ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.05.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    MAY-2015
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Salina Turda un obiectiv ”must see”

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Salina Turda este cel mai important obiectiv turistic din orașul situat pe malul Arieșului. Noi am vizitat-o anul trecut în luna mai când am petrecut un weekend în acest oraș.

    Salina poate fi vizitată tot timpul anului, programul de vizitare fiind de luni până duminică în intervalul orar 09.00 – 17.00, iar accesul în salină este permis între orele 09.00 – 16.00. Tariful de intrare era de 20 lei pentru adulți, 12 lei pentru pensionari și 10 lei pentru pentru copii, elevi și studenți. Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani beneficiază de gratuitate.

    Temperatura în salină este constantă, fiind de 10-12 grade Celsius, iar umiditatea este ridicată, având valori cuprinse între 78-82%.

    Scurt istoric

    Primele dovezi referitoare la extragerea sării în zona Durgău-Turda datează din perioada preromană (anul 50 î. C – 106 d. C). Romanii au continuat să exploateze sarea în zona Durgău, numai la suprafață până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea putea fi scoasă ușor la suprafață. După retragerea romanilor în anul 274, până în secolul al XI-lea nu există dovezi certe că extracția sari ar fi continuat.

    Primul document care atestă explicit existența ocnei de sare de la Durgău-Turda, datează de la 1 mai 1271, când a fost dăruită capitului Episcopiei Transilvania ocna de sare.

    În anul 1932 a fost sistată definitiv exploatarea sării la Salina Turda din cauza dotării tehnice primitive care determina un randament scăzut, iar în anul 1992 a fost redeschisă în scop turistic și curativ. În anul 2008 a intrat într-un amplu proces de modernizare cu fonduri europene, fiind redeschisă în anul 2010, în scop turistic și curativ. După 2 ani de lucrări și 6 milioane de euro investiți salina are o nouă înfățișare (informații preluate de pe wikipedia).

    Accesul

    Accesul în salină se poate face atât pe la intrarea veche din strada Salinelor, cât și pe la cea nouă din zona Durgău. Întrucât Garsoniera Iulia, locul unde am fost cazați, este situată la numai 30 m de intrarea veche în salină, am intrat pe aici. Așadar, dimineața la ora 09.00 eram la poarta salinei cu speranța că vom evita aglomerația (așa am calculat noi!). Calculul nostru s-a dovedit a fi greșit, deoarece la poartă așteptau foarte multe personae, fiind vorba și de două grupuri.

    În weekend-ul petrecut în Turda am fost să vedem și intrarea nouă în salină. Logic, aceasta arată mult mai frumos decât intrarea veche, în plus sunt mai multe locuri de parcare decât cele care sunt disponibile la intrarea din strada Salinelor.

    Vizita

    După intrarea pe poarta de acces spre salină, am mers prin Galeria Frantz Iosef, un tunel care are o lungime totală de aproximativ 900 m între cele două intrări. În prima sa parte tunelul este săpat în steril, apoi în sare. După câteva sute de metri, un prim panou informativ ne-a indicat că am ajuns în Mina Iosif sau Sala Ecourilor. În această sală sarea pare a fi translucidă iar fiecare sunet scos are cel puțin 16 ecouri, fapt ce a dat numele acestei încăperi.

    Ne-am continuat deplasarea prin tunel și am ajuns la Sala Crivacului și cea a puțului de extracție. Aici am văzut utilaje care erau folosite în trecut la extracția sării. Trebuie să fac precizarea că aceste utilaje sunt foarte bine conservate. Există și un panou informativ pe care este inscripționat următoarul mesaj:

    ”Mașina de extracție se numește ”CRIVAC”, datează din anul 1881 și este confecționată din lemn de brad, foarte rezistent la mediul salin; fiecare braț al mașinii era acționat de unu sau doi cai în schimburi; un otgon din cânepă era răsucit de două ori în jurul tamburului din partea superioară a instalației, un capăt se înfășura, iar celălalt se desfășura; capetele otgonului treceau prin două canale până în sala alăturată, la puțul de extracție unde erau trecute peste doi scripețidin fier (molete; în timp ce un căpăt al otgonului cobora, celălalt urca; sarea (cca. 500 kg) era ridicată din mină în saci confecționați din piele de bivol; operațiunile de încărcare-descărcare erau derulate simultan; după fiecare manevră de extracție era inversat sensul de rotație al crivacului”.

    Continuându-ne traseul de vizitare a salinei am ajuns la Scara Bogaților, o scară din lemn acoperită cu un strat subțire de sare. Coborând scara pentru a ajunge la liftul care coboară spre Mina Rudolf am trecut pe lângă Sala de apel unde există o cruce și o icoană cu Fecioara Maria.

    Odată ajunși pe platforma de unde se ia liftul care coboară spre Mina Rudolf, ne-am așezat la rândul destul de mare care se formase la ușa acestuia, doar era zi de weekend. La acest nivel este amenajat un balcon de unde vizitatorii au posibilitatea de a admira mina de sus, iar imaginea este spectaculoasă.

