EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
„La Căprior” -ul slovac - mâncare bună, porții uriașe
Inițial planul fusese (cel puțin în mintea mea) ca, după ce vizităm Castelul Bratislava și ne foim un pic prin orașul vechi, să adăstăm pe una din terase, în scop de nutrire și hidratare. Tati a venit însă cu altă idee: hai la Devin, că-s doar 10 km până acolo! Despre Cetatea Devin abia aflasem la castel, ne incitase povestea și mai ales fotografiile (încă) maiestuoaselor ruine cocoțate pe un pinten de stâncă, privind indiferente (cândva veghind) locul de vărsare a Moravei în Dunăre! Vizităm cetatea și pe urmă mâncăm, am ochit o mâncătorie aproape, zise Tati. Aprobai, aveam de ales?! Cu o condiție: invers! Întâi mâncăm.
Șoseaua străbate un cartier rezidențial, cu case cochete și grădini frumoase și merge paralel cu țărmul Dunării, pe care abia am întrezărit-o, ascunsă de vegetație. Devin este un sat micuț, cu străzi înguste, majoritatea cu sens unic; noroc cu Waze, că mai fusese pe acolo (cu siguranță! ; altfel n-avea cum să le bunghească așa, la marele fix!). Și iată, ne trezirăm pe negândite în parcarea din spatele pensiunii-restaurant U Srnčika (La Căprior, zice Google Translate). O clădire lunguță cu 2 niveluri, ultimul mansardat, găzduind probabil cele 5 camere despre care amintește site-ul locației (www.usrncika. sk). Deci o pensiune mică și un restaurant... mare. Oricum, mai mare decât pentru a satisface nevoile celor cazați. Tradiție de peste 100 de ani, ceea ce obligă, mă gândesc.
Am ocolit clădirea și ne-am îndreptat spre zona de mâncătoreală. Restaurantul are 2 secțiuni, una înăuntru, ocupând întreg parterul (urma să constatăm în curând, cu ocazia vizitării toaletei și o terasă afară, la umbra copacilor. Mobilier simplu, de grădină, din lemn lăcuit. Există vreo 2-3 mese și pe „prispa” acoperită a stabilimentului, deci ferite de intemperii, dar cum cerul era senin și briza abia adia, evident că am preferat zona descoperită. Mese libere erau destule, cam jumătate din total.
Ne-a preluat o domnișoară simpatică, ne-a adus meniuri și ne-a lăsat să le parcurgem. Aveau de toate: aperitive, supe, feluri principale, deserturi, băuturi. Denumirile erau scrise bilingv, în slovacă și engleză. Prețuri ok. Am decis așa: o supă de pui s-o șeruim (3,4 euro) și câte o porție din „șnițelul casei” , de pui pentru mine, de porc pentru Tati (12 euro fiecare) cu garnitură de cartofi (2,5 euro). De băut, eu am luat o halbă de bere locală (2,2 euro), iar șoferul o apă minerală mică (2,4 euro).
Ne-am sincronizat perfect cu domnișoara-gazdă: în timp ce noi am fost la budă și am pozat interiorul întru aducere aminte, ea ne-a aprovizionat cu licori. Surpriza a fost să constat că berea era... neagră. De fapt, fata mă întrebase: „Bere Nu-Știu-De-Care?!” „Da, sigur!” , răspunsesem cu aplomb. În fine, nu mă-nnebunesc după berea bronzată, dar asta fu ok. Și ținu de sete.
Curând primirăm supa – prezentare faină (într-un bol cu floricele albastre), arăta apetisant, iar gustul s-a dovedit pe măsură. Șnițelele însă... ne-au pus capac! De bune, erau foarte bune – fragede și bine condimentate, coafate cu brânză rasă din belșug – dar mult prea mult, frate! În plus, câte un munte de cartofi și un bol minuscul cu murături. Cine balotează asemenea cantități?! Cam juma de porție am dovedit fiecare (acritura toată, că oricum era disproporționat de puțină), restul am cerut la pachet. Ne-a îmbiat domnișoara la final și cu desert, dar unde să mai încapă?!...
Nota a totalizat 37,5 euro și am plătit-o cu cardul. Plus ceva firfirei pentru servire, care a fost fără reproș.
... După o masă copioasă, ce se cere? O plimbare de voie, să mai consumi din caloriile în exces. De la mâncătorie și până la situl cetății am fi făcut, pe jos, pe cheiul Dunării (amenajat pentru parcurs la pas sau cu bicicleta) vreo 15-20 min, dar lui Tati nu i-a surâs ideea de a face drumul ăsta dus-întors, după ce ne vom fi rupt picioarele pe dealul cetății. Așa că l-am rugat din nou pe amicul Waze să ne descurce.
La baza dealului am găsit o mare parcare (gratuită), încă o pensiune-restaurant (seamănă cu Căpriorul, doar că-i mai mare) și alte acareturi – o cafenea și un chioșc cu înghețată artizanală. De cetate n-am avut parte, din motiv de... luni. Nu realizasem că-i luni și că lunea multe obiective turistice sunt închise! Doar ce i-am pozat poarta monumentală (datând din prima jumătate a sec. 15) și vreo 2 panouri informative de lângă intrare. Asta e, ghinion!
Ne-am consolat însă cu câte o înghețată delicioasă și cu o plimbare pe cheiul Dunării; se vede bine locul unde cele 2 râuri se contopesc. Sunt și niște monumente acolo, o așa-numită „Poartă a Libertății” și „Inima Europei” , ambele cu referire la momentul 1989, când Slovacia, alături de celelalte țări ale Blocului Comunist, s-a eliberat de sub tutela sovietică.
Trimis de crismis in 28.11.23 10:41:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@crismis: P28 de belea. Și P13 am studiat-o cu atenție. Prin ochelarii de soare se ghicește oarecum privirea concentrată pe masă. Bănuiesc că scrumiera, piperul și sarea nu prezentau mare interes .
Oricum, trebuie să recunosc că diviziunea muncii în acest caz este echitabilă. Unul conduce mașina și bea apă minerală, celălalt rade o bere slovacă, dar scrie articolul
M-am uitat pe net la niște poze cu Cetatea Devin. Frumoasă tare. Păcat că n-a fost să fie.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2021 [UFO restaurant] Experiență culinară la înălțime — scris în 22.05.22 de marian 1973 din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2018 [Restaurant Staroslovenska krcma] Ceva specific slovac — scris în 07.07.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