ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Bălțătești Neamț, câte ceva despre sanatoriu

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu prea știu ce să scriu din ce știu legat de Bălțătesti! V-am surprins? Cred că da, însă fiți siguri că n-au "înnebunit salcâmii", doar că am o pauză de gândire. De aceea o voi lua așa, mai cătinel.

Cu 23 de ani în urmă era mare agitație unde lucram: se trecea stațiunea Bălțătești Neamț la M. Ap. N. așa că bucurie mare pentru colegii amatori de concedii zise la băi, chiar dacă erau tineri și rumeni, dar mai bucuroși erau colegii nemțeni ce aveau posibilitatea să se întoarcă pe plaiuri natale cu serviciul. De la data preluării până când am stat și noi acolo, de fapt am dormit câteva ore, au trecut ceva ani, adică în 1998, prima dată și a doua oară în 2012 și asta doar pentru că nu am găsit cazări în zonă și nici nu puteam fi neserioși să mergem acasă la foștii colegi cu gașca după noi. De fiecare dată am plătit la casieria unității, tocmai pentru a nu se isca ceva vorbe. Am avut și prima și a doua oară parcare, apă caldă, două paturi în cameră, baie separat la camere și... cam atât din cele bune. Restul, trecem sub tăcere, mai puțin mirosul de îmbâcsit, însă de seara până dimineața, vara, cu geamul deschis, am rezistat. Anul acesta nici nu s-a pus problema să ne cazăm acolo deși erau camere libere, așa că am petrecut doar câteva ore prin părculeț, am tras cu ochiul printr-o cameră și holuri, am mai trecut de două ori prin zonă, suficient.

Anul acesta, socrul meu, încântat de poveștile de întinerire spuse de un amic, zor nevoie vrea la Bălțătești. Cunoscând bine pretențiile de confort ale doritorului de băi terapeutice, încercăm să-i mutăm atenția spre altă direcție, mai faină măcar pentru partea turistică dar și pentru cazare. Granit! Doar Bălțătești, deci hai acolo - așa am ajuns noi prin Neamț, anulând alte rezervări în alte zone și modificând soțul datele unei rămășițe de concediu.

Drumul bun, strugurii de masă scumpi în Vrancea, ajungem și, exact cum ne închipuiam, adică nimic nou la Bălțătești, privind din exterior, ba... De ce este stațiune balneo aici? Păi să vedem ce era și de ce este renumită.

Dacă mergeți cu mașina pe DN 15 C care leagă Târgu Neamț de Piatra Neamț, la 12 km de T. N. și la 33 km de P. N. treceți prin comuna Bălțătesti. Localitatea este amintită în unele documente ale domnitorului Movilă încă de la începutul sec. XVII, în 1716 apare prima dată pe o hartă a lui Dimitrie Cantemir, apoi timp de peste 100 de ani este sursă de dispute între familia domnitoare Cantacuzino și Mânăstirea Hangu. Intră în proprietatea domnitorului Barbu Știrbei care o face dotă fiicei sale, contesa Martha de Blome (aici voi face o paranteză în care vă recomand să citiți biografia acestei femei, căsătorită cu Hans de Blome și să vedeți că și înainte de 1944 existau "donații" impuse de stat, cea impusă Marthei fiind o parte din istoria fostei clădiri a liceului Nicolae Grigorescu din Câmpina).

Dar deși documentele sunt sărace în informații, sunt alte dovezi care spun că locul era cunoscut încă din epoca bronzului când de aici se extrăgea sarea, zona fiind bogată în așa numitele "izvoare de slatină", adică foarte sărate, apele fiind clorurate, sulfatate, bromurate, iodice, concentrația în săruri era de aprox. 280 g/l. Abia în 1810, Cantacuzino, aflat la vânătoare, descoperă câteva fântâni cu apă sărată, acoperite de localnici, apa fiind folosită de aceștia în gospodăriile proprii. Om umblat prin Europa, își dă seama imediat de comoara ce-o avea în proprietate și amenajează primele "feredee", adică băi folosite doar vara. Nu mult timp după primele lucrări, amenajează un parc și două barăci închise, cu căzi de lemn.

