ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
n AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Turnul cu Ceas din Sighișoara și Muzeul din interiorul său

TIPĂREȘTE

Ce frumoasă excursie am făcut în vara lui 2017 cu un grup de pensionari, organizată de Asociația acestora din orașul Ploiești. Sunt ani de când îmi doream să vizitez orașul Sighișoara cu cetatea sa. Evenimentul s-a produs în vara anului 2017.

După mai multe orașe vizitate atunci, fiecare din ele etalând ce are mai frumos intrăm în sfârșit în orașul Sighișoara și autocarul parchează la poalele cetății. Cuprinsă de nerăbdare pregătesc aparatul foto pentru a imortaliza momentul. Dar așa- numitul Dracula, care zice-se că s-ar fi născut pe aici, și-a băgat ”coada” în aparatul meu, pentru că brusc m-am trezit cu bateria consumată. De rezervă nu aveam. Conform prostului meu obicei, trag o înjurătură și imediat prietena mea mă liniștește spunându-mi: - Stai liniștită, uite magazine în jur, poate găsești baterie. Și am găsit. Ce să mai zic, s-o fi speriat de cele auzite și a tulit-o!

Cetatea Sighișoara construită în sec. al XIII-lea de coloniști sași și păstrată aproape în întregime este singura cetate medievală locuită și în prezent, trecută pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Amplasată pe malul sudic al râului Târnava Mare, este așezată pe o coastă de deal ce formează două terase, una în partea de jos numită Dealul Cetății, dar cu 30 m mai sus de orașul propriu-zis și terasa de sus numită Dealul Școlii, aceasta cu 50 m mai sus de Dealul Cetății.

Odată intrată în cetate recunosc Turnul care m-a atras mai abitir ca orice. Cetatea propriu-zisă este înconjurată de un zid înalt de patru metri, prin unele locuri chiar mai înalt, ridicat în sec. al XIV-lea ca protecție împotriva atacurilor turcești. Zidul avea 14 turnuri din care 9 se păstrează până în ziua de azi. Acestea erau sedii ale diferitelor bresle negustorești, având în același timp și rol de apărare a cetății. Amintim pe cele cu iz de meșteșug rămas în istorie cum ar fi Turnul Tăbăcarilor, Cositorarilor, Cismarilor, Cojocarilor, Măcelarilor, a Dogarilor etc.

Cel mai înalt din cele 9 existente este Turnul cu Ceas care are 64 de metri, simbol al orașului Sighișoara și obiectiv ce nu trebuie ratat. Merită chiar un drum special făcut pentru a-l vedea. Nu vă faceți probleme, se ajunge ușor fiind acces direct din drumul european E60. La Sighișoara în jud. Mureș se poate ajunge și cu trenul, gara fiind acolo undeva pe hartă, trebuie numai consultată.

Am urcat în Turnul cu Ceas, cel mai înalt fiind și am început a număra treptele, dar cum la anumite intervale sunt expuse obiecte ale diferitelor bresle, ce mi-au sustras atenția, s-a dus numărătoarea cu pricina. Apropos, vreți un test de atenție? Mergând pe stradă, numărați 10 persoane care vorbesc la telefon. Fiind luați de ”val”, intersecții, vitrine și multe alte cele, la un moment dat nu veți mai ști la ce număr ați ajuns. La fel și eu cu numărătoarea scărilor din turn.

Din loc în loc, până la înălțimea cestuia, după cum am spus se află expuse rezultatul muncii breslelor ce au administrat fiecare câte un turn. Admirăm vase din cositor ce au aparținut breslei acestora, obiecte din piele ale Breslei Pielarilor, furci, coase, sape, lacăte, chei și alte obiecte din fier ale Breslei Fierarilor, lăzi din lemn destinate a fi lăzi de zestre și de depozitare ale Breslei Tâmplarilor, alte obiecte ale Breslei Lânarilor, foarfeci, o mașină de cusut și mașini de călcat ale Breslei Croitorilor. dar cele mai frumoase sunt ceasurile ce au aparținut Breslei Ceasornicarilor, străjeri ai acestui turn, de la înălțimea căruia orașul are o superbă priveliște.

La coborârea din turn, alte valori sunt expuse, anume cele ale Breslei Farmaciștilor și a Sticlarilor. Ce borcane și flacoane din sec al XVIII-lea, în care aceștia țineau pulberi din plante tămăduitoare, închise ermetic, fiecare cu eticheta și denumirea sa, aranjate ordonat, la îndemână: recipiente, vase sin sticlă, retorte, instrumente farmaceutice, documente, desene, explicații.

Dar la vederea mobilierului în care erau ținute, decepție! nu se poate așa ceva! Frumos, pictat, dar deh... plin de cari. Doar dacă, la vremea respectivă or fi fost tratate cu ceva ierburi împotriva acestora. Așa suntem noi, cei din ziua de azi, pricepem mai greu logica și modul de viață din acele vremi. Și totuși, rudimentar sau nerudimentar, s-a rezistat bolilor și sămânța de om există.

