GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Calatorie epica pana la capatul lumii… si tot inainte!
Planificarea:
Intr-o dupa amiaza de Iunie anul trecut am primit o notificare care m-a facut sa las totul deoparte, mi-am anulat sedintele si orice mai aveam programat pana la 17:00.
Acesta era subiectul mailului: AROUND THE WORLD: HOT! Flights from London to mega exotic Cook Islands for only £420! Stops in New Zealand and/or China available from £467!
Link-ul este fly4free.com/flight-deals ... or-only-48-more
Mi-am zis ca e prea frumos sa fie adevarat, doar 420 de lire?!?!?! , sigur e vreo eroare a unei agentii si ca daca as fi cumparat, mi-ar fi returnat banii, cum de altfel a mai fost cazul in trecut. Asa ca m-am resemnat, am plecat frumos la o iesire in oras cu echipa, dar alte doua site-uri la care sunt abonat au postat acelasi anunt mai tarziu. S-a confirmat ca era o reducere masiva din partea Virgin Atlantic si a partenerilor, lumea primea biletele electronice, asa ca era sigur! Am prins ultimul autobuz spre casa si inca imi aduc aminte cum telefonul nu mai facea fata cautarilor in acelasi timp pe diferite site-uri de agregare al zborurilor, dar intr-un final am ajuns acasa si pana la sase dimineata am schitat concediul.
Am verificat preturi, tipuri de avion care au zburat in ultimul an pe fiecare segment, destinatii, ce se poate face in fiecare loc, clipuri pe youtube cat timp este ideal de a petrece acolo si in acelasi timp trebuia sa tin cont de inchiderea trimestrelor fiscale si de posibilitatea de a lua concediu. Biletele erau nereturnabile, nu puteau fi schimbate, asa ca pana la urma am decis pentru un pret de 642 de euro: 3 zile la Hong Kong, 4 zile la Auckland si apoi 9 in insulele Cook. Am fi putut ramane si la Los Angeles, dar am zis ca vom merge acolo alta data.
In noiembrie deja aveam planificata vacanta pentru Noua Zeelanda si Australia, asa ca trebuia sa ajustez traseul de acolo pentru a acomoda cele patru zile din a doua vizita.
Iubesc sa zbor, imi place sa incerc cat mai multe feluri de avioane si de multe ori ne organizam concediul in functie de tipul de avion care zboara pe segmentul respectiv… Da, stiu ca suna ciudat, dar asta sunt si ma bucur ca mi-a fost data mana libera la organizarea concediilor! :). Nu ma deranjeaza ca am zburat 48 de ore in concediul asta, plus alte cateva ore bune petrecute prin aeroporturi, as mai face-o inca o data. Ah, dar am castigat o zi, trecand linia de +12 ore fata de meridianul 0: am decolat de la Auckland pe 28 Martie 09:00 si dupa un zbor de trei ore am aterizat pe Rarotonga pe 27 Martie, in jurul pranzului.
Un sfat util: cand se planifica zece luni in avans, sunt sanse foarte mari ca programul de zbor sa fie ajustat, ori sa fie anulate zboruri, dar se vor oferi alternative, sau se va returna intreaga suma. Luati o marja de eroare in calcul, lasati una, doua zile pentru fiecare destinatie ca fiind “de consum”. Asa am aflat ca de la Hong Kong spre Auckland zborul prietenilor nostri (pe o rezervare separata) urma sa decoleze cu o zi intarziere, iar noi la timp. Cei de la Expedia s-au oferit sa returneze suma, dar ar fi renuntat la intreg concediul, iar pretul calatoriei deja urcase la 1500 de euro de persoana, asa ca am suspinat si acceptat acea diferenta de o zi. Scriind asta acum, imi dau seama ca as fi putut sa le cer cazare la hotel pentru acea zi.
Al doilea sfat util: Luati cazari returnabile si cu vreo doua luni ianinte de cazare, daca exista posibilitatea, platiti-le 100%, noi am beneficiat astfel de reducere de 10%. Sau verificati din cand in cand pretul pentru aceeasi perioada, sunt sanse mari sa fie o fluctuatie semnificativa.