Primele cercetări oficiale asupra compoziției apei se fac în 1839 de Franz Humael și Chihac, apoi în 1850 de savantul român Petre Poni, ultima verificare din sec. XIX fiind făcută de experții în atestarea apelor de tratament, Stenner și Kony, cei care demonstrează că apele de aici sunt mai bune decât cele de la Baden-Baden: " sunt cele mai bogate în săruri din toate apele omologate pe continentul european". Cred că medaliile de aur din 1901 de la Paris și cea de la București din 1906 spun totul, de asemeni și faptul că aici au început să vină la tratament italieni, francezi, nemți și chiar turci și ruși.

În 1844 se mărește baza, apare un pavilion cu 24 de camere și cabine cu câte două căzi de tratament iar în 1878 doctorul Dimitrie Cantemir, din familia domnitorului cu același nume, cumpără baza de tratament și ceva teren unde face noi amenajări, dezvoltând continuu locul, până la moartea sa în 1893. În urma dr. Cantemir a rămas o stațiune cu izvoarele Olga, Cneazul și Elena captate, științific pot spune, 46 de căzi de tratament, farmacie, vile cu 100 locuri de cazare, restaurante, cazinoul, un frumos parc cu brazi și o grădină cu flori ce nu fuseseră cunoscute plaiurilor nemțene.

În perioada războiului, 1916 - 1918, stabilimentul este rechiziționat de armată pentru necesarul spital de campanie, fapt ce produce mari distrugeri. Cumpărată baza în 1920 de frații doctori Lazăr și David Goldhamer, este renovată și funcționează până la război, când iar este spital de campanie. În 1948 este naționalizată și din 1953 devine iarăși funcțională, neîntrerupt până azi, desigur cu schimbări de conduceri și instituții, cu ceva captări și forări ce au făcut ca apele de tratament să aibă un debit constant.

Intrarea în curte bazei, spre parcare, este liberă deși este o barieră dar cred că este mereu deschisă. Există semnul interdicției de a fotografia! De a fotografia ce?! Chiar în fața parcării este o clădire veche ce stă să cadă, sunt atenționări pe perete. Este jalnică și sincer nu văd ce recuperare pentru surmenaj intelectual poți face privind-o. Este clădirea cazinoului de altă dată, azi un litigiu sonor între urmașii dr. Goldhamer din afara țării și desigur statul român. Cine va câștiga? Groapa de gunoi, după ce vedeți pozele puteți să vă spuneți părerea.

În prezent "Sanatoriul de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală dr. Dimitrie Cantemir Bălțătești", are 4 hoteluri de 2 și 1 stea cu un total de 500 paturi pe serie, camerele sunt de câte 2 paturi, au baie proprie, tv și frigider, masa în sistem de 3/zi. Dacă aveți probleme locomotorii și ajungeți acolo, vă recomand cazarea în hotel Bălțătești, unde este și recepția, celelalte sunt mai departe și aveți muuulte scări de urcat/coborât pentru a merge la masă.

Stațiunea se adresează celor cu afecțiuni ale sistemului respirator si nervos, locomotorii, ginecologice, surmenaj fizic și intelectual.

Baza oferă tratamente suportate de casele de sănătate dar și contra cost (anul acesta doar cu plată căci "s-au finalizat fondurile"! Despre posibilitățile de a obține bilet acolo puteți întreba la casele de pensii, de sănătate sau direct la ei, adresa și modalitatea de contact o găsiți pe pagina unității.

Despre condițiile de anul acesta sper că înțelegeți că nu pot scrie, a stat doar socrul meu dar povestirile lui sunt de ajuns pentru noi - și pentru tata socru - să nu-i mai trecem pragul cât este în actuala stare! Despre comportamentul și limbajul uneia dintre recepționere nu spun decât că rar am întâlnit așa ceva, o necinste pentru ea dar și pentru șefii ei.

