ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.01.11
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUL-1995
DURATA: 14 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
60.00%
Către satisfăcător
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
0.00%
Sub orice critică

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
47.50%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Coreea de NORD - o tara uitata cu oameni harnici dar napastuiti / Citeva detalii despre o tara despre care stim f. putin.

TIPĂREȘTE

In anul 1986 cind economia Romaniei consuma destule materii prime am primit sarcina sa contactez si sa cumpar pentru stat lingouri de zinc si grafit tocmai din Coreea de Nord intrucit se obtineau la schimb de marfuri.

Dupa o calatorie de cca. 36 de ore via Beijing am ajuns la pe aeroportul din Phenian unde in acea vreme aterizau 2 avioane pe saptamina: unul venea de la Beijing iar altul de la Moscova. Cladirea aeroportului era cit o scoala di mediul rural de la noi.

Dupa citiva kilometri mersi spre oras am crezut ca sint intr-o tara pustie intrucit mergeam pe o autostrada cu 2 benzi pe sens despartite de o alta banda pe mijloc delimitata cu banda galbena (banda Kim Ir Sen care inca traia). Pina in oras am intilnit cel mult 5 masini.

Odata intrat in oras am vazut si animatie pe strazi dar o animatie organizata: grupuri de scolari care mergeau/veneau de la scola incolonati si cintind.

Am fost cazat intr-un hotel care cred ca a fost cel mai mare in care am stat vreodata (30 etaje si costruit in forma literei H). Nu imi amintesc cum se numea, scrierea era cea coreeana. Cred ca in tot hotelul eram cca. 10 clienti.

Orasul este nou cu bulevarde f. largi, cu multa vegetatie, parcuri, monumente triumfaliste, strabatut de fluviul Taedong. Populatia la acea data cred ca era de cca. 2 milioane de locuitori iar malurile Taedongului erau unite de destul de multe poduri ceea ce mi s-a parut un lucru bun. In centrul orasului o piata asemanatoare celei din Beijing (Tiananmen) in care incap 1 milion de oameni.

La acea data nu existau masini private in Coreea si cred ca nici biciclete macar (nu am vazut niciuna). Nu exista restaurante decit in hoteluri. Nu se gaseste nimic de cumparat la liber si nici magazine. Toata lumea primea de la serviciu atit mincarea cit si hainele. Existau totusi unele puncte de distributie (nu erau aglomerate deloc) alimente/alte lucruri necesare traiului dar in care nu puteai cumpara nimic cu bani ci numai cu bonuri/cupoane primite de la serviciu.

Ca strain nu puteai sa maninci decit la hotel si trebuia sa anunti de dimineata ce doresti sa maninci la prinz pentru ca sa aibe timp sa obtina eliberarea carnii si ingredientelor de la magazie. Cu diurna care am primit-o nu prea am avut ce sa fac intrucit nu se gasea de cumparat nici macar un covrig la liber.

Acolo am vazut viitorul Romaniei (era anul 1986) si m-a apucat groaza cu gindul ca Ceausescu ne ducea pe drumul Coreii de Nord. Acolo nu exista proprietate privata. Spre exemplu ceasuri de mina primeau de la serviciu numai cei care se evidentiau in munca. Stim cu totii ca oamenii din arealul extremului orient sint harnici si se multumesc cu putin dar nici chiar asa! Acolo s-a construit enorm dar nu stiu pentru cine pentru ca eu nu am vazut ca oamenii sa aibe in geam nici macar perdele sau mobila in casa. Traiau in camere practic goale... fara mobila/tv sau alte facilitati. Televizoare erau doar la clubul intreprinderii. In schimb aveau un metrou f. monumental, asemanator celui din Moscova. Programul lor de lucru saptaminal era de 4 zile de lucru la fabrica, o zi munca patriotica unde se mergea incolonat si cintind. A sasea zi era dedicata invatamintului politic. Duminica era liber dar erau organizate actiuni de cultura in masa. Locuitorii nu raspundeau la intrebari cind vedeau ca esti strain. Cu greu am reusit sa aflu o intrare la metrou din gura unui elev care a fugit repede de linga mine.

Ma enervau bulevardele f. largi care erau pustii. Dorind sa traversez un asemenea bulevard am fost fluierat dupa citiva pasi de o femeie militian. M-am uitat, am vazut ca nu era semafor si mi-am continuat traversarea ridicind mina in semn de recunoastre a greselii sa nu traversez pe la o zebra. M-a fluierat din nou violent s-a deplasat la mine, m-a luat de mina si m-a dus la o trecere subterana. Asa am luat o lectie de respectare a circulatiei pe un bulevard pustiu. Pe urma am observat ca fiecare intersectie avea pasaj subteran.

