ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

O tragedie modernă: Famagusta

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

„Nu cred în statele binaționale. Cunosc totuși trei exemple extraordinare de state multinaționale prospere: Elveția, Elveția și Elveția. În celelalte - fie ele Cipru, Iugoslavia sau Uniunea Sovietică -, totul s-a sfârșit într-o baie de sânge” Amos Oz

1974

În iulie acel an, junta militară care a condus Grecia între 1967 și 1974 a organizat o lovitură de stat în Cipru în scopul anexării insulei la „patria-mamă” . Artizanul acestei mișcări a fost Dimitrios Ioannidis, dictatorul din umbră, conducătorul de facto al țării și partizan declarat al enosis („unire” ), mișcarea naționalistă care viza integrarea tuturor teritoriilor locuite de greci într-un vast stat elen.

În ziua de 15, președintele Ciprului, arhiepiscopul Makarios III, a fost înlăturat de la putere de ultranaționaliști cu sprijinul unei părți din Garda Națională, în locul său fiind instalat un guvern marionetă. (Makarios a reușit să scape ca prin urechile acului refugiindu-se din Nicosia în Paphos, unde a fost preluat de un avion britanic și transportat mai întâi în Malta, și apoi la Londra).

Serviciile secrete din Turcia au aflat de intenția proclamării unirii Ciprului cu Grecia și în noaptea de 20 iulie, cu o zi înaintea evenimentului, sub pretextul apărării drepturilor musulmanilor, armata sa a invadat nordul țării, locuit preponderent de turci, cucerind și o parte din Nicosia, care rămâne și azi singura capitală divizată din lume. În 14 august, bombardamentele turcești au vizat și estul insulei și au ucis sute de civili, inclusiv străini. În numai două zile, câmpia Mesaoria și Famagusta, un important centru comercial, maritim și turistic, au fost ocupate, întregind la aproximativ o treime din suprafața insulei zona intrată sub stăpânirea turcilor.

Înainte

După Războiul ruso-turc din 1877-78, pierdut de turci, aceștia au semnat o înțelegere oarecum secretă cu Marea Britanie prin care au cedat controlul asupra insulei în schimbul sprijinului la Congresul de la Berlin din iunie-iulie 1878 prin care s-a stabilit reorganizarea statelor din Peninsula Balcanică (și a dus, printre altele, la câștigarea independenței României). În 1914, odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, când cele două state s-au aflat în tabere opuse, Imperiul Britanic a anexat oficial Ciprul.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, populația Ciprului era formată din circa 60% greci și 40% turci, însă în perioada britanică s-a înregistrat o schimbare dramatică a demografiei, ajungându-se la o pondere de numai 17-18% turci. Majoritatea populației grecești sprijinea ideea unirii cu Grecia, în timp ce turcii erau în favoarea taksim, împărțirea țării între cele două nații.

În 1960 Ciprul a dobândit independența și tensiunile dintre cele două populații au escaladat. În urma conflictelor din 1963-64, peste 25.000 de turci au fost strămutați în enclave din nord iar oficialii săi, în frunte cu vicepreședintele țării, și-au dat demisia din funcții.

Makarios, inițial un adept fervent al enosis-ului, a adoptat o poziție reconciliantă care i-a atras dizgrația și înlăturarea de către junta militară greacă.

... și după

În urma ocupării nordului insulei de către turci, peste 150.000 de ciprioți greci au fost alungați din case practic peste noapte. Epurarea etnică a însemnat totodată expulzarea de către ciprioții greci a circa 50.00 de turci. De ambele părți, mii de familii au fost nevoite să-și părăsească locuințele și agoniseala de o viață.

O tragedie modernă!

În 1983, ocupația militară turcă a culminat prin proclamarea unilaterală a Republicii Turce a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Turcia (drapelul acestei „țări” , întotdeauna arborat alături de cel al Turciei, este, în fapt, identic cu acesta, dar având cele două culori - alb și roșu - inversate). Un an mai târziu, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat această acțiune, cerând ca zona-tampon (8% din suprafața insulei) aflată sub controlul Forțelor de menținere a păcii din Cipru, să fie extinsă și asupra Varoshei.

„Problema cipriotă” a rămas nerezolvată până în prezent și nu se întrevăd niciun fel de soluții...

Justificare...

Fără acest rezumat istoric cred că ar fi foarte greu, dacă nu imposibil de înțeles realitatea cutremurătoare din zilele noastre. Cea pe care am văzut-o cu ochii mei în vizita de o zi în Ciprul de Nord.

