ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Schitul Vovidenea - Vânători Neamţ

TIPĂREȘTE URM de aici

Zona Vânători-Neamţ este una ofertantă în privinţa obiectivelor turistice. Cele mai renumite sunt mănăstirea Neamţului şi Rezervaţia de Zimbri. Despre acestea am scris în alte articole. Astăzi o să scriu despre un obiectiv, foarte drag scriitorului Mihail Sadoveanu, despre schitul Vovidenia.

Chiar dacă are o vechime de câteva secole, schitul a stat mereu în umbra mănăstirii Neamţului. Nu ştiam de existenţa sa, dar când am vizitat Casa Memorială Mihail Sadoveanu, ghidul ne-a povestit puţin şi despre schit şi aşa l-am descoperit.

Schitul Vovidenia se află în localitatea Vânături – Neamţ (la 15 kilometri de Târgu Neamţ), pe strada Mihail Sadoveanu iar parcarea de lângă schit are următoarele coordonate GPS: N – 47.256469 şi E – 26.208412. Ca să ajungeţi la schit în drumul spre mănăstirea Neaţului, în dreptul Seminarului teologic viraţi la stânga şi după câteve sute de metri ajungeţi la destinaţie. Drumul până la schit este asfaltat.

Noi am ajuns la schit direct din curtea casei lui Mihail Sadoveanu, pe drumul pe care îl folosea şi acesta pentru a ajunge la schit. Primul lucru care ne-a impresionat a fost liniştea care era aici, apoi curăţenia. Poate această linişte la făcut pe Sadoveanu să iubească schitul.

Înainte de a pătrunde în interiorul bisericii să vă spun câte ceva despre istoria schitului. În acest loc a existat un schit din lemn care purta numele Slătiorul, dat după numele pârăului care curge în apropiere, încă din anul 1686. Unul dintre călugării care au crescut la acest schit, pe nume Ioanichie, a ajuns episcop de Roman. El nu a uitat de unde a plecat şi se hotărăşte să clădească o altă biserică la schit. Astfel între 1748-1749 acesta ridică o nouă biserică, tot din lemn. Vechea biserică nu a fost dărâmată. Noua biserică a fost sfinţită de însuşi episcopul Ioanichie şi a primit hramul ˝Intrarea în Biserică a Maicii Domnului˝ sau popular Vovidenia. În timp, datorită intemperiilor biserica este afectată. Atunci s-a luat hotărârea să se construiască o nouă biserică din piatră. Între anii 1849-1857 s-a clădit actuala biserică, din piatră, pe locul bisericii din lemn a lui Ioanichie. Biserica nouă şi-a păstrat vechiul hram, Vovidenia.

Revenind în zilele noastre, din parcare, ca să ajungi la biserică trebuie să treci poarta domeniului, apoi trecem pe lângă chiliile călugărilor care sunt recet renovate şi arată bine. Aici se află şi bucătăria, precum şi trapeza. Se spune că într-una din vechile chilii a locuit o vreme şi Mihail Sadoveanu, împreună cu un călugăr. Înspirat de viaţa călugărului, Mihail Sadoveanu a scris cartea ˝Demonul tinereţii˝.

Biserica schitului este aproape în întregime albă, are doar trei picturi pe peretele de la intrarea în biserică şi una pe peretele din spatele altarului. Una dintre picturile din faţă prezintă hramul bisericii. Biserica este puţin diferită faţă de celelalte din zonă. Deosebirea este dată de faptul că Vovidenia are 5 turle, câte una în cele 4 colţuri şi una centrală. Înainte de a întra în biserică am admirat Paraclisul. Acesta a fost construit între 1970-1980 şi are hramul ˝ Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena˝.

Biserica este formată din pronaos, naos şi altar. Este construită în stil neoclasic. Interiorul are o pictură viu colorată ce reprezintă şcene biblice şi şcene din viaţa monahală din ţara noastră. Pictura a fost realizată între 1968-1969 de către pictorul Constantin Călinescu, în tempera. Catapetesma altarului este din vremea episcopului Ioanichie şi provine de la biserica ctitorită de el şi se spune că a fost făcută la mănăstirea Neaţului. Amvonul biserici este tot de la vechea biserică a lui Ioachimie. În biserică se află mai multe icoane, unele cu o vechime de peste 100 de ani. Tot aici sunt expuse părţi din moaştele a mai multor sfinţi creştini.

