GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
![](/images/printer_off_32.png)
În ziua avută la dispoziție m- am gândit că nu ar fi lipsit de interes să mă apuc de copiat de la vecina mea de județ, Mihaela și să facem “varianta 2” de excursie propusă pentru întâlnirea noastră de la Gura Humorului. Recunosc ca nu i-am cerut acceptul, dar în timp e ne aflam pe traseu am vorbit cu ea la telefon și am recunoscut. Eu știu ca daca ai recunoscut ești iertat. Așa o fi? Aștept sa răspundă Mihaela. Până atunci eu am să vă spun pe unde am fost și ce am făcut în zonă.
Vineri, după ce toată lumea a trecut pragul căsuței cu cerdac (vezi impresii), a zis că ar fi timp pentru o scurtă drumeție cât să ne dezmorțim după timpul petrecut în mașini și am pornit pe jos spre centrul satului, având ca obiective biserica catolică și salina. De la cazare și până in centrul localității or fi vreo doi km, tocmai bine pentru a ne face pașii necesari (cei 6000). Ajunși în centrul satului aveam biserica catolică, care din păcate era închisă, dar aveam salina la câțiva pași care era încă deschisă.
Salina se află la poalele Obcinei Mari și este una dintre cele mai vechi exploatări de sare. În 1790 s-a descoperit zăcământul de sare din Cacica într-un puț săpat accidental. După ce s-a stabilit că sarea este bună pentru consum, în 1791 începe exploatare zăcământului cu muncitori aduși din Galiția și așa a început formarea comunității polone din zonă, despre care am mai pomenit în postarea despre satul Pleșa (vezi impresii) Toate galeriile au fost săpate manual, sunt cu boltă și nu au întăriri. Nici nu vreau să mă gândesc la efortul făcut de acei oameni și la condițiile de muncă.
Pentru a vedea locul pornim spre salină, plătim taxa de intrare, 20 de lei pentru adultii, 13 lei pentru copii, dar noi fiind cu toții pensionari (adică în mintea copiilor) am primit bilete pentru copii, neavând bilete pentru pensionari. E bine și așa!
Începem coborârea în adâncul pământului, în un unele locuri la 44 metri, în altele până la 75 m, cum este în camera” General Grigorescu.
Coborârea se face pe cele 192 de trepte din lemn, dar până la 44m, apoi galeriile sunt în pantă și mai exista un rând de trepte săpate în sare, pentru a ajunge la 75 de metri, adâncimea maximă.
La intrarea în salină se simte miros de petrol și vei fi avertizat că în caz că nu suporți mirosul te poți întoarce și ți se va restitui taxa plătită. Mirosul se simte, dar dacă nu ești foarte sensibil și vrei sa vezi salina se poate merge mai departe căci pe parcurs nu mai este atât de puternic. Grupul nostru a fost foarte destoinic și coborârea nu a pus probleme. Pentru unii dintre noi era prima vizită și am încercat să facem tot traseul, care nu e chiar foarte scurt, dar merită!
Ce găsim în salină? Salina fiind săpată pe “orizonturi “(nivele diferite) primul obiectiv văzut este capela romano-catolica Sf. Varvara, făcută în 1806, având în vedere că cei mai mulți lucrători în mină erau romano-catolici. Puțin mai jos, la 35 de metri adâncime se află capela ortodoxă și basoreliefuri religioase sculptate direct în sare . Printre autori se află și Bolek Maierik, despre care v-am mai spus (vezi impresii).
Ne continuăm drumul și ajungem la următorul obiectiv, sală de dans, o încăpere spațioasă unde se organizau petreceri ale localnicilor, iar alături se află un iaz cu dimensiuni de 10/6 m pe care tinerii se puteau face plimbări. Se spune că tinerii care se hotărau să se căsătorească îsi anunțau în acest fel intenția. Pe acest iaz s-ar fi plimbat si regele Carol I la o vizită făcută în zonă. Din păcate acum pluta este acoperită de cristale de sare, abandonată pe apă.