Mi-am dorit atat de mult sa ajung in orasul acesta, incat excursia business a sotiei la Singapore din Ianuarie a fost cu escala de 12 ore aici. Pare ca totul face parte dintr-un master plan :), dar m-am gandit ca trezitul la 5 dimineata in Singapore, urmat de un zbor de trei ore si apoi o zi intreaga de mers prin Hong Kong, ne-ar obosi suficient de tare incat sa dormim pe intreaga durata a zborului si sa ne ducem direct la birou. Planul a functionat de minune si cu ajutorul avionului silentios si al castilor cu reducerea zgomotului am dormit 11 ore in continuu din totalul de 13 al zborului catre Dublin.
Pe repede inainte zece luni, a venit Martie si am ajuns la Hong Kong.
Cand vine vorba de partea asta a lumii, folositi cu incredere KLOOK. Este un site/ aplicatie cu oferte promotionale, gen Groupon, 100% sigur si se fac economii de 20 – 25%. Am cumparat de acasa transport cu trenul express de la aeroport catre insula Hong Kong (si retur), in loc de 21 de euro am platit 15 de persoana. Pentru alte atractii am vazut acelasi procent de reducere, iar noi am luat niste vouchere pentru un restaurant, doar sa-l incercam… si a mers de minune.
Cardul Octopus este extraordinar de util, se poate folosi pentru transportul in comun, dar si la diferite magazine, muzee, restaurante; costa 23 de euro, se cumpara si reincarca in aproape orice statie de metrou, dar si in lantul de magazine 7-11, iar la predare in aeroport, ti se returneaza 6 euro, valoarea plasticului si orice alta suma disponibila. Nu poate fi folosit pe trenul expres de la aeroport catre oras si de asemenea, este mai avantajos sa se achizitioneze cardul simplu decat pachetul turistic, cel care ofera trei zile de metrou nelimitat si transport de la si catre aeroport. Este confirmat si testat de multa lume, inclusiv localnici, asa ca am urmat sfatul si il scriu aici.
Pentru intoarcere, in gara Hong Kong (nu Central!) se poate lasa bagajul de cala cu pana la 24 de ore inainte de zbor, asa ca daca se decoleaza seara, nu iti faci griji de costuri suplimentare sau ca trebuie sa ai grija de el si te poti bucura astfel de niste ore suplimentare prin oras. Bagajul de mana poate fi lasat la nivelul G, langa iesirea B si costa 10 euro, accepta doar cash, bine ca este un bancomat la 15 metri distanta.
Tot aici, este un restaurant cu o stea Michelin si super ieftin (Tim Ho Wan), pentru trei adulti am platit in jur de 20 de euro, singurul inconvenient ca trebuie sa stai cel putin o ora la coada in perioada pranzului, dar daca ajungi pe la 15:00, sau 17:00, sunt sanse sa te duci direct la masa.
Tot la capitolul trenuri, statiile de metrou sunt foarte mari si se pot intinde pe lungimea catorva cvartale de blocuri si pe cateva niveluri, asa ca urmariti cu atentie la ce iesire si la ce nivel trebuie sa iesiti. Ne-am trezit la un moment dat intre apa si o autostrada. Google Maps va usureaza sarcina asta, poate fi folosit cu incredere.
Mancarea este extraordinara, orice loc s-ar alege, fie restaurant traditional, modern sau hipster, nu se da gres! Sunt peste o suta care au stele sau care sunt in ghidul Michelin si pe unde am mancat nu am platit mai mult decat am fi dat in Irlanda. Sunt maestri in ale coptului: rata, gasca, porc si pui sunt absolut delicioase si arata bine in culoarea aceea aramie in vitrine. Ah, nu se arunca nimic, se consuma absolut orice bucatica si parte din animale, de la carne pana la intestine, gheare, oase si articulatii.
Unul din motivele pentru care sunt atat de multe restaurante si locuri de mancat este ca apartamentele lor nu prea au bucatarii dedicate, poate au maxim o plita electrica, asa ca toata lumea mananca in oras.
Prin zonele mall-urilor sunt persoane cu niste pancarte facand reclama unor restaurante, si infomentati fiind, am zis sa ii dam o sansa. Am traversat doua intersectii si ne-a dus la etajul al saselea la un restaurant in care nu era niciun oaspete, bucatarii stateau la taclale cu chelnerii. Am refuzat politicos, le-am spus ca vroiam friptura la gratar, chiar daca era restaurant dedicat fructelor de mare :).