Excursia

Cazați fiind la Ayia Napa vezi impresii, am cumpărat de la agenția Eman Travel & Tours excursia denumită Famagusta and Salamis Coach Tour. Ne-a costat 28 de euro de persoană și a durat 8 ore, timp în care am vizitat, în ordine, Varosha, situl antic Salamis, Mănăstirea Sfântului Barnabas și Famagusta.

Am fost preluați din locul de întâlnire convenit, pe Nissi Avenue, la ora 8.30 dimineața de un autocar al firmei modern, prevăzut cu aer condiționat. Spre surprinderea mea, era arhiplin cu turiști de diverse nații - ruși, evrei, maghiari, nemți, elvețieni, britanici.

Turul este organizat nu doar din Ayia Napa, ci și din Protaras și Larnaca, dar numai în anumite zile din săptămână. Detalii pe www.emantravel.com. Ghidajul a fost exclusiv în limba engleză. Cetățenii din statele membre UE nu au nevoie de pașaport, ceilalți da.

Distanțele dintre obiective sunt mici iar din Ayia Napa până la cel mai îndepărtat punct al excursiei - Mănăstirea Sfântului Barnabas - am avut de parcurs mai puțin de 20 km.

Ghida noastră a fost Eleni, o grecoaică de 50 și ceva de ani originară din Famagusta, refugiată cu familia în 1974 în Larnaca. Evident, sentimentele sale față de ocupanții turci nu erau deloc favorabile, dar s-a străduit să păstreze un ton moderat, chiar dacă explicațiile oferite au fost, în opinia mea, destul de lacunare.

Pornind din Ayia Napa, am traversat câmpia cu pământ roșu (din cauza zăcămintelor de cupru) cu care ne obișnuiserăm în drumul de la aeroportul din Larnaca. Eleni nu s-a abținut totuși și ne-a informat că în zonă, renumită cândva pentru livezile de citrice, nu se mai cultivă acum nimic în afară de cartofi... Că linia ferată care făcea legătura cu Larnaca a dispărut, rămânând doar gara, și că tinerii turci obișnuiesc să treacă granița în weekend pentru a se distra la cazinourile și barurile din Protaras și Ayia Napa...

Deși au stăpânit insula mai puțin de un secol, britanicii păstrează o prezență importantă în Cipru. Am depășit baza lor militară Saint Nicholas și imediat am ajuns la graniță. Eleni a strâns cărțile de identitate și pașapoartele și le-a prezentat soldaților turci. Verificarea a durat cam 15 minute.

Am făcut apoi primul popas.

I se spune orașul-fantomă...

Însă Varosha este (sau mai degrabă era înainte de 1974) o suburbie a Famagustei și cea mai importantă stațiune estivală din Cipru. Jumătate din hotelurile de pe insulă erau localizate aici și vedete internaționale ca Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welsh sau Brigitte Bardot își petreceau vacanțele în resorturile sale de lux.

În august 1974, Varosha a fost puternic bombardată și întreaga populație greacă a fugit, neapucând să ia decât câteva lucruri din gospodării. Sperau cu toții să se întoarcă după încetarea ostilităților...

Dar turcii aveau alte planuri. Spre deosebire de celelalte localități ocupate, ei au împrejmuit Varosha cu garduri de sârmă și au lăsat totul în paragină. 3.000 de clădiri au fost în total abandonate, din care 400 erau hoteluri, restul fiind clădiri rezidențiale, biserici, stadioane, cinematografe, magazine, restaurante, biserici etc.

Varosha este păstrată în forma aceasta ca monedă de schimb: „Vă dăm Varosha și ne garantați recunoașterea Republicii Turce a Ciprului de Nord” . Inacceptabil pentru ciprioții greci!

Care s-au grăbit să înlocuiască Varosha cu Ayia Napa, stațiunea care - repet - își datorează existența unei tragedii!

Zona este militarizată și patrule de soldați turci circulă permanent în mașini și pe jos pe puținele străzi refăcute. Celelalte au fost năpădite de buruieni și numai cu un efort de imaginație poți ghici existența unor alei între blocurile de apartamente sau zgârie-norii care adăposteau hoteluri.

Stadionul e și el părăsit, la fel și biserica din spatele său. Indicatoarele rutiere și câteva firme sunt singurele dovezi că în urmă cu aproape 50 de ani aici trăiau în prosperitate și relativă înțelegere două populații de religii diferite.

Scheletele hotelurilor, ferestrele căscate ale clădirilor, urmele de proiectile, panourile care avertizează asupra riscului de prăbușire - totul creează o atmosferă apăsătoare și aproape ireală. Una dintre cele mai deprimante pe care mi-a fost dat să le trăiesc vreodată. Câtă durere înmagazinată în acest loc părăsit!

