ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Ceva aparte in zona Vatra Dornei: Tinovul Sarul Dornei si Tinovul Poiana Stampei

TIPĂREȘTE

Am reusit sa ajung vara aceasta in frumoasa Bucovina, am alocat atentie zonei Vatra Dornei. Mi-am bucurat ochii cu fumoasele dealuri si varfuri ale Tarii Dornelor, am reusit sa bifam Traseul 12 Apostoli, Pietrele Doameni, Transraraul, Varful Rarau si o plimbare cu telescaunul in Vatra Dornei.

Cele descrise mai sus au fost destul de mult prezentate in aceasta comunitate asa doresc sa aduc ceva nou, ce am vizitat, mi-a placut si promovez cu drag:

—Tinovul Mic Sarul Dornei din comuna Sarul Dornei si

— Tinovul Mare din comuna Poiana Stampei

Probabil va intrebati ce este un tinov? Dupa ce m-am documentat si am si vizitat pe scurt ar fi de retinut ca tinovurile sunt turbarii sau teritorii cu aspect mlastinos in care apa este greu drenata datorita solului de tip turba. Apa ramane la suprafata dezvoltandu-se astfel o flora si o fauna specifica: foarte multi muschi, tufe de bumbacarita, merisoare, dar si conifere (molid, pin, brad). Aici isi fac cuibul diferite specii de pasari, vulpea ori porcul mistret.

Trecand de aspectele stiintifice plimbarea in tinov inseamna parcurgerea unor poduri de lemn admirand musuroaie acoperite cu muschi verde si paduri de pin si brad. Este un loc al celor care iubesc natura, un loc care te indeamna sa-l descoperi. Cuvintele nu cuprind prea multe dar pozele sunt mai convingatoare sper.

 

»Tinovul Mic Sarul Dornei este situat la ~9km distanta de Vatra Dornei. Urmand indicatiile gps/google maps este usor de gasit din strada principala. Acolo veti intalni un semn de bunvenit pe Poteca tematica Tinovul Sarul Dornei. Parcurgem cateva minute o pajiste si incepe podul de lemn care ne poarta intr-un peisaj verde in culoarea muschiului

Pentru unii pot parea niste obiective neatractive, poate e prea multa liniste pentru omul agitat al orasului, obisnuit cu ecrane si stimuli puternici. Dar natura are modul ei unic de a ne saluta: pasarile ne saluta, soarele de magaie obrajii, pinii emana un parfum mentolat, tufele de meriosoare contrasteaza frumos pe muschii catifelati.

Vizitarea Tinovului mic dureaza cateva zeci de minute, apreciez ca poteca este bine amenajata: podul de lemn in stare buna, panouri informative despre fauna si flora specifica turbariilor. E un loc foarte bun pentru iubitorii de poze, veti obtine cadre deosebite.

 

»Tinovul din Poiana Stampei este situat la ~15 distanta de Vatra Dornei. Lasand masina in mica parcare de la drumul E 58 urmarim panoul care ne indica sa traversam pajistea pe langa o casa apoi trecem o punte peste raul Dornisoara.

Aici suntem intampinati cu panouri informative despre Tinov si ce are el deosebit. Poteca tematica este amenajata cu pod de lemn asemnea primului tinov, de data acesta traseul este mai lung cam 2km dus-intors. Unele din sipcile podului sunt uzate asa ca mergem cu grija si ne bucuram de ce descoperim. Aici gasim si bancute de lemn si panouri informative unele chiar interctive de tipul unor cuburi de lemn pe care sunt imagini cu pasari si plante specifice tinovului. Asa aflam ca in zona creste o planta numita roua cerului, se pare singura planta carnivora care creste pe teritoriul Romaniei.

 

Din ce am citit astfel de obiective se mai gasesc si in alte locatii in Romania, cateva sunt in judetul Covasna, Dambovita etc. Pentru cine are ocazia sa le viziteze eu consider ca merita.

Acestea ar fi 2 recomandari aparte pentru a descoperi altfel de frumuseti din zona Vatra Dornei.

Voi ati vizitat vreodata un tinov?


[fb]
---
Trimis de simplegirl in 02.09.19 16:57:43
Validat / Publicat: 02.09.19 19:52:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VATRA DORNEI.

VIZUALIZĂRI: 3285 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Tinovul Mare Poiana Stampei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[02.09.19 22:09:59]
»

@simplegirl: Tinoavele sunt locuri interesante prin flora și fauna care conviețuiește pe stratul mlăștinos de turbă. Sunt locurile unde se întâlnește cu precădere planta carnivoră numită popular Roua cerului (specia Drosera care atrage insectele mici prin picăturile sclipitoare).

Am observat că în ultimele decenii mai multe tinoave din România au fost puse în valoare prin amenajarea de punți de lemn și panouri informative - Tinovul Mohoș din Harghita, Turbăria Lăptici din Bucegi, Tinovul Fântâna Brazilor din Ardeal etc.

Mulțumim pentru semnalarea acestor obiective naturale deosebite.

webmasterX
[21.07.21 17:50:12]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Rezervația Naturală Tinovul Mare [Poiana Stampei], VATRA DORNEI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Vatra Dornei și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația Naturală Tinovul Mare [Poiana Stampei]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05469799041748 sec
    ecranul dvs: 1 x 1