ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 13; 6

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Turnul Primariei din Oradea – locul unde sa incepeti vizitarea orasului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Titlul articolului este o recomandare personala. Cum sa aiba primaria turn? In fine, are! Cum sa vizitezi asa, primaria? Iaca asa! De ce sa incepi vizitarea orasului cu Turnul Primariei? Pentru ca este situat in zona unde sunt comasate majoritatea obiectivelor din Oradea si pentru ca turnul ofera o superba perspectiva si o prima orientare. Cateva alte raspunsuri veti avea dupa citirea acestui articol, dar si a urmatorului!

Adresa

Tudor Vladimirescu 2 sau Piata Unirii 1-3, in alte surse, care este de fapt acelasi loc, dar pe alta aripa a obiectivului. Oricum intrarea in turn se face prin strada Tudor Vladimirescu. Daca sunt cu turismul puteti parca pe malul Crisului Repede la intersectia strazilor Tudor Vladimirescu si Principatelor Unite.

Program vizitare si cost bilete

In perioada noiembrie – martie de marti pana duminica intre orele 12:30 – 16:30; in aprilie – octombrie de marti pana duminica intre 12:00 – 19:00.

Ultima intrare se face cu 30 minute inaintea orei inchiderii si pot sa va confirm personal ca este asa noi ajungand cu putin inaintea orelor 6:30 dupa amiaza in acest loc minunat.

Vizitarea turnului cu ceas din Primarie ne-a costa 16 lei pentru 2 adulti si 2 copii.

Primaria municipiului Oradea

La inceputul secolului al XX-lea, patrimoniul municipal al Oradei este imbogatit cu o cladire somptuoasa, care urma sa devina in curand un important centru administrativ si urban.

Cladirea Primariei s-a construit dupa planurile arhitectului Rimanoczy Kalman Jr. intre anii 1902 – 1903. si acopera o suprafata de 5508 mp.

Planul de constructie are forma literei "U" cu o latura deschisa. Cladirea se evidentiaza in primul rand prin monumentalitatea sa. Are parter și doua etaje, cu acces pe fiecare parte. Fatada de la raul Crisul Repede are un turn cu ceas la partea superioara.

Cladirea are trei curti. Accentul decorativ se situeaza in principal pe fatada principala construita in stil neoclasic.

Există putine cladiri administrative in Romania, reprezentand atat de bine combinatia de functionalitate ca primarie cu cea turistica, relevand in plus si un aspect impresionant si elegant.

Mai mult, administratia locala este una dintre putinele cladiri ale orasului care si-a pastrat scopul initial, si anume acela de a servi interesele societatii oradene, caracterizate prin multietnicitate, multifunctionalitate si o viata multiculturala.

Obiectiv turistic - Turnul Primariei din Oradea

Se viziteaza constructia situata la interiorul uneia dintre cele trei fatade ale cladirii, cea situata la strada Tudor Vladimirescu. Are o inaltime de aproximativ 50 m si ofera sper vizitare patru niveluri principale dintre care trei ofera o vedere panoramica.

Ce putem vizita concret?

Nivelul I prezinta mecanismul ceasului.

Ceasul situat de la cel mai inalt nivel intoneaza acorduri ale piesei "Marsul lui Iancu" la ore fixe si a fost realizat in anul 1904 de ceasornicarul Mezey Dezso.

In prezent turnul cu ceas este intretinut de Nagy Csaba Sandor. Datorita lui, functionarea ceasului s-a schimbat in 1992. Pana atunci greutatea si pendulul de inertie au facut ceasul sa functioneze, acum pendulul este actionat electronic. Ceasul are patru cadrane, situate cate unul pe fiecare parte a turnului.

Cadranul frontal este cel dinspre Cris si era facut din sticla groasa si iluminat din spate. Dupa razboi, in anul 1944, acesta ca si celelalte au fost imbracate in folie de staniol.

Ceasul a supravietuit doua razboaie mondiale, iar acoperisul si zidurile turnului doua incendii, primul in 1917 si cel de-al doilea in 1944. Ceasul retine si astazi urme de gloante din al doilea razboi mondial.

Nivelul al II-lea prezinta o prima panorama de la cota de 33,85 m fata de sol. Este deja o inaltime ametitoare si avem o perspectiva minunata de jur imprejur pe toate directiile. De aici puteti identifica deja cateva din obiectivele pe care doriti sa le vizitati mai apoi. „”La picioarele noastre”” este Piata Unirii si statuia lui Mihai Viteazul.

Nivelul al III-lea este situat la 40,25 m inaltime. Are pe parapetul balconului marcate pe placute metalice distantele in k pana la diferite destinatii de pe mapamond.

Nivelul al IV-lea ofera posibilitatea de a observa de la cea mai mare inaltime posibila din turn obiectivele zonei centrale cu un telescop pana in detaliul dorit. Perspectiva este ametitoare. Accesul la acest nivel se poate face pentru un numar de maxim cinci persoane simultan datorita spatiului limitat. Personal si in doi, doar eu cu Emi, m-am simtit inghesuit, dar in informarea scrisa scrie 5. De incaput incap nu va faceti griji, doar ca fiecare trebuie sa faca un poas dupa ce altul a eliberat un locsor si tot asa.

