ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 17

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Marele pelerinaj de Rusalii de la Șumuleu-Ciuc (Miercurea Ciuc, jud. Harghita)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pelerinajul de Rusalii (de rit catolic) de la Şumuleu-Ciuc văzut în anul 2015 a adunat peste 150.000 de oameni veniţi din România, Ungaria (inclusiv Ader Janos, preşedintele Ungariei, însoţiti de soţia sa, de vicepremier şi de parlamentari), din multe ţări europene şi chiar din Noua Zeelandă. Orașul Miercurea Ciuc, situat la o distanță de 2 Km de biserica de la Șumuleu-Ciuc și având o populație de circa 40.000 locuitori, devine aproape neîncăpător.

Pelerinajul are o tradiţie veche de aproape 450 de ani, iar ediţia din 2015 a marcat jubileul de 500 de ani de la aducerea în Biserica franciscană de la Şumuleu-Ciuc a statuii făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria și care este, de fapt, simbolul pelerinajului. Statuia a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515 în stilul Renaşterii transilvănene de către un artist anonim, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

Reprezentând cea mai mare procesiune religioasă a lumii catolice din partea centrală şi estică a Europei, la pelerinaj participă şi credincioşi ortodocşi români.

Începuturile pelerinajului datează din anul 1444 când Papa Eugeniu al IV-lea aprobă un pelerinaj de donaţie pentru terminarea de către călugării franciscani a bisericii de la Şumuleu-Ciuc, aflată în construcţie. Mai târziu s-a datorat statuii făcătoare de minuni, care i-a înzestrat pe secuii din zonă cu forţă şi curaj, reuşind să învingă de Rusaliile anului 1567 oastea protestantă a lui Sigismund. În prezent a devenit sărbătoarea maghiarimii de pretutindeni. Tot aici are loc în luna iulie festivalul folcloric "Întâlnirea celor 1000 de fete secuience".

Grupurile tradiţionale de pelerini sosesc în sunet de clopot, cu preotul satului în frunte şi cântând imnuri religioase. O parte din ei sunt împărtăşiţi de preoţii romano-catolici şi de călugării franciscani. Ținta este poiana din vârful Muntelui Șumuleu care se umple de o mare de oameni. Cei mai cucernici urcă pe o variantă foarte abruptă, ”Drumul calvarului”.

Din cauza căldurii şi oboselii unele persoane au nevoie de asistenţă medicală, oferită rapid și profesionist. Tradiţia cere ca pelerinii să vină și să plece pe jos, lucru care se și întâmplă, mulți pelerini venind la pas (sau cu căruța) de la zeci, excepțional sute de kilometri.

Un alt obiectiv al pelerinajului (prezentat în videoclip) îl constituie Capela Salvator situată în vârful dealului Șumuleul Mic. Datează din sec. XV, are tavanul casetat și a fost construită în amintirea victoriei din 1456 asupra turcilor de la Belgrad.

Așa cum puteți vedea în videcoclip și cum mulți au remarcat, întreaga procesiune se petrece în ordine, liniște și disciplină.

În videoclipul următor, făcut de mine, puteți vedea secvențe din timpul pelerinajului din anul 2015: vezi aici.


[fb]
---
Trimis de Lucien in 07.04.16 20:05:00
Validat / Publicat: 07.04.16 21:32:40

VIZUALIZĂRI: 2989 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Tânără secuiancă îmbrăcată tradițional oferind suveniruri pelerinilor ajunși în poiana de pe Muntele Șumuleu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Michi
[08.04.16 16:25:51]
»

Votat. Postat în grup AFA.

LucienAUTOR REVIEW
[08.04.16 16:34:47]
»

@Michi - Multumesc. Spune-mi, te rog, care este acest grup AFA. Pe Facebook am gasit mai multe grupuri AFA, am intrat in cel care mi s-a parut reprezentativ, dar nimic deosebit...

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.04.16 18:22:44]
»

@Lucien - Da, impresionant! Un adevărat exod! Pentru tine ca realizator al filmului, nu cred că a fost prea ușor să surprinzi atâtea scene relevante. Totuși, nu am înțeles care este semnificația steagurilor purtate de pelerini? Nu prea par a avea legătură cu religia. Așa era și acum 450-500 de ani?

