GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In Creta sunt plaje multe si fiecare e frumoasa in felul sau. Noi nu am putut vizita mai multe obiective in cele 7 zile state acolo, de aceea va sugerez ca in cazul in care luati o vacanta pe aceasta insula sa o faceti pentru minim 10 zile, iar astea doar pentru a vizita o parte a Cretei, in functie de orasul in care veti fi cazati. Noi care am stat in Rethymno am avut prilejul de a vedea cate ceva din partea vestica a insulei si nu va ganditi ca e prea putin; intr-o singura zi am facut 380 de km si nu am bifat decat trei obiective … Am sa va fac asadar o prezentare a plajelor pe care le-am 'calcat' cu piciorul si unde ne-am si bagat putin in apa …
Elafonisi era un 'must see' pentru mine de multa vreme, de pe vremea cand inca faceam simulari pentru o vacanta in Creta, asa ca in momentul in care am localizat-o pe harta a fost primul obiectiv marcat cu pixul. Colega noastra, @ krisstina imi facuse deja un traseu de o zi care o cuprindea, asa ca prima zi de inchiriat masina am rezervat-o acestui itinerar si cel mai bine s-a potrivit ca plaja Elafonisi sa fie ultima de bifat in ziua respectiva. Am ajuns asadar acolo undeva in jurul orelor 13 dupa un drum lung si destul de sinuos cu serpentine serpuind prin munti, cu sosele la altitudini foarte mari unde la un moment dat am putut vedea nori sub picioarele noastre, cu foarte putine locuri unde se zarea vreo asezare omeneasca, in schimb caprele salbatice erau ca la ele acasa. Peisaje frumoase, uneori de senzatie, insa, asa cum am mai spus, niciodata aparatul foto sau camera, indiferent pe ce ecran ai urmari pozele/filmele, nu vor putea reda frumusetea pe care o veti vedea cu proprii ochi!
Am ajuns usor, de la manastirea Chrysoskalitissa nici nu trebuia sa mai urmezi traseul marcat, ci doar sa urmaresti masinile, pentru ca toata lumea mergea catre 'plaja vedeta '. La un moment dat am ajuns la un punct de unde se putea vedea toata plaja cu mica laguna in dreapta si parcarea foarte mare. Pozitia de observare semana izbitor cu cea de unde puteai vedea Prasonissi in Rhodos, doar constructiile sezoniere erau mult mai numeroase. Cand am ajuns jo, la nivelul plajei am realizat ca parcarea era una neamenajata, cu locuri printre copaci sau tufisuri, in unele locuri pe damburi, ceva de genul 'pune-o unde poti insa fara sa deranjezi ' cu partea din urma insa 'mai subtire', pentru ca oriunde exista unii carora efectiv nu le pasa ca indisponibilizeaza prin modul de a parca una sau mai multe masini, motiv pentru care trebuie sa calculati serios posibilitatea de a fi blocati, daca nu cumva veti vrea sa ramaneti acolo pana la asfintit. Distanta de la parcare pana la plaja nu este foarte mare, insa vederea catre plaja e obturata de diversele constructii, reprezentand cabine de schimb, dusuri, locuri de vanzare suveniruri, o taverna, cred ca singura unde se putea manca ceva serios, apoi multe 'beach-baruri' cu diverse snack-suri si gustari, cu cafea, sucuri, apa si bere la preturi deloc mari pentru locul in care veneai. Nici sezlongurile nu mi s-au parut a fi scumpe la pretul de 9 euro perechea cu umbrela aferenta. Un pic deranjant in ceea ce ma priveste, aglomeratia, dar poate si pentru ca am ales o zi de sambata pentru aceasta excursie. Apa era un pic cam rece comparativ cu cea din Rethhymno si de la Falassarna, insa doar acolo unde era si un pic mai mare de un metru, comparativ cu micile 'piscine' naturale cu adancimi mici foarte bune pentru balaceala. Asa cum spuneam toate aceste suprafete, de apa si de nisip erau ticsite de lume, multi dintre ei stand intinsi pe nisipul auriu cu tente de roz. Desi ne-am fi dorit sa stam mai mult, nu am zabovit decat vreo doua ore. Ca o scurta descriere, Elafonisi e o insuliță conectată de Creta printr-un recif care poate fi traversat cu piciorul atunci când marea e calmă. Aflată la 82 km nord-vest de orașul Chania, Elafonisi în traducere, ”insula căprioarei” e accesibilă cu barca din Paleohora sau cu mașina, din satul Vathi, până la un punct. Plaja seamănă cu paradisul pe Pământ: nisip roz, de corali, și ape precum cristalul. Acest loc magic a fost multă vreme pustiu dar acum a devenit un loc foarte popular. Nici vorbă de cazare, însă campingul este permis.
