ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 28.01.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Descoperind farmecul Cretei…. alaturi de micuta japoneza si vantul zburdalnic

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa cum spuneam intr-un alt articol, ne-am inceput vacanta la inceputul lunii iunie si am fost cazati in Stalos, la Creta Palm Hotel (vezi impresii) care a fost cuibul nostru de relaxare si punctul de plecare in plimbarile care vor urma. Pentru a descoperii in ritmul nostru minunatele plaje cretane si a strabate cat mai usor alambicatele drumuri din insula, am inchiriat o masina, Toyota Yaris, pentru 4 zile, cu suma de 150 euro si care ne-a fost adusa la hotel cu rezervorul plin pe jumatate, cum de altfel am restituit-o si noi.

Pentru ca asigurarea masinii nu acoperea eventualele daune, daca mergeam sa vizitam laguna Balos, am ales pentru a ajunge acolo, o excursie organizata pe mare.

Gramvousa - Laguna Balos

Golful Gramvousa a fost scena unor lupte cu piratii la sfarsitul Evului Mediu, de aceea venetienii au construit aici o cetate pazita in permanenta, la 137 m deasupra nivelului marii. Aici se intalnesc frontierele a trei mari, Marea Egee, Marea Libiei si Marea Ionica. Se spune ca marea are aici in jur de 15 nuante si est deosebita. De fapt asta este si parerea mea, considerand acest obiectiv vizitat... cireasa de pe tort.

Am ales sa vedem aceste locuri inscriindu-ne intr- o excursie organizata contra sumei de 51 euro/pers. Transferul s-a efectuat de la hotel in portul Kissamos si am plecat cu vasul Gramvoussa, care este unul dintre cele mai mari, cu doua punti, eram destul de numerosi, dar erau locuri pentru toti, nu am simtit nici-o leganare care sa imi strice dispozitia. Biletul de vapor la liber, era 27 euro/pers. La ghiseul din port. Plecarea era in jurul orei 10 a. m. A durat in jur de o ora calatoria pana la Gramvousa. Aici am avut de ales intre a ramane pe mal pentru baie si plaja, pentru ca si aici apa arata tare bine si sa urci la cetatea venetiana din varf pe un traseu nu foarte accesibil. Zarurile au fost aruncate, eu baie, sotul sa exploreze zona, de la inaltime. Apa era incredibil de limpede asa ca nu am ratat o baie.

Dupa acest popas de 1h si 30min. am plecat spre laguna Balos unde am ajuns foarte repede si am avut 3h la dispozitie. Insuficiente dupa mine. Peisajul are ceva aparte. Marea are o multime de nuante de turquoise.

Din pacate unde am stat noi intrarea in mare mi-a creat probleme din cauza pietrelor de la mal, dar senzatia de dupa, apa aceea limpede precum cristalul, ei bine... face totul sa para un vis albastru.

Chiar daca timpul a fost atat de scurt am incercat sa o vedem zona din toate unghiurile. Este ideala si pentu micuti, pentru ca in unele zone apa este mica si calda.

Ce e bine sa stiti daca mergeti in excursie cu vaporul. Pe vapor bate vantul f. tare, deci sa aveti imbracaminte adecvata la voi, asta daca nu vreti sa stati in zona de cabine. Noi nu am fost inspirati si la dus am folosit prosoapele de plaja, dar la intoarcere erau ude, asa ca...

Nu inchiriati umbrele de la ei cu 4 euro, sunt vechi si acolo bate vantul asa de tare ca numai bolovanii la sol, o fac sa nu zboare. Exista sezlonguri cu umbrela contra sumei de 7 euro, dar asa poti sa te feresti de soarele puternic. Neaparat protectie solara. Am simtit pe pielea mea. Si daca aveti si incaltaminte de protectie in apa este f. bine. La Gramvousa era plin de arici de mare, dar am avut noroc... pentru ca o uitasem la hotel.