Dupa 2 saptamini state acolo am venit acasa stresat si spunindu-le la colegi ca o sa dam de dracu in curind. Mi se parea ca la noi era un "parfum" epoca de aur fata de ce am vazut acolo. Pacat de oamenii care au construit acolo f. mult... stadioane... sali mari de sport/spectacole daca nu le folosesc la nimic decit pentru propaganda.

Un alt lucru care mi s-a parut oribil: m-am deplasat la gara centrala a orasului sa vad si eu cum arata si cit de des merg trenurile. Am ramas stupefiat cind am vazut ca mi s-a cerut pasaportul la intrarea in gara iar lor, coreenilor li se cerea ordinul de serviciu. Ei nu aveau voie sa calatoreasca liber ci doar in interes de serviciu. Asa ca era bucurie mare daca aveau norocul sa fie trimisi undeva in delegatie.

Am fost urmarit fara jena de agentii lor care nici macar nu se ascundeau ci mergeau pur sisimplu in urma mea. Nu faceti greseala sa va imbracati pe strada in stil imperialist: jeans.

Cred ca este cea mai izolata tara din lume: 2 zboruri pe saptamina, 2 trenuri pe saptamina de la Phenian la Beijing. Cind te gindesti ca in Sud exista acelasi popor la fel de harnic dar care se exprima liber si concureaza Japonia industrializata, te intrebi ce va fi dupa unificarea Coreii? Probabil Coreea va depasi Japonia. dar oare cind?


[fb]
---
Trimis de pompiliu in 13.01.11 22:55:58
Validat / Publicat: 14.01.11 08:29:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI. A mai fost în/la: China, Iran, Iraq, Turcia.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6819 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pompiliu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Hotelul in care am stat 14 zile printre alti 10 straini. Nu intra nici in cadrul fotografiei!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25849 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru
[14.01.11 10:39:16]
»

Excelent acest review, care deși face referire la o perioadă veche de un sfert de secol, cred că este încă de o actualitate incredidibilă. Spun asta pentru că nu de mult am urmărit un documentar pe M6, realizat de un amator care în 2005 a făcut parte timp de o săptămână dintr-un grup de turiști francezi în Coreea de Nord. Cele văzute acolo m-au înmărmurit pur și simplu, deși după lectura celor povestite de tine, constat că un pic lucrurile s-au mai dezghețat și normalizat, cel puțin în ceea ce privește deschiderea către turismul internațional. Sau poate această deducție se potrivește anului 2005, că de atunci încoace, regimul nord-coreean a tot stârnit mânia și teama printre coloșii lumii, făcând posibilă înăsprirea relațiilor cu toți cei ce vin de peste hotarele Coreei de Nord.

Oricum, incursiunea ce ne-ai propus-o este de două ori benefică pentru noi, cititorii: o dată pentru că putem cunoaște măcar o farâmă dintr-o destinație de călătorie puțin probabilă vreodată, și în al doilea rând, pentru că putem rămâne cu conștiința trează despre ceea ce înseamnă un regim totalitar în viața unui popor.

Ai reușit să vizitezi totuși ceva demn de interes turistic? De fotografii nu te întreb, căci sigur erau interzise pentru străini la vremea aceea în Coreea de Nord!

pompiliuAUTOR REVIEW
[14.01.11 12:27:01]
»

Multumesc pentru aprecieri. Ca sa rspund direct la intrebare din putinele informatii de care am avut parte ar fi de vazut in primul rind frumuseti naturale: munti strabatuti de defileuri si multe cascade/cataracte, o flora deosebita de cea europeana, palatul poporului unde am vazut un spectacol de opera intr-o sala dotata ultramodern la acea vreme. Intrucit eram in delegatie si nu era timp de turism decit f. putin. Am vazut in phenian totusi niste pagode interesante, podurile peste Taedong sint superbe, luminatia stradala m-a impresionat multmai ales ca la noi in acea vreme se cam stingea becul la fiecare ora.

Nu cred ca s-ar putea face la ei un turism liber intrucit totul este controlat. Am facut multe diapozitive care inca nu le-am digitalizat ca sa le pot pune aici. Am putut face fotografii dar am avut surpriza sa fiu surprins fotografiind un monument reprezentind un grup de soldati cu arma in mina si un soldat de garda m-a luat la goana facindu-mi semne ca nu este voie sa-l fotografiez. Pentru ei nu exista atunci nici macar aparat de fotografiat. Putinele lor poze le erau facute gratuit de catre stat in momentul casatoriei sau la serviciu la locul de munca.

Astept momentul cind vom vorbi de o singura Coree si atunci probabil ca tehnologia sudului combinata cu harnicia lor va duce la inflorirea acestei tari ramase in urma din f. multe punte de vedere.

Andox
[14.01.11 12:47:13]
»

Astept momentul cind vom vorbi de o singura Coree si atunci probabil ca tehnologia sudului combinata cu harnicia lor va duce la inflorirea acestei tari ramase in urma din f. multe punte de vedere.