Plakias se află la 40 km sud de orașul Rethymno, încântându-și vizitatorii prin frumusețea ei definită de apa foarte limpede și de infrastructura bine pusă la punct. Șezlonguri, umbrele, posibilitatea practicării sporturilor acvatice, hoteluri, camere de închiriat, taverne, cafenele și restaurante. În apropiere, vizitatorii pot găsi orice isi și doresc în privința cazării și distracției.
Plaja Plakias se intinde la est de sat si este una din cele mai mari plaje din Creta totodata creand senzatia de spatiu si confort pentru oricine merge acolo. Exista chiar si un spatiu, in partea sa de est, destinat nudistilor. La momentul vizitei noastre nu erau...
Marea Libiei, cea pe marginea careia se afla plaja, este calda si linistita, in ciuda faptului ca este prezentata a fi foarte rece in toate discursurile ghizilor din insula. Intrarea in apa este lina, exista la intrare un foarte mic prag cu pietre dupa care veti simti numai nisip. Sezlonguri sunt pe toata intinderea, insa nu foarte grupate. Doar pe anumite portiuni veti vedea ca sunta aliniate, cu umbrele, in rest, din loc in loc cateva, in mijlocul nisipului. Pretul acestora este de 8 euro/perechea. Exista dusuri si cabine de schimb pe toata intinderea plajei.
Falassarna nu este foarte departe de Rethymno cei aproximativ 110 km putand fi parcursi usor pe E80, despre care v-am spus ca e comparabil cu o autostrada.
Plaja de la Falassarna e una dintre cele mai bune din Creta și se află la marginea unei câmpii, lângă satul Platanos – 58 km vest de orașul Chania. Nisip auriu extrem de fin și ape incredibil de limpezi, de culoare turcoaz. Dupa unii aceasta plaja e considerata a fi cea mai buna din Creta. Pe plajă se găsesc și câteva umbrele și șezlonguri dar în bună măsură Falassarna are o imagine idilică, fiind un loc liniștit și foarte curat. Priveliștile de pe plajă sunt foarte frumoase iar apusurile de soare sunt cu adevărat magice. Este o plaja lata, cu intrarea lina in mare, apa foarte calda, si in acea zi a vizitei noastre, foarte linistita si de o culoare, cum spuneam, turcoaz, deosebita. In partea nordica, la aproximativ un kilometru se afla ruinele orasului antic Roman al carui nume s-a pastrat peste timp... Sunt mai multe parcari amenajate, asadar loc suficient. Exista deasemenea si cateva unitati de cazare, cu restaurante la parter, si daca nu veti vrea sa mancati la acestea, mai sunt vreo doua taverne pe marginea plajei cu preturi foarte bune Sezlongurile costa 8 euro/zi, pret aproape generalizat dupa cum am observat pe mai toate plajele, cu exceptia celei de la Elafonisi. Plaja devine spre vest mai putin nisipoasa, apoi mai stancoasa, insa dupa o anumita distanta revine la nisip. Tot acolo, in acea zona sunt foarte multe livezi de maslini tineri si, deasemenea foarte multe solarii, semn ca oamenii sunt harnici si intineresc si culturile pe care le au.