Sunt pest 100 000 de expati Australieni si au adus cu ei cultura cafenelelor si a sandwich-urilor, deci daca intrati intr-una, sa stiti ca puteti si manca bine!
Ne-am plimbat in zona Financiara, Admiralty, Causeway Bay, Parcul Hong Kong, Wan Chai, acestea pe insula hong Kong, iar pe Kowloon, zona de promenada Tsim Sha Tsui, Kowloon Park si pietele de noapte.
Victoria Peak este una dintre principalele atractii, dupa 10-15 minute cu un funicular care este inclinat la un unghi de 45 de grade, ofera o priveliste frumoasa catre oras, cand vremea o permite. De mentionat ca este foarte aglomerat, este ideal sa se cumpere biletele in avans astfel incat sa evitati coada de la bilete si sa va duceti direct la coada pentru a te urca in cabina. 120 de persoane pot calatori in cele doua vagoane.
Se poate lua feribotul catre Kowloon pentru cateva zeci de centi si in fiecare seara la 20:00 este “Simfonia luminilor”, unde se fac proiectii pe si de pe zgarie-norii de pe insula.
Pietele de noapte Temple Street si Jade Market sunt numai bune de vizitat pe Kowloon, se mananca foarte bine, este varietate, si de asemenea, cat vezi cu ochii, tarabe de unde poti cumpara suveniruri, orice replica de ceas, gadgeturi si haine.
Am vizitat Hong Kong Heritage Museum si calatoria cu trenul de suprafata ne-a aratat un oras total diferit, nu era la fel de aglomerat, foarte multe spatii verzi si ne-am deconectat putin de zgomotul si agitatia din ultimele trei zile.
Evitati pe cat de mult puteti iesitul in oras Duminica. Este ziua in care doamnele din Filipine care fac menaj au liber si se intalnesc in grupuri mari, punand stapanire pe cele mai multe obiective turistice, parcuri, scari, sunt peste tot! Vazandu-le pe cutii de carton si corturi am crezut ca sunt persoane fara adapost, doar ca erau mult prea multe, in anumite locuri cantau, dansau si aveam impresia ca e vreo auditie la “HK are talent”, dar m-am lamurit in momentul in care am cautat pe net.
Viata de noapte este la ea acasa. Clar, mostenire de la britanici, incepand cu 18:00 barurile si pub-urile incep sa se aglomereze cu oameni imbracati la patru ace, obositi dupa o zi in care au vazut numai numere si procente. In zonele din apropierea cladirilor de birouri de la insula HK se practica “oferta” cumperi o bere si primesti doua, numai ca este atat de scumpa, incat platesti echivalentul a doua beri. Sunt foarte multe baruri si locuri de iesit cu specific frantuzesc, australian si englezesc.
Hong Kong este orasul cozilor: de la mancare, pana la magazinele super scumpe de moda… peste tot stai la coada, dar bine ca merge destul de repede. Daca vreti sa stati in restaurant, aveti maxim 20 -25 de minute la dispozitie nu este neintalnit sa impartiti o masa cu alte persoane. Am avut o masa rotunda foarte mica (o cuprindeam cu bratele) si am fost sase, din care trei straini. In alta instanta, era o masa cu un grup de 15, ne-au pus si pe noi la petrecere :). Daca vrei sa luati pentru take-away, este coada separata, mult mai rapida.
De asemenea, este singurul oras care a reusit sa ne faca sa ne simtim saraci. Este un consumerism exagerat, mult mai pronuntat decat in state, toata lumea e la shopping, magazinele sunt aproape mereu pline, reclame si publicitate peste tot, primele sase etaje ale cladirilor sunt acoperite cu panouri luminoase. Multi altii se plimba in masini foarte scumpe si fac cumparaturi numai de la brand-uri de renume. Chiar daca au agenti de paza, accesul in magazinele “fancy” este permis doar unui numar limtat de oameni, pentru a le asigura o experienta desavarsita fiecaruia, restul sta la coada afara, bineinteles… pentru a distractia noastra!
Este un oras poluat, este ceata destul de des, ori se intampla ca plafonul de nori sa fie jos, dar le consideram parte din pachetul turistic. Nu va asteptati sa vedeti numai soare si cer senin, in cele patru zile petrecute in martie (plus cele 12 ore in Ianuarie), am prins doar una senina pentru cateva ore, dar nu ne-a deranjat. Primele doua linii de cladiri arata bine, apoi incep cladiri care ar trebui reconditionate, sunt destul de murdare si de cele mai multe ori se vad tevi si evacuari ale restaurantelor de la etajele inferioare. Cu ferestrele foarte mici si aparatele de aer conditionat, cateodata aveam imprsia ca arata a un soi de Mad Max sau un viitor in care fiecare locuieste in celule de cativa metri patrati. Criza de locuinte este acuta si este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multa lume in orasul acesta.