Altele

Erau de gasit pliante in mai mute limbi straine, dar in limba romana lipseau. Un aspect deranjant pentru mine ca si roman care vreau sa vizitez tara mea si sa ma documentez despre tara mea.

Pe peretii interiori ai turnului am putut admiar diferite imagini emblematice ale Oradei. La primul nivel exista si un loc amenajat unde un copil poate colora cat altii urca si coboara la scari de li se apleaca. A fost locul de recreere al Denisei.

Sper ca v-am convins sa urcati mai intai in Turnul Primariei din Oradea, si apoi sa vizitati restul superbei si civilizatei urbe din Tinutul Crisanei.

Rog inserare Marsul lui Iancu cantat in Turnul cu Ceas al Primariei din Oradea

https://www.youtube.com/watch?v=3aF2f5vXYQE

Multumesc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 22.09.17 23:15:33
Validat / Publicat: 23.09.17 09:19:59

VIZUALIZĂRI: 2024 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Crisul Repede si o parte a orasului vazute de la nivelul al doilea al turnului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.09.17 09:19:28]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Zoazore
[23.09.17 10:45:06]
»

@Dan&Ema: Bueyy, m-a luat amețeala! Deja urcasem cu Yersinia 1480 de trepte la Poienari, acm m-am cățărat și cu voi! Fain tare!

webmaster26
[23.09.17 11:05:20]
»

@Dan&Ema: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Turnul Primăriei, ORADEA" (nou-creată pe sait)

mprofeanu
[23.09.17 11:40:50]
»

@Dan&Ema: Mi-a plăcut mult acest review realizat la "înălțime". Pozele sunt deosebite!

Casa scărilor cel puțin pentru mine mi s-a părut puțin accesibilă sau poate era doar în partea de sus. Prefer scările de piatră și nu cele prin care se vede hăul...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[23.09.17 11:49:55]
»

@webmasterX: multumesc

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[23.09.17 12:37:04]
»

@webmaster26: corect

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[23.09.17 12:44:04]
»

@Zoazore:

Noi nu am numarat treptele in Turnul Primariei, dar cand iesi pe balcoanele inguste de la inaltime, am avut un gol in stomac, ceea ce la Poenari nu am svut niciodata. Imi amintesc ca am numarat si eu candva scarile care urca la Cetatea Poenari, dar nu mai intreba daca Yersinia are dreptate. Cine nu crede sa se duca sa le numere. Si cine nu crede ca merita vizitat Turnul Primariei din Oradea sa il viziteze totusi si sa urce la balcoane.

Faina Oradea! O clasa mai la vest ca sa spun asa. Dar revin, nu scapati de mine.

Bravo Primariei din Oradea!

Vizitati turnul cu ⏱

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[23.09.17 12:50:07]
»

@mprofeanu:

Am facut intentionat cateva poze pe casa scarilor. Ele sunt in spirala pe langa perete dar atunci cand unii vor sa urce, altii sa coboare, trebuie unii sa astepte pe platformele intermediare unde scara schimba directia.

Inguste si cu vedere la haul interior. Mai ametitoare mi se pare privelistea la exterior, de la balcoane.

Este de apreciat cum aceasta cladire a ramas peste secole in slujba cetatenilor, iar acum este si s turistilor devenind un obiectiv pe harta turistica oradeana, unde parerea mea merita sa incepi vizitarea orasului, superbului oras de pe Crisul Repede.

Oradea, jos palaria!

Si inca nu v-am povestit mai nimic despre Oradea. Poate doar am incercat sa deschid putin apetitul.

Multumesc de lectura si apreciere!

????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[23.09.17 20:53:34]
»

@Dan&Ema: Stiam eu de ce vreau sa vad Oradea, dar poate imi iese anul viitor si atunci prin articolele tale o sa stiu mai multe. Urcand odata cu tine in acest turn mi-am adus aminte de Turnul Chindiei din Tragoviste unde si acolo spre final nu se poate urca sau cobori in acelasi timp, dar te descurci, important este sa vrei.

Cred ca as fi urcat si eu indiferent cat de greu ar fi fost, probabil cu mai multe pauze.

Felicitari, votat cu mare drag, astept cu nerabdare sa mai povestesti despre Oradea.

elviramvio
[23.09.17 21:28:39]
»

@Dan&Ema:

Un oraș frumos, cred că sunt 10 ani de când am fost acolo și am avut asigurat un tur de oraș cu ghid și bonus la o crâșmă bună pentru refacere ????!!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.09.17 11:29:01]
»

@mishu:

Da, @mishu, ca la Turnul Chindiei. Pauze poti face cate vrei, banuisec ca o data intrat/a in muzeu / turn nu te da cu forta afara. Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese, spune o vorba !

