BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Riad Le Moucharabieh(încă) NECLASIFICATĂ / MENIU
Riad Le Moucharabieh, o cazare centrală în Medina din Fès
A patra și ultima oprire din excursia făcută în Maroc între 29 octombrie și 8 noiembrie a fost în Fès, alt Oraș imperial din Maroc, capitală istorică a Regatului.
Situat în nordul Marocului, printre dealurile din nord-vestul Munților Atlas, de o parte și de alta a Râului Fez, fondat în secolul 8 d. Hr. de către Idris I, fondatorul dinastiei Idriside, capitală a Regatului Maroc în secolul 9 d. Hr., mai mult sau mai puțin dezvoltat în perioadele următoare, redevenit capitală în secolele 13 – 16. Numit „Mecca Occidentului” , Fès este astăzi cu peste 1.100.000 de locuitori al doilea oraș ca mărime din Maroc și capitala spirituală și culturală a Regatului. Medina Fes el Bali, patrimoniu UNESCO din 1981, Poarta Boujloud, Piața Batha, Madrasa Bou Inania, la care se adaugă Turul de o zi la Chefchaouen, micul oraș albastru de la poalele munților Rif, ce se poate face ușor din Fès, ca și o vizită la Volubilis, îl fac un oraș turistic vizitat anual de circa două milioane de locuitori.
De la Meknès, la Riad Le Moucharabieh în Fès
În Meknès, de la Riad Dar Pa Labzioui la Gare Al Amir Abdul Kader am mers pe jos, apoi cu trenul de la ora 9:46 până la Gare de Fès, circa 60 de kilometri, 45 de minute, cost 33 Dh de persoană. De aici cu un taxi am mers la Bab Boujloud, 40 Dh, circa 3,5 kilometri, apoi 400 de metri, pe jos, la Riad. O să pun poze cu gările de tren și aeroportul pentru cei ce vor să știe cum se ajunge acolo. Sunt indicatoare pe perete cu numele riadului.
Riadul Le Moucharabieh este situat în Talaa Kebira Derb 23, are site, riadlemoucharabieh.com/en_GB și cont pe FB.
Pe Booking este apreciat cu 9,5 din peste 500 de evaluari, cele mai apreciate fiind Personalul și Localizarea geografică. Se află în Medina El Bali principalele obiective turistice fiind destul de aproape: Madrasa Bou Inania la 150 de metri, Poarta Boujloud la 400 metri, Piața Batha la 1,5 kilometri, Palatul Regal la circa 2 kilometri. Până la Gara din Fez sunt circa 3,5 kilometri iar până la Aeroportul Fez-Saïss 17 kilometri.
Facilitățile oferite
Riadul, construit în urmă cu 700 de ani în stil arabo-andaluz, a fost renovat de curând în tradiția marocană, cu „zellige” , (mozaicul tradițional marocan realizat din plăci de ceramică smălțuită, tăiate manual în forme geometrice mici și asamblate pentru a crea modele complexe și colorate) , cu tencuieli ornamentale și lemn sculptat, cu tavane pictate și vitralii vechi.
Are o Curte interioară mare, cu zellige și multă verdeață, cu coloane și o fântână. Are și o Terasă ce oferă frumoase vederi la Medină dar mai ales la Fortul Borj Nord.
Oaspeții sunt găzduiți în cinci camere, două Suite, Suita Regală Andaluză, Suita de familie Nejjarine cu frumoase balcoane și trei Camere duble: Camera Bab Boujloud cu un pat dublu și un pat futon berber ce poate fi înlocuit la cerere cu un pat normal, Camera Seffarine și Camera Merzouga cu câte un pat dublu pentru 2 persoane.
Check-inul se poate face între orele 15 și 23 dar se solicită comunicarea orei sosirii, check-outul între orele 8 și 12, dar există flexibilitate din partea riadului, se acceptă păstrarea bagajelor, recepția fiind deschisă permanent. Noi am ajuns devreme, în jurul orei 11:30 și am lăsat bagajele la recepție.
Personalul este bun vorbitor de engleză și franceză, administratoarea riadului fiind franțuzoaică, cei cu care am interacționat au fost amabili și binevoitori, în două zile plecând dimineața devreme în excursii ni s-a asigurat micul dejun la pachet.
Modalitatea de plată, anularea sau plata în avans se stabilesc la efectuarea rezervării, plățile la riad făcându-se numai în numerar.
Wi-Fi a funcționat foarte bine atât în cameră cât și pe terasă. Nu am avut televizor și nici frigider, nu ne erau necesare. Am avut aer condiționat care și-a făcut datoria, nopțile erau răcoroase orașul fiind între dealuri.
Nu sunt permise petrecerile burlacilor, nici alte petreceri, iar musafirii sunt rugați să păstreze liniștea între orele 11 noaptea și 8 dimineața.
Riadul nu asigură Parcare, sunt câteva parcări cu taxă în zonă dar nu poate face rezervări, asigură însă, la cerere și contra cost, transfer la și de la aeroport. În Riad funcționează și un Restaurant, nu l-am vizitat.
