ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 17.06.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Avramide: o casă, o epocă, un destin!

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi, 13 iulie 2019.

În oricare oraș din lumea asta largă am căuta, vom găsi o personalitate locală care și-a pus amprenta pe viața urbei, despre care locuitorii știu legende și biografii, transmise din generații spre prezent.

Tulcea îl are pe Alexe Avramide.

Povestea începe la mijlocul secolului al XIX-lea. Alexe Avramide, născut intr/o familie de greci simpli, în localitatea Ianina, Turcia în acea perioadă, plecă în lume la 15 ani, după ce un incendiu devastator a distrus localitatea.

Și unde ar fi putut să înceapă o viață plină de aventuri dacă nu în orașul de la porțile Deltei, plin de oportunități și populat de o lume pestriță. A ajuns în Tulcea cu un geamantan în care avea doar câteva haine. S-a angajat la un han și în scurt timp i-a câştigat încrederea proprietarului care l-a pus să gestioneze toată afacerea. Serios şi harnic, Alexe Avramide a ajuns proprietarul hanului și începe să prospere în afaceri

digi24.ro/regional/digi24 ... n-tulcea-340687

Frumos început a avut! Apoi, a ajuns ginerele hangiului și-n urma lui a rămas aceasta bijuterie arhitectonică.

Ca și proprietarul, casa a avut o soartă bună. După anul 1944 casa a fost transformată în sediul Comitetului Democratic Grec, iar de la data de 14 noiembrie a anului 1949 a fost semnat actul prin care a luat naștere Muzeul „Delta Dunării”, care s-a deschis în mod oficial abia pe data de 1 mai a anului 1950. Muzeul ocupa două camere din întreaga clădire și deținea în patrimoniul său 872 de materiale complementare sau obiecte. Între anii 1952 respectiv 1953 în același imobil și-a desfășurat activitatea Inspectoratul Școlar al județului Tulcea. Pentru ca abia din anul 1957 să aibă loc primele reorganizări ale muzeului. Din anul 1959 la demisolul clădirii a funcționat o secție specială de arheologie și etnografie, însă aceasta a fost închisă în anul 1962. Din anul 1964 când au fost construite la demisolul clădirii bazinele pentru acvariu, împreună cu altăturarea unei colecții formate din 1500 de piese biologice, plus un ierbar voluminos, casa a funcționat în complexitatea sa drept muzeu de științe ale naturii.

Recent edificiul a fost reabilitat printr-un proiect denumit „Restaurarea și Reabilitarea a două clădiri de patrimoniu din municipiul Tulcea incluse în circuitele turistice regionale” oferind în ziua de astăzi printr-o expoziție modernă, principalele elemente istorice ale orașului Tulcea, dar și a familiei Avramide. Tot aici sunt puse în valoare perfect diverse obiecte de patrimoniu provenite din colecțiile Institului de Cercetări Eco – Muzeale „Gavilă Simion” icemtl.ro/complexul-muzea ... n/casa-avramide

Așa a scăpat de la pierire și-am putut-o vizita noi!

Am urcat scara monumentală de la intrare și am pășit pragul acestei case pe la 10 dimineața, fiind singurii vizitatori! Și am avut voie să facem și poze! Fără taxă! Ne-a însoțit o doamnă foarte amabilă și bine documentată, căreia chiar îi plăcea ce face și care, deși cred că povestise de nenumărate ori istoria, o făcea din nou, cu zâmbet pe buze și cu bucuria de a ne avea oaspeți!

Am pătruns încet în aerul de secol XIX, în viața acelor oameni, vizitând cameră cu cameră, ba chiar și demi-solul!

Am încercat să intru-n pielea personajelor, să-mi imaginez, privind hainele, bijuteriile, obiectele din casă, fotografiile, cam cum ar fi fost viața lor in acele vremuri! Cred că, până la un punct, mi-ar fi plăcut!

Am vizitat pe rând încăperile, ascultând poveștile doamnei despre familia Avramide, despre construcția case, despre membrii familiei și traseul lor în viață! Am privit obiecte personale, bine conservate, mobile, porțelanuri, bijuterii... Eram fascinată!

Acum, în frumoasa casă se organizează evenimente culturale, expoziții de artă și ”Școala altfel”

La demi-sol era amenajat un astfel de loc unde copiilor li se explica pe înțelesul lor și cu machete, istoria acestei case. Tot acolo funcționase și un bar. Acum nu mai funcționa, dar erau expuse câteva picturi destul de bunuțe, după părerea mea!

Revenind la casa în sine, aceasta are camere mari, luminoase și decorate cu stil și eleganță, dar și cu bun-gust. Se remarcă încăperile de la parter. Acestea sunt decorate cu stucatură pictată, plafoane pictate și beneficiază de uși în două canate, iar mobila și-o adusese Alexe Avramide de la Viena. Păcat e că nu s-au recuperat decât foarte puține obiecte originale. Clădirea prezintă elementele stilului eclectic și neo-clasic (căci da, o construiseră doi meșteri italieni, pe la 1890= între 1897 și 1900!). Se spune că, la vremea construirii ei, era cea mai luxoasă clădire din ”buricul târgului”, vis a vis de Biserica Sfântul Nicolae.

