GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Salut,
Abia întors de la RIU Helios din Sunny Beach încerc să vă spun cum mi s-a părut.
Am stat 6 nopţi, cu ultra all inclusiv.
Drumul până acolo:
Am plecat cu maşina la ora 23 din Cluj şi am mers pe ruta Cluj-Alba Iulia-Sibiu-Rm. Vâlcea-Piteşti. Am intrat pe autostrada Piteşti-Bucureşti, am dormit o oră în maşină la o benzinărie şi am ieşit de pe autostradă la Vânătorii Mici. De aici am luat-o spre sud pe un drum naţional nu foarte grozav, dar ok, prin Clejani, Ghimpaţi până la Giurgiu, unde am ajuns la 7 dimineaţa. Am stat aici o oră, apoi am trecut podul, am trecut fără probleme şi fără aglomeraţie prin vamă şi am cumpărat vigneta pentru Bulgaria.
Am urmat drumul Ruse-Shumen apoi pe autostradă până la Varna. Din Varna am mai prins cei 15 km de autostradă spre sud, apoi pe drum european prin Obzor până la Sunny Beach (Slanchev Briag în limba bulgărească), unde am ajuns pe la ora 14.
La întoarcere am urmat acelaşi drum până în Varna, apoi spre nord până la Balchik, unde am vizitat reşedinţa de vară a reginei Maria, iar de acolo am luat-o spre nord-vest pe ruta Balchik-Dobrici-Silistra, am trecut Dunărea cu bacul, am ocolit oraşul Călăraşi şi am intrat pe autostrada Constanţa-Bucureşti la Lehliu-Gară. De acolo până la intrarea în Bucureşti pe autostradă, apoi pe centura de nord-est şi pe autostrada Bucureşti-Ploieşti, după care drumul de pe valea Prahovei spre Braşov şi de acolo la Cluj.
Staţiunea Sunny Beach:
E cea mai mare staţiune de pe litoralul bulgar, cam 8 km de plajă şi peste 300 de hoteluri (ca o comparaţie, Albena are 40 de hoteluri, iar dacă datele de pe wikipedia sunt corecte, Mamaia are 60 de hoteluri). E situată în centrul unui golf, la 5 km nord de orăşelul istoric Nessebar. Pe partea de nord a golfului, la câţiva km de Sunny Beach sunt alte două staţiuni mai mici: Sveti Vlas şi Elenite. Ca şi la Mamaia, între prima linie a hotelurilor şi plajă e o alee plină de restaurante, baruri, cluburi de noapte şi alte locuri de distracţie (mini-golf, un roller coaster şi alte aparate de acelaşi gen) şi multe magazine şi chioşcuri cu tot felul de lucruri (haine, suveniruri etc.). Atenţie pentru cei care au camere cu vedere la mare! Dacă sunteţi cazaţi în hotelurile de pe plajă va fi zgomot seara, muzica bubuie la toate terasele şi cluburile, în plus sunt şi trupe care cântă live pe terase. Într-o noapte ne-am întors la hotel după ora 0.30 şi era o veselie totală pe aleea respectivă. Deci poate că vă bucuraţi de o privelişte minunată dimineaţa, însă noaptea aveti concert gratuit în cameră.
Plaja este împărţită în zone private unde trebuie să plăteşti pentru şezlong (8 leva) şi pentru umbreluţă (tot 8 leva). Noi luam două şezlonguri şi o umbreluţă, deci plăteam 24 de leva pe zi (circa 12 euro/zi). La intrarea pe fiecare plajă dispre alee este o zonă marcată unde se poate sta fără plată. Aici lumea îsi întinde pătura şi sta la plaja. De asemenea, din loc in loc mai sunt plaje libere, între două plaje private. Unele hoteluri au plajă proprie, unde umbreluţele şi şezlongurile sunt gratuite (aşa e de exemplu hotelul Evrica Beach).