Cei care vin cu masinile au de urcat o ditamai panta care pe caldura nu cred ca e prea placuta, iar drumul cu masina prin rezervatie este doar pietruit pe o portiune destul de mare, se inainteaza f. greu ii vedeam de pe vas la un moment dat. Dar exista si un avantaj, poti sa stai cat vrei. O sa caut si o poza cu „furnicutele” ca sa va faceti o idee. Dar esentialul este ca Balosul nu se poate rata.....este unic.

Falassarna - Stavros

Din Stalos pana in Kissamos erau in jur de 30 km, asa ca am ajuns f. usor, pe autostrada. Numai ca am constatat ca plecasem fara prosoapele de plaja asa ca am facut si cumparaturi, remarcand cu aceasta ocazie destule magazine de firma. Continuam dupa indicatiile localnicilor, tinand drumul drept, prin Platanos, pana dam de un indicator pe care scria Falassarna, vre-o 10 km din Kissamos. Incercand sa coboram spre zona de plaja, am sesizat mai multe intrari de acces. Noi am ales-o pe a treia. Nu stiu daca am fost inspirati, daca celelalte erau mai …... dar pentru noi a fost f. bine.

De sus de pe platou unde am lasat masina, langa un hotel cu restaurant la parter, am coborat pe sub arcadele unei porti albastre, spre mare cam 1oo m. Era o zona amenajata cu sezlonguri, un pic cam apropiate intre ele, avand in vedere ca spatiu era berechet. Puteai sa stai oriunde, zona fiind spatioasa, cu nisip fin si delimitata in extremitati de formatiuni stancoase. Am ales sezlongurile pentru ca nu era aglomerat, iar apa ma fascina cu nuanta ei turquoise. Nu erau valuri, nisipul o atingere catifelata si o claritate asa buna a apei ca vedeam perfect unele formatiuni stancoase care mai existau in zona, stricand un pic decorul.

Dupa ce ne-am balacit pe saturate ne-am oprit sa mancam la Vassilis Taverna, despre care auzisem numai de bine. Si nu ne-a parut rau deloc, pentru ca am gustat niste preparate tare bune. Am luat masa in gradina, cu toate ca interiorul era mai prietenos la ora aceea, dar parca ne simteam mai bine in mijlocul oazei de verdeata. Am degustat branza cretana ca aperitiv, peste spada cu legume si musaka traditionala. Ca desert am primit din partea gazdei inghetata si doua citirici de raki din fructe, pe post de digestiv.

La intoarcere, pentru ca am ajuns prea repede ne-am gandit sa mergem si in Stavros, poate vedem vre-o umbra a lui Zorba. Am descoperit un drum frumos pe langa tarm, cu mai multe iesiri, dar noi aveam o singura optiune datorita factorului timp, asa ca am mers pana am ajuns purtati de drum, la mare. Nu stiu daca aceea era chiar celebra taverna unde s-a filmat pe vremuri, dar am baut un fresh de portocale si am ascultat muzica buna, admirand apusul la taverna unei frantuzoaice, printre italieni, englezi si greci, incercand sa imi imaginez.

Elafonissi - Paleochora

Elafonissi este o insula mica in sud-vestul Cretei de aproximativ 3 km patrati. Un recif cu o adancime de maxim 1m adancime cand marea este calma permite trecerea cu pasul. Interesanta este o zona de dune de nisip cu diverse plante, arbusti si broaste mici, alaturi de diverse soparle, delimitata ca o arie protejata pe alocuri. Insula este cuibul de reproducere al celebrei testoase de mare, Caretta-Caretta. Dar, principalul motiv pentru care se inghesuie lumea sa o vada este culoarea apei si nisipul… roz.

Spre deosebire de Balos, accesul cu masina este destul de facil, drumul fiind bun, in unele zone mai ingust, nu este nevoie sa ajungi in Kissamos, chiar inainte cu cativa km este un indicator cu Elafonissi, spre stanga, care te duce spre defileu Topolia, iar tunelul care este singura cale de acces, doar pe un sens este semaforizat. Cred ca acesta este cel mai scurt traseu. Se mai poate merge si de-a lungul tarmului, cum cobori dinspre Kissamos spre cealalta plaja frumoasa, Falassarna si o iei spre sud pe langa tarm. Dar nu am informatii despre starea drumului, dupa Falassarna.

