GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am o verisoara, Adriana P. care acum doi ani a hotarat de comun acord cu sotul ei sa se mute in Germania si sa-si faca un rost acolo. Ei aveau niste prieteni in Munchen la care au locuit o vreme pana si-au rezolvat cu vanzarea casei din Romania (undeva langa Sibiu).
Ajunsi in Germania el s-a angajat ca sofer la o firma de livrari la domiciliu si ea a facut niste cursuri de contabilitate, apoi s-a angajat la o firma de specialitate. In Romania verisoara mea era directoare la o filiala a unei banci...
Ce vreau sa va spun este faptul ca mutarea lor in Germania a inceput sa aduca beneficii financiare mari, dar sufletul lor era greu incercat de dorul de ACASA.
Acum doua saptamani au reusit sa vina prima oara in tara dupa doi ani si am vazut niste oameni pur si simplu ahtiati de dorinta de a vedea cat mai mult din Romania. Cand locuiau in tara nu prea erau interesati decat de litoral, dar acum au fost si pe Valea Oltului si la Cheile Bicazului plus ca opreau sa viziteze orice manastire, monument, statiune sau ce mai era in drumul lor.
Am avut o intalnire de o zi cu ei in Bucuresti si se bucurau ca niste copii ca sant acasa, in Romania. Adriana mi-a spus ca orice ai face, cat de bine ai duce-o acolo unde esti, dorul de tara rupe bucati din inima ta si le lasa acolo unde te-ai nascut. Si mi-a mai spus ca cele mai urate drumuri, locuri, statiuni pentru ei sant cele mai frumoase, pentru ca noi Romanii avem ceva ce nemtii nu au: suflet, veselie, dor de viata, lucruri care fac din Romania cea mai frumoasa tara din lume.
Asa ca vizitati Romania pentru ca este unica!!!
Trimis de Cristicop in 30.07.13 11:16:07
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristicop); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Eu am fost de câteva ori la prieteni în Germania și nu mi se par nemții chiar așa reci, închiși... Dar e greu până le intri în suflet!
Vrei să vezi suflet și veselie la ei? Mergi la un (orice)fest de-al lor, să vezi acolo cum se distrează neamțu'! mi-aș dori să fim și noi ca ei la capitolul ăsta!
@Dragos: Nu aș putea spune că-ți dau dreptate, în fond, fiecare dintre noi percepe lucrurile prin prisma sa... Am fost și eu în Germania și nu pot să spun cu mâna pe inimă că aș fi fericit să trăiesc printre ei... Sunt oameni reci, sau cel puțin așa-i percep eu... Sunt corecți, a adevărat, îsi fac treaba bine, dar asta o fac din educație... nu pentru că așa simt ei. La restaurant, de exemplu, vei fi servit foarte bine, dar asta pentru că ei știu că așa trebuie! Nici un neamț nu va pune mâna pe tine amical, așa cum o fac, de exemplu, grecii (sic!) sau croații! Aceștia din urmă fac asta pentru că așa simt ei.
Știu, e o diferență de nuanță, dar pentru mine asta face diferența! Nici relațiile din familie nu sunt din cele mai călduroase, așa cum le percepem noi, ca popor cu sânge cald, sudic... Ei sunt un tip pragmatic -chiar foarte pragmatic-ca mai toate popoarele nordice, iar eu, personal, sunt sătul de atâta pragmatism... Îl întâlnesc destul în viața de zi cu zi... pe ei îi împinge (da, acesta este cuvântul potrivit!) sistemul, noi suntem învățați să luptăm contra sistemului!
Și nu din vina noastră! Un neamț știe să facă un singur lucru, și-l face foarte bine, este specializat. Scoate-l un pic din tipare și-ți garantez că devine un simplu anonim... Aici noi suntem o forță! Popoarele nordice, în general, au nevoie de un lider ,,lucru care la popoarele sudice nu se întâmplă... Aici, fiecare se simte un lider! Să intrăm mai mult în istorie... nu este cazul, fiecare dintre noi cunoaște istoria... Eu spun că, orice s-ar spune despre noi, suntem un popor extraordinar de inteligent, mult peste așa râvnitul Occident! Nu credeți?
