ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
DEC-2016
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Hanul cu Tei

TIPĂREȘTE

Acum câteva zile soțul meu m-a informat că "băieții lui" au planificat o întâlnire la Berăria Hanul cu Tei, prilej cu care ar urma să vizioneze și implicit să comenteze, meciul de fotbal F. C. Barcelona - Real Madrid. M-a întrebat dacă nu vreau să merg și eu. Ce să spun? Nu sunt deloc pasionată de fotbal și nu mă interesează meciurile nici atunci când sunt jucate de echipe mari precum cele amintite mai sus. Totuși, am fost acolo. Două au fost motivele care m-au convins. Mai întâi faptul că "băieții lui" veneau acompaniați și de soții (e drept, unele pasionate de fotbal) și apoi pentru că - încercâd să aflu mai multe despre Berăria Hanul cu Tei, locul întâlnirii - am avut surpriza de a nu găsi nimic aici, pe AFA. Chiar dacă - direct sau indirect - voi fi acuzată că scriu iarăși despre cârciumi din orașul meu, risc. Risc cu mult curaj pentru că Berăria Hanul cu Tei nu este o bombă oarecare, ci un local frumos, în spatele căruia stă o îndelungată și interesantă istorie.

Cu toate că am trecut de nenumărate ori prin curtea vechiului han și chiar am intrat în câteva dintre galeriile amenajate în fostele prăvălii, la berărie nu am fost niciodată.

Situat într-o zonă de mare valoare istorică și arhitecturală pentru capitala noastră, Hanul cu Tei oferă imaginea unui autentic han bucureștean. Intrarea se face prin două porți de fier - una situată în vechea uliță negustorească Lipscani (la nr. 63-65), cealaltă în Str. Blănari (la nr. 5-7) și ea tot o străduță comercială, dar ceva mai liniștită. Curtea este pavată cu piatră, iar de o parte și de alta fostele prăvălii încă mai păstrează ferecături metalice la uși și la ferestre. Din informațiile găsite pe internet, dar și din înscrisurile care se văd ici și colo la Hanul cu tei, am aflat că edificiul a fost construit în 1833 de Anastasie Polizu și Ștefan Popovici, doi negustori care și-au dat mâna pentru a ridica "bezestenul din Ulița cea mare a Marchitanilor". Dacă ajungeți acolo, priviți cu atenție reprezentările în relief de la ambele intrări în curtea hanului. În afară de anul construirii (1833), veți vedea și inițialele primilor proprietari (A. P. și S. P.), precum și două mâini împreunate a înțelegere negustorească. La început, fiecare dintre cei doi proprietari deținea 14 prăvălii și două depozite de marfă, dar în 1837 Ștefan Popovici - înglodat în datorii - va vinde partea lui. Chiar dacă proprietarii s-au mai schimbat, rămâne important de reținut că în prima jumătate a sec. XIX o bună parte din marii negustori ai Bucureștilor își stabiliseră sediile la Hanul cu Tei.

Programarea întâlnirii și rezervarea locurilor la Berăria Hanul cu Tei fuseseră făcute pentru ora 18.00. Când am ajuns noi acolo se înserase, iar în curtea hanului bradul de curând împodobit sclipea în sumedenie de luminițe multicolore. Am intrat prin Str. Lipscani, am urcat la etaj (restaurantul și berăria se află la etajul 1) și ne-am găsit prietenii care începuseră deja să se adune. N-am să descriu scările de acces la etaj, pereții frumos decorați și nici brăduții împodobiți de sărbătoare pentru că pozele pe care le voi atașa ilustrează destul de bine ceea ce se poate vedea acolo. Restaurantul are separeuri mai mici și o muzică în surdină. Berăria care ocupă întregul etaj al uneia dintre aripile clădirii (din Str. Lipscani până în Str. Blănari), este lungă, lungă și este luminată discret de câteva candelabre și mai multe aplice montate între ferestrele mari. Cu toate că este atât de lungă, încăperea nu este deloc monotonă, mesele - pentru două, patru sau mai multe persoane - au forme diferite (dreptunghiulare, ovale, rotunde), unele fiind amenajate pe butoaie. Și scaunele sunt diferite, unele dintre ele fiind mai înalte, conform înălțimii mesei.