Inainte de a va spune cateva cuvinte despre plaja din Rethymno, am sa va sfatuiesc ca, in cazul in care veti vizita manastirea Preveli, despre care am scris, si daca o veti face undeva pana in pranz, sa incercati sa ajungeti si la plaja cu acelasi nume. Eu am aflat tarziu de ea, si din pacate nu am mai ajuns sa o vad, insa localnicii o ilustreaza a fi cea mai spectaculoasa plaja din Creta, cu multi palmieri. De aceea am sa mai planuiesc un sejur ceva mai lung, ca sa pot vizita tot! :)
Rethymno, statiunea turistica situata in nordul insulei Creta, in afara atractiilor turistice pe care le are, detine si una dintre cele mai frumoase si totodata cele mai mari plaje. Pe toata intinderea sa, plaja este foarte lata, cu nisip fin si intrarea cea mai lina in mare pe care am intalnit-o pe plajele vizitate. Se poate parcurge lejer distanta de 50 m pana cand apa va incepe sa depaseasca un metru adancime. Apa foarte calda, marea foarte calma, cu exceptia ultimelor trei zile cand valurile au inceput sa-si faca aparitia. Doua din cele trei zile au fost foarte distractive, in cea de-a treia insa abordandu-se steagul rosu, acest lucru determinand pe toata lumea sa ramana la mal in apa pana la genunchi. Un lucru notabil, care mi-a placut foarte mult aici il costituie faptul ca majoritatea hotelurilor detin cate o bucata de plaja pe care au amenajat-o, si toate sunt impecabile. Preturile sezlongurilor cu masuta si umbrela sunt de 8 euro, 6 in cazul celor care sunt cazati la un hotel cu plaja proprie, am vazut pentru prima oara o chestie foarte utila si interesanta si anume scrumierele atasate pe suportul fiecarei umbrele de soare. Deasemenea, pe plaje, cu exceptia dusurilor si a cabinelor de schimb, nu exista niciun fel de beach bar, barulet, sau orice fel de contructie cu alta destinatie afara de plaja. Toti cei care doresc isi pot aduce orice doresc sa bea sau sa manance, iar daca torusi nu doriti sa veniti decat cu prosoapele, pe masute veti gasi cate un meniu si un baiat sprinten, gata sa va serveasca cu orice doriti, de la tavernele situate vis-a-vis de locurile destinate plajei. Mie mi-a placut mult aceasta plaja si zona unde se afla, orasul Rethymno fiind unul deosebit de frumos, cu obiective si atractii despre care va voi povesti intr-un articol viitor. Vacante frumoase si alegeri inspirate!
P. S. Intrucat o parte din fotografii au foat facute cu aparatul foto si nu le-am descarcat inca, le voi post mai tarziu... Promit! ;)
Trimis de iulian68 in 05.10.18 03:54:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turul plajelor Cretei, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - I. CRETA" (deja existentă pe sait)
@iulian68: Hai că am prins primul vot! Bravo mie!
Bună și utilă prezentarea ta, sper să îmi fie de folos cât de curând.
Felicitări!
@Carmen Ion: Sarut mana, multumesc, soer din toata inima sa ajungi acolo, pentru ca merita cu prisosintă!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@iulian68: Falassarna e preferata mea, apoi Matala
Elafonissi e foarte mare, are și o mică rezervație cu dune de nisip și vegetația aferentă, locul e îngrădit cu sârmă. Probabil timpul nu v-a permis să o vizitați pe toată.
Felicitări!
@krisstinna: sarut mana, Criss, la cati km am batut pana acolo, probabil ca mi-a scapat, desi noi am luat o umbrela cu sezlonguri in zona primului beach bar, dupa care, ca sa intram in apa am luata prin mini piscine aflate mult in dreapta si ne-am intors prin apa... ????
Bună-ziua... votat! Mi. a placut mult prezentarea! Creta... un vis împlinit în 2016, un plan de vacanță 2022! Am fost în zona Chania, mai exact Agia Marina, iar acum am rezervat lângă Rethimno în 2-9. august cu toată familia, 2 băieți, 2 nurori, 2 nepoate, soțul și eu. Am fost la Balos, Elafonissi, Falassarna - superbe, asa cum le. ati descris asa minunat! Anul acesta vreau sa bifez Vai, Stavros, Voulisma, Plakias, Rodakino... sper! Creta este minunată! Când citesc impresiile celor care au fost, și care au și arta în a descrie cele văzute... nu îmi doresc decât sa mai ajung o data în acel paradis! Felicitări pentru cele împărtășite și la vacante cat mai faine! Vara minunată tuturor celor care„poposesc„pe această pagină. ????????????????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 Plaje frumoase peste tot, în vestul insulei Creta! — scris în 18.11.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Plajele aurii de lângă Chania! — scris în 14.11.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Cele mai spectaculoase plaje din vestul Cretei — scris în 11.02.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Descoperind farmecul Cretei…. alaturi de micuta japoneza si vantul zburdalnic — scris în 14.03.17 de teona din BUCURESTI - RECOMANDĂ