@skippy: Nici eu!
Multe lucruri trebuie făcute aşa cum trebuie, nu "lasă mă, că merge-aşa". Şi toate pleacă de la un sistem de valori, care, înainte de a fi însuşit trebuie recunoscut. Dacă educaţie nu e, nimic nu e... Pentru că nu mai ştii care sunt valorile!
@johnnyredlabel: Nici eu nu mai cred - vezi rezultatele de la:
- alegeri;
- admiteri;
- bacalaureat;
- definitivate;
-etc.
Au început să se împuțineze cei deștepți...
@Dragos: Atunci ce alternative ai? Prima, și cea mai grea este aceea de a încerca să schimbăm ceva, de aici, din interior, cu toate că au trecut deja cei 20 de ani de care vorbea Brucan, iar a doua, să ne lamentăm, să ne acceptăm soarta, și... eventual să luăm drumul pribegiei... Din păcate, a doua variantă este mult mai comodă pentru toată lumea... Ce spui tu mai sus este o analiză prea scurtă- dar corectă- a ceea ce se întâmplă acum, dar atâta timp cât întreaga societate românească (inclusiv mass media, care, vrem sau nu vrem, contribuie în mod malign la marasmul în care trăim) promovează non-valorile și tot felul de *piți*, atunci DA, nu ne vom reveni curând! Eu totuși am speranța că, până la urmă valorile să fie promovate, iar cei ce nu ne fac cinste... să ne lase... Totul însă pornește -na, că nu voiam să încep discuția pe calapodul ăsta- de la actuala clasă politică românească, de la nerespectarea legilor, etc, etc, etc. În tările dezvoltate, precum Germania, sistemul actual s-a impus cu forța, cu aplicarea strictă a legii, indiferent cine ești... Iar la noi? Îmi vine în gând acum un citat din *Ferma animalelor *:
”Toate animalele sunt egale între ele
. Ulterior... a apărut și completarea
” dar sunt unele animale mai egale decât celelalte
. Cam așa se procedează la noi... Iar animalele mai egale știe toată lumea care sunt...
Eu totuși sunt un idealist -e foarte posibil să greșesc, dar îmi asum asta- și sper ca odată și odată, să fim acolo unde ne e locul, între cele mai respectate popoare ale Europei. Eu cred în potențialul românilor și... cum e vorba aceea... Speranța moare ultima!
Gânduri bune tuturor, indiferent dacă avem opinii diferite sau nu!
@johnnyredlabel: absolut! Sant de acord cu fiecare cuvintel, noi romanii santem oameni calzi si destepti prin natura noastra, iar caldura din suflete nu tine de cate clase ai absolvit sau de faptul ca ai putut sa treci sau nu de bac... oricine a fost o singura data Maramures, Bucovina a simtit din plin aceasta caldura. Exemplu printul Charles.
@danamandache: citez: "noi romanii santem oameni calzi si destepti prin natura noastra"
referitor la afirmatia asta as vrea sa va povestesc ceva:
eram in Serbia cu un grup mai mare, intr-o piata in Tuzla, unei femei din grupul nostru i-a venit rau si a lesinat, crede-ti-ma ca nici un roman din grup nu i-a pasat, dar un sarb a venit imediat, a ridicat-o si a dus-o cu masina lui la cel mai apropiat spital, am fost singura care am insotit-o pe femeia respectiva care sincer atunci am vazut-o prima data in viata mea si nici acum nu stiu cum o cheama.
Va intreb, nu era mai normal ca un roman sa se ocupe de un compatriot si sa nu se uite cum sta biata femeie cazuta pe trotuar si sa o ocoleasca in loc sa ii dea o mana de ajutor.
