ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
LUNA
SEP-2022
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Băiete, o halbă La Nenea Iancu! Rece să fie!

TIPĂREȘTE

Prima remarcă: a nu se confunda cu berăria Nenea Iancu din Centrul Vechi al Bucureștiului, mai precis de pe strada Covaci, așa cum a făcut colegul Dan (Dan&Ema). Noroc că m-a sunat și m-am prins de confuzie din documentarea prealabilă, după care l-am îndrumat spre adresa corectă. Ce să-i fac dacă nu citise cu atenție convocatorul?!! ????

A doua remarcă: un local cu aceași nume se găsește și în provincie, la Piatra Neamț. Și poate că și în alte orașe de care n-am aflat eu...

Dar nu despre ele este vorba aici, ci despre Berăria-restaurant La Nenea Iancu de pe strada Romulus nr. 55 din capitala noastră dragă, loc de întrunire a câtorva useri AFA la o mini-întâlnire vezi impresii provocată de subsemnata.

Ne aflăm în vechiul cartier evreiesc al Bucureștiului, situat foarte aproape de buricul buricului orașului, în spatele magazinului Unirea, într-o zonă cu case, vile și bloculețe cochete unde au locuit de-a lungul timpului Anton Pann, Ionel Teodoreanu, Eugen Lovinescu sau actorul George Vraca, și care păstrează, mulțumită restaurărilor de după anul 2000, farmecul unor epoci apuse. Strada Romulus se întinde de la Mântuleasa, făcută celebră de Mircea Eliade, traversează Calea Călărași și străzile Vasile Lucaciu și Matei Basarab și se proptește - în chip nimerit - în strada Parfumului...

Merită cu prisosință să faceți o plimbare pe timp de zi pentru a admira câteva clădiri istorice superbe de pe această arteră, precum cele de la nr. 15-17 - „Marele Autogarage Hermann J. Rieber și Fabrica de Trăsuri” , așa cum s-au numit la data construirii (1900); casele Teodor Vera, una în stil neoclasic francez datată 1888 și cealaltă, din 1929, în stil neoromânesc; casa de la nr. 87 proiectată de arhitectul Răzvan Socol.

Restaurantul nostru se găsește cu aproximație la jumătatei acestei străzi lungi și trebuie să recunosc că în drum cu mașina proprie nu am recunoscut mai nimic din ceea ce era pe vremuri zona din preajma bisericii Sf Vineri-Herasca, un important edificiu religios ridicat între 1641-1645, refăcut în repetate rânduri din cauza incendiilor și cutremurelor care l-au distrus parțial, și răpus în final de buldozerele comuniste în 1987. În copilărie, mama mă ducea uneori ca să asist aici la slujbă, după care făceam împreună cumpărături în piață.

Loganul nostru, la care am recurs în disperare de cauză din imposibilitatea găsirii unui taxi și pentru a nu întârzia, Doamne ferește! la propria-mi convocare????, l-am parcat în imediata apropiere, la intersecția cu strada Vasile Lucaciu. La întoarcere, Ema, soția lui Dan, m-a ajutat să „pun mâna” pe un taxi. Mulțumesc, Ema! ????În privința transportului în comun, cea mai convenabilă este stația Alexandru Sihleanu a tramvaielor 14,40 și 55 sau, dacă vă țin picioarele, stația de metrou Piața Unirii și per pedes apoi.

Pe strada Romulus și în împrejurimi au răsărit o mulțime de sedii noi de firme, de magazine elegante și blocuri de locuințe cu ștaif, însă clădirea stil Art Nouveau care adăpostește localul e una veche, mai exact din 1892, așa după cum apare sculptat cu mândrie pe frontispiciu. Povestea înființării restaurantului este interesantă și se leagă indestructibil de numele lui I. L. Caragiale.