Asupra respectării programărilor, vă recomand să nu contați pe telefoane și faxuri, cereți scrisoare oficială înainte de a ajunge acolo, mai ales în situația când sunteți programați toamna!! Dacă sunteți beneficiarul unei legi speciale, veteran, deportat sau fost deținut politic, se poate să vi se spună în față că sunteți un profitor, am folosit un cuvânt elegant!!!

Dar să sperăm că având camere de supraveghere la recepție, cineva acolo sus se va ocupa de educarea personalului.

Dacă vă tentează o cură la baza de la Bălțătești, sâmbăta și duminica, zile când nu se fac procedurile, puteți vizita mânăstirile Agapia și Văratec dar și casa din Humulești a lui Creangă, muzeul Popa, orașul Târgu Neamț cu cetatea și casa Veronicăi Micle sau mai departe mânăstirea Neamț si mai noua biserică Sf Ioan Iacob de la seminar, schitul Vovidenia și poate muzeul Sadoveanu-Visarion Puiu sau poate, destul de aproape de bază, casa filozofului Vasile Conta.

Rog webmaster să încadreze unde crede acest articol: am stat acolo o noapte în 1998 și una în 2012, este ceva timp de atunci, anul acesta doar am însoțit la venire si plecare un "beneficiar" și am petrecut câteva ore în parc si holul receptiei; după ceva cugetări, m-am hotărât să scriu.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 13.10.16 21:41:17
Validat / Publicat: 14.10.16 08:44:22

VIZUALIZĂRI: 12960 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[14.10.16 08:43:57]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Târgu Neamț, TÂRGU NEAMȚ" (deja existentă pe sait)

mishu
[14.10.16 09:11:52]
»

@elviramvio: "Cuget deci exist" am putea spune, iar replica receptionerei de mai sus ar putea fi: Si ce daca?

Daca ne-ar pasa mai mult de cei de langa noi lucrurile ar sta cu totul altfel dar noi asteptam sa se schimbe altii intai iar noi om mai vedea.

Articolul acesta m-a pus pe ganduri, oare ce-o mai fi peste 5 ani sau peste 10 ani, vom fi altfel? in bine sau in rau, timpul ne va arata insa asta.

Felicitari, votat cu mare drag.

Carmen Ion
[14.10.16 10:10:42]
»

@elviramvio: Bună "recomandare" pentru aceia care, ca şi mine, "vânează" staţiuni de tratament. E din seria "horror spas", despre care s-a tot făcut vorbire aici, pe AFA.

Of, cum mai ştim noi să ne batem joc de ceea ce ne-a dăruit natura!

Mare păcat de frumuseţea peisajului, dar numai dacă te uiţi la fotografiile cu "cazinoul" şi-ţi piere tot cheful de mers acolo. Mai bine te rezumi la mănăstirile Neamţ, Văratec şi Agapia.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.10.16 10:41:24]
»

@elviramvio:

Există semnul interdicției de a fotografia!

Probabil a fost pus acolo când au trecut stațiunea sub patronajul M. Ap. N.

Doamne, de ce apostrofări am avut parte recent la Vaslui când - fotografiind case vechi, declarate monumente de patrimoniu local - am pozat Casa Dr. Mihai Popescu (înălțată în 1891), devenită ulterior Centrul Militar Județean Vaslui! Dar, acolo nu era nici un semn de interdicție foto. Și atunci?

La Bălțătești am vrut să o duc pe mama înainte de anul 2000. Credeam că e mai ușor pentru ea (ea locuind în Neamț), dar la Bălțătești ni se oferea cazare într-un fel de casă parohială, într-o cameră cu vreo 20 de paturi, așa încât am renunțat la Bălțătești și am ajuns la Amara.

Zoazore
[14.10.16 11:03:00]
»

@elviramvio: Si-uite-asa am dat eu SB-ul!

Stiu Baltatestii! Am fost acolo la un Revelion in timpul... ala. Eram in facultateTare-a mai fost frumos (acasa la colegul nostru zonac).