Staţiunea ni s-a părut cu două clase peste Mamaia din toate punctele de vedere. Poziţia ei în mijlocul unui golf permite privelişti ale laturilor golfului cu cele două staţiuni nordice şi cu oraşul Nessebar. Nisipul e mai fin, apa mai curată, deşi nici aici nu am scăpat de alge în unele zile. Nu am văzut niciun hotel lăsat în paragină aşa cum vezi la tot pasul în Mamaia, ba din contră se construiesc din greu noi hoteluri. Pe plajă nu vin vânzători ambulanţi, cu excepţia celor care îţi oferă servicii de masaj (au un cort dechis la capătul fiecărei plaje, unde ţi se face masajul). Vânzătorii de la magazine, chelnerii din restaurante şi din hotel au fost cu toţii răbdători, atenţi şi zâmbitori.
La 5 km de staţiune se află orăşelul istoric Nesebar situat pe insulă legată de ţărm printr-un istm strâmt de numai 10m şi lung de circa 300 de metri. Pe insulă sunt case vechi din piatră şi lemn şi multe biserici de origine bizantină, unele întregi, altele în ruine. Multe restaurante, terase, chioşcuri cu tot felul de suveniruri de cumpărat. E păcat să nu vizitaţi orăşelul într-o după-amiază. Se poate ajunge şi cu autobuzul (1 leva de persoană, se cumpără bilet din autobuz). Acesta circula pe strada principală din Sunny Beach şi se pot folosi autobuzul 1 (Sunny Beach-Nessebar) sau 8 (Elenite-Sunny Beach-Nessebar). Staţia finală este chiar la intrarea pe insulă.
Am plătit la RIU Helios acelaşi preţ care era la hotelul de 4 stele din Mamaia la care am fost anul trecut (hotel de 200 de camere din Mamaia care avea exact 10 locuri de parcare!!!). Sunny Beach de află mai departe de Bucureşti cu doar 150 km decât Mamaia. Deci, poziţie mai frumoasă, distanţa nu foarte mare, hoteluri mai bune, personal mai simpatic, preţuri la fel sau chiar mai mici. Eu nu văd nici un motiv pentru care aş mai alege Mamaia.
Hotelul RIU Helios:
Hotelul este ok din toate aproape toate punctele de vedere. Camerele sunt mari, cu mobilă nouă, baie mare, loc de duş uriaş. Am avut cameră cu pat suplimentar pentru băieţelul nostru (cel puţin aşa scria pe contract), însă era de fapt un fotoliu extensibil, cam strâmt şi denivelat, unde nu se putea dormi chiar comod, aşa că nu
l-am folosit. Personalul foarte prietenos şi zămbitor. Casa de schimb la recepţie, însă cursul euro/leva cam mic (1,8 faţă de 1.9 cât e la casele de schimb din staţiune). Zilnic primeşti apă plată gratuită la recepţie, însă nu e cea mai grozavă la gust (se numeşte Divna dacă mai ţin minte exact). Am preferat să cumpărăm apă plată Bankia, mult mai bună la gust (cu 1 leva sticla de 1,5 litri). La parter sunt câteva calculatoare de unde se poate accesa internetul, însă nu le-am folosit, deci nu ştiu dacă e gratuit sau nu. Noi nu am folosit deloc piscina, însă era destul de aglomerată.
Din păcăte curăţenia se face aşa şi aşa. Se curăţă baia, se schimbă prosoapele, dar nu se prea chinuie să şteargă praful de pe mobilă.
Parcarea hotelului este mare însă n-am văzut să fie niciodată plină. Toate maşinile din parcare aveau numere bulgăreşti sau româneşti. În hotel era plin de ruşi, nemţi şi englezi care probabil veniseră cu avionul.
Am avut regim de masă Ultra All Inclusive. Mâncare bună şi suficientă, însă nu extrem de diversificată. Chelnerii sunt tineri şi simpatici, zâmbitori mereu. Per total a fost mai bine decât ne-am aşteptat. O seară pe sejur se poate face rezervare la restaurantul asiatic al hotelului unde a meritat din plin. Mâncare chinezeasca, japoneză, indiană etc foarte bună! Se putea rezerva şi pentru seara bulgărească, însă noi nu am apucat.