Cu atât mai mare e contrastul cu golful cu ape limpezi și plaja de nisip pe care se odihnesc câteva șezlonguri goale, în rest plaja fiind neamenajată. În 2020 s-a permis pentru întâia oară vizitarea Varoshei de către un grup de jurnaliști și după un an primii turiști au putut păși în orașul-fantomă. De plimbat, poți să te plimbi cât vrei pe străzi, pe jos sau închiriind o bicicletă, poți face și baie, dar nu este permis să intri în clădiri. Și anul acesta, ne-a spus Eleni, s-au deschis două hoteluri, dar numai pentru uzul militarilor turci.

Există o singură poartă în sârma care împrejmuiește Varosha și vizavi de ea este un mic bufet cu 2 sau 3 mese afară, unde ne-am așezat și noi după o oră de bântuit (ce potrivit e aici acest verb!) pe străzile pustii, cu excepția grupurilor de turiști. Fuseserăm informați de Eleni că la bufet nu se putea plăti decât cu cardul. Pentru două cafele turcești (desigur!), o sticluță cu apă plată și o sticlă de bere Efes am plătit echivalentul a circa 4,30 euro.

Puțin! Dar ce folos! Impresia generală de degradare nu poate fi înlocuită de o cafea ieftină.

Ultima oprire din circuit avea să fie diferită, dar la fel de surprinzătoare pentru mine.

Nou și vechi în Famagusta

Famagusta (Gazimağus sau Mağusa pentru turci) are o istorie îndelungată. A fost fondată în 274 î. Hr., după distrugerea cetății Salamis în urma unui cutremur, de către Ptolemeu II Philadelphus, care i-a dat numele surorii sale Arsinoe.

A intrat sub stăpânirea romană și mai apoi bizantină, pentru ca între 688-965 să se afle împreună cu întreg Ciprul, după semnarea unui acord total neobișnuit, sub conducerea comună a arabilor și bizantinilor.

În 1191, în timpul celei de-a Treia Cruciade, regele Richard I al Angliei, zis Inimă de leu, a eșuat cu flota sa într-o furtună în drum spre Acra pe țărmul insulei la Limassol, unde s-a și căsătorit. A cucerit Ciprul, dar a considerat că e un teritoriu dificil de păstrat, așa că l-a vândut Cavalerilor Templieri, care n-au reușit nici ei să-l țină sub control. În 1192 a fost preluat de Guy de Lusignan, rege al Ierusalimului, vasal și prieten al lui Richard.

Casa regală franceză Lusignan a fost, prin urmare, întemeietoarea Regatului Ciprului, unul dintre statele cruciate, pe care l-a stăpânit până în 1489.

A fost perioada care a marcat ascensiunea Famagustei și transformarea sa dintr-un sat de pescari într-unul dintre cele mai bogate orașe ale creștinătății. Famagusta avea cel mai mare port natural din Cipru iar dinastia Lusignan l-a înzestrat cu ziduri de apărare care înconjurau întreaga așezare.

Prosperitatea orașului a continuat și sub venețieni, care l-au cucerit în 1489, atribuindu-i un important rol comercial pe ruta dintre Levant și Occident. În 1571, fortificațiile sale i-au apărat pe locuitori în timpul asediului de 11 luni al otomanilor, Famagusta fiind ultimul bastion cipriot în calea turcilor.

Otomanii au adus din Anatolia în Famagusta sute de familii, dar au interzis latinilor să mai locuiască în incinta zidurilor. Aceștia s-au mutat în apropiere, în ceea ce avea să devină suburbia Varosha, însă cu timpul au emigrat la Larnaca. Lipsită de negustorii bogați, Famagusta și-a pierdut importanța ca centru comercial.

Se spune că Famagusta avea 365 de biserici, câte zile sunt într-un an. Multe din ele au fost distruse, restul fiind abandonate sau transformate în moschei, așa cum s-a întâmplat cu catedrala Sfântului Nicolae. S-au construit bazare, băi publice și fântâni, precum și case cu etaj, specific otomane, însă în mare parte așezarea a fost lăsată de izbeliște.

Orașul și-a redobândit relevanța în timpul guvernării britanice ca bază militară și centru administrativ, de afaceri și turism. Portul a fost extins, s-a construit calea ferată, clădirile vechi au fost igienizate și restaurate. Famagusta a devenit un oraș modern.

Așa l-am găsit și noi pătrunzând în zona nouă, cu nimic diferită de aspectul oricărei urbe europene, cu blocuri de locuințe, magazine, fast-food-uri etc., dar și cu o statuie impresionantă a lui Atatürk și moschei noi. Am apucat să aruncăm o privire și portului în care stăteau acostate bărci pescărești.