De ce? Pentru că, în afară de preocupările literare, Nenea Iancu era un observator atent al vieții urbane și un bon viveur, mare amator de conversații cu amicii la o halbă de bere (sau mai multe????). Și s-a aventurat chiar în afaceri cu acest produs, deschizând în 1893 „Berăria Mihalcea și Caragiale” pe strada Gabroveni, iar un an mai târziu „Berăria Bene Bibendi” în același cartier, pe Șelari. În anul 1895 a deschis o a treia afacere, Restaurantul Gării din Buzău, care nu a rezistat decât un an. Cel mai cunoscut dintre localurile deținute de el a fost „Berăria Gambrinus” , inaugurată în 1901 într-o clădire de vizavi de Teatrul Național, pe locul actualului Hotel Novotel, unde asociat i-a fost faimosul violonist Grigoraș Dinicu.

Niciuna dintre berării nu i-a adus bani, și asta fiindcă, potrivit Cellei Delavrancea, „se bea mult la berăria lui Caragiale, dar se plătea puţin, şi numeroşi erau cei care spuneau la revedere, nene Iancule, fără să achite consumaţia” . Au rămas în schimb schițele lui Caragiale, multe din ele inspirate din scene „spionate” la propriile cârciumi. Și a rămas și Mitică, personajul care întruchipa spiritul bucureșteanului get-beget, așa cum se manifesta el la finele secolului al XIX-lea și începutul celui următor.

Și uite cum am „strecurat” eu informații culturale... într-un review de restaurant. Este că mă pricep? ????

Bun, revenind acum la oile noastre, această digresiune a fost menită - evident - să explice denumirea localului. Proprietarul acestuia declara el însuși: „Am ales să ducem mai departe visul lui Caragiale și a deschide acest restaurant... și denumirea „La Nenea Iancu” pentru că așa se uzita la începutul secolului XX, când restaurantele aveau prepoziția „La” înaintea denumirii. Ne-am dorit să dăm acea conotație de local vechi.”

Deschiderea restaurantului a fost asociată cu lansarea berii Nenea Iancu în 2012, drept omagiu la împlinirea a 120 de ani de la nașterea lui Caragiale. Berea s-a bucurat imediat de succes datorită rețetei tradiționale de fabricație, fapt care a încurajat apariția, trei ani mai târziu, a restaurantului.

Alte detalii despre istoricul său găsiți pe site-ul https://laneneaiancu.ro/. Adaug că programul de funcționare este zilnic între orele 11-24 și că se fac și livrări.

Trebuie să vă spun că în interiorul clădirii cu un singur nivel nu am pătruns, însă am citit că ar cuprinde patru saloane dispuse în jurul holului unde se află barul. Mai multe amănunte nu pot oferi, din păcate.

Și asta fiindcă, profitând de vremea bună, întâlnirea cu AFA-iștii a avut loc în grădina surprinzător de mare, cu copaci bătrâni care-i conferă un aer romantic. În capătul curții se găsește terasa, în întregime protejată de o copertină. Mobilierul este din lemn, lucru specific berăriilor, însă scaunele sunt tapițate pentru un plus de confort. Deasupra capului sunt grinzi de care stau atârnate lămpi - lumina e cam chioară, ce-i drept. ????Podeaua este tot din lemn și unicul element ce pare să „sară” din decor este televizorul cu ecran imens, pus însă pe „mute” , ceea ce nouă, AFA-iștilor, ne-a convenit de minune, permițându-ne să sporovăim în voie.

Cam atât despre design, altceva nu știu ce s-ar mai putea spune, și cred că nici nu ar fi fost cazul de ceva mai elaborat.

Să vedem acum meniul. E tipic de berărie, așa cum era de așteptat. Predomină cărnurile: ciolan, cotlete, cârnați, mici, șnițele, ceafă, pastramă. Câteva feluri de ciorbă, gustări reci și calde completează meniul românesc. Se mai poate opta pentru paste sau pește iar la final pentru ceva deserturi, nu prea multe, ca să nu pleci îngrețoșat... ????

