luminos așa decât încărcat cu tot felul de brizbrizuri ce se pot ușor umple de praf. Servirea rapidă cum am spus dar ospătarul nu din cei care ne plac nouă, adică ceva mai comunicativi. L-am întrebat dacă vara au ceva mese afară pe undeva, a răspuns scurt, două și mi-a arătat spre stradă. În rest, strict legat de comandă!

Acum, dacă veți intra pe pagina lor de net, veti fi însoțiți de o plăcută melodie care unora vă amplifică dorul de Grecia dar veți afla povestea localului, a Tavernei La Zavat, zic ei singura din București care a fost numită după bucătarul ce le-a propus schimbarea meniului românesc-vânătoresc spre unul preponderent grecesc, unde se servește sepie, caracatiță, fructe de mare, spaghete cu fructe de mare, borș de sturion, souflaki de pui dar și tsatziki, ouzo, retsina și alte minuni grecești care să-ți ostoiască puțin dorul de tavernele autentice. Noi am stat în sala de la parter, este încă o sală la etaj, n-am urcat căci se lucra ceva acolo.

Taverna La Zavat are un alt restaurant, mult mai sofisticat, cu specific internațional, în satul Belciugatele pe vechiul drum spre mare, la 20 km depărtare de capitală dar despre acela aflați pe net. Pe noi ne atrage acesta, în salonașul de la parter sau poate data viitoare la etaj. În aer liber nu prea cred, prefer muzica grecească din interior decăt muzica străzii pe care trec mașini mici și transportul în comun, la nici 3 m de masă dar fumătorii pot alege și această variantă vara.

Pentru calitatea mâncării am fost mulțumiți, servirea merită puțin îmbunătățită, poate chiar și atmosfera grecească să fie puțin mai convingătoare. Dar este un restaurant unde chiar îmi doresc să revin.

Webmaster, te rog "Zeibekiko", un dans vechi bazat pe improvizațiile dansatorului solo /www.Youtube.com/watch?v=GTFjKnzLeSG


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 06.04.17 22:22:09
Validat / Publicat: 06.04.17 23:22:55

VIZUALIZĂRI: 2658 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39799 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.04.17 23:17:47]
»

@elviramvio:

Webmaster, te rog "Zeibekiko", un dans vechi bazat pe improvizațiile dansatorului solo /www.Youtube.com/watch?v=GTFjKnzLeSG

E probabil o greșeală undeva în adresa indicată - primesc mesaj că „acest video nu este disponibil”

youtube

-

Am căutat după termenul indicat și am ales primul videoclip din listă - dacă dorești altul, rog scrie-ne.

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.04.17 23:34:35]
»

@webmasterX:

Da, este o problemă se pare, și eu am primit mai multe filmulețe. Cel pe care-l doream era cu un bărbat într-o tavernă mai veche dar este imposibil sa-l individualizez. Lasa-l pe acesta deși dansul este bărbătesc.

Mulțumesc, o seară bună!

Lucien
[07.04.17 08:09:00]
»

Un restaurant intim, drăguț. După ”sunet”, mi-a plăcut cataiful. Interesantă denumirea restaurantului, probabil după numele ”propritarului”. Zavat, reprezentând o mică economie după mult mai răspânditul Zavate, este un nume clar de origine moldovenească (în primul rând, Bacău, Neamț, Vaslui) cu o etimologie mai ciudată: zăvat = adăpost, apărare, sau zăvat - zăvadă = stână.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[07.04.17 09:24:36]
»

@Lucien:

Zavat este numele bucătarului care le-a propus patronilor schimbarea din internațional- vânătoresc în pescăresc-grecesc, chiar pe pagina lor este povestea. Si se pare că a mers treaba. Oricum ei sunt cam toți din familie, chiar și patronii mai vin seara printre clienți. Aici a funcționat restaurantul Casa Iancului iar proprietarii de acum îi păstraseră specificul dar probabil nu prea mergea că de, internaționale se vor cam toate. E drept că la Belciugatele au marele restaurant cu specific internațional. Mie mi-a plăcut că este destul de intim pentru o masă de stat la palavre, pentru dans și alte distracții gen piscină, e de mers la Belciugatele. Noi ne-am propus sa revenim la cel din Popa Nan.

O zi frumoasă!

mishu
[07.04.17 09:42:51]
»

@elviramvio: Stii lantul de magazine "La Doi Pasi"? , asa as fi vrut sa incep, pentru ca la 2 pasi de acest local stau eu si trec zilnic pe langa el, izbita fiind mereu de mirosurile care par sa stea intentionat in calea ta.

Nu am intrat inca acolo si asta pentru ca fiind langa casa putem oricand ajunge acolo , nu as face mai mult de trei minute pe jos.

Ma bucur ca ai fost multumita si drept urmare a celor comandate de tine as sti din start ce merita.

Felicitari, sa va fie de bine, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[07.04.17 10:21:58]
»

@elviramvio: Arata intr-un mare fel bucatele voastre! Bine ca n-ai luata broaste, ca zau de te votam!

Asa, eu-fericita, Piciu-fericit, toata lumea fericita si cu lacrimi pe obraz!

Sa ne fie de bine!

elviramvioAUTOR REVIEW
[07.04.17 11:40:35]
»

Mihai777

Mulțumesc pentru vot oricum este el, mi-am asumat riscul acesta si cred ca am dreptul la cat scriu aici sa duc si astfel de roade dar am o rugăminte mare, în toamna asta am o ocazie de venit la Cluj (pardon, în orașul Cluj) și mă interesează unde pot mânca bine. Desigur că vin fără patrupezii care sunt animalele mele de curte și pază și te asigur că-și fac treaba foarte bine... Contez pe tine pentru câteva locații de mâncat în frumosul Cluj pe care să mi le recomanzi, vreau să-mi fac și un calcul de buget alocat, cu atât mai mult cu cât îmi doresc și o întâlnire cu câțiva membri AFA pe care fie să-i revăd, fie să-i cunosc (între ultimii, dacă vrei, poți fi și tu). Crezi că poți să mă ajuți?

Mulțumesc anticipat. O zi frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[07.04.17 11:42:41]
»

@mishu:

Pai poate mergem impreuna cumva in vara asta!

elviramvioAUTOR REVIEW
[07.04.17 11:44:44]
»

@Zoazore:

Suportam sa nu ma votezi pentru broaste, erai motivată! Dar in rest ai dreptate, toata lumea multumita, unii mai putin si Piciu cel mai suparat ca s-a facut impartire neegala, dupa gabarit.

Zoazore
[07.04.17 18:44:30]
»

@elviramvio: Adicătelea lui i-ai dat cel mai puțin? Nț-nț-nț, nu-i frumos!

Lasă-l, că-i trece! Abia-i mai sexy!

krisstinna
[07.04.17 20:43:41]
»

@elviramvio: Pff!

E al doilea review despre haleală, în drum spre casă... cine m-a pus?

Sincer, la poze nu mă mai uit, le las pe màineîmi lipsește curajul.

elviramvioAUTOR REVIEW
[10.04.17 11:57:31]
»

@krisstinna:

Scuze ca raspund asa tarziu dar problema asta cu farfuriile pline - unele in mod special - o am si eu. Suportam!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Lucien, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087808847427368 sec
    ecranul dvs: 1 x 1