Camera
Am avut rezervat pentru 3 nopți Cameră Bab Boujloud pentru care am plătit 64 euro pe noapte în care sunt incluse taxa de oraș și micul dejun. Aflată la etajul 2, ultimul etaj al riadului, la nivelul terasei, are accesul mai dificil datorită scărilor mai înguste și mai abrupte. Cu 22 de metri pătrați este cea mai mare cameră dublă din riad și are un pat dublu și un „pat futon berber” , (tip de pat flexibil și pliabil, originar din cultura japoneză, care poate fi utilizat atât ca pat de dormit, cât și ca fotoliu sau canapea, plasat de regulă pe podea sau pe un suport aproape de podea) .
Are două ferestre din lemn cu vitralii colorate prin care se vede terasa. Are podeaua cu zelliges verzi și tavanul împodobit cu cornișă și rozetă marocane.
Mobilierul este tradițional marocan, veioze cu suporturi din fier forjat cu blat zelliges, la fel și măsuța rotundă de lângă fereastră cu un scaun de lemn lângă ea, dulap încastrat în perete, două taburete rotunde îmbrăcate în material textile cu cusături marocane și o oglindă cu ramă și obloane din lemn frumos sculptate.
Culorile calde ale pernelor, cuverturilor și covoarelor creează o atmosferă prietenească, caldă, odihnitoare.
Am ales această cameră datorită suprafeței ei, am văzut și altă cameră de două persoane dar era mult mai mică, inclusiv baia. Repet, singurul dezavantaj este că se află la nivelul terasei și se urcă mult la ea pe scară frumoasă, spiralată dar îngustă.
Baia, și ea cu zellige verde, are cele necesare unei bune funcționalități, duș cu cabină, uscător de păr, prosoape mari, diferit colorate, chiuvetă și baterie specific marocane și ca articole de igienă personală șampon și săpun lichid. Este mare, simplă dar veselă, plăcută datorită culorilor folosite. Totul era curat, bine întreținut.
Micul dejun se servește între orele 8 și 11 în Curtea interioară și a constat din ochiuri, brânză și unt, diferite gemuri. Am avut clătite și fructe, suc, cafea și lapte. A fost bun, gustos și suficient, altceva decât meniurile standard de la hotelul clasic.
Concluzii
A fost o cazare bună, camera frumoasă, liniștită, într-o clădire veche, într-o zonă veche, liniștită, departe de trafic motorizat și de agitația Medinei, accesul la Riad făcându-se printr-o alee pietonală, lungă și îngustă care se termină cu un coridor acoperit din care se intră în mai multe Riaduri, este și un restaurant în zonă. Mergeți acolo și nu veți regreta!
Trimis de mprofeanu in 07.12.24 14:23:29
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
- Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 34.06271407 N, -4.98163580 W - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Riad Le Moucharabieh, FES" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
@webmasterX: Este bună poziționarea!
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@mprofeanu: Ați avut în Maroc cazări specifice locului. Aceasta, ultima pe care ne-ați prezentat-o, e chiar deosebită. P29 și P32 sunt pentru mine cel puțin, de excepție. Câtă migală să realizezi pardoselile alea din gresie. Și ce efect vizual au.
Sunt curios, seara, când vă întorceați la Riad, prin gangurile acelea... ați avut vreun sentiment de nesiguranță? Bănuiesc că sunt luminate și din cât am mai citit și eu, țările musulmane sunt destul de sigure pentru turiști.
Oricum, citind cele patru articole despre cazările pe care le-ați avut în Maroc, deja am luat pixul în mână în ideea să trec și această țară pe lista cu locuri de văzut . Sunt convins c-o s-o trec pe lista aia după ce voi fi citit și articolele cu ce-ați văzut pe-acolo. Of, avem doar o viață. Când să le vedem pe toate?
@Pușcașu Marin: Așa este, Marocul are ceva aparte. Trebuie experimentată cazarea neapărat într-un riad, este altceva. Acea curte interioară cu etaje deschise pe care am întâlnit-o și la madrase la camerele studenților sau la caravanserai. Mi-am adus aminte de Iran unde am avut cazare în ceva similar tradițional în vreo trei locuri. Acolo erau grădini cu bazine și acoperișuri rotunjite. Marocul după pandemie s-a scumpit mult, înainte era ofertant și prin prețuri. Sunt cazări la riaduri și de 100 euro sau mai mult. Am căutat mult până am găsit ceva curat, notă bună, impresii concludente și mai ales poziționare și preț cât de cât rezonabil.
Nu erau probleme cu gangurile, erau luminate, distanța era mică, am ajuns și am plecat pe întuneric în excursii sau de la plimbare. Nu este niciun risc.
Acum scriu despre cazare și mâncare, apoi voi detalia pe zile ce am văzut acolo... sper.
Mulțumesc frumos pentru ecou! O duminică liniștită!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)