Trageti concluzia singuri.
@danamandache:
”noi romanii santem oameni calzi si destepti prin natura noastra
@skippy:
”Trageti concluzia singuri
Din cele de mai sus, concluzia logică este că restul de români erau dintre cei „deștepți”. (Și calzi).
@johnnyredlabel: e un cerc vicios (și viciat): tinerii sunt tot mai îndobitociți cu ajutorul mass-media, a „curiculei” școlare tot mai sărace, substanțelor ilegale (dar foarte ușor de procurat)... Ghici pe cine vor alege ei? Așadar, asta ne așteaptă.
Soluția? de pildă eu cred că și astfel de semnale de alarmă sunt ceva mai mult decât nimic... Poate citește și vreo persoană care are mai multă putere ca noi...
Fuga peste hotare NU e o soluție - din păcate, și acolo lucrurile se pare că merg spre aceeași direcție. Poate cu o inerție ceva mai mare, având sisteme mai bine puse la punct decât la noi, unde comunismul a distrus orice urmă de scară a valorilor sociale și umane. Mi-amintesc revolta la frazele lui Brucan, dar câtă dreptate avea...
Și cum spuse și colegu' de a scris acest articol - pe unii îi mai apucă și dorul!
Am fost și eu plecat perioade ceva mai lungi de câteva zile; sincer, nu de țară mi-era mie dor, cât de ceva mâncare „ca la mama acasă” și de „ai mei”...
Mă rog... din păcate eu sunt convins că autorul filmului „Idiocracy” are perfectă dreptate și în curând îl vom trăi pe viu!
@Dragos: de ce erau destepti? pentru ca se uitau cu dezgust si scirba la o persoana care avea nevoie de ajutor? si calzi??? poftim??
inainte de '89 oamenii erau altfel, acum nu se mai gandesc decit la bani, bani si iarasi bani
@skippy: nu -i rau ca se gandesc la bani, cu o gandire constructiva pot face multe lucruri bune, majoritatea, dupa cum majoritatea romanilor sant calzi si destepti dar daca nu santeti romanca, cu respect va spun nu aveti cum sa simtiti romanii ca si mine Oriunde as merge in lume cand ma intorc in Romania vin ACASA, e ca si cum ai sta intr -un hotel de multe stele unde esti foarte bine tratat, dar cand te intorci in garsoniera ta de 16 m esti un imparat, iar cand sant plecata din tara si intalnesc acolo un roman desi nu l-am cunoscut niciodata am impresia ca e un frate. Eu una asa simt.
@danamandache: pai tocmai aici e buba, ca se gandesc cum sa faca bani pe orice cai mai ales pe cele obscure si cit mai repede, daca se poate peste noapte sa fie milionari in euro daca se poate, asta nu e deloc constructiv. Constructiv ar fi daca nu ar pleca din tara si ar ramine sa munceasca aici sa fie intr-adevar constructivi.
Sa aibe constiinta si sa arate cu degetul pe cei care fura, sa ii arate cu caldura si desteptaciune.
Se pare ca nu ai vazut niciodata in strainatate romani care se rusineaza la vederea altor romani care se comporta execrabil lipsiti de cea mai mica educatie, fara respect pentru cei din jur.
Eu am terminat pe tema asta, am trecut de prea multe ori prin situatii neplacute in prezenta unor romani.
No coment.
Ramai cu bine.
@skippy: ai omis ghilimelele... orice asemănare cu „băieții dăștepți” nu e întâmplătoare, dar discuția aceasta e - totuși - un pamflet!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3b Alte mănăstiri din Vâlcea — scris în 22.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3a Mănăstiri din Vâlcea — scris în 08.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.2 Mănăstiri din judeţul Neamţ — scris în 05.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.1 Mănăstiri din Bucovina — scris în 31.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 4.2 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 25.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii — 4.1 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 23.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 File din istoria României oglindite în excursii: 2. Începuturile — scris în 26.06.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