În orașul vechi se intră printr-una din porțile din zidurile ridicate de dinastia Lusignan și întărite de venețieni, care înconjurau cetatea într-un patrulater. Remarcabil de bine păstrate aceste ziduri.

Autocarul ne-a lăsat în fața unui ansamblu de construcții care alcătuiesc Turnul sau Castelul lui Othello, construit de Lusignani în secolul al XIII-lea ca parte a curții regale destinată probabil celor mai de vază slujitori și funcționari. Venețienii au transformat-o în citadelă de apărare a fortului. Numele, bazat pe tragedia shakesperiană a cărei acțiune se petrece parțial în Cipru, i-a fost dat de britanici. Și tot ei au botezat mica grădină din fața sa Desdemona, nefericita soție a maurului.

Înaintăm vreo sută de metri, apoi cotim către centrul orașului vechi. Pe dreapta se înșiră magzine de suvenire, cafenele și restaurante fel de fel, doar ne aflăm în zona turistică. Dar nu asta îmi captează interesul. Pentru că am un șoc la vederea dimensiunilor celei mai mari construcții medievale din Famagusta.

Moscheea Lala Mustafa Pasha este fosta catedrala romano-catolică cu hramul Sfântul Nicolae, construită în cel mai pur stil gotic de dinastia Lusignan între 1298-1328 după modelul celebrei catedrale din Reims. După 1571 a fost remodelată de turci în Moscheea Ayasofia din Mağusa. Numele actual este cel al comandantului otoman care a cucerit Ciprul.

Am văzut destule biserici transformate în moschei, dar aici intervenția mi s-a părut grosolană. Statuile și garguiele care înfrumusețau fațada au fost înlăturate și în locul turnului nordic care adăpostea clopotnița a fost construit un minaret. În lateral a apărut o fântână de abluțiune folosită de musulmani în ritualul spălării de dinainte de a pătrunde în locașul religios.

Stilul gotic se potrivește... ca nuca în perete cu arhitectura specifică moscheilor. Impresia mi-e întărită când arunc o privire și în interior, dar fără a intra (era ora de rugăciune): toate decorațiunile, inclusiv vitraliile, au fost înlăturate, rozetele sunt goale, stâlpii și arcadele au rămas la locurile lor, pe jos s-au așternut covoare dar, fapt surprinzător pentru mine, nu văd inscripții cu texte din Coran.

Rămân ușor nedumerită dar ies afară pentru a admira scuarul vast în care, pe latura opusă catedralei-moschei, se află cel de-al doilea obiectiv turistic important din vechea Famagustă: Palazzo del Provveditore.

A fost înălțat pe locul palatului regal al Lusignanilor, datat de la începutul secolului al XIV-lea. Aceștia foloseau Famagusta ca al doilea loc de reședință, după Nicosia.

Forma care s-a păstrat este cea a palatului guvernatorului venețian, un rar exemplu de arhitectură renascentistă din Cipru, cu fațada cu trei arce din piatră „furată” de la Salamis, cel din mijloc împodobit cu un blazon. În lateral dreapta este o prelungire. O capelă și un zid în formă de L de-a lungul căruia au fost plasate ghiulele în chip de decor completează incinta, în care a fost plantat un arbore uriaș și s-a amenajat o cafenea.

Peisajul urban este într-adevăr fermecător: dincolo de scuar, printre ramurile unui cactus și prin arcade, se zărește fosta catedrala nefericit transformată în moschee iar lumea forfotește încolo și încoace, în căutarea celui mai bun loc de fotografiat.

Ceea ce fac și eu.

Însă cum a trecut de ora 1 iar foamea și setea ne cam dau târcoale, ochim un local situat chiar în scuar și este luat cu asalt, așa cum era de așteptat, de vizitatori. Îi zice Historia și servește bere Efes.

Aici e de noi!

Comandăm humus și adana dürüm (eu), respectiv fish soup și çoban kavurma (Adrian), câte o sticlă de Efes și un espresso, și la final achităm cu cardul consumația în sumă de 36 de euro.

Cu burțile puse la cale și energia redobândită, trecem în revistă cele două popasuri făcute - Varosha și Famagusta. În ciuda prânzului pe care tocmai l-am savurat, rămân cu un gust amar în gură. Povestea „orașului-fantomă” mă va bântui mult timp de acum încolo iar cea a transformării unei superbe catedrale în moschee îmi spune că distrugerea unui monument nu poate fi justificată de nicio religie.