Pe drum, cat stabati defileul, intalnesti sate cretane si diversi producatori locali cu diverse, mierea si raki fiind capete de afis. Cand ajungi la plaja o sa dai de o mare parcare neamenajata, preferata de toti si una amenajata, cu plata. Cand am ajuns noi pe la 10 dimineata erau suficiente locuri, la cea free, dar la plecare numarul masinilor era triplu cred. Se gasesc cateva terase de unde iti poti procura cam de toate, de mancare si de baut, inclusiv imbracaminte de plaja si suveniruri.

Zona de sezlonguri este destul de restransa asa ca sunt cam inghesuite, de acest amanunt ne-am lovit si la Falassarna. Numai ca aici chiar a fost deranjant pentru ca era mult mai multa lume si limita senzatia de libertate. Datorita vantului puternic, iar nu poti sa folosesti umbrele obisnuite de plaja.

Despre mare ce pot sa va spun, in afara ca nuantele sunt… de vis. Apa este f. putin adanca in unele zone, asa ca vedeti cum va orientati daca vreti sa si innotati. Eu cred ca am mers mai bine de 100 m si nu imi depasea umerii. Exista si o zona de dune de nisip, unde isi fac cuib broscutele testoase Caretta-Caretta. Din cauza vantului f. puternic am scurtat vizita noastra asa ca am luat-o din loc, dupa 3 ore.

Pe drum la dus, am vazut un indicator spre Paleochora, asa ca la intoarcere, pentru ca aveam suficient timp, dupa Elos, am facut stanga si am luat-o pe un drum superb prin munti, strajuit de leandrii si caprite dragalase, circa 30-35 km. O frumoasa statiune ni se infatisa privirilor pe masura ce coboram dinspre munte. Din pacate, pentru ca totusi drumul bine asfaltat, a fost pe munte plin de curbe si ingust, am mers incet, iar cand am ajuns pe plaja imensa, ne-a luat iar in primire vantul cel zburdalnic asa ca ne-a trecut cheful de baie. Plaja era perfecta, cu nisip fin, larga, cu multe terase, amenajata corespunzator, cu umbrele si sezlonguri, de data asta rasfirate cu darnicie. Ne-a parut rau ca nu am stat mai mult pentru ca zona promitea si hotelurile care se vedeau in zare descriau o statiune interesanta.

Drumul ales la intoarcere prin Kantanos-Floria-Kakopetros, a fost mult mai accesibil, soseaua fiind lata si cu cat ne apropiam de autostrada au aparut si indicatoarele de Chania, asa ca am ajuns lejer inainte sa se innopteze.


[fb]
---
Trimis de teona in 14.03.17 21:54:52
Validat / Publicat: 15.03.17 06:10:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2589 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (teona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Balos, definitia nuantelor de albastru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.03.17 06:10:04]
»

Mutat în rubrica "Turul plajelor Cretei, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

ANILU
[15.03.17 14:20:29]
»

@teona: Acum am înţeles de ce ţi-a plăcut aşa mult în Creta, citind amândouă articolele despre cazare şi plimbarea cu micuţa japoneză.

Pozele sunt superbe, bine că ai avut răbdare şi ai pus mai multe, aşa am văzut frumuseţea locurilor şi mai ales a plajelor pe unde v-aţi plimbat.

Felicitări.

Am citit cu mare plăcere şi am nimerit votul cu SB-ul.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
teonaAUTOR REVIEW
[15.03.17 14:51:30]
»

@ANILU: Ma bucur ca ti-a placut, chiar mi-a fost greu sa selectez pozele in asa fel incat sa se potriveasca celor scrise si sa renunt la unele care imi placeau la fel de mult. O sa urmeze o continuare, pentru ca mai am inca doua zile de acoperit, dar avand in vedere ca urmeaza intalnirea noastra la Slanic Moldova, gandurile imi fug intr-acolo, asa ca promit ca o sa postez cat mai repede dupa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[15.03.17 18:39:31]
»

@teona: Mai bine mai târziu decât deloc

M-ai lăsat să mă chinui o lună de zile de mai aveam puțin si màncam harta Cretei, nu te-ai îndurat de mine.