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.10.16 11:15:34]
»

Acum trei ani, în drum spre mănăstirile Moldovei, ne-am cazat o noapte la Casa de Odihnă şi Pelerinaj aflată între sanatoriu şi primărie.

Am vizitat sanatoriul şi ne-am plimbat pe aleile umbrite din spatele stabilimentului. În 2013 nu era interdicţie de a face poze (sau nu am văzut eu), aşa că am fotografiat ce mi s-a părut mai interesant.

Review şi poze aici

tata123 🔱
[14.10.16 11:33:43]
»

@elviramvio: Într-adevăr e păcat de bogăția naturii... Am văzut destulă lume plimbându-se pe alei acum câțiva ani, deși văd în fotografii clădiri în stare deplorabilă.

În volumul 1 al Marelui Dicționar Geografic al României (lucrare tipărită în 1898) este descrisă stațiunea nou apărută, precum și izvoarele existente acolo: Izvoarele minerale din această localitate sunt cunoscute din timpuri vechi; bătrânii povestesc că le-au găsit sub formă de fântâni pe care le numeau Fântânile-de-Slatină-Rea, numire ce se păstrează și până astăzi printre locuitori. Cei dintâi, care au început să le cerceteze, să le îngrijească și să le curețe, au fost Principii Canatacuzin... Ei le-au îngrădit, au deschis izvoarele și au clădit în apropiere 2 barace mari, unde au așezat căzi, pentru scăldarea lor și a vizitatorilor, ce le veneau ca oaspeți pe timpul verei (1810). Nu trecu mult și se vesti în țară de efectele binecuvântate ale Slatinei-Rele de la Bălțătești. Vizitatorii pătimași sporeau pe fiecare an și se stabileau prin sat și vecinătate, unde cărau apa cu vasele.

elviramvioAUTOR REVIEW
[14.10.16 12:08:52]
»

@webmaster26:

Multumesc mult.

elviramvioAUTOR REVIEW
[14.10.16 12:21:11]
»

@mishu:

Singurul fapt pe care il regretam este ca nu am pus discret un telefon pe reportofon. Povestea este mult mai lunga, faptul ca a fost un abuz este demonstrat ca imediat ce a prins o miscare a sotului meu, tovarasa receptionera l-a si cazat pe socru la etajul 1 și "fondurile finalizate pe anul aista" s-au modificat brusc. Fapta si jignirile au ramas, ne intrebam cum se poarta cu ceilalti, neajutorati, ne felicitam ca l-am dus pana la cazare caci altfel nu stiu cum se intorcea acasa.

Am scris dupa ce l-am intrebat si pe sotul meu, a fost de acord, este bine sa se stie ca inca avem de lucru nu numai la finante ci, mult, la educatia personalului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[14.10.16 12:26:05]
»

@Carmen Ion:

Multumesc Carmen.

Din vechea echipa de colegi, majoritatea au plecat la pensie sau la ultima adresa asa ca nu pot sa spun cum este cu procedurile terapeutice, daca specialistii sunt buni sau nu, de era macar unul din cei in care aveam incredere, aflam daca merita efortul.

elviramvioAUTOR REVIEW
[14.10.16 12:33:37]
»

@iulianic:

Este U. M. deci fotografiatul interzis este logic dar cazinoul nu le apartine deși este in curtea pe care o administreaza pentru inca aproape 40 de ani. Intrarea este atat de libera, nesupravegheata iar zona parcarii este pustie, incat initial eu am ramas la masina, de teama de a nu o gasi mai "ozonata"

elviramvioAUTOR REVIEW
[14.10.16 12:37:05]
»

@Zoazore:

Multumesc, ai scos capul, ghiocelule!

