ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.05.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Templul Akshardham, probabil cel mai frumos templu văzut de mine în India

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Fix acum 5 ani citeam articolul colegei noastre Yolanda vezi impresii -- și s-ar putea ca de atunci am pus India pe lista dorințelor mele turistice. Și iată-mă după cinci ani în India vizitând în mare parte cam aceleași obiective turistice.

Vizita templului Swaminarayan Akshardham din New Delhi era în programul primei zile de vizite. Era ultima vizită din ziua respectivă plină și obositoare de altfel, dar știam că după acea ultimă vizită turistică la hotel primul lucru va fi că mă bag în piscina hotelului.vezi impresii

Acces templul Swaminarayan Akshardham din New Delhi

Adresa obiectivului turistic din New Delhi este NH 24, Pramukh Swami Maharaj Marg, Pandav Nagar, New Delhi, Delhi, 110092,

De la locul ultimei vizite la Poarta Indiei (Indian Gate) templul nu este foarte departe din punct de vedere geografic se află pe același ax cu Indian Gate, reședința președintelui indian, grădina zoologică, dar dincolo de râul Yamuna care curge pe aici. Cu un vehicul potrivit nu sînt prea departe nici ambasadele de aici, iar dna Yolanda în articolul ei a subliniat faptul că ea și cu turiștii români din grup s-au dus la vot. Ce coincidență era an electoral și atunci este an electoral și acum. Doar că eu am ajuns cu ceva mai devreme pe acolo în aprilie.

Orar, tarife și condiții vizitare

Ei aici aș da o notă cu multe minusuri. Cel puțin din partea mea. Și asta din cauză că am simțit că am primit cea mai mare restricție/pedeapsă în ochii unui turist, interdicția totală de a fotografia. Știam că în interiorul templelor nu se fotografiază, dar nu am crezut niciodată că nu numai exteriorul nu ai voie să fotografiezi dar nici măcar proximitatea locului.

Era singurul loc turistic din cele vizitate de mine din India cu asemenea condiții drastice.

Orarul de vizitare ne arată că putem merge acolo de marți până duminică între orele 10.00-20.00, ultima intrare fiind la 18.30. Luni este închis. Orarul showului de apă (Water Show-fântână arteziană cu lumini și muzică) este de 2 ori show, la 18.30 și 19.30.

Vizita templului și grădinilor nu costă nimic dar avem parte de acele restricții drastice despre care voi detalia. Pentru water show se plătește bilet adult 95 inr (cca 6 lei) bilet copil 65 inr (cca 4 lei) Se organizează și expoziții acolo un bilet de adult costă 255 inr (15 lei) bilet copil 155 inr (9 lei). Aceste tarife le-am preluat de pe siteul complexului nu se face referire la tarife pentru străini (am povestit data trecută că uneori tariful străinilor este de multe ori cca de 10 ori mai mare) și am dedus de aici că aici la acest templu ar fi tariful la fel.

Dar acum să scriu un pic despre restricții.

La câteva străzi distanță de la intrarea în templu apar deja semnele că dronele sînt interzise. La intrare în parcarea imensă de la templu unde încap zeci de autobuze și sute de autoturisme se verifică vehiculul la sânge inclusiv cu oglinzi și camere video pe sub șasiu. O dată parcat lumea se îndreaptă spre intrare. În cazul nostru autocarul a oprit afară în stradă și am intrat pe jos dar la plecare se afla în parcare.

Este interzis în complex cu: telefoane mobile, aparate fotografiat, smartwatch sau orice alte dispozitive electronice (ex. stickuri USB, carduri, etc), umbrele, bagaje mari sau mai mici, mâncare, băutură, alcool, țigări, drone, jucării, sau arme, droguri, muniție :)

Toate astea se verifică intrând printr-un scaner, există și o bandă dar nu prea ai ce pune pe ea :):):) eventual doamnele poșetele, acestea nu sînt interzise și nici mâncarea de copii sau o eventuală sticlă cu apă. Controlul este destul de strict și corporal de parcă intri într-un penitenciar. Dar de fapt înăuntru te așteaptă paradisul atât de frumos este.

Supărat foc am deschis discuția la ghid nefiind regulile lui a zis că asta este... M-am resemnat. Ulterior am aflat că nu este atât de negru dracul sînt fotografi la orice colț din templu iar prețurile lor sînt chiar prietenoase cu buzunarul (de ex. echivalent 3-4 lei/poză pe suport hârtie) Apropos, bani și carduri se pot lua în templu :)

Alte condiții la intrarea în templu este cu descălțatul evident. Se vor lăsa într-o încăpere din dreapta intrării în templu, încălțămintea se va pune într-un săcuț, se predă și se primește un număr. Descălțarea/încălțarea are loc afară. Cam atât despre condiții, urmează să vă povestesc despre altele mai importante despre templul în sine și pe urmă despre vizita mea.