Ciprul de Nord este probabil un soi de ciudățenie a istoriei. O ciudățenie născută din pierderi de vieți omenești și din exiluri dureroase. Ce avem după 50 de ani? Nici enosis și nici taksim. Și nicio șansă ca cele două nații să se împace. „Problema cipriotă” rămâne nerezolvată. Și, cine știe, de nerezolvat, probabil...

Cât despre celelalte două obiective vizitate în această excursie - Salamis și Mănăstirea Sfântului Barabas -, rămâne să vă povestesc în următorul review.

Deocamdată vă las în compania unui filmuleț despre Varosha.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 22.11.23 11:22:21
Validat / Publicat: 22.11.23 13:18:29
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU

VIZUALIZĂRI: 2426 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

28 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Varosha, orașul-fantomă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55300 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

28 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.11.23 13:14:27]
»

Fascinant!

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[22.11.23 13:17:12]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turist în Famagusta, FAMAGUSTA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: 'Opționale' din Ayia Napa]

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[22.11.23 15:52:36]
»

@webmasterX: Mulțumesc

Pușcașu Marin
[22.11.23 15:55:01]
»

@Carmen Ion: Cred că am multe degete la o mână când spun despre articole scrise pe AFA pe care le-am citit de două ori. Acesta e unul dintre ele.

Lecție de istorie povestită prin” gura” și ochiul împătimitului de călătorie. Și mai e și gratis . Ce să zic? Felicitări? Mi se pare prea puțin. Mai bine zic... mulțumesc. Tot puțin este, dar îmi pare că exprimă mai bine ceea ce simt acum. Pentru mine chiar n-a trecut ziua asta degeaba.

alinafulg
[22.11.23 16:00:09]
»

Ramân cu regretul de a nu fi văzut Famagusta, pentru că în excursia de pe mare doar se zărea în depărtare. Din păcate sejurul nostru în Cipru a avut doar șapte zile, timp mult prea scurt pentru multimea obiectivelor turistice. Am ajuns însă în Nicosia iar frontiera din mijlocul străzii Ledra și transformarea Catedralei Agia Sofia în moschee, mi-au lăsat un gust amar. Nu mai spun despre impactul vizual pe care il au clădirile aflate pe linia de demarcație care au fost toate părăsite.

Este foarte trist că se întâmplă astfel de lucruri.

Vacanțe frumoase!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[22.11.23 16:06:43]
»

@ghisor: Mulțumesc mult pentru vizită și comentariul măgulitor.

Multe din informațiile istorice incluse în review le-am aflat în cursul documentarii dinaintea excursiei, altele de la ghida Eleni. Recunosc că prea multe nu știam despre Cipru, așa că am profitat să-mi completez cât de cât cunoștințele.

Și am decis să le împărtășesc pe AFA. A ieșit un text lung de tot și plictisitor probabil dar, așa cum am specificat, cred că povestea Varoshei și a catedralei/ moscheii din Famagusta ar fi fost greu de înțeles fără contextul istoric.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[22.11.23 16:11:35]
»

@alinafulg: Vizita la Famagusta m-a impresionat și regret că nu m-am orientat și m-am trezit târziu, ratând excursia la Nicosia, locurile fiind ocupate.

Poate la anul...

Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot și aștept reviewurile tale cipriote.

Michi
[22.11.23 18:26:04]
»

@Carmen Ion: Superbonus pe merit! Felicitări! Am văzut de pe margine Varosha în 2007 dar pentru că fotografiatul era interzis, am ataşat poze nevotabile reviewului pe care l-am scris în 2020. Reviewul scris de tine a adus ca totdeauna completări foarte pertinente

irinad
[22.11.23 18:28:15]
»

@Carmen Ion: Am fost în Famagusta acum şapte ani, într-o excursie cumpărată din Larnaca, de la gazda noastră care vindea pentru o mare agenţie locală. Articolul tău mi-a trezit amintiri foarte puternice, fiindcă excursia aceea de o zi, care a fost foarte concentrată, m-a făcut să trec printr-o sumedenie de stări, de la bucurie şi entuziasm că vedeam ceva nou, la o mare tristeţe la vederea Varoshei, atât cât ni s-a permis atunci s-o facem.

A fost o experienţă tulburătoare pe care nu am cum s-o uit.

Felicitări pentru articol!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[22.11.23 18:39:43]
»

@Michi: Am avut norocul să pot vizita Varosha după deschiderea parțială și condiționată a” granițelor” pentru turiști. Și ceea ce am văzut m-a impresionat.

Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[22.11.23 18:44:01]
»

@irinad: Vizitele la Varosha și Famagusta au fost într-adevăr tulburătoare. Am fost șocată să văd un oraș complet abandonat, dar și o biserică gotică transformată în moschee.

Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.

AZE
[22.11.23 20:31:08]
»

O veritabilă lecție de istorie. Nu a trebuit să citesc articolul de 2 ori cum a făcut colegul meu AFA ghisor. Mi-a ajuns o dată. Mi-a plăcut articolul și modul în care a fost scris.

Pot scrie că astăzi am învățat (din nou) istorie. Nu am văzut încă Cipru, dar la cât mai am de gând să trăiesc???? probabil că oi vedea și aceste meleaguri. Și atunci voi vizita și Famagusta.

Mulțumesc pentru articol, o seară faină

webmaster
[22.11.23 20:48:20]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[22.11.23 21:12:33]
»

@AZE: Chiar dacă n-ai citit reviewul decât o dată..., sper să-ți fie de folos în excursia sau sejurul pe care îl vei petrece în Cipru.

Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[22.11.23 21:15:22]
»

@webmaster: Mulțumesc de 2 ori!!!

doinafil
[23.11.23 00:01:14]
»

@Carmen Ion:

Recunosc că prea multe nu știam despre Cipru, așa că am profitat să-mi completez cât de cât cunoștințele.

Și am decis să le împărtășesc pe AFA. A ieșit un text lung de tot și plictisitor probabil dar, așa cum am specificat, cred că povestea Varoshei și a catedralei/ moscheii din Famagusta ar fi fost greu de înțeles fără contextul istoric

Foarte bine ai făcut că ai scris această introducere! Nu știu câți dintre noi știau „povestea” de la început până în zilele noastre.

Este trist și deprimant orașul-fantomă Varosha????, parcă te dor ochii văzând imaginile din fotografiile tale (și din filmuleț), iar despre „Moscheea” Lala Mustafa Pasha ce să spun?! Este o impietate, un sacrilegiu ce-au făcut turcii cu „Catedrala romano-catolică - Sfântul Nicolae”

Nu cred nici eu că Ciprul va fi vreodată numai al grecilor!

Felicitări pentru araticol și poze!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[23.11.23 09:17:04]
»

@doinafil: Ciprul nu trebuie să fie numai al grecilor, ci și al turcilor, un stat independent, așa cum a fost între 1960-1974. Dar din păcate se pare că asta e imposibil.

Oricum, în ultimele decenii a devenit și o țară a rușilor...

Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.

elenaadinaPHONE
[23.11.23 14:39:21]
»

O frumoasă și interesantă filă de istorie!

Mi-a plăcut! ????

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[23.11.23 16:41:50]
»

@elenaadina: Mulțumesc pentru ecou și vot.

nicole33
[23.11.23 18:59:38]
»

@Carmen Ion:

Felicitări pentru excursie şi pentru articol!

Fără acest rezumat istoric cred că ar fi foarte greu, dacă nu imposibil de înțeles realitatea cutremurătoare din zilele noastre. Cea pe care am văzut-o cu ochii mei în vizita de o zi în Ciprul de Nord.

Apreciez ca extrem de utilă lecţia de istorie oferită cu atâta generozitate.

Subiectul nu îmi este străin, m-am documentat la rândul meu cât am putut în perspectiva celor două vacanţe în Ciprul de Nord, antamate, achitate şi anulate , dar tot am aflat lucruri noi citind review-ul tău.

În ciuda prânzului pe care tocmai l-am savurat, rămân cu un gust amar în gură. Povestea „orașului-fantomă” mă va bântui mult timp de acum încolo iar cea a transformării unei superbe catedrale în moschee îmi spune că distrugerea unui monument nu poate fi justificată de nicio religie.

O senzaţie asemănătoare am avut şi eu după vizitarea unui "sat-fantomă" aflat pe teritoriul Turciei, în apropiere de Oludeniz, depopulat în urma unor schimburi de populaţie, pe criterii de religie, chipurile, reglementate prin tratate internaţionale.

Nu am uitat mult timp liniştea apăsătoare care ne copleşea când bântuiam şi noi pe străduţele pustii din Kayaköy (Lebessus). Creştinii greci au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele în 1923, iar turcii veniţi din Grecia nu au dorit să rămână şi să locuiască acolo. Casele s-au părăginit, zidurile stăteau să cadă, iar liniştea era tulburată doar de paşii turiştilor, oricum puţini, care vizitează Kayaköy.

Actuala moschee îmi pare o struţo-cămilă, oricum atipică. No comment

nicole33
[23.11.23 19:01:14]
»

@Carmen Ion:

În 1983, ocupația militară turcă a culminat prin proclamarea unilaterală a Republicii Turce a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Turcia... „Problema cipriotă” a rămas nerezolvată până în prezent și nu se întrevăd niciun fel de soluții...

