GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pekin Duck — sau cum am pus gand rau ratei in restaurantul Hua Jia Yi Yuan
Daca te afli in Beijing trebuie sa mananci rata de pekin (dar se mai spune si rata de peking sau rata de beijing) indiferent daca esti pe cont propriu sau cu ocazia unei excursii organizate. Eu am avut ocazia ca aceasta cina bogata la care felul principal este rata sa fie inclus in programul excursiei.
Istoria acestei retete de preparare a ratei de pekin ne intoarce in timp cu multe sute de ani, nu oricine beneficia de acest mod de preparare, era o mancare regeasca. Pana intr-o zi cand cineva a furat reteta si... toata lumea a inceput sa manance Rata de Pekin a la imparat (asa am numit-o eu) Dar mancand aceasta rata in Beijing chiar m-am simtit imparat.
Restaurante Hua Jia Yi Yuan sint multe in Beijing si toate specializate in prepararea ratei de pekin. Restaurantul nostu se afla pe strada Lao Guo Zhan dinspre cartierul Dongcheng in directia aeroport Beijing intre 2. si 3. RingRoad (centurile Beijingului) Artera principala pe care a condus soferul nostru o vreme este G101 (S12) drum expres spre aeroport. Strada unde se afla restaurantul se afla pe o strada comerciala si in jurul acestei strazi sint multe blocuri de locuinte. Ceea ce am mai remarcat pe aceasta strada una din sediile mai mici de cartier al Partidului Comunist Chinez bineinteles ca stema cu secera si ciocanul era la locul ei pe fatada cladirii. Nu acelasi lucru pot spune despre restaurantul Hua Jia Yi Yuan care are o fatada superba traditionala chineza cu multe lampioane. Cand am ajuns era ziua, la parasirea localului fatada iluminata seara era si mai superba. Este un loc care te face sa revii.
Intrand pe holul restaurantului care la prima vedere parea sa fie o incapere de interior, am observat un acoperis rabatabil deasupra ramanand doar un grilaj de lemn pe post de decor. Ca si spatiu de fumat mai deosebit a fost amenajat un pavilion cu mese si scaune cu decor inspirat de ceea ce am vazut in Orasul interzis si alte locuri imparatesti. Decoratii din piatra si plante au completat decorul (plus un incalzitor de terasa) Din acest hol am intrat in sala de mese dar tot de aici se ajunge la o alta camera mai mica de luat masa si toaletele despre care a intrebat ghidul daca nu cumva am avut un soc vazandu-le. Nu, nu am avut nici un soc era curat si functional, poate instalatiile sanitare erau invechite putin.
Sala de mese este amenajata traditional, nu este prea mare, 4 mese rotunde mari cu acel blat de sticla rotativ ca ajunga la fiecare mancarea fara sa se ridice (este nepoliticos in China sa te intinzi/te ridici peste masa ca sa te servesti cu un fel de mancare) si vreo 10 mese rectangulare mai mici. Mesele rotunde aveau in jur 8-10 scaune cele mici 4-6 scaune.
Dupa ce ne-am asezat in jurul unei mese rotunde am fost instiintati ca rata inca nu este gata. Si mi se pare corect asa decat sa imi aduca o rata nefacuta mai bine beau o bere Nanjing de 0,6l deoarece se gaseste si la acest volum berea aici. Berea lunga (cca 3,5-4 gr alcool) trebuia intarita cumva asa a mers si un vin chinezesc (de fapt tarie alba intre 45-70 gr alcool) A mea avea numai 50 (ca palinca de acasa)
Revenind la rata mi-am adus aminte de ratele crescute mai demult de mine acasa, le-am facut si loc de baie un mic lac dar pana la urma tot le-am luat gatul, in total au fost 10. Cel mai greu este cu curatatul penelor cred ca au vreo 3 randuri de pene. De preparare s-a ocupat doamna AZE chiar foarte bine. Dar nu erau rate pekin. Dupa cum se stie aceasta specie de rata care ajunge relativ repede la o greutate de 2,5 kg mananca extrem de mult, asa ca trebuie luat repede gatul. Dupa experienta mea cu rata in China vreau sa incerc urmatoarea reteta (gasita pe net)
Ingrediente: 1 rata de cca 2 kg; 2 l apa; 1 lingura sare.Pentru marinata aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 5 linguri de miere; 150 ml otet sherry; 1 lingura sare; 1 lingura amidon; 1/2 lingurita ghimbir, tocat.Pentru servire aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2-3 castraveti verzi; 1 legatura ceapa verde; sosuri la alegere (Hoisin; Mango Chutney; Prune); clatite chinezesti
Rata se curata bine de eventualele resturi de pene de sub aripi si i se taie varfurile aripilor. Se pun la fiert cei 2 l de apa cu sarea. Cand apa a inceput sa fiarba se pune rata si se fierbe timp de 3 minute. Daca rata nu a fost in intregime acoperita de apa, se intoarce dupa 1,5 minute, astfel ca partea ramasa afara sa poata fierbe si ea. Dupa ce au trecut cele 3 minute, se lasa la scurs pana a doua zi dimineata.