Berea e, fără îndoială, punctul forte al localului, iar la acest capitol oferta cuprinde tot felul de minunății: bere la butoi Nenea Iancu (blondă: 8,90 lei/400 ml sau 19,90 lei/1 l; albă nefiltrată 9,90 lei/400 ml sau 21,90 lei/1 l; Paulaner Weissbier 400 ml la 13,90 lei); bere la sticlă cu sau fără alcool, diverse sortimente cu prețuri de la 9,90 la 16,90 lei/500 ml. Dacă veniți în grup mai mare (sau sunteți mort de însetat????) puteți comanda bere la metru (10 halbe la preț de 9). Și tot așa, dacă sunteți dispuși să vă „întovărășiți” , aveți la dispoziție platouri pentru două persoane.

Bine punctată, după părerea mea de necunoscătoare, este și treaba cu alte băuturi alcoolice (vinuri, vodcă, whisky etc.), dar și nealcoolice (cafea, ceaiuri, limonade).

Foarte amuzante mi s-au părut denumirile inspirate din scrierile lui Caragiale ale meniurilor de prânz de 24,90 lei, valabile de luni până vineri între orele 12-15: „Mititeii față cu reacțiunea” , „Coana Joițica” , „Jupân Dumitrache” , „Domnul Goe” sau „Rică Venturiano” .

Cât despre prețuri, ele mi s-au părut de bun simț, având în vedere recentele scumpiri - le puteți consulta în fotografiile anexate. Ele au constituit, de altfel, unul dintre motivele principale pentru care am ales acest local pentru întâlnirea cu colegii AFA-iști: nu sunt deloc adepta restaurantelor fițoase. Al doilea argument pro a fost terasa mare, așa cum am văzut-o eu, fără să fi frecventat în prealabil localul, în pozele de pe net. Și nu m-am înșelat. Fiindcă am fler! ????

În fine, o ultimă mențiune o datorez chelnerului: una bucată specimen care s-a îngrijit de noi toți (16 la număr) fără a încurca deloc comenzile și mișcându-se sprinten, așa încât, deși fiecare a poftit la altceva, timpul de așteptare a mâncării a fost sub o oră.

Mie, una, mi-a plăcut atât mâncarea ????, cât și berea Paulaner la sticlă, și am avut impresia că nici comesenii mei nu au avut motiv de lăcrămație.

A fost o întâlnire tare plăcută și frumoasă, după care tânjeam de mult, cu oameni minunați???? și într-un local care-și respectă sloganul: Voie bună, confort și calitate!

Recomand!


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 11.09.22 19:04:57
Validat / Publicat: 11.09.22 19:57:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 783 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 La Nenea Iancu - comanda mea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[11.09.22 20:19:09]
»

@Carmen Ion: Start vot! si inca ce placere sa citesc despre aceasta intalnire la care am participat cu mare drag alaturi de Adrian (consortul neu) si de soacra lui .

Este un local pe care de mult voiam sa il incerc avand in vedere ca dupa colt este cabinetul unde avem medicul de familie .

Cat despre meniu, la prima citire a fost clar, eu si consortul platoul dublu... adjudecat, mama care nu prea avea chef de mancare a ochit 2 mici si garnitura chipsuri de cartofi. Am baut bere, eu nenea Iancu bruna, sotul si mama Paulaner fara alcool. Grija pentru cei ce nu suporta berea nefiltrata, sotul meu nu a prea agreat aceasta bere (desi a baut-o) asa ca a testat si nenea Iancu tot fara alcool, multumit de data aceasta.

Despre atmosfera ce sa spun, ca sa realizati cat de guresi eram, nu stiu daca cineva de la masa a sesizat, la un un moment dat ospatarul s-a dus si a dat muzica mai tare in speranta ca ne va acoperi, mare greseala, trebia sa fim si mai vocali.

Nu stiu cum va fi intalnirea anuala, insa macar pe sfert daca va fi aceasta intalnire si va fi belea.

A fost super, m-am intalnit cu oameni dragi pe care imi doresc sa ii reintalnesc, multumesc Carmen inca o data, felicitari, votat cu mare drag.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[11.09.22 21:07:36]
»

@mishu: Și eu îți mulțumesc pentru participare și vă invit și pe tine, și pe ceilalți comeseni, să postați pozele făcute atasandu-lela review.

Mă bucur mult că ne-am văzut și ca v-ați simțit bine. Acum așteptăm provincia..., pe Adminul Cornel să ne convoace la maxi-intalnirea anuală.