Din pacate nu cred ca vom vorbi prea curand de o singura Coree.

Totusi am auzit ca in ultimii ani au mai deschis si ei putin tara pentru turism, facut bineinteles prin tara prietena China. Multi mergand pentru a viziona Arirang-ul care am inteles ca-l fac saptamanal, insa la fel cum spui si tu, cladirile uriase par parasite si nu prea poti cumpara nimic de acolo.

Pun si un clip facut de Cosmin de la Cassa Loco care a fost pe acolo.

click aici

Dupa parerea mea, clar au creierele spalate si de bunavoie nu vor vrea niciodata sa se uneasca cu "dusmanul" din sud.

ancamariagadea*
[14.01.11 13:06:30]
»

Am citit cu interes acest review si parca mi s-a derulat in fata ochilor in film de aventura. Constat si eu, asemeni doamnei Olaru, ca nu s-au schimbat foarte multe in aceasta tara izolata, desi au trecut 25 de ani. Poate China i-a ajutat, intr-adevar, un pic, din punctul de vedere al unui turism ...minimal. Nu cred sa ajungem prea curand ca turisti prin aceasta tara, din simplul motiv ca... nu se poate.

Ceea ce se intampla acum acolo este, insa, de-a dreptul ingrijorator. Conflictul dintre Nord si Sud a devenit o problema la nivel mondial, din pacate si, desi razboiul dintre ei s-a terminat de peste 50 de ani, conlictele nu contenesc sa apara (SUA le-a trasat granita si cei din nord nu o recunosc nici acum).

La finele anului trecut, dupa ce Coreea de Nord a atacat o insula sud-coreeana, in ciuda acordului existent intre cele doua (mai mereu incalcat), au intervenit Natiunile Unite, SUA in speta, acest "inger", chipurile, care vegheaza la pacea planetei. Interventia acolo este necesara dar, mi-ar placea sa ajungem ziua in care aceste interventii se fac dezinteresat.

Dar, atata vreme cat Coreea de Nord are fabrici pentru imbogatirea uraniului, aceasta tara va fi mult ravnita de marile puteri iar conflictul de acolo nu se va termina curand. Chiar daca nordul si sudul ar cadea, utopic vorbind, la intelegere, credeti ca nu se va gasi un stat important care sa-si bage coada si sa le tulbure apele?

Pacat de o tara cu un relief spectaculos care are multe de aratat unui turist, pacat de niste oameni care nu stiu ce este libertatea... Le doresc nord-coreenilor ca intr-o zi sa fie liberi, intr-o tara democratica si sa se foloseasca constructiv de acea democratie.

Ellada_sagapo
[14.01.11 18:30:19]
»

M-ati socat cu review-ul. Chiar ca dadeam de dracu!

Nu ca acum totul ar fi lapte si miere dar macar avem televizoare, ceasuri la mana, restaurante, libertatea de a ne MISCA unde vrem de cate ori vrem si cu cine vrem.

Cum sunt iubitoare de calatorii, as fi fost o moarta in viata daca nu as fi avut dreptul de a cunoaste lumea asta minunata pe care a creat-o Dumnezeu si a modelat-o omul.

Nici nu imi pot imagina ce poate fi in sufletele acelor oameni care nu au vazut mai mult decat propriul oras sau tara, o viata intreaga, si nu din initiativa proprie, ci datorita restrictiilor.

Abia acum stau si realizez ca nici AFA nu ar exista, intr-o astfel de tara comunista!!!

Eu avand acum 27 de ani, nu am apucat sa fiu prea tare socata de perioada comunismului, eram prea mica atunci pentru a realiza. Sunt socata ACUM gandindu-ma cum putea fi. Imi amintesc totusi de cozile la care stateam la lapte sau carne, cu orele.

Socant mod de viata ati descris! Sa le fie frica sa si vorbeasca cu strainii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
pompiliuAUTOR REVIEW
[14.01.11 18:46:05]
»

Mai mult decit atit! Mi-am adus aminte de episodul in care am fost primit la o firma de import-export. Exista atunci obiceiul care cred ca se practica si azi ca la o intilnire protocolara sa se faca niste cadouri simbolice. Ma pregatisem de acasa cu 2 sticle de coniac Murtfatlar (cred ca era cel mai bun la acea vreme) si niste discuri cu Gh. Zamfir. Intrucit la intilnire participa de regula si cineva de la ambasada nostra, am fost "dresat" inainte sa desfac sticlele de bautura in cadrul intilnirii caci altfel erau luate de autoritati si ei nu ar fi gustat nimic. De discuri mi s-a spus ca probabil vor fi directionate catre clubul intreprinderii intrucit nu detineau aparatura in casa. De asemnea am fost instruit sa solicit o vizita (in provincie) la producatorul respectivei marfi pentru ca in vizita trebuia sa fiu insotit de cineva de la ei si era o mare bucurie ca se deplasau in alt loc. Intradevar mi s-a parut un vis urit cit ca si in Romania situatia statea sa plesneasca in orice moment.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alex_iasi
[15.09.11 09:55:21]
»

impresionant, fara cuvinte!