În curtea schitului se află turnul Clopotniţă. Clopotul care bate în turn are o vechimede peste 300 de ani este confecţionat din bronz şi cântăreşte 150 kilograme.

Dacă tot suntem în curte să vă spun că aceasta abundă de flori multicolore. Cei mai frumoşi sunt trandafirii. Aici se află şi un foişor în mijlocul căruia se află o fântână. Pentru cei care doresc să aprindă o lumânare se află şi un loc special amenajat pentru acest scop.

Liniştea este apăsătoare în acest loc. Am stat pe o bancă, în curtea schitului, şi în afara de ciripitul păsarilor nu se auzea aproape nimic. Călugării, căci este un schit de călugări, umbau dintr-o parte în alta, îşi făceau treburile, dar totul se petrecea în linişte.

După vreo 10 minute de odihnă pe bancă am plecat mai departe în excursia noastră. Dacă aveţi drum prin această minunată zonă a ţării vă invit şă vizitaţi şi acest schit, aici găsiţi liniştea pe care o căutăm în zonele în care trăim.

Vă doresc vacanţe plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 19.06.17 10:23:56
Validat / Publicat: 19.06.17 11:53:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂNĂTORI-NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 1354 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 pe aici se intră la chiliile călugărilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[19.06.17 13:45:34]
»

@zlatna:

La putin timp dupa vizita ta acolo am fost si noi. Am fost la Vovidenie dar nu am reusit sa vizitam casa M Sadoveanu, nu era nimeni prin jur si nici la telefon nu a raspuns cineva.

Legatura lui Sadoveanu cu acele locuri este mult mai adanca si controversata, scriitorul se pare ca a avut o misiune prin zona si apoi a beneficiat de avantajele oferite nu de calugarii simpli ci de inaltii prelati.

Vovidenia este superba, mi-a placut desi n-am avut mult timp liber sa ascultam linistea.

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.06.17 14:35:52]
»

@elviramvio: Păcat că nu a răspuns nimeni la telefon. E foarte frumoasă casa M. Sadoveanu. Noi am avut noroc, ne-a răspuns la telefon un tânăr şi în 5 minute a venit şi ne-a deschis, iar după noi au mai venit şi alţi turişti.

Noi am avut timp şi am stat să ascultăm liniştea şi să ne bucurăm de ea. Deşi uneori prea multă linişte nu e bună.

Toate cele bune.

elviramvio
[19.06.17 14:40:21]
»

@zlatna:

Nu am uitat ce am promis, maine sau mai sigur poimaine ma bag in punga cu dovezi... financiare!

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.06.17 15:23:56]
»

@elviramvio: Ok. Mulţumesc.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.06.17 15:54:19]
»

@zlatna: Am vizitat și noi această zonă în urmă cu aproximativ un an de zile și ne-au plăcut mult atât obiectivele turistice, cât şi cadrul natural care te îndeamnă practic la visare. Am mers la Muzeul Memorial „Mihail Sadoveanu” şi, din cerdacul larg al casei memoriale, am putut admira schitul Vovidenia. Din păcate, în trecere fiind, nu am mai călcat pragul lăcaşului de cult, însă îmi aduc aminte bine de imaginea ierbii cosite şi strânse în căpiţe mici pe pajiştea din vecinătatea schitului sau de brazii care mărginesc aleea din curtea muzeului.

Când vom reveni în Ţinutul Neamţului, vom vizita schitul Vovidenia şi atunci voi reciti, cu siguranţă, articolul tău! Felicitări pentru această prezentare! Numai bine!

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.06.17 16:12:23]
»

@Crazy_Mouse: Mulţumesc pentru aprecieri.

Prin 2008 sau 2009 am vizitat mănăstirea Neamţului, dareram pe fugă şi nu am oprit la casa M. Sadoveanu iar de schit nu auzisem. Anul trecut am vrut neaparat să vizităm casa M. Sadoveanu, din curtea casei am văzut schitul şi atunci ne-am hotărât să-l vizităm. Aşa am descoperit oaza de linişte.

Când mai treceţi prin zonă puteţi trece o jumătate de oră pe la schit.

Toate cele bune.

Michi
[19.06.17 22:00:53]
»

Citit, votat, nimerit superbonus.

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.06.17 23:21:00]
»

@Michi: Mulțumesc frumos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Michi, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂSchitul Vovidenia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075106143951416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1