Eu nu am înţeles cine ce a avut de câştigat prin nerecunoaşterea Ciprului de Nord, situaţie care persistă deja de câteva decenii. Această incertitudine însă nu m-a împiedicat să-mi doresc să ajung într-o ţară care, vezi Doamne, NU există. Studiez în continuare variante cu avionul din Turcia sau prin Ciprul grecesc.

Varosha este păstrată în forma aceasta ca monedă de schimb: „Vă dăm Varosha și ne garantați recunoașterea Republicii Turce a Ciprului de Nord” . Inacceptabil pentru ciprioții greci!

Aşa nerezolvată de hăt ani, mie "problema cipriotă" mi se pare o falsă problemă, ambele părţi putând trece peste evenimentele petrecute în secolul trecut şi coexista paşnic, fără alte incidente sângeroase, împărţind aceeaşi insulă. Nu-mi pare nimic neobişnuit ca două ţări să împartă o singură insulă.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[23.11.23 19:55:31]
»

@nicole33: Recunoașterea Ciprului de Nord ca stat ar însemna aprobarea ocupării ilegale de către o armată străină și ar crea un precedent periculos.

Coexistența pașnică între grecii ciprioți ortodocși și turcii ciprioți musulmani e un ideal - se pare - de neatins. Problemele nu sunt numai de natură religioasă, ci și istorică: gândește-te că grecii numesc și acum Istanbulul Constantinopol și nu s-au împăcat niciodată cu ideea ocupării de către otomani și distrugerii Imperiului Bizantin și, mai nou, cu înfrângerea din războiul din 1919-1922. Sunt resentimente vechi, perpetuate până în zilele noastre și greu de înțeles de către noi, cei neimplicați.

În Creta, fiul gazdei noastre din Agios Nikolaos ne-a povestit că studiază istoria (avea un masterat în istoria modernă a României) și că i-ar plăcea să viziteze Istanbului dar nu vrea să ajungă acolo până ce Ayia Sofia nu va redeveni biserică. E doar un exemplu, dar pot să-ți dau multe altele...

Nu întâmplător am citat ca motto spusele lui Amos Oz, un foarte apreciat romancier israelian. Situația Israelului, războiul dus chiar acum în Gaza, radicalizarea musulmanilor, problema Ierusalimului, o capitală disputată de evrei și palestineni - toate dovedesc că ideea statelor binaționale nu e (încă) de actualitate acolo și în multe alte părți de pe glob.

Personal, nu văd nicio rezolvare în viitorul apropiat, nici pentru Cipru, și nici pentru Israel.

Mulțumesc mult pentru vizită, ecouri și vot și sper să ajungi în Ciprul de Nord - deși înțeleg că cele mai frumoase plaje de pe insulă sunt în sud-est, în zona Ayia Napa...

alinafulgPHONE
[24.11.23 21:20:32]
»

@nicole33: Am ajuns în Cipru de Nord foarte simplu cu autobuzul din Larnaca, cost 7 Euro de persoana dus întors. Din statia centrala din Nicosia mai sunt 400 m până la granița din mijlocul străzii Ledra. Am trecut în cealaltă parte cu buletinul, am vizitat ce am avut de vizitat apoi am luat prânzul la restaurantul aflat în Buyuc Han unde mâncarea a fost nemaipomenită.

nicole33
[25.11.23 10:37:48]
»

@Carmen Ion:

Recunoașterea Ciprului de Nord ca stat ar însemna aprobarea ocupării ilegale de către o armată străină și ar crea un precedent periculos.

Asta cam aşa este, pentru că a fost prea "pe faţă". Amestecuri de acest gen, lovituri de stat militare au tot existat.

Coexistența pașnică între grecii ciprioți ortodocși și turcii ciprioți musulmani e un ideal - se pare - de neatins. Problemele nu sunt numai de natură religioasă, ci și istorică: gândește-te că grecii numesc și acum Istanbulul Constantinopol și nu s-au împăcat niciodată cu ideea ocupării de către otomani și distrugerii Imperiului Bizantin și, mai nou, cu înfrângerea din războiul din 1919-1922. Sunt resentimente vechi, perpetuate până în zilele noastre și greu de înțeles de către noi, cei neimplicați.

Resentimente există şi în cazul altor foste imperii la un moment istoric dat, mulţi nostalgici încă visând la teritorii care exced cu mult graniţele actuale.

În Creta, fiul gazdei noastre din Agios Nikolaos ne-a povestit că studiază istoria (avea un masterat în istoria modernă a României) și că i-ar plăcea să viziteze Istanbului dar nu vrea să ajungă acolo până ce Ayia Sofia nu va redeveni biserică

Cam multă înverşunare din partea unui om tânăr şi mai erudit decât media.