Despre templul Swaminarayan Akshardham

Akshardham, al doilea cel mai mare templu hindus din lume este un loc de neapărat de văzut dacă ne aflăm în New Delhi. Cu toate restricțiile impuse merită vizita aici. Bineînțeles că dacă aveam nenumărate fotografii făcute descriam mai ușor ceea ce am văzut astfel voi căuta fotografiile minții. Construcția templului s-a dorit încă din anul 1968 dar nu s-a putut concretiza. Însfârșit în anul 2000 s-a depus piatra de temelie și cu ajutorul în jur de 11000 muncitori (din care aproape o treime voluntari) în 2005 au realizat această minune arhitecturală.

Și dimensiunile sale sînt generoase (lungime x lățime x înălțime=109m x 96m x 43 m) iar suprafața totală a complexului depășește 80000 mp (mai exact 80214 mp) Creatorul acestui edificiu a fost Pramukh Swami Maharaj.

Structura templului și anexelor acestora este făcut în felul următor. Templul se află în centru. În fața templului dar și lateral sînt grădinile, multe clădiri anexă. Parcarea este imensă ocupă un colț întreg din domeniu estimez un 15-20% din suprafața totală. Intrări sînt mai multe poarta principală și acolo unde am intrat noi este Poarta 1. Zona de securitate este formată din mai multe clădiri și este separat pentru femei și bărbați.

După intrare se va trece prin zona Ten Gates urmează clădiri anexă, centru de informare turistică, zonă de expoziții. Din acest punct la stânga sînt grădinile Barat Upvan la dreapta se ridică templul Akshardham în toată splendoarea sa. La stânga de templu se află bazinul de apă unde se organizează Water Show iar la dreapta o altă grădină Yogi Hriday Kamal sau Lotus Garden. Se va ieși în această direcție dar nu înainte de a beneficia de facilitățile utilitare ale complexului (restaurant, magazin, toaletă, etc)

Vizita noastră

Trecerea prin filtrele de securitate au durat în jur de 10 minute, aveam (din nou) prioritate ca străini. Locul de întâlnire cu ghidul a fost la ieșirea din zona de securitate, acolo a început să povestească despre construcția magnifică. A urmat zona denumită Ten Gates (10 porți) Câteva denumiri de porți: Bakhti Dwar, Mayur Dwar, Bhagwan Swaminarayan.

La stânga se află grădinile Barat Upwan, pe același ax cu templul. Grădinile sînt superbe cu multe statuete, statuete cu cai, palmieri, gazon, râuri artificiale, fântâni arteziene, locuri de odihnă. La dreapta se va ajunge în fața templului. Aici am observat prima oară fotografi și prețurile destul de prietenoase cu buzunarul. Atunci am înțeles oarecum rostul interdicției fotografierii, te duci la templu pentru rugăciune sau pentru liniște spirituală și nu să te întreci cu pozele că astfel nu mai poți savura vizita. Și dacă vrei poze sînt destule pe internet sau îți fac fotografii indieni cu 3-4 lei/poza.

Tot în acest loc va avea loc descălțarea, după care se poate vizita templul pe interior. Este o splendoare eu așa o lucrare meticuloasă în marmură albă încă nu am văzut în viața mea.

Interiorul s-a putut vizita în întregime. Fiecare centimetru pătrat este super-sculptat foarte meticulos. Se observă figurine, statuete, modele, zeități hinduse. Cupolele clădirii pe interior sînt super-decorate cu diferite modele. Centrul de interes din interiorul templului este totuși sanctuarul unde se află statuia lui Bhagwan Swaminarayan înconjurat de statui umane. Aceste statui umane reprezintă succesorii lui Bhagwan Swaminarayan și se numesc Gunatitanand Swami, Bhagatji Maharaj, Shastriji Maharaj, Yogiji Maharaj, Pramukh Swami Maharaj.

Statuile sînt aurite, suflate sau chiar din aur. În interior am observat multe camere video dar și paznici umani.

Ieșind afară am luat-o spre bazinul unde se organizează showul de apă (Water Show) Nu am beneficiat de acesta dar am înțeles că este magnific. Ulterior am vizionat filmulețe pe youtube cu acest show de apă și voi atașa aici una youtubeca să vă faceți o idee. Showul se organizează evident la înserare/amurg în funcție de anotimp la 18.30 sau 19.30.