A doua zi se pregateste sosul marinat astfel: sherry-ul se incalzeste si se toarna peste miere pana cand mierea s-a topit. Se adauga sarea, amidonul si ghimbirul. Se amesteca bine pana se dizolva sarea si amidonul. Se pune rata intr-un vas suficient de mare ca sa o puteti intoarce cu usurinta de pe o parte pe cealalta. Se freaca bine de tot rata pe toate partile cu sosul marinat si se toarna putin sos si in interiorul ratei. Apoi se toarna restul de sos in vasul respectiv.
Lasati rata in acel sos cate 10 minute pe fiecare parte, timp de o ora. Dupa ce s-a marinat bine, lasati rata la uscat pe un gratar timp de 6 ore. Se poate folosi chiar si un ventilator pentru a se usca mai bine. Dupa 6 ore se preincalzeste cuptorul la 200 de grade si se pune jos de tot o tava cu apa si ulei. Apoi se pune rata pe un gratar sau rotisor si se da cuptorul la 180 de grade. Se lasa la cuptor timp de 30 de minute cu pieptul in sus, apoi 45 de minute cu pieptul in jos, dupa care inca 30 de minute cu pieptul in sus. Dupa aceea se scoate si se taie fasii.
Se aseaza fasiile de carne pe foile de clatite (wrapuri) impreuna cu ceapa tocata, feliile de castraveti si sosul Mango Chtuney, Hoi Sin sau de prune. O alta reteta de pe youtube aici:youtube
Pana sa ne vina rata am fost serviti cu diferite feluri de mancare, ospatarita le aducea fara incetare, la un moment dat nu mai era loc pe blatul rotativ. Una din aceste feluri de mancare sint chiflele chinezesti facute la abur albe si in diferite forme cu umplutura sau fara (legume, carne, sau gem), recipientul in care este servit este traditional are forma cilindrica si seamana cu o sita. In afara de rata am mai primit 2 feluri de mancare pe baza de carne de porc si miel, toate cu legume si condimente, relativ iute si dulce. Nu lipsea nici orezul de pe platou, placintele servite in acelasi recipient traditional, si legumele, fructele de foarte multe feluri (castraveti, rosii, ceapa, rodii, ananas, ridichi, salata, ardei, morcovi si tot felul de buruieni pe care eu nu le cunosc)
Aproape ne-am saturat pana s-a facut rata la cuptor. Deja imi faceam probleme ca nu mai am unde sa bag rata... A venit si momentul prezentarii ratei care ulterior a fost transata si feliata. Pielita ratei a fost pusa pe alta farfurie, iar carnea feliata separat in mai multe farfurii si decorate corespunzator. Bucatarul avea, boneta, sort si manusi de plastic, nu i-am vazut fata deloc, era intr-una cu capul aplecat spre rata (asa cum se vede si in foto)
Cand a ajuns rata foarte bine facuta pe masa, parca am si uitat ce am mancat inainte. Imediat s-a facut loc in stomac si pentru rata. Un mod foarte gustos de a servi rata ne-a aratat ospatarita: Se ia o clatita chinezeasca, se pune pe farfurie, se ia o bucatica, feliuta de rata se inmoaie in sosurile de soia una inchisa si una deschisa la culoare care se servesc langa rata, una ceva mai dulce decat cealalta, se mai pun legume la alegere de pe masa, de exemplu ceapa, castraveti, morcovi, etc. si pofta buna. Recunosc ca dupa ce mi-am facut in acest fel vreo 2 placinte m-am apucat sa mananc rata asa cum o mananc acasa cu furculita (pentru ca pe langa betisoarele cu care pana la urma am invatat sa mananc, nu este greu trebuie doar sa ne obisnuim)