    Trebuie să menționez că liftul are capacitatea de șapte persoane și în ciuda aglomerației mari nu am așteptat mai mult de 15 minute până să ne urcăm în acesta. Partea bună o constituie faptul că liftul este unul silențios și panoramic; urcarea / coborârea cu acesta oferă o priveliște deosebită.

    Alternativa la aglomerația de la lift o constituie coborârea a 13 etaje pe niște scări de lemn, inconvenientul îl constituie faptul că scările sunt înguste pentru o persoană, întâlnirea cu o alți oameni care urcă / coboară crează ceva probleme.

    Această mină este gândită pentru a-ți petrece timpul într-un mod plăcut sau pentru a ocupa timpul copiilor veniți la tratament. Așadar, sunt amenajate terenuri de minigolf, bowling, mese de tenis, de billiard, un teren de handbal, o roată mare din care poți admira mina de sus (5 lei /adult și copil mai mare de 3 ani), un loc cu tobogane pentru copii și un amfiteatru unde se țin spectcole.

    Tarifele sunt următoarele:

    -închiriere teren minigolf (30 min.): 10 lei o crosă + o bilă;

    -închiriere teren de sport (60 min.): 100 lei;

    -închiriere tenis de masă (60 min.): 10 lei o masă;

    -închiriere masă billiard (1 min.): 0,2 lei/masă;

    -închiriere pistă bowling (20 min.): 10lei;

    -închiriere amfiteatru (60 min.): 200 lei;

    -roată mare (8 min.): 5 lei/persoană.

    Pe lângă aceste posibilități de a petrece timpul în Mina Rudolf trebuie să mai adaug că adulții au posibilitatea de a citi o carte pe una dintre puținele bănci care se găsesc aici. De asemenea, este amenajat un punct de vânzare suveniruri și două puncte de informații și închirieri echipamente.

    Din cauza infiltrațiilor, pe unul din pereții minei s-au format stalagmite, acestea se pot observa cu ușurință și în pozele atașate.

    După vizitarea Minei Rudolf, ne-am îndreptat din nou spre lift pentru a coborî la următorul nivel, în Mina Terezia. Și coborârea în această mină se poate face în cele două moduri menționate mai sus, cu precizarea că liftul are capacitatea de doar 4 persoane și nu este panoramic. Având în vedere faptul că aici așteptau foarte multe persoane, am ales să coborâm pe scările de lemn (alte 13 etaje).

    În această mină este amenajat un lac cu apă sărată pe care se pot face plimbări cu barca. O plimbare durează 20 de minute, iar închirierea unei bărci costă 10 lei. Tot în această mină este montată o punte din lemn peste apă, precum și mai multe bănci circulare luminate, care privite de sus par OZN-uri.

    La întoarcere am urcat pe scările de lemn (nu constituie un efort fizic deosebit) până în Mina Rudolf, dar am întâlnit destui oameni care coborau și de fiecare dată trebuia să ne oprim pentru a ne face loc de trecere unul altuia. De la nivelul Minei Rudolf până la suprafață am urcat cu liftul întrucât nu mai era aglomerație la acesta.

    După revenirea în tunelul de acces, ne-am îndreptat spre ultimul obiectiv de vizitat în salină, sau sala de tratament. Aceasta este o sală în formă de clopot în care se găsesc canapele, mese și scaune din plastic. În centru sălii, pe un suport din lemn este montat un ceas de perete, precum și televizoare și monitoare LCD.

    Este bine de știut că în salină este interzis consumul de alimente și băuturi alcoolice.

    Am fost acolo și ne-a plăcut, fapt pentru care recomand vizitarea salinei. Sper că am reușit să vă trezesc interesul celor care nu ați vizitat încă această salină, un obiectiv ”must see” (din punctul meu de vedere) pentru cei care ajung în Turda.

    Drumuri bune și călătorii frumoase!

    Webmaster vă rog să atașați următorul videoclip: www.youtube.com/watch?v=HUoTaZjPQXo


    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 22.05.16 22:17:20
    Validat / Publicat: 22.05.16 23:29:10
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].

    VIZUALIZĂRI: 3369 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 Imagine din Mina Terezia
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    webmaster45
    [22.05.16 22:35:10]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    costy69*AUTOR REVIEW
    [22.05.16 23:05:23]
    »

    @webmaster45 - Mulțumesc frumos!

    webmaster
    [22.05.16 23:32:39]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [22.05.16 23:54:12]
    »

    @costy69 - Excelent articol! După ce am vizitat în ultimii ani salinele de la Târgu Ocna, Slănic Prahova, Cacica sau Praid, salina de la Turda se află pe lista noastră scurtă cu viitoare obiective de văzut! Așa că prezentul articol este un bun prilej care să ne reamintească faptul că trebuie să ajungem și noi acolo!