Felicitări, aștept și continuarea

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[15.03.17 19:05:30]
»

@teona: Un articol foarte frumos şi foarte interesant, Felicitări!

Şi mie îmi plac plajele foarte mult, întotdeauna când merg în vacanţă sunt fascinată de acestea, încerc să văd cât mai multe din zona respectivă, le "vânez", realmente.

Review-ul tău m-a fermecat cu atât mai mult cu cât, deşi am fost în Creta de două ori, nu am reuşit să văd aceste faimoase plaje din vestul insulei. Am văzut doar plaja Stavros unde s-au filmat secvenţele de final din Zorba şi plaja Preveli, cea cu palmieri unde un râu se varsă în mare. Sper să le pot admira şi eu cândva live, până atunci mă delectez cu pozele tale.

O seară frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[15.03.17 20:38:19]
»

Foarte frumos povestit! Am citit cu plăcere despre partea aceasta de Creta pe care n-am reușit să o văd anul trecut. M-au încântat pozele, amintindu-mi de albastrul nesfârșit al mării de-a lungul țărmului Cretei.

teonaAUTOR REVIEW
[15.03.17 22:32:36]
»

@krisstinna: Oh, stiu ca te-am tinut pe jar, dar exact cum ai spus, mai bine mai tarziu decat niciodata si recunosc ca e bine ca ai insistat, dar stii ca ma despart greu de amintiri. Sper ca ti-am oferit informatii suficiente pentru vacanta din vara si sper sa iti placa si continuarea.

teonaAUTOR REVIEW
[15.03.17 22:57:46]
»

@irinad: Sunt incantata ca am putut sa ofer informatii despre o zona care cred ca este cea mai frumoasa din Creta, cu toate ca sunt inca multe pe care nici eu nu le-am descoperit. Cred ca mi-a intrat in suflet aceasta insula, pentru ca in aceasta vara, tot in iunie o sa ma intorc acolo pentru ca mai am multe de vazut si revazut. Si ca o culme a coincidentei, mi s-a intamplat chiar ieri, cautand o harta a insulei am dat peste un material publicitar lasat in autocar cand am fost la Balos de niste agenti de turism care erau si ei in excursie in cadrul unui internship. Cand ma uit mai bine, recunosc pe prima pagina, chiar hotelul la care am facut rezervare in vara aceasta. Chiar ma gandesc ca e un semn de bun augur, pentru ce urmeaza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
teonaAUTOR REVIEW
[15.03.17 23:11:32]
»

@maryka: Si eu am ramas fascinata de nuantele de albastru ale marii, asa ca eram tentata sa fac sute de poze. Si chiar am facut. Dar nu am fost asa curajoasa ca tine sa strabat Defileul Samariei, mai ales ca nu aveai la acel moment o conditie fizica deloc de invidiat. Te-am admirat! Iti doresc sa ai posibilitatea sa revii si sa vezi aceste locuri minunate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[22.03.17 09:17:36]
»

@teona: Minunat, fara cuvinte, felicitari, votat cu mare drag.

calatorul
[17.09.17 21:49:50]
»

@teona: Felicitari pentru frumoasa vacanta greceasca petrecuta in minunata insula Creta, de care imi amintesc mereu cu placere si pe care astept sa o revad cu mare bucurie. Cand am fost noi acum cativa ani drumul si plaja de la Falassarna erau mai putin amenajate, dar locurile erau la fel de frumoase.

Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele insotitoare. Alegeri inspirate si vacante frumoase in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, calatorul, irinad, maryka, mishu, teona
Alte impresii din această RUBRICĂTurul plajelor Cretei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.26158595085144 sec
    ecranul dvs: 1 x 1