Pe urmă am înconjurat templul pentru a admira exteriorul, denumit și mandowar. Cupola centrală cea superioară se află în renovare sînt schele montate care însă nu deranjează atât de mult peisajul. Exteriorul este din piatră șlefuită și decorată cu figurine fără număr. Exteriorul este decorat de jos până sus cu sculpturi care detaliând motive din floră, faună, zeități, dansatori, muzicieni. nivelul cel mai de jos mi-a plăcut cel mai mult, cu peste o sută de elefanți. În clădirile anexă din spatele templului am observat toalete dar și fotografi din nou care contra cost te pot surprinde în diferite unghiuri bineînțeles cu clădirea templului în fundal.

Ultima atracție vizuală înainte de ieșire a fost grădina cu fântâna Yogi Hriday Kamal aranjat în formă de lotus și cu posibilități de spectacole de lumini seara. Urcând spre ieșire unde există un complex întreg cu magazin, restaurant, toalete, am folosit și eu serviciile unor fotografi iar după 10 minute am preluat fotografia pe suport de hârtie din magazin. În magazin se găsesc souveniruri, cărți, obiecte de cult și multe altele.

Vizita a durat 1,5 ore și în afara faptului că nu aveam voie să fotografiez, am fost foarte încântat de acesta. Tot ce am din punct de vedere personal sînt niște poze făcute din depărtare (din parcare și stradă), și poza fotografilor. Bineînțeles că voi atașa articolului poze frumoase preluate chiar de pe siteul web a templului pentru a vă face o idee despre splendoarea găsită aici. Prin site-ul web a templului există posibilitatea copierii de fotografii reușite tocmai pentru compensarea lipsei celor proprii.

Vizite inspirate vă doresc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 19.05.24 21:04:35
Validat / Publicat: 20.05.24 07:24:22
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 329 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Templul Akshardham,subsemnatul în fotografia de 4 lei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.05.24 07:23:35]
»

Mutat în rubrica "Templul Akshardham, NEW DELHI" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Turist în Delhi]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[20.05.24 07:36:54]
»

@webmasterX: Confirm si eu ca acolo este

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterPHONE
[20.05.24 09:34:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

robert
[20.05.24 09:36:40]
»

@AZE: arată foarte bine acest templu! Nici nu auzisem de el! Trebuie să ajung și io pe-acolo. măcar o dată în viață! Se vede că este un templu nou, dar și că este o construcție realizată cu multă sudoare, multe sacrificii și mulți bani! Absolut impresionant!!!

Felicitări pentru excursie și pentru povestirea ei.

AZEAUTOR REVIEW
[20.05.24 10:05:51]
»

@webmaster: Mulțumesc

AZEAUTOR REVIEW
[20.05.24 10:09:06]
»

@robert: Și eu m-am mirat cât de nou este acest templu. Este atât de nou încât locurile pentru camerele de supraveghere au fost făcute la momentul construcției/sculptării tavanelor

Așa cum te cunosc o să ajungi mai mult ca sigur și în India

Dar meticulozitatea cu care au lucrat chiar este impresionant. Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot, să ai o zi bună.

doinafil
[20.05.24 15:21:12]
»

Ca și Robert, nici eu nu știam de acest templu!

Este foarte frumos, elaborat și minuțios ornat, mai ales în interior! Oare toate acele modelări sunt făcute în marmură, așa cum ai scris, sau în stuc?!

Am căutat pe net să văd ce înseamnă „Akshardham” . Am citit că este considerat „sălașul divin al lui Dumnezeu” și că este „un umil tribut adus lui Swaminarayan (3 aprilie 1781 – 1 iunie 1830), cunoscut și sub numele de Sahajanand Swami, care a fost un yoghin și ascet, considerat de adepți a fi o manifestare a lui Krishna. Acesta este „o divinitate majoră în hinduism” și „este adorat ca al optulea avatar al lui Vishnu și, de asemenea, ca Dumnezeu Suprem în sine” .

Dacă așa stau lucrurile, nu mă miră faptul că acest templu este atât de frumos!

Felicitări pentru articol și...

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[20.05.24 15:50:45]
»

@doinafil: Pai nici eu nu stiam de templu pana nu l-am vazut in programul excursiei. Este o splendoare. Daca ne dadeau voie sa facem poze ma uitam acum la pozele mele sa observ detalii.

Materialul folosit este marmura alba si gresie roz. Eu imi aduc aminte de marmura alba si meticulozitatea si exactitatea lucrarii.

Multumesc pentru vizita ecou si vot

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, robert
Alte impresii din această RUBRICĂTemplul Akshardham:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047561883926392 sec
    ecranul dvs: 1 x 1