Eu am vizitat Sfânta Sofia pe vremea când avea statutul de muzeu, am plătit bilet de intrare ca la orice alt muzeu, m-am întristat puţin când am aflat că a redevenit moschee, dar tot mi-aş dori să o revăd în noile "haine".

... toate dovedesc că ideea statelor binaționale nu e (încă) de actualitate acolo și în multe alte părți de pe glob.

Personal, nu văd nicio rezolvare în viitorul apropiat, nici pentru Cipru, și nici pentru Israel.

În viziunea mea, recunosc că nici eu nu sunt tocmai obiectivă , Cipru ar putea fi nu un stat binaţional, idee greu de acceptat de ambele părţi, ci două state independente care să împartă aceeaşi insulă, fiecare cu religia şi treaba lui.

sper să ajungi în Ciprul de Nord - deși înțeleg că cele mai frumoase plaje de pe insulă sunt în sud-est, în zona Ayia Napa...

Mulţumesc mult

Şi eu încă mai sper să ajung în Cipru, în ambele părţi , şi să nu mă las influenţată de superstiţii.

nicole33
[25.11.23 10:56:32]
»

@alinafulg:

Am ajuns în Cipru de Nord foarte simplu cu autobuzul din Larnaca, cost 7 Euro de persoana dus întors. Din statia centrala din Nicosia mai sunt 400 m până la granița din mijlocul străzii Ledra. Am trecut în cealaltă parte cu buletinul,

Ştiam că se poate ajunge foarte simplu din Ciprul grecesc în cel turcesc, doar cu buletinul în cazul cetăţenilor UE, mulţumesc pentru confirmare.

În ultimii ani eu am tot cochetat cu ideea unui sejur în Cipru de Nord după ce am ochit câteva resorturi de cinci stele cu UAI absolut comparabile cu cele turceşti, doar că mai scumpe ca acestea , de unde să plec să vizitez câte ceva în partea greacă. Şi varianta unui sejur de două săptămâni, câte una în fiecare parte, ar fi OK pentru mine, dar mai am de studiat.

Până atunci îmi vor fi de folos impresiile celor care au fost recent acolo, deci, te aştept să povesteşti

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.11.23 11:14:33]
»

@nicole33: Uf, nu știu ce să mai zic. Da, sunt multe resentimente din partea grecilor, chiar și a celor tineri și educați precum fiul gazdei noastre din Creta. Destul de greu de înțeles pentru alții, dar așa este.

Două state pe aceeași insulă? Trebuie să recunoști că un al doilea stat turc... ar fi o altă anomalie, pe lângă multe altele de care nici în visele mele cele mai urâte nu am crezut că omenirea ar fi capabilă în secolul XXI.

Și eu am vizitat Ayia Sofia din Instanbul pe vremea când era muzeu. Înțeleg că acum o parte din celebrele mozaicuri bizantine sunt acoprite de perdele...

În cazul catedralei Sf Nicolae din Famagusta, transformată în moschee, intervenția mi s-a părut - așa cum am precizat în review - brutală.

nicole33
[25.11.23 11:26:23]
»

@Carmen Ion:

Două state pe aceeași insulă?

În sprijinul afirmaţiilor de mai sus aduc exemplu unei alte insule, Hispaniola, împărţită între două state: Haiti în treimea vestică şi Republica Dominicană care ocupă cam două treimi în partea de est.

Nu ştiu dacă este cel mai bun exemplu, dar ăsta mi-a venit prima dată în minte încă de acum zece ani, când am pus prima dată Cipru pe lista de dorinţe.

În Republica Dominicană limba oficială este spaniola, în timp ce în Haiti franceza este a doua limbă după creolă.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.01.24 12:40:17]
»

@Pușcașu Marin:

Mulțumesc mult pentru vizită și comentariul măgulitor.

Multe din informațiile istorice incluse în review le-am aflat în cursul documentarii dinaintea excursiei, altele de la ghida Eleni. Recunosc că prea multe nu știam despre Cipru, așa că am profitat să-mi completez cât de cât cunoștințele.

Și am decis să le împărtășesc pe AFA. A ieșit un text lung de tot și plictisitor probabil dar, așa cum am specificat, cred că povestea Varoshei și a catedralei/ moscheii din Famagusta ar fi fost greu de înțeles fără contextul istoric.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, AZE, Carmen Ion, doinafil, elenaadina, irinad, Michi, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Famagusta:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078317880630493 sec
    ecranul dvs: 1 x 1