ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Franciscană - Șumuleu Ciuc

TIPĂREȘTE

Din cele auzite sau citite, știam că Valea Trotușului - numită cam pretențios 'Valea Loarei din Moldova' - este o zonă cu nebănuite resurse turistice. Chiar dacă nu se poate lăuda cu tot atât de multe palate și castele, frumusețea peisajelor, varietatea obiectivelor, tradițiile și obiceiurile din zonă o plasează printre preferatele iubitorilor de călătorie.  

Oportunitatea de a mă afla și eu acolo s-a ivit atunci când am descoperit un mic circuit (de numai două zile) care avea să mă poarte printr-o frumoasă regiune montană și deluroasă, prin valea pitorească a Trotușului.  

Într-o zi de sâmbătă, cu autocarul, am plecat din București spre Brașov, prin Valea Prahovei (cu trafic rutier neașteptat de lejer la ora trecerii noastre pe acolo). Prin Sfântu Gheorghe, traversând Băile Tușnad, ajungem la Miercurea Ciuc, de unde - mai înainte de a ne adânci în munți, spre trecătoarea Ghimeș - Palanca, ne-am abătut aprox. 2 km spre Șumuleu Ciuc. Aveam în program vizitarea Mănăstirii Franciscane de acolo, inegalabilul obiectiv religios despre care auzisem, dar pe care nu-l văzusem decât în poze.  

Mănăstirea Franciscană din Șumuleu Ciuc este un ansamblu de monumente (Biserica mănăstirii, Claustru, Capela 'Sf. Ioan Botezătorul', Crucea de piatră). Noi am vizitat doar biserica. Autocarul ne-a lăsat în parcarea aflată vis-à-vis de biserica situată în Strada Szék, nr. 148. Edificiul în stil baroc, înălțat la începutul anilor 1800 pe locul unei mai vechi mănăstiri franciscane, este cu adevărat impunător.

Franciscanii au ajuns în această zonă prin sec. XIV-lea. Ei și-au zidit un modest lăcaș de rugăciune, iar mai târziu o frumoasă biserică. Se spune că regentul Ungariei, Iancu de Hunedoara, ar fi contribuit la înălțarea bisericii donând prada de război dobândită în luptele sale cu turcii. Finalizată, a fost sfințită, hramul noului lăcaș fiind 'Vizita Fecioarei Maria' - Visitatio Mariae - sărbătoare romano-catolică amintind de momentul biblic al întâlnirii dintre Maria din Nazaret și verișoara ei, Elisabeta.

Mănăstirea a avut împrejmuiri de piatră, locuitorii refugiindu-se la adăpostul lor în timpul năvălirilor dușmane. Trecerea timpului, invaziile, incendiile au afectat sfântul lăcaș care a fost ulterior reparat, iar incinta lărgită de mai multe ori în sec. XVI - XVII.  

La Mănăstirea Franciscană din Șumuleu Ciuc a funcționat o tipografie (înființată în 1675 de călugărul Ioan Căianu) unde au fost editate texte religioase, culegeri de cântece bisericești, apoi manuale școlare.

Biserica pe care o vedem astăzi, în stil baroc, a fost proiectată de arhitectul Konstantin Schmidt și construită începând din 1804. Cele două turnuri terminate în 1830 și 1834 marchează încheierea lucrărilor de construcție. Biserica având 58 m lungime, 22 m lățime și 55 m înălțime, a fost sfințită de episcopul Transilvaniei, Mihály Fogarassy, la 20 august 1876.

Interiorul este fascinant. Picturi, sculpturi (unele provenind din Germania), vitralii valoroase, realizate în Cehia, amvon, orgă, șase capele laterale (câte trei de fiecare parte) și încă una, centrală, pe altarul căreia - pe un piedestal înalt - tronează statuia Fecioarei Maria. Despre această statuie de 2,2 m înălțime, se spune că este cea mai mare statuie veche, din lemn, din țara noastră și din sud-estul Europei. Încadrată de statuile foștilor regi maghiari Ștefan (István) și Ladislau, canonizați, statuia Fecioarei Maria realizată din lemn aurit, se pare că în sec. XVI, este opera unui meșter transilvănean rămas necunoscut.  

Învăluită de raze aurii, Fecioara Maria are la picioare luna, iar în jurul capului o coroană din stele. În braţul stâng îl ține pe pruncul Isus, iar în dreapta sceptrul împărătesc.  