    Din punctul de vedere a temperaturii din interior, această salină se aseamănă cu cea de la Slănic Prahova, așadar va trebui să avem la noi o haină în plus pe care să o îmbrăcăm în interior.

    Fotografiile dublează în mod inspirat această frumoasă prezentare! Bravo!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    tata123 🔱
    [23.05.16 10:43:32]
    »

    @costy69 - Un obiectiv într-adevăr important de pe urma căruia societatea ce administrează salina a obținut peste 3 milioane de lei profit pe anul 2015 (peste 80% fiind venituri din activitatea turistică). Numărul de vizitatori în anul 2015 a atins cifra de 548.000 de personae, din care 35 % străini. Acest lucru demonstrează viabilitatea proiectului turistic de la Salina Turda.

    De curând ziarul englezesc Daily Mail Online a publicat un articol elogios la adresa saline românești titrând Forget Disney! - parcă crește inima în noi, nu? (vezi articol: dailymail.co.uk/travel/tr ... -salt-mine.html). Fotografiile sunt tulburătoare, priveliști care îți taie răsuflarea - și tu ai surprins câteva imagini bune cu atât mai mult cu cât e greu de surprins o fotografie bună în interior fără a avea un aparat performant.

    Lăudabilă este și organizarea în parteneriat sau închirierea spațiilor din salină pentru diverse evenimente culturale și sportive care atrag turiștii. Cele mai recente au fost Caravana Filmului Românesc (proiecțiile au avut loc în amfiteatrul din salină) ori „Cupa Salinei Turda” la înot.

    Am vizitat salina înainte de amenajarea complexă și trebuie să o văd și în noua haină - comparația cred că nu va avea rost.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [23.05.16 17:07:34]
    »

    @webmaster - Mă simt onorat. Mulțumesc!

    costy69*AUTOR REVIEW
    [23.05.16 17:17:55]
    »

    @Crazy_Mouse - Mulțumesc pentru vizită și aprecieri! Salina Turda este un obiectiv care merită vizitat (din punctul meu de vedere), chiar dacă nu ai nevoie de tratament.

    Nu pot face o comparație cu salinele menționate de tine pentru că nu am vizitat niciuna, însă pot afirma fără teama de a greși că aici s-a făcut o investiție cu cap care se va amortiza foarte repede.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [23.05.16 17:33:22]
    »

    @tata123 - Mulțumesc pentru vizită completări!

    Salina arată foarte bine și merită vizitată. Se pot aduce și argumente conta: că este aglomerată, că nu ai voie să consumi alimente, că balustrada de la scări este zgâriată, etc. Este adevărat, dar consider că acestea nu sunt argumente solide și oricum majoritatea nu pot fi imputate administratorilor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    liviu49
    [28.05.16 07:52:26]
    »

    @costy69 - Am reusit, in sfarsit, ca saptamana aceasta sa intru pe sait si sa citesc si eu noutatile. Cam tarziu, poate, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Jos palaria pentru articol, dar si pentru poze. Imi aduc aminte cu placere de vizitarea Salinei in 2013, in cadrul unui pelerinaj la manastiri in zona Ardealului. Pentru ca timpul de care dispuneam era destul de scurt (o ora) am vizitat cam pe fuga, insa am avut avantajul vizitarii condusi de un ghid, care ne-a furnizat foarte multe detalii despre cele vizitate. Numai citirea pancartelor reprezinta mai putin de 10% din ce am aflat de la ghid. De coborat o parte din grup a folosit liftul, alta parte a coborat pe scari. Eu nu puteam, in nici-un caz sa aleg liftul, nici la prima, nici la a doua coborare. La urcarea la mina Rudolf am folosit tot scarile, iar la iesire de aici am folosit liftul.

    Intamplarea a facut, ca la ora cand eram noi in salina, o orchestra de camera sa faca repetitie pentru un spectacol ce urma sa inceapa dupa cateva ore. Bucuria mea de a asculta muzica clasica in acea incinta a fost deosebita, iar acustica ceva de vis. Sugerez celor care isi propun sa viziteze Salina sa apeleze la ghid neaparat. Vor afla lucruri deosebite despre Salina!

    Pana atunci numai bine si calatorii placute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [28.05.16 20:07:21]
    »

    @liviu49 - Vă mulțumesc pentru vizită domnule Liviu! E adevărat grupurile au privilegiul de a avea un ghid. Trebuie să vă mărturisesc că am prins două grupuri în salină și atunci când m-am intersectat cu ele am tras cu urechea la explicațiile ghidului. Bine, nu e tot una cu a avea ghid pe toată durata vizitei. În plus, m-am documentat înainte de a pleca de acasă.

    Vă invidiez pentru faptul că faptul că ați avut parte și de muzică clasică, noi nu am avut acest noroc.

    Numai bine vă doresc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    costy69*, liviu49, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂSalina Turda:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068994998931885 sec
    ecranul dvs: 1 x 1