Dragoș_MD
[15.09.11 10:39:43]
»

Eu am vazut un alt documentar, facut (parca) de niste cehi. Tot dupa 2000. Da' chiar nu mai tin minte pe ce program... ceva gen NatGeo, oricum...

Ei, si am mai vazut aseara filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu". Si am vazut microrezumatele celor 2 vizite ale sale la amicul Kim, precum si urmarile - Casa Poporului, 'sistematizarea' si urbanizarea Romaniei etc... Plus "circurile foamei" - in general cosmetizate ulterior in imense mall-uri.

Si mai mi-amintesc de o colega de la primul meu serviciu, prin anii '80 (sotie de militar cu grad mare, si cu ceva functie prin Marele Stat Major al armiei romane), care povestea cam aceleasi chestii in urma unei vizite facute acolo in acea vreme. Ea a stat ceva mai mult si ajunsese sa schimbe cateva vorbe cu camerista de la hotel. Si ne-a povestit despre acea femeie cum i se lauda ei ca fiul ei are ceas si bicicleta! Iar hotelurile erau construite la stilul acesta imens in scopul imprastierii cat mai mari a oaspetilor, sa fie cat mai usor de urmarit iar lor sa le fie cat mai greu sa formeze grupuri si sa stea (eventual) de vorba.

Nu cred ca ar fi reusit Ceausescu sa ne aduca pana la nivelul lor (romanii se vede clar ca nu au putut rabda nici macar o sutime din cat indura bietii coreeni), dar trebuie sa recunoastem ca a incercat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pompiliuAUTOR REVIEW
[27.04.13 18:06:25]
»

@Dragos: Am reusit sa-mi digitalizez colectia de diapozitive facuta in urma cu multi ani si inserez impresiilor mele de calatorie si citeva imagini surprinse in Coreea anului 1986.

Din cite am vazut dupa inca 27 de ani nu s-a schimbat mai nimic aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[27.04.13 22:41:19]
»

@pompiliu: și bine ai făcut! Mulțumim!

evrika22
[04.07.13 20:19:10]
»

V-as ruga sa-mi spuneti si mie cum ati reusit cu digitalizarea diapozitivelor, nu stiu pe nimeni sa se ocupe de asa ceva. Blestemata moda, intr-o vreme multa lume facea diapozitive, am ramas cu ele.

Am fost in 1988 ca turist doua saptamini in Coreea de Nord, am venit inapoi foarte trista, mi-era frica sa nu trebuiasca sa purtam insigna cu chipul tovarasului, cred ca s-ar fi ajuns si aici la un moment dat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
evrika22
[04.07.13 20:27:24]
»

@Dragos: Asta era partial adevarat, am intilnit un grup de unguri pe munte cu care unii au socializat, erau doi unguri in grupul nostru. Eu le-am cerut doua prajituri cu mac, ghida noastra din Bucuresti nu mai mincase asa ceva. Ne-au dat, oameni civilizati. Aveau un ghid coreean care vorbea limba maghiara foarte bine, le explica amanuntit ce vedeau, nu stiu unde se perfectionase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[04.07.13 20:27:40]
»

@evrika22: ai încercat la laboratoarele astea foto noi (gen FUJI etc.) ?

evrika22
[04.07.13 20:31:10]
»

@Dragos: Nu, eu nu stau in Bucuresti.

evrika22
[04.07.13 20:35:39]
»

@pompiliu: ati stat la hotel Koryo, orice strain se putea plimba cu liftul, se putea vizita, eu am mers si la toaleta. Noi am stat mai modest, recunosc.

pompiliuAUTOR REVIEW
[04.07.13 21:20:02]
»

@evrika22: Pentru digitalizarea diapozitivelor se foloseste un mic scaner. Din pacate nu stiu daca la noi s-au adus... eu l-am luat de pe Ebay, daca dati ocautare la "Dia Scaner"puteti gasi cred si pe la noi pe site-ri gen Okazii. Costa in jur de 3-400 lei. Dupa ce mi-am facut treaba eu l-am revindut. Seara buna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
evrika22
[05.07.13 20:32:15]
»

@pompiliu: Multumesc de informatie, am sa caut si eu. Nu se gaseste la noi in tara scanner pt. diapozitive.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alex_iasi, Ellada_sagapo, evrika22, mariana.olaru, pompiliu
Alte impresii din această RUBRICĂTurist in Coreea de Nord:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047519207000732 sec
    ecranul dvs: 1 x 1