Urcând o scară cu câteva trepte înalte și destul de abrupte, pelerinii pot ajunge la statuie, o pot atinge și se pot ruga acolo. Există chiar și o rugăciune (în trei limbi) pe care credincioșii o pot adresa Maicii Sfinte de la Şumuleu. Nu sunt habotnică, totuși, în rând cu ceilalți, am urcat și eu în altar, am atins statuia și am coborât pe partea cealaltă, pe lângă statuia Sfântului Ștefan.  

Există și o legendă potrivit căreia semnul de pe fața sfintei s-ar datora unei lovituri căpătate în timp de tătarii invadatori încercau să fure statuia şi s-o trasporte cu un car cu boi. Statuia devenind dintr-odată foarte grea, furtul nu a mai fost posibil, iar făptașul - furios -  a lovit-o, rănind-o.  

De o parte și de alta, pe lângă statuile sfinților Ștefan și Ladislau, foști regi ai Ungariei, observăm nenumărate plăci de marmură și obiecte votive din argint aduse de credincioși ca ofrandă pentru vindecările miraculoase. Biserica Mănăstirii Franciscane din Șumuleu Ciuc este deschisă zilnic, credincioșii pot veni acolo oricând pentru răgăciune, iar turiștii, simplii vizitatori ca și noi, pot admira frumusețea de neasemuit a interiorului.  

Pe Muntele Șumuleu, de Rusaliile catolice, are loc cel mai important pelerinaj catolic din România, organizat anual, începând din sec. XV, sute de mii de pelerini întâlnindu-se aici pentru a venera sfânta și pentru a participa la evenimentele care au loc atunci. Noi nu am văzut "Drumul crucii" cu cele 14 cruci care simbolizează locurile în care s-a oprit Isus în drumul spre Golgota și nici altarul în aer liber în care se oficiază slujba în ziua marelui pelerinaj.

În 1999 a avut loc prima vizită a unui papă (Papa Ioan Paul al II-lea) într-o ţară majoritar ortodoxă, dar acesta nu a participat și la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. Abia după 20 de ani, la 1 iunie 2019, Papa Francisc a ajuns la Șumuleu. Statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost purtată în procesiune pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Cu această ocazie suveranul pontif a oficiat o slujbă dedicată Fecioarei Maria și a depus la statuia Fecioarei un trandafir din argint placat cu aur.

În încheiere trebuie să menționez că în fața bisericii, sub arbori umbroși, este amenajat un parc în care vizitatorii pot găsi bănci pentru odihnă sau pot încropi un prânz cu merindele aduse în portbagaj. Există două magazine de unde se pot procura suveniruri religioase, de asemenea, într-o latură a incintei, există toalete. În plus, dincolo de parcare, sunt restaurante, terase și chiar locuri în care se poate rămâne peste noapte.  

Împărtășesc opinia celor mulți care susțin că indiferent de confesiunea căreia îi aparții, indiferent de cât de pătruns ești de credință, ansamblul religios de la Șumuleu Ciuc te va impresiona dacă vei ajunge acolo. Așadar, măcar pentru atmosfera diferită a locului, pentru aspectul său interior cu totul aparte, dacă sunteți în trecere prin Miercurea Ciuc, opriți-vă pentru câteva clipe la Biserica Mănăstirii Franciscane din Șumuleu Ciuc!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.02.25 14:34:31
Validat / Publicat: 21.02.25 16:46:51

VIZUALIZĂRI: 240 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Șumuleu Ciuc - Mănăstirea Franciscană. Biserica, interior.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.02.25 17:17:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Lucien
[21.02.25 18:12:19]
»

Am citit cu mare interes acest articol, pe de o parte Mănăstirea de la Șumuleu-Ciuc fiindu-mi foarte dragă și cunoscând-o, zic eu, destul de bine, iar pe de altă parte eram curios cum o percepe cineva care o vede întâia dată.

După părerea mea, mănăstirea este cel mai important obiectiv turistic al zonei (Miercurea) Ciuc și primul obiectiv spre care eu îndrum vizitatorii zonei. Descrierea mănăstirii este excelentă, dar aș vrea să aduc câteva completări spre mai buna înțelegere: Mănăstirea este situată în satul Șumuleu, suburbie a municipiului Miercurea Ciuc. Prin Miercurea Ciuc curge Oltul, deci mănăstirea nu este pe Valea Trotușului (afluent al Siretului), așa cum greșit s-ar putea înțelege.