Casa transmite emoții pozitive, încântare! Pentru mine a fost o bucurie s-o vizitez! O găsiți pe strada Progresului nr. 32 și merită din plin să-i treceți pragul!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Zoazore in 26.10.19 18:14:58
Validat / Publicat: 26.10.19 18:48:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TULCEA.

VIZUALIZĂRI: 742 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 De pe scara de la intrare, spre grădina casei. Superbă priveliște!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47900 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

nicole33
[26.10.19 19:23:56]
»

@Zoazore:

Superbă această casă-muzeu!

Excelent restaurată și conservată, o bijuterie din alte timpuri.

Casa transmite emoții pozitive, încântare! Pentru mine a fost o bucurie s-o vizitez! O găsiți pe strada Progresului nr. 32 și merită din plin să-i treceți pragul!

Cu certitudine merită vizitată!

Felicitări pentru articol şi pentru ideea vizitei la Tulcea!

aurora56
[26.10.19 20:34:14]
»

Foarte documentat articolul dar am o mentiune. La casa Avramide de multe ori se sustin concerte atat in curtea interioara cat si la parter unde exista o mini scena cu scaune. Si eu aleg sa merg sa vad aceste concerte datorita atmosferei intime de acolo. Barul functiona in timpul concertelor iar tot in curtea de la casa Avramide se organizeaza an de an festivalul dobrojazz si Dichis' blues unde sunt invitati artisti de jazz din America. E o atmosfera fascinanta... si nu ratez aceste evenimente

ZoazoreAUTOR REVIEW
[26.10.19 20:41:32]
»

@aurora56: Mulțumesc pentru adăugirile aduse!

Am scris eu că se organizează tot felul de evenimente culturale acolo, dar despre concertele în aer liber nu știam!

Nouă ni s-a spus că barul nu mai funcționează! Chiar făceam glume pe tema asta cu doamna cea drăguță!

Tare mă bucur că și voi, localnicii mai mergeți pe acolo!

Mulțumesc, încă odată, pentru vizită!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[26.10.19 21:43:53]
»

@nicole33: Da, cum spuneam, a avut destin bun! Fiind mare și frumoasă, mulți au râvnit-o și măcar c-a fost locuită, a scăpat de la degradare! Și apoi ai văzut ce destin frumos a avut! Sper să-l aibă și-n continuare, că este chiar o bijuterie!

Mulțumesc pentru vizită și aprecieri!

Iar vizita la Tulcea n-a fost chiar ideea mea! A fost o promisiune îndeplinită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
diana2015
[27.10.19 09:37:16]
»

@Zoazore: haaaa, Am Fost Acolo în urmă cu vreo 10 ani parcă și am vizitat-o. Era proaspăt redeschisă, este superbă, cred că mai am și eu niște poze frumoase de acolo

Felicitări pentru review, citit și votat cu mare drag

ZoazoreAUTOR REVIEW
[27.10.19 12:49:02]
»

@diana2015: O, ce mă bucur! Da, casa asta are destinul de-a fi frumoasă! Ca o femeie: fumoasă și misterioasă! Și se vede că s-a pus suflet la construcția ei, că e fumoasă și pe-afară, dar și pe interior!

Cum am spus, păcat că nu s-au păstrat mai multe piese originale! Dar chiar și-așa, ne putem face o idee despre viața clasei de mijloc din final de secol XIX.

Că oamenii ăia chiar munceau și totul a fost făcut pe agoniseala și din munca lor!

Mulțumesc pentru vizită și aprecieri!

Yolanda
[28.10.19 07:30:47]
»

Ce frumusete de casa, ma bucur ca munca de restaurare a fost facuta ca la carte, în mod serios, casa arata foarte bine!

Un reper frumos din vizita la Tulcea.

Un gând de prietenie de la Pitesti.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[28.10.19 14:45:20]
»

@Yolanda:

Ce frumusete de casa, ma bucur ca munca de restaurare a fost facuta ca la carte, în mod serios, casa arata foarte bine!

= intr-adevar, au facut treaba buna cei care au restaurat casa!

Au pastrat cam 95% din vechea locuinta, consolidand-o si readucan-o la viata!

Tare bine si frumos ar fi fost sa se fi respectat si la alte lucrari!

Ar trebui sa-ti faci putin timp si sa mergi s-o vezi!

ioana74
[01.11.19 11:58:45]
»

@Zoazore: Frumos, frumos, frumos! M-ai transpus in vremuri de mult uitate prin articol dar mai ales prin pozele tale. Frumoase vremuri si mult mai linistite zic eu

ZoazoreAUTOR REVIEW
[03.11.19 18:34:43]
»

@ioana74:

Frumoase vremuri si mult mai linistite zic eu

= Era început de secol XX și viața, mai ales în zona aia, nu era tocmai roz! Dar fără-ndoială ca mai liniștită ca acum! Fără stresul ăsta! Oamenii știau să se bucure de lucruri mărunte și nu erau, parcă, așa încrâncenați!

Iar tu, am văzut eu, te-ai potrivi acelei case și acelor vremuri!

Și eu m-am simțit de ”acolo”!

Poate vreodată vei ajunge s-o vizitezi! E acolo, maiestuasă, și așteptă musafiri! Chiar așteaptă! Eu așa am simțit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aurora56, diana2015, ioana74, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTulcea, poarta Deltei Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.28038597106934 sec
    ecranul dvs: 1 x 1