Bineinteles ceaiul si supa de orez nu lipseau de pe masa, de supa ma pot lipsi dar ceaiul a fost extrem de gustos. Dar tot mai buna a fost berea de 0,6 l si taria (30 ml 50grade) ambele cate 20 rmb (12 ron) Acestea nu erau incluse in cina inclusa in program. Dar portia de rata era in acest restaurant daca o comandam personal 88 rmb (52 ron) aproximativ 400 gr. Platoul cu felurile de mancare si legume era daca o comandam 50 rmb (30 ron) de persoana. Celelalte feluri de mancare pe care le-am vazut in meniu aveau tot asa preturi medii asa ca o ciorba era la 15 rmb (9 ron), un fel doi cu carne (alta decat rata) sau fara 20-120 rmb (12-72 ron), un desert 15-30 rmb (9-18 ron), bauturi de la apa pana la tarii in functie de sortiment si cantitate 3-250 rmb (1,8-150 ron) In general in toate restaurantele din Beijing unde se serveste rata pretul mediu se invarte in jurul valorii de 50-80 ron/persoana cu garniturile aferente si traditionale.
Concluzia finala: nu ai fost in China daca nu te-ai urcat pe Zidul Chinezesc si nu ai mancat rata de peking.
Ps: mi s-a facut foame, vreau sa comand o rata de pekin, chiar si la ora asta...
Rog WM sa ataseze aceste rate pekin (inca in viata) la inceputul articolului, multumesc frumos. youtube
Trimis de AZE in 12.05.17 23:47:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Merge si o rata leseasca de la noi.
In lipsa de ploaie e buna si piatra, nu?
@AZE: Of ce m-ai facut tu sa oftez la rata asta. Cam asa am mancat-onsi noi pe unde am fost si pot soune ca ma straduiam sa-mi prepar portia cu betisoarele, luam acea clatita cum ii pui tu, apoi tot cu betisoarele bucatele de carne pe dare le inmuiam in sos, legumele, impatuream si mancam. Pot spune ca am mancat aproape tot c se poate de la rata, chiar si sangele era preparat ca niste macaroane si mi-a placut si de asemenea matele erau preparate delcios. Sper sa nu se oripileze cititorii, dar daca am indraznit sa mananc si gandaci cred ca puteam incerca orice.
Felicitari, votat cu placere.
@dalumian: Bineinteles ca merge si de la noi daca e bine pregatita rata. O singura data am crescut 10 rate (dar nu stiu ce rasa au fost) acum multi ani au primit doar mancare naturala, si aveau un gust foarte bun. Dar asa cum am povestit cu curatatul penelor am avut cea mai mare problema (plus cu macaitul lor, si noaptea erau la apa (le-am facut un mic lac/acum e astupat acolo) si faceau galagie)
Acum nu avem voie sa mai tinem animale, pasari (stau la 10 minute de centrul istoric) numai pisici mai avem.
@mishu: Multumesc, nici noi n-am lasat nimic de la rata, am mancat tot. Plus de asta am mai servit o data rata in sejurul meu din China la un alt restaurant (Shanghai) am nimerit-o si pe aia a fost bine pregatita ca pret portia a fost undeva la 15 $.
Dar asa cum am povestit voi incerca si acasa reteta descrisa in articol. Va fi altfel si va avea alt gust rata pregatita dupa reteta de sus.
Eu n-am apucat nici sa vad nici sa mananc gandaci, poate le incercam si eu, ce fel au fost, cum se prepara si ce gust au?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 Restaurantul Hai Wan Ju din Beijing — scris în 08.05.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Beijing - parcul Bei Hai si restaurantul Fangshan — scris în 21.03.12 de MCM din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Beijing - Quand Ju De, sau rata la nivel de arta culinara — scris în 17.03.12 de MCM din BUCURESTI - RECOMANDĂ