Anyway, desi ne-am grabit sa prindem "ultima intrare", obtinand bonul fiscal pentru atriful de vizitare cu numai 7 minute inainte de inchiderea portilor de intrare, dupa noi am vazut ca au mai intrat vreo 10 vizitatori.

Mie mi-a placut ideea promovata aici la Oradea de a da acces vizitatorilor in turnul cu ceas, de a atrage turistii catre Primarie, de a face o cladire simbol a orasului cunoscuta si recunoscuta pe aceasta cale. si mai intra is bani la buzunarul primariei, !

Bravo lor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.09.17 11:32:38]
»

@elviramvio:

Elvira, daca ai posibilitatea vei vedea o Orade si mai stralucitoare ca acum 10 ani si mai bine inclusa in circuitul turistic, cu noutati, cu obiective renovate si redate circuitul turistic. Si eu stiu Oradea de acum 10 ani si de acum 20 de ani si mi-a placut acest oras dintotdeauna. Dar niciodata nu i-am acordat timpul necesar pana acum. Si merita!

Un avantaj la vizita ta anterioara este tura ghidata. Un ghid bun imbogateste foarte mult o asemenea vizita.

Si daca ai incheiat cu restaurant bun, am gasit si noi ceva special pe acolo, in afar de pizzerie de care deja am scris. Sa trag aer in piept, sa imi fac putin timp si sa va divulg... In curand...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[24.09.17 12:39:45]
»

Ce frumos era podul vechi, din P19. Mai există?

Un turn frumos pe care nu l-am vizitat, cu mulți ani în urmă, când am fost în delegație la F. ca de Bere Oradea.

Atunci nici nu puteam face tururi ale orașului, eram contra timp cu treburile, nu puteam s-o lălăim pe-acolo.

Oare fabrica mai există?

Felicitări pentru articol, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.09.17 13:47:23]
»

@doinafil:

In P19 este fostul Pod Decebal care era traversat de mai multe linii de tramvai. Podul a fost distrus in anul 1981 de o viitura.

Imaginile alb negru care au imortalizat orasele noastre cu multi ani in urma sunt fascinante. Pentru mine sunt de referinta cele cu Ppdul Mogosoaia, Calea Victoriei din Bucuresti. Dar oriunde vad asemenea poze ma atrag ca un magnet. In turnul primariei erau multe asemenea imagini, unele ca si tablouri / poze pur si simplu, altele prezentand obeivtiev turstice din oras, de aceea am si afirmat ca aici merita inceputa vizitarea Oradei pentru ca in afara de perspectiva de la balcoane, poti citi cu adevarat informatie turistica.

Am sa incerc sa mai selectez macar 2 poze (calitatea nu este foarte buna) sa le atasez la urmatorul articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.09.17 13:55:04]
»

@doinafil:

Iar fabrica de bere a fost demolata in anul 2000 si din ce am citit astazi pe locatia fostei fabrici de bere este Lotus Mall.

Oradea s-a transformat mult, si din pacate unele "obiective" astazi sunt de gasit doar in imagini.

Oradea a stiut insa in ultii ani in special sa isi creeze o fata turistica moderna, europeana, de calitate.

Apreciez foarte mult ""fata"" orasului, imaginei capitalei tara Crisurilor!

Nota 10 de la mine din perspectiva turistica pentru edilii oradeni care au contribuit la acest look. Bravo Oradea!

doinafil
[24.09.17 19:00:37]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru răspunsuri, Dane!

Oradea era și în vremea aceea, prin anii 80, un oraș care se distingea prin frumusețe, și eleganță a clădirilor. Se vedea că a făcut parte din imperiul austro-ungar. Dacă atunci era așa, nu mă miră că dai nota 10 (ca turist) edililor orașului!

Să ai o săptămână în care toate să vă meargă „șnur”, cum se spune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.09.17 19:53:00]
»

@doinafil:

Sa mearga si masina "snur" ca am de facut ceva km: Bucuresti, Bistrita, Baia Mare, Zalau, Cluj-Napoca, Sibiu, Ramnicu Valcea, Craiova, Bucuresti

Zoazore
[24.09.17 20:05:08]
»

@Dan&Ema: Pleci în circuit? Când?

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.09.17 20:09:55]
»

@Zoazore: maine la orele 7

Zoazore
[24.09.17 20:16:08]
»

@Dan&Ema: Drum bun, vreme frumoasă distracție multă și să veniți sănătoși!

doinafil
[24.09.17 22:09:54]
»

@Dan&Ema: Să meargă, Dane, să meargă! Dă-i ceva jăratec să mănânce, adap-o bine cu apă (a se citi „benzină”), cum făcea Făt-Frumosul din basmele noastre, și sigur o să meargă „șnur”!

Dacă ai s-o ungi și pe la „încheieturi”, o să zboare! Eu așa îți doresc!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, elviramvio, mishu, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTurnul Primăriei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07138204574585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1