ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
LUNA
MAY-2023
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Alambik & Sticla de Piatră - prietenos și nonconformist

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La intersecția dintre străzile Mântuleasa și Paleologu, în spatele unui gard de beton acoperit parțial de iederă, stă aproape neobservată o casă cu un singur nivel. Când porțile din lemn verde-albastru sunt închise, nimic nu atrage atenția trecătorilor și nu dă de bănuit că dincolo ar putea fi ceva prietenos. Ai chiar o reticență să împingi poarta care aluncă lin pe roți. Doar graffiti-ul inscripționat pe beton, în stânga, îți confirmă că acolo este ceea ce cauți și-ți dă curajul să pătrunzi în curtea privată.

Aici, pe Paleologu la nr. 26, ne așteaptă Alambik & Sticla de Piatră, un loc pe care l-am găsit într-o zi de sâmbătă din luna mai, dar pe care mi s-ar părea pretențios să-l numesc restaurant și nepotrivit să-i zic birt.

Așezământul este plasat într-o zonă centrală - ceva mai la nord de calea Călărașilor - care poartă încă izul vremurilor de demult. Cele două străzi care se întâlnesc în poarta casei, amintesc de mahalalele Mântuleasa și Negustori de la marginea Bucureștilor de secol optsprezece, când zona era locuită în principal de negustori și meşteşugari.

Un secol mai târziu, construcțiile de case, bulevardele luminate, modernizările din jur sau Școala Mântuleasa - care l-a avut elev pe Mircea Eliade între anii 1914-1917 - au luat locul grădinilor suburbiei și au metamorfozat complet zona. Dacă pașii te poartă pe străzile Negustori, Paleologu sau Mântuleasa, poți admira și astăzi unele dintre casele foștilor locuitori” cu dare de mână” , lucrate în stil architectural modern pentru acele timpuri, care astăzi sunt considerate și încadrate ca monumente istorice.

Ce ne-a atras pe noi la Alambik n-a fost doar apropierea de casă și nota mare de pe Google (4,8 din 108 recenzii), ci și faptul că am descoperit periind net-ul, că locul a fost creat și este întreținut de domnul Adrian Darabană, fostul manager al Clubului Țăranului, de la Muzeul Țăranului Român, unde ne-am delectat adesea la spectacolele de teatru, proiecțiile de filme și evenimentele organizate cu multă dăruire. Și… cum omul sfințește locul, n-am mai stat pe gânduri când a fost să alegem!

Ne-am asigurat cu un telefon că o masă încăpătoare de șase adulți și doi copii, rezervată pentru noi, ne așteaptă de pe la ora 18:00, apoi în aceeași zi - cu cățel, cu purcel - ne-am înființat la locul cu pricina.

Casa tip vagon ocupă cam trei sferturi din curte, iar spațiul rămas de-a lungul acesteia este amenajat drept terasă, cu câteva mese și scaune în aer liber. Mai spre spatele curții există și un spațiu acoperit și învelit în folii, folosit probabil și ca loc de fumat pe vreme rea.

Ne înțelesesem să stăm pe terasa din fața casei, fiind o zi călduroasă și plăcută, dar când aplicația telefonului ne-a arătat că spre seară urma ploaie cu fulgere, ne-am făcut griji… Pe degeaba, aș zice! Domnișoara care ne-a primit de îndată ce am ajuns în curtea casei, ne-a spulberat îngrijorarea și ne-a asigurat că ne putem muta în interior dacă” urgia” se abate asupra nostră, mai ales că o masă urma să se elibereze în câteva minute.

Pentru că încă nu eram în formație completă, am hotărât să așteptăm la masa din curte și între timp să ne facem de lucru cu o apă minerală rece și hidratantă. Dar n-am apucat să o primim, că au apărut cățeii și purceii :)) așa că am rămas împreună acolo. Ca să nu povestim însă așa… pe sec, am cerut și două sticle de vin. Întrucât eram cam nehotărâți și nici nu știam ce vom lua de mâncare, tânăra ne-a invitat în” camera vinurilor” să punem noi degețelul și să zicem: ăăhh ăsta! – unul rose (Janela Branca Verde) și… ăsta! – un vin roșu (Primitivo del Salento).

Între timp, gazda noastră - ctitorul locului – și-a făcut apariția și atunci a început o discuție despre faptul că venisem să mâncăm și cum fiecare începuse cu mofturile și pretențiile de oameni duși pe la restaurante, ba chiar și puradeii exprimau opinii, că deja ăștia știu din fașă cum trebuie serviți cartofii prăjiți – pardón! french fries, s-a creat un fel de ciorovăială de nu se mai înțelegea om cu persoană.

Am uitat să vă spun că la Alambik există un concept foarte simplu: nu există meniu prestabilit, deci felurile de mâncare nu sunt puse pe o listă. E ca și cum te duci în vizită la un prieten, fără nicio pretenție de șampanie și caviar, ci o faci doar ca să te întâlnești cu oameni dragi, să petreci timp împreună, să te eliberezi de stres și să te detașezi de probleme… cu alte cuvine: să îți crești calitatea vieții. Și înainte să te pui la masă, gazda zice: Uite, astăzi am gătit pentru voi ceva bun! Vreți să gustați?

Așadar, amfitrionul nostru ne-a îmbiat cu niște bunătăți de aperitiv, cu feluri principale date jos de pe plită cu vreo oră în urmă, cu ceva chestii pe care le putea face pe loc – unele dedicate copiilor, dar și cu niște mostre de pizza, căci ziua respectivă fusese declarată ca fiind ziua Pizzei Napoletane, fapt pentru care se dedicase onorării comenzilor celor care veniseră la fața locului să le ridice.

