GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sfanta Maria (15 august) din acest an, ne-a purtat pasii, si nu intamplator, la cea mai draga manastire a noastra, acolo unde ne-am si cununat religios acum 8 ani, schitul VOVIDENIA din tinutul Neamtului! In acea zona sfanta numita si Athos-ul romanesc, unde salba de manastiri, biserici, schituri si locasuri duhovnicesti se preling in calea drumetilor precum lacrimile Mantuitorului pe icoanele bunicilor!
Este o zona rara de rugaciune pur romaneasca, cu paduri de smarald si pelerini tacuti, munti de argint si traitori nestiuti, cu har sublim si iertare crestina!
Acest locas divin ne-a atras din prima clipa, cu foarte multi ani in urma, a fost crinul caruia ne-am inchinat din prima rostire de rugaciune!... pe atunci aproape necunoscut, cu un drumeag prafuit in coasta padurii! Cu bucurie, de ani de zile vedem cum schitul s-a ridicat, este cautat si pretuit, iar azi de "Santa Marie" era inundat de credinciosi de pretutindeni!
Dupa ce urci panta strajuita de brazi si treci de casa memoriala a marelui Sadoveanu, ti se descopera Minunea de la Vovidenia: biserica alba crestina pe care irisul nu o poate cuprinde in maretia sa, dar si intr-o stare de umilinta duhovniceasca dupa canoanele primilor Parinti! Poiana a linistii si rugaciunii, frumoasa mireasa a crestinilor pelerini, inundata in lumina credintei! Asa ne-a intampinat mereu si ne-a purtat pasii, iar in prag s-a aflat intotdeauna parintele Mihail, minunatul staret al acestei obsti! Un parinte cum rar poti sa intalnesti, profund dedicat vietii catre invataturile sfinte, traitor adevarat, in fata caruia am gasit intotdeauna linistea adevarata!
Poate nu suntem noi cei in masura sa deslusim taina Vovideniei, dar putem macar sa o facem cunoscuta tuturor celor care-si doresc o clipa de domolire a zbuciumului zilnic si un strop de izvor linistitor al sufletului!
Acest review, oarecum altfel, nu are decat un singur tel crestin: veniti la minunea de la Vovidenia atunci cand va este greu, iar zambetul si vorba parintelui Mihail cu siguranta va va domoli zbuciumul!
Si acest loc exista cu adevarat... !!!
Trimis de danette in 16.08.13 19:00:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂNĂTORI-NEAMȚ.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danette); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.25634800 N, 26.20798200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Anul acesta am vizitat numeroase schituri rupestre, situate intr-o zona izolată şi greu accesibilă din nordul Buzăului, Bozioru-Nucu-Aluniş.
Am aflat cu această ocazie că zona se numeşte "Athos-ul românesc".
Ulterior am gasit un articol pe net, in care se afirma că mănăstirea Frăsinei reprezintă "Athos-ul românesc" (interzice accesul femeilor la fel ca la mănăstirile de pe muntele grecesc.)
Acum aflu că de fapt zona Neamţ reprezintă "Athos-ul românesc", datorită numărului de mănăstiri aflate aici.
Care este oare ar fi zona care poate fi denumită cu adevărat "Athos-ul românesc"?
@traian. leuca:
Daca se poate spune asa, la modul stiintific este greu sa evaluezi o asemenea afirmatie!
O simpla cautare pe net. iti releva o sumedenie de locatii religioase din tara care au primit atributul de Athos romanesc si sufleteste cred ca intreaga Romanie reprezinta un Athos crestin!
Afirmatia din rewiev-ul personal am preluat-o tot din spusele credinciosilor acestor locuri, datorata salbei de locasuri bisericesti aflate pe un areal geografic destul de restrans!
@traian. leuca: Personal cred că expresia "Athos-ul românesc" a fost preluată şi extinsă de credincioşi influenţaţi de predicile unor preoţi buni oratori.
Eu ştiu că Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea, satul Muereasca, ctitorită de Calinic de la Cernica pe vremea când era episcop de Vâlcea, a fost numită "Athos-ul românesc" pentru că aici, încă din acele vremuri, s-a impus o vieţuire întocmai ca cea de la Muntele Athos. Trei reguli esenţiale sunt respectate cu mare stricteţe la Frăsinei: slujbele se ţin noaptea, accesul femeilor nu este permis (decît până la biserica pentru femei aflată la 2 km distanţă) şi nu se consumă carne de loc.
Despre profunzimea credinţei şi despre devotamentul monahilor nu ştiu nimic, deci nu pot face o comparaţie între "Athos-ul românesc" şi "Athos-ul grecesc".
@danette: Tot de la localnici am preluat şi eu afirmaţia că "Athos-ul rpmânesc" se află in zona Bozioru-Nucu-Aluniş (ulterior şi de pe net).
@iulianic: Se pare că mănăstirea Frasinei intruneşte cele mai multe condiţii pentru a fi declarată "Athos-ul românesc".
Parerea mea este ca nu ar fi nevoie ca nici o manastire de la noi sa se numeasca "Athos-ul romanesc". Ar trebui promovate doar cu numele lor, cu istoria si cu pacea sufletesca pe care o regasesc oamenii acolo. Cine crede si simte minunile in acele locuri sfinte, ar fi cei mai in masura sa promoveze manastirile romanesti.
Athos este un intreg munte cu zeci de manastiri, chilii si schituri, autonom din pdv adminitrativ fata de Grecia iar despre rolul sau de lider al ortodoxiei, nu mai vorbim.
Asa ca dupa parerea mea, nici o manastire de la noi nu aduce cat de putin cu Athos.
Dar repet; minuni se pot intampla oriunde, in locuri mici si izolate sau mai mari si binecunoscute; in manastiri cu cativa sau cu cateva sute de calugari. Si sunt ale noastre si ne mandrim cu ele.
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
@webmaster26 - Da, este OK!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 Schitul Vovidenea - Vânători Neamţ — scris în 19.06.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Schitul Vovidenia - “Altarul din Poiana Linistii” — scris în 22.10.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