Satul este frumusel, singura mea problema in afara statiunii a fost ca ioc indicator spre casa lui Vasile Conta iar la intrebare se raspundea prim miscari ritmice de cap.

elviramvioAUTOR REVIEW
[14.10.16 12:43:30]
»

@traian. leuca:

A fost mereu, l-am vazut de la prima vizita, atunci insa se intra mai controlat, nu era nevoie de cautat in dex ce e aceea u. m. Acum si semnul acela arata a ruina istorica - dar exista in caz de - si, daca ne gandim bine, nu mai vad rostul lor cand sunt alte metode de a afla cum e dupa gard.

Stiu articolul, am cautat pe afa informatii despre baza, prin iulie cand s-a depus cererea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[14.10.16 12:50:01]
»

@tata123:

Ca de obicei, aduci completari bune articolelor noastre, felicitari!

3 cladiri de cazare sunt mai noi dar sunt pozitionate prost - foarte multe trepte - sala de mese este in hotel Baltatesti, lumea se plimba ca nu are ce face sau duminica merge la bisericuta de langa baza.

Cei mai usor deplasabili, merg sa viziteze zona.

Alimentatia se completeaza la magazin sau restaurantele de peste drum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mihai18
[14.10.16 16:37:33]
»

@iulianic: Semnul Fotografiatul interzis este anacronic în raport cu posibilitățile tehnice actuale.

Eu am intrat pe Google maps și am localizat destinația prin 2 variante

- varianta „satelit” imagine de sus în jos

- varianta 3 D (imaginea destinației) cu posibilități de rulare înainte-înapoi cât și prin rotire 360 grade. Mi-a apărut în imagini până si semnul Fotografiatul interzis. Dacă se insistă, eu pot arăta prin fotografiera ecranului laptocului.

Cu bine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[23.11.16 15:08:17]
»

@elviramvio: Săptămâna trecută la Târgul de turism am luat un pliant de la standul Județului Neamț dedicat Sanatoriului de balneofizioterapie și recuperare medicală „Dr. Dimitrie Cantemir”. Avea atașat un fluturaș cu prețuri pentru serii de 5 ori 12 zile, la două sau trei stele. Astfel, la 2 stele pentru 5 nopți (cazare, masă, 3 proceduri/zi) plătești 548 lei, la 3 stele (cazare, masă, 3 proceduri/zi) scoți din buzunar 558 lei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
caro2
[23.03.18 17:18:53]
»

@elviramvio: Multumesc! Utile informatii! Chiar cautam un scurt istoric despre aceasta statiune. In prezent sunt cazata in Sanatoriul de aici impreuna cu sotul. Din cauza unor probleme de sanatate am luat hotararea de a face cateva proceduri aici. Auzisem doar lucruri bune de la niste prieteni, dar totusi am venit cu o oarecare teama in ceea ce priveste conditiile de cazare. Ne-am cazat la hotelul Ozana, cel de 3* si care probabil a fost renovat recent. Am fost placut surprinsi. Intr-adevar avem de urcat multe trepte:este hotelul situat cel mai sus, pe deal. Pentru persoanele in varsta este dificil urcatul si coboratul de cateva ori pe zi. Acum in martie, cum suntem in plina iarna, chiar si noua ne este greu. Treptele sunt cu gheata, iar deasupra s-a asezat un strat de zapada. Cele 3 mese sunt servite intr-o sala de mese de langa hotelul Baltatesti (care este in renovare). Au trecut 5 zile si constatam ca mancarea este foarte buna si suficienta (ma gandeam ca o sa intru la dieta fortata 2 saptamani????). Baza de tratament este in cladirea veche. Au ceva dotari noi, dar se impune o renovare masiva. Am inteles ca au in plan incepand din toamna. Personalul medical si cel de la receptie este foarte amabil si prompt. Suntem prima serie din anul acesta, dar sper ca asa vor fi si in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[29.06.21 15:43:03]
»

Mutat în rubrica "Stațiunea Balneoclimaterică Bălțăteşti [Bălțăteşti], AGAPIA-VĂRATEC [NT]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
caro2, elviramvio, iulianic, Mihai18, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂStațiunea Balneoclimaterică Dr. Dimitrie Cantemir [Bălțăteşti]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059751987457275 sec
    ecranul dvs: 1 x 1