În zona mănăstirii, practic a Muntelui Șumuleul Mic pe care se desfășoară pelerinajul, sunt multe alte obiective de văzut sau folosit: capela Salvator, capela Sf. Anton de Padova, capela Sf Coroană, pârtia de schi, zona de lansare cu parapanta (youtube) și, în primul rând, în spatele mănăstirii, Baia Călugărilor (youtube), zonă cu izvor mineral, bazin cu apă minerală, loc de meditație amenajatSuperbul pelerinaj catolic de Rusalii sărbătorește (expimat cam brutal, dar adevărat) victoria ungurilor catolici contra confraților reformați. Pe la sfârșitul secolului XVI, aproape întreaga Transilvanie trecuse de partea Reformei religioase (ungurii la Cultul Calvin și germanii la cel Lutheran), iar Ciucul rămăsese unul din ultimele bastioane al Catolicismului și care a și rezistat, Sfânta Fecioară ajutându-i în sfânta zi de Rusalii.

La pelerinaj participă și mulți români ortodocși. Aici puteți vedea scene filmate de mine: 2013 - youtube și 2015 - youtube. La aceste pelerinaje participă maghiari din zonă veniți pe jos (conform tradiției) și mii de unguri (inclusiv mari demnitari) din Ungaria veniți cu autocare și trenuri speciale. În ziua următoare ei se deplasează la Ghimeș pentru a onora Granița de 1000 de ani - youtube. Detalii privind acest pelerinaj puteți găsi aici: vezi impresii

Statuia făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare este situată în spatele altarului (la catolici este voie). Biserica are statutul important de „Basilica Minor” În biserică funcționează o orgă folosită frecvent la slujbe, dar și la concerte profane. Secvențe înregistrate la o slujbă duminicală specială, mai veche, pot fi văzute aici (remarcați cum cântă toată sala): [#]https://www.youtube.com/watch?v=y5UAIba2IGY[#]. în spatele bisericii se găsește (nu sunt sigur dacă mai funcționează) o mică biserică aparținând Ordinului Clariselor, clarisele fiind ramura feminină a franciscanilor.

iulianicAUTOR REVIEW
[22.02.25 07:49:58]
»

@Lucien: Mulțumim pentru completări! Ele sunt de mare folos pentru cei care nu au ajuns niciodată la Mănăstirea Franciscană din Șumuleu Ciuc.

Desigur, mănăstirea este unul dintre cele mai importante obiective turistice, culturale și religioase din zona Miercurea Ciuc. Despre marele pelerinaj care are loc acolo în ziua de Rusalii auzisem și chiar văzusem câteva secvențe la televizor, dar încă nu ajunsesem să vizitez lăcașul. Prilejul s-a ivit atunci când am făcut un mic circuit pe Valea Trotușului. Mănăstirea nu este situată pe Valea Trotușului (așa cum poate că unii ar putea înțelege din textul meu). Menționam în text că îndreptându-ne spre Valea Trotușului – obiectivul nostru principal – ne-am abătut și pe la Șumuleu Ciuc pentru Mănăstirea Franciscană pe care majoritatea celor din autocar nu o văzuse. Mănăstirea Franciscană a fost primul obiectiv al zilei. Abia după aceea am continuat spre Valea Trotușului cu peisajele și obiectivele sale. Dar, despre toate acestea în articolele viitoare.

Mitica49
[22.02.25 15:13:58]
»

Așadar, măcar pentru atmosfera diferită a locului, pentru aspectul său interior cu totul aparte, dacă sunteți în trecere prin Miercurea Ciuc, opriți-vă pentru câteva clipe la Biserica Mănăstirii Franciscane din Șumuleu Ciuc!

Este o recomandare pentru o eventuală vizită care merită a fi luată în vizor. Cum avem de gând să ajungem, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin zona aceea, sau pe aproape, poate că vom călca și pragul acestui atât de important loc de pelerinaj pentru credincioșii de confesiune catolică.

Felicitări pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, Mitica49
Alte impresii din această RUBRICĂȘumuleu-Ciuc, loc de pelerinaj:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056534051895142 sec
    ecranul dvs: 1 x 1