Parcă în ziua de azi nu se moare de boli! Ohooo... și ba încă, cum! Medicina e încă departe... (departe de ce ar trebui să fie, comparativ cu alte tehnologii) Mulțumesc.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 25.01.18 10:04:33
Validat / Publicat: 25.01.18 13:24:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS]. A mai fost în/la: în țara mea

VIZUALIZĂRI: 1639 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Breasla Pielarilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[25.01.18 13:24:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sighișoara şi împrejurimile, SIGHIȘOARA [MS]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Dan&Ema
[25.01.18 15:49:43]
»

@mihaelavoicu:

Mai intai sa iti divulg ca Sighisoara este cetatea mea de suflet. Nr. 1.

Am admirat cu mare drag pozele atasate si m-am plimbat cu tine in Turnul cu Ceas. Cu celebrul sau ceas. Am admirat mecanismul, figurinele si perspectiva asupra orasului. Sticlutele alea ale farmacistilor imi plac foarte mult. Despre cari, ,,, trecem peste.

Medicina e încă departe... (departe de ce ar trebui să fie, comparativ cu alte tehnologii)

Incheierea insa a scos la suprafata un mare adevar. Doamne, ce adevar!

Asa, de final, sa ai parte de sanatate, sa nu ai nevoie de medici si leacuri, si tratamente. Stiu, ca e utopie! Dar macar urarea sa fie bine primita! Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[25.01.18 17:28:45]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc din suflet pentru urarea de bine și sănătate, ceea ce vă doresc și vouă!

A fost superb la Sighișoara! Am văzut în excursia asta o mulțime de orașe pe care le mai văzusem de fapt prin tinerețe, dar acum, parcă ”sună” altfel.

Mulțumesc pentru citirea reviewului, care nu este precum altele, așa, mai dezvoltate, cu cuvinte mai multe, adaosuri etc.

Pentru mine informația contează. Mulțumesc!

Zoazore
[25.01.18 20:41:50]
»

@mihaelavoicu: Și uite-așa m-am plimbat eu cu tine printr-o poveste de demult, tare demult, dar foarte frumoasă!

Și eu îți mulțumesc!

P. S. Și eu pățesc la fel cu bateriile: fix când îmi trebuie, atunci n-am!

tata123 🔱
[26.01.18 09:16:59]
»

@mihaelavoicu: Am fost și eu o singură dată în Turnul cu Ceas din Sighișoara și de atunci îmi tot propun să revin.

Organizarea în bresle meșteșugărești a meseriașilor din oraș a condus către o dezvoltare economică constantă. De asemenea, obligațiile militare ale acestor „corporații” medievale, de obicei întreținerea și apărarea unui turn/porțiune de zid, a fost de bun augur pentru păstrarea până în vremurile noastre a unor fortificații superbe.

Din Turnul cu Ceas avem la picioare o mare parte din orașul vechi și turnurile sale. Vedem ce observa și Nicolae Iorga atunci când a vizitat orașul: Casele, mari, păstrează toată înfățișarea înaltei lor vechimi, în acoperișurile clădite foarte sus, în fereștile mici, în bolțile de poartă și în umbroasele curți pietruite. Din toate părțile scările de piatră duc la cetate, ca în orașele Italiei sau ale Dalmației, săpate în stâncă. Apoi, când te-ai descurcat din hudicioarele bătrâne ale acestui Nurnberg, te afli într-o stradă largă, cu case modernizate, cu prăvălii strălucitoare, care taie întreg orașul... .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[26.01.18 11:56:01]
»

@tata123: Un salut din Turnul cu Ceas! Și acum se vede orașul ca pe vremea lui Nicolae Iorga. Mulțumesc pentru completare. Ești un documentarist de nota 10.

mishu
[17.02.18 18:43:16]
»

@mihaelavoicu: Din motive de ora (am ajuns dupa inchidere, a plecat inainte de deschidere) doar m-am plimbat pe langa acest obiectiv, dar atat la ceas de seara cand tineri sau batrani ies la plimbare in racoarea serii, dar m-am plimbat si dimineata la prima ora cand restul familiei mai profita inca de somn, iar orasul inca nu se trezise la viata.

Un oras minunat si unde am avut norocul sa stau fix in inima lui istorica.

A fost o dorinta mai veche aceea de a vizita Sighisoara si mi-as mai dori sa ajung pe acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[27.10.18 00:17:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Turnul cu ceas & Muzeul de Istorie» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[27.10.18 19:08:08]
»

@webmasterX: Mulțumesc, luat la cunoștință!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTurnul cu ceas & Muzeul de Istorie:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062777042388916 sec
    ecranul dvs: 1 x 1