La greci am văzut că sfântul care este sărbătorit este plimbat pe străzi în fruntea cortegiului. La pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc statuia Fecioarei Maria a fost scoasă din biserică sau nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[11.04.16 14:00:27]
»

@iulianic - Este foarte greu sa comentez ecoul tau (si din aceasta cauza a intarziat raspunsul). Asa este, sunt o multitudine de steaguri si cam toate sunt unguresti (dar poti gasi steaguri cu tricolorul romanesc la tarabele de pe marginea drumului). De asemenea, printre altele, imagini, desene, sculpuri, fel si fel de suveniruri cu Ungaria Mare (cu Transilvania inglobata) sunt la ordinea zilei si se intalnesc peste tot. Acest pelerinaj religios este o ocazie foarte buna pentru maghiari de afirmare a identitatii lor nationale.

Poate ca noi, romanii, ar trebui sa invatam ceva. In ziua ce urmeaza pelerinajului, trenul din Ungaria cu care au venit multi, precum si cu celelelate mijloace de deplasare, se aduna cu miile la vechea granita cu Moldova, la Ghimes, si isi afirma iarasi identitatea.

Sunt foarte, foarte multe de spus si nu este locul aici pentru o dezbatere istorica, sociologica. Subiectul este inepuizabil si fiecare are dreptatea sa. Eu locuiesc de 30 de ani in Secuime si desi nu stapanesc limba maghiara, nu am absolut nicio retinere in a ma scufunda intr-o masa de unguri. Oameni sunt si ei si pe undeva ei cunosc mai bine semnificatia cuvantului "respect", asa cum ma simt si eu respectat de cei peste 100 de colegi unguri, eu fiind singurul roman din toata institutia.

Referitor la statuia miraculoasa a Sfintei Fecioare, simbol al pelerinajului, dar neprezenta in procesiune, fac trimitere la videoclipul realizat de mine in anul 2013: youtube

Aici, la minutul:secunda 8:10 - 8:30, cu putin timp inainte de ivirea presedintelui Ungariei, apare un fel de clopot purtat de cel mai merituos elev al scolii cu profil religios din Miercurea Ciuc. Asa stiu, ca acest clopot (sau ce ascunde el; nu cunosc multe detalii) este simbolul statuii care, trebuie sa recunoastem, este cam mare (parca peste 2 m) si cam grea pentru a fi plimbata pe dealuri. Ea isi are locul ei in biserica.

Pe de alta parte, una din legende zice ca in urma cu sute de ani statuia a fost furata de niste turci si dusa spre Brasov. Pe masura ce se departa de Sumuleu, devenea tot mai grea. Unul din turci s-a cam suparat, a vrut s-o loveasca cu palosul si lama a ricosat pe obrazul drept al Sfintei (si acum sunt niste pete rosii clar vizibile pe statuie), iar respectivul turcalet a impietrit (la propriu).

Statuia a fost recuperata de credinciosii catolici si readusa la locul ei (chiar de Rusalii?!).

Promit sa revin si cu alte materiale turistice care sa reflecte traditiile si cultura secuiasca de la noi.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.04.16 22:16:42]
»

@Lucien - Mulțumesc pentru răspuns!

Într-adevăr, nu este aici locul pentru dezbateri mai profunde mai ales că subiectul nu e tocmai turistic. Întrebam pentru că mie acest petec de țară - cu oamenii, cu tradițiile și cu obiceiurile lui - îmi este cel mai puțin cunoscut. Am fost în secuime doar o dată, în februarie 2013, la o întâlnire AmFostAcolo ocazie cu care am făcut și O plimbare în Odorheiu Secuiesc

LucienAUTOR REVIEW
[11.04.16 22:46:23]
»

@iulianic - Este bine si asa pentru-ca vom avea ocazia sa completam lipsa de informatii turistice privind zona locuita de secui, atat a locurilor ca frumuseti naturale, cat, mai ales, a traditiilor.

webmasterX
[19.11.23 07:38:14]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Șumuleu-Ciuc, loc de pelerinaj» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin zona Miercurea Ciuc]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Lucien, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂȘumuleu-Ciuc, loc de pelerinaj:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052917957305908 sec
    ecranul dvs: 1 x 1