Zis și făcut! Stabilirăm care-ce-dorește să mănânce și ne văzurăm de discuțiile și beuturile noastre - îmbogățite acum cu alte ape și cu ceva sticle de sucuri pentru copii, aduse între timp la masa din curte – timp în care gazda s-a retras la pregătirea bucatelor și ambientului. Am ciocnit primul pahar așaa… de întâlnire, ne-am mai foit pe scaune luând aminte la amenajările din jur, ne-am amuzat de aranjamentul cu sticle goale pe treptele de la intrare, dar n-am apucat să aflăm de câte zile erau strânse că deja a trebuit să ne mutăm cu toate ciorcioboatele după noi la masa dinăuntru, care ni se pregătise.

În interior există mai multe încăperi, cea mai mare fiind amenajată ca sală de mese. Alte încăperi sunt cele cu barul, camera în care sunt expuse și depozitate vinurile, o cameră amenajată în scopul desfășurării de diverse evenimente cultural-artistice – în special pentru copii și evident, baia.

În timp ce ne-am instalat, la masă a sosit și aperitivul pe platouri, pentru toată lumea: o plăcintă machedonească cu brânză sărată, o fasole bătută și salată de vinete cu roșii – un deliciu. Pâinea - cu semințe, feliată. Ca fel principal s-au luat 3 porții de sarmale cu mămăliguță, 2 de tigaie picantă cu mixt de carne și 3 de șnițel cu cartofi prăjiți cu brânză rasă. Cei doi copii au împărțit un șnițel imens, cât o farfurie.

La final, așa de degustare, gazda ne-a adus pe un platou câte o felie de pizza pentru fiecare, scoasă atunci din cuptor – că doar fusese ziua de pizza. Ăsta a fost un prilej să mai cerem o sticlă de vin, din colecția de vinuri excelente pe care am găsit-o acolo, la prețuri de producător – asta a fost una dintre surprizele plăcute din acest loc. Unii au vrut și desert, așa că tiramisul la cupă a fost dulcele care a încununat masa noastră la Alambik.

Toate au fost foarte bune, am lins farfuriile – inclusiv cei mici.

Întrucât eram doar noi în casă, copii au început să cutreiere prin cotloane ca să descopere, fiind încurajați și de Adi (dacă din întâmplare citește, să mă ierte că-i spun așa - dar l-am simțit ca pe un prieten apropiat) care le-a fost ghid, le-a pus ceva muzică și le-a arătat locul în care din când în când sunt organizate ateliere creative și tot felul de activități. Dacă vă interesează cu ce se mai ocupă (poate vreun campionat – dacă sunteți tari la table :)), le puteți consulta și voi pagina de FB.

Nici nu știu când s-au scurs cele două ore și ceva petrecute ca-n familie, într-o atmosferă plăcută cu muzică bună, ascultată în surdină. Înainte de plecare am achitat cu cardul nota în valoare de 492 lei (din care 129 lei au fost cele 3 sticle de vin); deci, la o împărțeală simplă, s-ar zice că ne-am ospătat cam de 60 lei fiecare. Mai mult decât rezonabil – părerea mea!

În loc de încheiere

Ne-a plăcut atât de mult ce-am găsit la Alambic & Sticla de Piatră, că ne-am propus să mai repetăm vizita. În plus, o terasă răcoroasă care ispitește pe oricine în vreme de caniculă, dorința de o ieșeală cu prietenii, cheful de luat masa în oraș sau chiar alte ocaziile care se ivesc, sunt destule motive care m-au făcut să share-uiesc cu voi această experiență. Dar dacă vă duceți, trebuie să țineți cont că:

- programul este zilnic de la 16:00 la 23:45 cu excepția duminicilor, când este 12:00 – 20:45; luni & marți – închis

- dacă vreți să aflați dinainte ce gătește gazda, e musai să dați un telefon

- locul este nepretențios, fără formalisme, dar oamenii vă primesc cu bucurie și vă răsfață cu tot ce știu ei mai bine

- pe pagina de Facebook aflați ce evenimente se mai organizează din când în când, pentru mici și mari

Eu cred că merită!

***********************

Vă rog să postați următoarea ilustrație muzicală și vă mulțumesc anticipat youtube


[fb]
---
Trimis de k-lator in 13.07.23 14:49:15
Validat / Publicat: 13.07.23 15:43:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 877 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 tigaie picantă à la Alambik
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.07.23 15:45:25]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

k-latorAUTOR REVIEW
[13.07.23 15:49:55]
»

@webmasterX: Mulțumesc frumos!

adrianaglogoPHONE
[13.07.23 16:14:57]
»

@k-lator: ce m-am amuzat citind! Noroc ca ciugulism ceva înainte, că altfel rupeam frigiderul!

Mi-a placut expresia " cu cățel, cu purcel "!

Calculasem si eu, cam 60 lei de persoană, chiar ieftin, scăzând vinul!

L-am notat, sa fie dacă om fi vreodată prin zonă.

k-latorAUTOR REVIEW
[13.07.23 16:23:49]
»

@adrianaglogo: Să-ți fie de bine!... ciugulitul nu e recomandat de nutriționiști, că nu mai este la modă - mai ales între mese! Ia să vezi cum strâmbă din nas, dacă te aude vreunul... Pune dom' ne mâna și mănâncă ????... părerea mea!

Da... foarte fain. Ne-a plăcut de gazdă, ne-au plăcut bucatele, atmosfera... dar maaammă ce ne-a mai plăcut prețul! Locul este de neratat.

Mulțuumesc pentru citit... și scris (ecou). Gînduri bune și o seară minunată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, k-lator
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094181060791016 sec
    ecranul dvs: 1 x 1