GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mi-am început activitatea pe acest site în urmă cu doi ani, căutând amănunte despre o vacanţă în România, în Predeal.
Pe vremea aceea, paşii mei mă purtaseră 99% numai prin România, pe care am colindat-o de mică, încă din vremea copilăriei, când mergeam în 2-3 tabere pe an, plus concediile la bunici sau cele făcute cu părinţii mei la mare şi în staţiunile balneoclimaterice.
Dacă există în România o zonă neexplorată de mine şi pe care îmi doresc foarte mult să o văd este Maramureş.
Copil fiind, am fost încântată de frumuseţile munţilor în primul rând, făcând multe expediţii pe care mi le aduc aminte cu drag., la fiecare urcuş cântând toţi la unison cântece de drumeţie.
Am văzut căprioare, urşi, veveriţe şi am cules flori de câmp, am umblat prin sate uitate de lume.
Am admirat frumuseţea Caraimanilor, am urcat până la Cruce şi Babele, am fost la Cascada Urlătoarea, am alergat pe platourile Bucegilor, admirând Valea Prahovei de la cota 2000, am traversat Transfagarasanul şi mai recent, Transalpina.
Am respirat aerul curat al Masivului Ciomatu, acolo unde lacul Sf. Ana, singurul lac vulanic din ţara noastră, îşi ascunde frumuseţea desăvârşită.
Am devenit mai „pământeană”, mama fiind, alegând vacante mai lejere, dar la fel de frumoase.
Am călcat pe urmele lui Constantin Brâncuşi, în Târgu Jiu şi i-am admirat Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tăcerii.
Am ascultat susurul Olteţului, acolo unde desparte Munţii Parâng de Munţii Căpăţânii şi formeaza cele mai înguste chei din Europa, dar nici Cheile Bicazului nu îmi sunt necunoscute.
Am explorat peşteri create de milioane de ani, ca Peştera Muierii şi am văzut formaţiuni bizare "vii" ce cresc spontan, precum trovanţii.
Ştiţi oare, însă, cât de frumoase sunt dealurile Moldovei, acolo, în Valea Alba, unde a avut loc bătălia dintre oastea lui Ştefan cel Mare şi oastea otomană a lui Mahomed Cuceritorul?
Dar crestele Parângului cine le poate întrece în frumuseţe? Mărturisesc că nicăieri nu m-am simţit mai liberă că sus, pe Vârful Păpuşa, după efortul de a mă urca ţinându-mă de smocurile de iarbă şi de pietrele ce i se odihnesc pe obraji!
Ochii mei au devenit albaştri atunci când Marea Mediterană mi s-a dezvăluit privirii şi sufletul meu s-a încălzit de soarele arzător al Turciei, dar văzând iar frumuseţea brazilor veşnic verzi ai Carpaţilor noştri au redevenit ca ei, aşa cum au fost dintotdeauna...
Am rămas extaziată la vederea castelelor şi palatelor ceheşti, dar mi-am amintit ce minuni ascund castelele noastre, precum Castelul Cantacuzino, ori Palatul Mogoşoaia şi ce istorie minunată avem şi cât suntem de ignoranţi numai când din comoditate, poate, preferam să petrecem ore bune la un film, fie el şi documentar, în loc să pipăim istoria cu mâinile noastre...
Am plătit şi 12 euro pentru a vizita un muzeu vienez, ce înseamnă 6 lei pentru vizitarea unui muzeu românesc??
Am intrat în bazilici şi catedrale somptuoase în Roma, Viena, Praga, Dresda, Budapesta, dar cât de greu este să ne oprim într-o biserică românească pictată de Nicolae Grigorescu sau ctitorită de Mirecea cel Bătrân ori Constantin Brancoveanu?
Ar fi o utopie să cuprind în câteva rânduri toate frumuseţile acestei ţări de legendă pe care ochii mei le-au văzut...
Nu pot decât să amintesc că, am incerat pe acest site, în peste 100 de impresii, să vorbesc despre o parte dintre monumentele istorice sau ale naturii, muzeele, casele memoriale, castelele, cetăţile, templele şi bisericile noastre, aflate în peisaje de poveste, pe tărâm legendar românesc, cu speranţa că voi reuşi să determin pe cineva să le viziteze, aşa cum şi eu, la rândul meu, am fost determinată de voi, să ajung în locuri de vis.
Până la urmă, nimic nu are semnificaţie reală şi nu se întipăreşte în mintea şi sufletul nostru până nu „gustăm” cu propriile noastre simţuri...
Mulţumesc tuturor celor care mi-aţi îmbogăţit sufletul cu frumos, hranindu-mi spiritul cu istoria şi cultura unei ţări de basm, numită România!
La mulţi ani!
Trimis de magdalena in 29.11.11 13:08:21
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webm, aş dori inserarea acestui videoclip http://www.youtube.com/watch? v=ULTkPCrAhMY
Mulţumesc!
@Webm, am încercat să încarc poze care nu au mai fost pe site, mărturisesc ca nu mi a fost deloc uşor să caut prin cele peste 10.000 de poze pe care le am şi să nu fie în cele peste 5000 publicate pe AFA şi ataşate celor 200 de impresii de călătorie.
Sper să fiu iertată, dacă a scăpat vreuna care a mai fost, deşi m-am străduit cât am putut!
De ce iubim România? Pentru că aceasta este casa noastră, pentru că aici sunt rudele noastre neștiute, părinți, frați, surori întru necazuri și bucurii, cu care de multe ori ne întâlnim în paginile acestui site! Și pentru că iată, țara asta e plină de oameni sensibili și talentați, generoși și frumoși, așa cum ești și tu, draga mea! Azi ne-ai dovedit-o o dată în plus...