Ce s-a consumat? Bineînțeles, bere, dar nu oricum. Pentru că se vorbea mult și se striga necontenit, pentru ca gâtul să nu cumva să se usuce, s-a comandat bere la 1 litru. Asta înseamnă că berea sosea la masă într-o halbă uriașă, de 1 l (24 lei/halba) pe care cei cu forțe mai puține trebuiau să o manevreze cu ambele mâini. Berea Edelweiss (albă, nefiltrată) - și poate că și altele - se putea totuși servi și la pahar de 0,5 l sau de 0,33 l.

Cârnații groși de casă "Hanul cu Tei" (400 g - 23 lei/porția) serviți la alegere cu cartofi prăjiți, wedges sau chipsuri și bineînțeles micii (70 g - 4 lei/bucata), cu muștar, au fost vedetele mesei de la întâlnire. Trebuie să menționez că la o comandă de minimum 6 mici, se oferă și o garnitură la alegere: cartofi prăjiți, wedges sau chipsuri.

Ce să vă mai spun? Să vă spun vă meciul dintre F. C. Barcelona și Real Madrid s-a terminat 1-1 și că Real Madrid a dat golul egalizator în ultimul minut, sau că în ciuda celor trei minute de prelungiri scorul nu s-a modificat? Să vă spun cum m-am simțit în gălăgia atâtor suporteri (de pe stadion, dar și din berărie), cum mi-am îngurgitat micii printre atâția de "Haide, bă!", "Dă-i, bă!", "Ăăăă…"? Trebuie să spun că localul este împânzit de LCD-uri montate în tavan, atât de multe și atât de bine plasate încât orice consumator, de la orice masă, poate urmări programul în condiții foarte bune.

Să vă mai spun că Hanul cu Tei - acest local cu tradiție, amplasat într-un loc istoric - este frumos și merită a fi luat în considerare și pentru micile întâlniri AFA? Personalul este tânăr, ager și foarte amabil. Bucatele - cel puțin cele pe care le-am gustat noi și prietenii noștri - au fost bune și în porții mari. Prețurile sunt cele din zonă, adică nici prea mari, dar nici prea mici.

Poate ar trebui să mai adaug faptul că, pasionată de papanașii cu brânză dulce, smântână și dulceață (îi încerc mai peste tot unde dau de ei) n-am fost în stare să-i comand și la Hanul cu Tei. Porțiile sunt mari (16 lei/porția). Le-am văzut îndreptându-se spre alte mese, dar n-aș mai fi putut face față unei noi provocări. Rămâne pentru data viitoare.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 04.12.16 16:02:27
Validat / Publicat: 04.12.16 20:03:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1355 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Hanul cu Tei - Curtea hanului văzută de sub poarta din Str. Lipscani.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[05.12.16 12:27:09]
»

@iulianic: Votul meu vine impreuna cu SB-ul si pot spune ca m-am amuzat teribil incercand sa mi te imaginez printre suporteri cum studiezi de fapt localul.

Felicitari, votat cu placere.

iulianicAUTOR REVIEW
[05.12.16 15:30:05]
»

@mishu: Mulțumesc! Printre suporteri, am studiat localul doar ochiometric pentru că nu era chip de vreo fotografie. După terminarea meciului, când consumatorii s-au mai rărit și mai ales la plecarea noastră, am putut fotografia în voie. Am remarcat că cele două capete ale berăriei, corespunzând celor două intrări, sunt mai aglomerate. Mijlocul sălii - care în opinia mea este locul cel mai frumos - nu este tot atât de aglomerat.

E adevărat că am plecat cu o ușoară durere de cap (pe care nu am mărturisit-o în review), dar să știi că - așa nepasionată cum sunt - am asistat în viața mea la două meciuri de fotbal disputate pe stadioane. Despre meciuri de tenis… ce să mai spun? Nu le mai știu numărul.

tata123 🔱
[09.12.16 23:30:52]
»

@iulianic: Acum vreo două săptămâni am traversat curtea interioară a Hanului cu Tei... era dimineață, magazinele abia se „dezmorțeau”. Am admirat arhitectura interioară, etajul cu geamlâc, basorelieful de deasupra uneia din porțile de intrare. Frumos monument istoric care, din fericire, supraviețuiește și are o viață proprie, artistică aș putea zice.

polat
[04.03.17 17:31:56]
»

patronul localului este binecunoscutul fotbalist ilie dumitrescu!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mishu, polat, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10488295555115 sec
    ecranul dvs: 1 x 1