Muzeul, un alt loc la care ne-am oprit îți oferă posibilitatea de a vedea cum munceau minerii vei vedea unelte folosite pentru extragerea sării, hărți, fotografii, artefacte arheologice descoperite în zonă.
Dacă v-ați plictisit, să știți că mai e puțin pentru că ajungem la sala de sport, apoi la zona de relaxare și aerosoli și vom face cale întoarsă spre suprafață. Dar nu plecați fără un pachet de sare cumpărat de la magazinul salinei.
Seara se lasă peste Cacica și noi vom merge să mâncam și să ne odihnim pentru o nouă zi.
Trimis de DOINITA in 11.02.25 09:20:07
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.63557300 N, 25.89810400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@DOINITA: Ma bucur sa spun Start vot! Mi se intampla destul de rar, dar se intampla exact cand trebuie. Este un loc de care ma leaga amintiri placute alaturi de familie, de prin 2008 cand am petrecut o saptamana in zona. cartierul general era la Radauti (la verii sotului), de unde in fiecare zi plecam spre diverse locuri, una dintre zile a cuprins si mina Cacica, dar si catedrala (care apropo, este foarte frumoasa).
Citind articolul retraiam excursia asa incat cele spuse chiar de la inceput
”La intrarea în salină se simte miros de petrol și vei fi avertizat că în caz că nu suporți mirosul te poți întoarce și ți se va restitui taxa plătită.
imi aduceau si mie aminte de acel miros. Normal ca la inceput te cam izbeste, dar mai apoi ne-am obisnuit cu el, iar din pozele tale, nu vad schimbari fata de cele vazute de mine atunci.
In orice caz, este o mina care merita vizitata, parca nu este la fel de "comerciala" ca celelalte si asta ii confera un farmec aparte.
Felicitari, votat cu mare drag.
Felicitari pentru aceasta reusita!
Da, reusita. Pentru ca multi nu reusesc sa viziteze toata salina.
Ultima oara am fost la sfarsitul lunii august 2020, in ultima zi de pandemie. Fiind duminica nu am putut admira biserica decat pe dinafara. Sotia nu a intrat in salina pentru ca cele 200 de trepte nu le-ar fi putut urca. Nici ceilalti membri ai grupului nu am vizitat prea mult, mirosul de motorina arsa gonind-u-ne la suprafata, la aer curat. Ne-am scos parleala apoi la Biserica Arbore, si la Cetatea Suceava si Muzeyl Etnografic de langa cetate.
Dintre toate salinele vizitate mi s-a parut cea mai naturala si cred ca acest lucru atrage in continuare vizitatorii in ciuda mirosului de gaze arse.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Nu stiu cum ar fi acum si pentru mine cu toate acele scari, dar atunci a mers, si exact asta mi s-a parut si mie atractiv, este un loc mai natural, nu este comercial ca celelalte, si vizitand-o ai senzatia ca traiesti momente din trecut.
Si biserica Arbore am vizitat-o si noi. Cred ca la vizita noastra in zona am vizitat aproape toate manastirile, la un moment dat cred ca si noi ne simteam putin cam epuizati, cat despre copii, clar ca se cam saturasera. Noroc ca erau si locuri pe care le-am vizitat ceva mai atractive pentru ei, asa ca in final a fost ok.
Insa o sa imi faca placere sa revad unele locuri acum cu intalnirea AFA.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 O excursie sănătoasă — scris în 16.08.24 de Brigitte Focșa din ROMAN [NT] - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Salina Cacica - o mare dezamagire! — scris în 05.09.23 de ux130668 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Aug.2023 Toxica — scris în 08.08.23 de ux130192 din BâRLAD [VS]
- Jun.2019 Cacica - credință și sare — scris în 29.05.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Salina Cacica – singuri în subteranele de sare — scris în 06.06.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mina Cacica - intre mina si salina — scris în 09.06.17 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Atmosfera nesanatoasa — scris în 31.03.17 de Stef_1000 din BUCUREşTI - nu recomandă