Gand la gand cu bucurie, Magdalena! Am indraznit sa trimit si eu, astazi, pentru postare, ganduri care sunt in acelasi asentiment. Pana la urma, avem multe lucruri in comun cu totii.
Multumesc!
@magdalena: Pot spune ca, intr-un fel, si viata mea turistica seamana foarte mult cu a ta. Personal, am batut tara asta in lung si-n lat (inclusiv frumosul Maramures, unde am facut prima data in viata gratar la disc , ani de-a randul... Litoralul, Moldova, Bucovina, Valea Prahovei, Transilvania... nu vreau sa scriu un review... Insa, probabil influenta calitatii vietii de pe meleagurile stramosesti asupra calitatii serviciilor si, in primul rand a moralitatii oamenilor, m-au determinat ca, de vreo doi ani sa-mi caut placerea vietii pe alte meleaguri.
Cineva spunea de tara noastra ca este frumoasa, pacat ca-i locuita. Nu vreau sa spun ca are dreptate (avem atatea exemple de oameni deosebiti chiar pe acest site, si chiar in persoana ta) insa am ajuns sa ne simtim stingheri intr-o tara in care la putere este lipsa bunului simt, a moralitatii. Riscam sa devenim o tara manelizata si plina de VIP uri la limita promiscuitatii, care se dau in stamba pe toate posturile de televiziune (incurajati, evident si de unii oameni de televiziune, care numai meseria nu si-o fac), iar ratingurile arata... ca asta se cere!
Eu iubesc o Romanie ideala, in care valoarea si bunul simt sunt cele mai de pret, nu ma recunosc intr-o Romanie plina de senzuale, crudutze, monicutze sau mai stiu eu ce alte blondutze.
Iubesc o Romanie cum a fost imediat dupa Decembrie '89 (dar pana pe 7 ianuarie - colegii de site cu varste apropiate stiu la ce ma refer), in care toata lumea era fericita!
Gata! Nu mai scriu nimic... ma intorc in lumea mea... Va stimez si va salut AFA!
PS: O singura destinatie nu am putut sa o scot din viata mea: Sinaia forever !
magdalena, te iubesc... sunt fără cuvinte, ca de obicei, când scrii tu la sentiment. Frumoasă pledoarie pentru țară, sunt de acord că avem locuri minunate, pe care am avut și eu norocul să le văd de mică, și o să le mai văd iar și iar, fără să mă satur vreodată!
De ce iubesc eu România, am să încerc să vă spun joi, dac-oi putea, într-un review despre un loc cu semnificaţie deosebită pe această temă, că am belete la premiera piesei "O scrisoare pierdută". O piesă cât o Românie (politică) a anilor 2011.
Dar, cu certitudine o iubesc!!! Ca-s pui de MOŢ, pe linie maternă (aia de contează )
Hai, să ne-o iubim (ţara) aşa cum este ea şi să vedem (mai des) lucrurile bune din ea!!! Că sunt destule...
@johnnyredlabel: Da, ai dreptate. Si eu iubesc aceeasi Romanie ideala si, in fiecare an, Sinaia forever!
@tigri, @johnnyredlabel, "Sinaia Forever" nu vă spun ce sentimente îmi trezeşte, când ani de zile l-am trăit prin toţi porii, când mă încăpăţânam să dansez printr-o ploaie nebună ca noi, să fredonez muzica cu picioarele inundate de apa de ploaie care se scurgea neîncetat din cer şi de pe hainele noastre...
Am fost la acest festival an de an, fie soare, frig sau ploaie, nimic nu a contat până ce nu ni s-a mărit familia şi a trebuit să luăm o pauză...
Dar de la anul, reluăm tradiţia începută într-o zi pe care n-am să o uit niciodată!
Acolo este o atmosferă care mai are reminescenţele de altădată, acolo în mulţimea dezlănţuită care cântă la unison cu tine...
@magdalena: Cand spun Sinaia forever nu ma refer numai la sarbatoarea de la finalul lunii septembrie din fiecare an, ma refer la faptul ca ori de cate ori (luna trecuta am fost doua week-enduri, de exemplu, iar de Craciun ma gasesti tot acolo !) ai ocazia, NU ai voie sa ratezi atmosfera minunata si buna dispozitie pe care ti-o da aceasta minunata statiune!
@jhonnyredlabel, dacă n-am fost în Sinaia de 50 de ori până acum, n-am fost deloc!!
Nu iubesc un festival numai pentru festivalul în sine. Pentru mine, Sinaia reprezintă oraşul meu de suflet în care am avut multe începuturi, în care m-am regăsit de fiecare dată şi care m-a hrănit cu energia şi puterea de a o lua de la capăt. Sinaia mi-a schimbat iremediabil viaţa...
Şi dacă ar fi să trag o concluzie a celor mai frumoase locuri pe care le-am văzut în lumea asta, nici multe, nici puţine, pentru nimic în lume nu aş schimba plaiurile noastre!
"Aici" e acasă şi "aici" rămâne sufletul meu, oriunde mă poartă paşii peste graniţă. "Aici", în România...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3b Alte mănăstiri din Vâlcea — scris în 22.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3a Mănăstiri din Vâlcea — scris în 08.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.2 Mănăstiri din judeţul Neamţ — scris în 05.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.1 Mănăstiri din Bucovina — scris în 31.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 4.2 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 25.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii — 4.1 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 23.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 File din istoria României oglindite în excursii: 2. Începuturile — scris în 26.06.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