PS Nici mie nu-mi place berea nefiltrata, o fi ea sănătoasă dar n-are gust, după părerea mea.

mishu
[11.09.22 21:51:48]
»

@Carmen Ion: Am si eu trei poze insa nu reusesc sa le atasez , nu vrea sa imi ataseze poze decat la articolele mele .

Acum așteptăm provincia..., pe Adminul Cornel să ne convoace la maxi-intalnirea anuală.

DA, DA, DA

PS Nici mie nu-mi place berea nefiltrata, o fi ea sănătoasă dar n-are gust, după părerea mea.

dintre berile fara alcool a fost singura care mi-a placut, dar, sanatosi sa fim indiferent ce bere bem .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[12.09.22 12:03:06]
»

Și uite cum am „strecurat” eu informații culturale... într-un review de restaurant. Este că mă pricep? ????

Te pricepi, și încă bine! Au fost binevenite, sunt „în temă” cu preocupările extra-scriitoricești ale lui Nenea Iancu. Știam de „Gambrinus” , și de „Bene bibendi” , nu știam de restaurantul gării, din Buzău, unde - cred - că am și fost! (dacă o fi cel din afara gării, nu cel de pe peron sau cel din interior, dacă or fi!)

N-am mai fost în acest vechi cartier evreiesc, unde spui că au locuit atâtea personalități, de-aceea m-am minunat și am admirat clădirile vechi, parte din ele renovate, dar care au păstrat aspectul inițial, cu frontispicii decorate, precum cel al restaurantului „nostru” . Am să-ți ascult îndemnul,

Merită cu prisosință să faceți o plimbare pe timp de zi pentru a admira câteva clădiri istorice superbe de pe această arteră, precum cele de la nr. 15-17 - „Marele Autogarage Hermann J. Rieber și Fabrica de Trăsuri” , așa cum s-au numit la data construirii (1900); casele Teodor Vera, una în stil neoclasic francez datată 1888 și cealaltă, din 1929, în stil neoromânesc; casa de la nr. 87 proiectată de arhitectul Răzvan Socol.

și-am să merg să văd aceste clădiri.

Nu am consultat meniul în amănunt, dar mi-au plăcut denumirile alese, punctate de tine, din opera lui.

Ne-a plăcut mult de tot că ne-am revăzut, locul a fost bine ales, chiar dacă noi stăm mai departe, iar mâncarea a fost, cred, mai mult un pretext pentru noi toți!

„L' importance c' est la rose!” , iar noi am fost unul mare, frumos mirositor și - sper - îmbietor și pentru alți AFA-iști bucureșteni, atunci când unul dintre noi va da „strigarea” pentru o nouă întâlnire!

Felicitări pentru articol!... și

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[12.09.22 12:38:36]
»

@doinafil: Mersi frumos pentru comentarii și mă bucur că v-am revăzut la fel de in vervă ca întotdeauna.

Așa e, mâncarea a fost un pretext, că doar nu era să ne întâlnim în parc...

Și fiind o întâlnire informală, cred că ideea de berărie a fost bună

Cât despre despre cartierul evreiesc, dacă nu ma înșel, Iulianic a postat un review foarte documentat, ca de obicei, pe aceasta temă.

MichiPHONE
[13.09.22 00:35:13]
»

@Carmen Ion: O zi am lipsit si iata ca era sa pierd un review de exceptie, care din nou ar merita un suprapunctaj. L-am citit la 0.30 noaptea pe nerăsuflate, minunandu - ma cate informatii ne- a dat literata noastra. Meseriasa. La asa o minintalnire AFA se cerea un review de aceeasi valoare .Felicitari pentru ideea intalnirii, pentru organizare, expunere, plimbare in cartier si evocarea lui Nenea Iancu!Zece plus!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[13.09.22 09:53:13]
»

@Michi: Mulțumesc mult pentru aprecieri și mă bucur enorm că ne-am văzut.

Michi
[13.09.22 10:03:16]
»

@Carmen Ion: ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, doinafil, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10247898101807 sec
    ecranul dvs: 1 x 1