Despre băuturi însă, o bulină neagră! Toate băuturile servite în restaurant sau la barul de la piscină (sucuri, bere) sunt de la dozator. La bar, dintre multele sticle prezente nu era niciuna cu nume cunoscut gen Martini, Garonne, nici vorbă de Coca-Cola sau Pepsi. Pe noi nu ne-a deranjat prea tare, nefiind băutori de alcool (doar eu mai beau o bere din când în când). Însă e cam aiurea să nu poti servi o bere ca lumea la barul unui hotel de 4 stele. Preferam să renunţ la gratuitatea oferită de ultra all inclusive şi să pot cumpăra un Tuborg la barul hotelului, însă nu se poate. Deci cei pentru care acest aspect este important vor fi crunt dezamăgiţi.
Am avut camere spre staţiune (nu spre mare, sau spre piscină) şi nopţile am ţinut geamul închis pentru că parcă pe acolo treceau toate legiunile beţivilor din lume. Urlete, cântece, ţipete te trezesc din somn dacă încerci să dormi cu fereastra deschisă. Cu ea închisă nu se aude aproape nimic şi se poate dormi fără probleme. Aerul condiţionat, deşi centralizat funcţionează perfect.
Vizavi de hotel este o plajă privată unde am mers în fiecare zi şi care nu a fost niciodată aglomerată.
Ca o concluzie, hotelul ni s-a părut ok. Dacă nu sunteţi extrem de pretenţioşi (cele mai mari probleme cred că sunt curăţenia şi băuturile) vă veţi simţi bine.
O dezamăgire a fost şi marea agenţie de turism din Cluj cu care călătoream tradiţional, fiind de la noi din oraş. Anul acesta oferta lor pentru sejurul nostru a fost cu 20% mai scumpă decât cea găsită la agenţia bucureşteană cu care am fost până la urmă, adică cu 200 de euro mai mult!
Şi în încheiere o părere de rău pentru ceea ce a ajuns litoralul românesc. Cel bulgăresc nu avut absolut nici un avantaj faţă de al nostru. Ba din contră, Bulgaria e o ţară mai săracă decât noi. Au reuşit însă să administreze mai bine ceea ce au avut, să construiască, să modernizeze, să atragă turişti străini. Rezultatul e că pe plajă se vorbea ruseşte, germană şi engleză. La noi poţi număra străinii pe degete. Diferenţa a fost făcută de seriozitate şi atât. La noi nu există seriozitate, doar dorinţa de câştig imediat. Din punctul meu de vedere litorarul românesc a rămas repetent, iar cel bulgăresc a primit o notă mare.
Luaţi toate aceste considerente ca pe nişte păreri personale, cu care puteţi să nu fiţi de acord. Ele sunt întemeiate pe sejururile petrecute la Mamaia în 2011 la un hotel de 3 stele foarte bine cotat, iar în 2012 la unul de 4 stele. Anul acesta am fost prima dată în Bulgaria.
Trimis de Fla in 30.07.13 16:57:52
- A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Fla); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 42.69045300 N, 27.71173400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Fla: bun-venit pe sait şi în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
Pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
Am fost la acest hotel in 2011 si 2012. Este asa cum la descris. Altceva mai bun nu cred ca gasesti
@atlaurian: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Poţi folosi linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Alege draga turistule - RIU! — scris în 25.09.19 de ROMY din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2017 AI de Bulgaria surprinzator... pentru noi — scris în 08.09.17 de georgetoader din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Nu mai revenim la RIU — scris în 31.08.15 de Vlad84 din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jul.2015 Bunicel pentru maxim o saptamana — scris în 10.09.15 de mihaistoica din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Nu mai merg acolo! — scris în 05.08.15 de H. BZN din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jun.2015 Dezamagit... — scris în 13.07.15 de matrix74 din BRASOV - nu recomandă
- Jun.2014 Vacanta de vis — scris în 17.07.14 de Ioana Movileanu din BUCURESTI - RECOMANDĂ