In incheiere, recomand din suflet orasul, a fost la nivelul asteptarilor, pregatiti-va sa fiti uimiti de un mix cultural interesant, acompaniat de mancare senzationala si de o viata de noapte pe masura! Vizitati cat inca se mai poate, cat inca este autonom si un standard al democratiei, inainte de a fi “educat” de parintele cu care recent s-a reunit.
Telegondola era in mentenanta in perioada in care am vizitat, asa ca nu ne-am mai dus la statuia lui Buddha pe insula Lantau. Puteam alege o ruta alternativa cu autobuzul, dar am preferat sa fim comozi si sa ne obosim in oras, stiind ca ne pregatim pentru inca un zbor de 11 ore catre Noua Zeelanda.
Urmatoarea destinatie din vacanta aceasta, Rotorua, o voi include in recenzia pe care o am deja planificata pentru NZ si Australia, asa ca in continuare voi scrie despre Insulele Cook.
Trimis de ascarlat in 28.05.19 15:30:21
- A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascarlat); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ascarlat: fotografii frumoase din locuri exotice, m-au încântat toate. Review-ul contine informatii utile pentru cine va vizita acest colt de lume. Felicitari.
@ascarlat
Îmi pare rău, abia acum te-am descoperit! Și pentru că mi-a plăcut cum ne-ai descris experiența ta în Hong Kong, am mers ca și tine ceva timp în urmă și ți-am citit și alte review-uri. Toate sunt o lectură pe cât de utilă, pe atât de relaxantă și originală, pentru că ai avut șansa să cunoști colțuri de pământ spre care noi, românii de rând, abia îndrăznim să zburăm cu... gândul. Noroc cu cei ca tine, care ne fac tovarăși de călătorie virtuali la călătoriile lor în destinații mai puțin frecventate de români și ne deschid orizonturi de cunoaștere pe care unii chiar vor avea avea șansa de a le atinge aevea. Iar în acest caz, informația este cu atât mai prețioasă, cu cât ea vine de la unul care a experimentat-o.
Foarte frumoase și fotografiile, dar dacă ar fi fost însoțite și de o minimă explicație, ar fi fost și mai grozav!
@ascarlat: “De asemenea, este singurul oras care a reusit sa ne faca sa ne simtim saraci. ” - Așa mi-a spus prietena mea când a venit dintr-o croaziera când a fost in Florida in vacanță, croaziera achiziționata la fața locului. Îmi era cunoscuta expresia asta, uite ca te poți simți sărac nu numai pe un vas de croazieră
Felicitări pentru vacanță, impresii și poze!
@ascarlat: Eu te-am descoperit mai demult și-mi place tare cum ne spui pe unde umbli. Locuri prin care " nici cu gândul nu gândeam" , vorba mamei.
Tot ce pot să-ți spun este să nu uiți să ne scrii.
@Yolanda, mariana. olaru, krisstinna, Aurici: Multumesc pentru ecouri. Am primit sfaturi bune si am schitat calatoriile pornind de aici, asa ca e randul meu sa returnez si sa impartasesc comunitatii impresiile mele.
Incerc sa ma ambitionez sa pun pe hartie restul de experiente si vacante din 2018-2019, e destul de greu cu prgramul la birou, dar voi razbate .
Si voi tine cont de recomandarile de a adauga o descriere fiecarei poze, sau sa le grupez cumva.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Hong Kong - Un oras must do! — scris în 17.12.19 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Hong Kong — scris în 15.01.19 de Moonteona din IASI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Hong Kong in Ianuarie — scris în 09.02.18 de cristinasi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Cateva lucruri despre Hong Kong — scris în 21.12.16 de monaserban din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Ziua a treia — scris în 05.08.16 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Peak Victoria - Catedrala St John - Tramvaiul supraetajat - Temple Street - Aleea Celebritătilor - Symphony of Lights — scris în 03.08.16 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Drumul și primul contact — scris în 01.08.16 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