ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cheile Tișiței

TIPĂREȘTE

Web, am scris un review - de fapt două - Bio I și II (vezi impresii, vezi impresii), și abia acum ni-am dat seama că, de fapt, toate descrierile obiectivelor turistice pe care le-am prezentat SUNT LA GRĂMADĂ, nu fiecare la locul lui, deci cine va căuta, la fel ca mine, informații despre ACEL obiectiv turistic - NU LE VA GĂSI! Aș dori, dacă se poate, ca aceste minireviewuri să ajungă fiecare la locul lui, adică la prezentarea obiectivului respectiv, dar FĂRĂ A FI PUNCTAT! Mulțumesc pentru înțelegere și pentru sprijinul acordat!

CHEILE TIȘIȚEI

Probabil că ați citit destule despre aceste chei, nu am să intru în amănunte tehnice.

Venind dinspre Focșani - Vidra, după ce treceți de întrarea către Cascada Putnei, puțin mai departe se află un pod de piatră. Deși drumul către chei e total nesemnalizat, faceți stânga pe pod, și apoi o luați pe drumul din dreapta. Dacă nu știi (noi nu am știut, și ne-a cam costat la întoarcere!), poți lăsa mașina și aici. Dar cineva informat - așa, ca voi - va merge în continuare un kilometru și ceva până la intrarea în Parcul Natural Putna. E loc suficient de parcat mașina. Am refuzat categoric să plătim taxa de intrare (4 lei, parcă), pentru simplul motiv că - neavând, probabil, nevoie de fonduri - cotineața era închisă (cred că nu și cel care taxa! Dar, mai știi?

Se trece printr-o poartă și se pornește pe traseu. Aici, chiar de la început, vreau să fac niște observații asupra traseului, bazându-mă pe experiența mea, atât cea teoretică cât și cea acumulată pe munte.

Traseul are 7,5 km, până la primul tunel, fiind cotată ca traseu obișnuit. După tunel, devine traseu montan dificil. ÎN NICI UN CAZ să nu abordați traseul dacă sunt semne de ploaie, nu mai vorbesc în cazul în care plouă! Asta pentru că, deși traseul este relativ ușor, cu lungi plimbări prin pădure, are câteva porțiuni foarte periculoase! Sunt periculoase nu numai datorită Mamei Natură, dar și Mamei NEGLIJENȚĂ (delăsare, lipsă de interes, lipsă de răspundere!). Bine că e un centru Salvamont în apropiere!

Traseul este marcat, din 500 în 500 de metri, cu bețe pe care scrie kilometrul la care ne aflăm. Pornind pe traseu, ne bucurăm de soare, pârâul care ne însoțește și de poteca bună ca trece prin pădure. Deși mai sunt porțiuni cu stânci masive, cheile propriu zise par a fi aici, în primii 3 km. Prima porțiune periculoasă este între km 2,5 și 3. Aici, traversăm râul trecând peste o stâncă masivă, ce ne barează drumul. Deși suntem în plină zonă de munte, cu lemn din belșug, scara amărâtă ce urcă până în vărful stâncii (înaltă de vreo 4 metri) e făcută din niște biete trunchiuri de copac, pe care sunt bătute - drept trepte - niște cioturi de copac de grosimea brațului! Și, ca totul să fie mai palpitant, acele bucăți de copac sunt rotunde (ideale pentru alunecat, chiar și pe vreme uscată. Cum sunt pe vreme udă... vom constata pe pielea noastră!). Bine că măcar aici există o balustradă! Cam nesigură - dar există!

Odată ajunși sus pe stâncă, trebuie să aplicăm zicala "Tot ce urcă, trebuie să și coboare". Bun, dar coborârea - ceva mai scurtă decât urcarea - se face pe o porțiune ce poate fi numită după partea asemănătoare a unui traseu de alpinism, și anume "Fața Muștelor"! Este o pantă cam de 45 de grade înclinație (nu vă gândiți la palincă, fiți atenți la traseu!), care seamănă cu fața unei persoane de 90 de ani! Adică este netedă, doar cu niște mici rizuri, cute, cum vreți să le spuneți. Și - tot pentru a crește adrenalina sau ca tratament împotriva constipației - nici o balustradă! Dacă ar fi drum drept după coborârea cam în viteză, ar fi bine, dar urmează brusc trecerea peste pârâu, care trebuie traversat.

Odată traversat, după câțiva metri, trecem pârâul înapoi! Dar ce credeați! Trecerea se face pe un pod destul de lat, dar care nu are balustradă decât pe o mică porțiune (dacă o mai fi și aia!). Nici așa n-ar fi o problemă dacă podul ar fi drept, plan! Dar nu, el este ușor înclinat! Nu de alta, dar poate nu ați avut scaun dimineață! Mai departe, drumul nu mai este așa periculos, o potecă ne duce frumos prin pădure, pe la umbră, chiar dacă uneori se mai îngustează, devine potecă de pământ și, uneori, este înclinată.

Mai sunt câteva porțiuni dificile, în special între km 6 și 7,5. Îmi pot aminti de porțiuni unde se merge în echilibru pe niște vârfuri de stâncă netezite, uzate de atâta frecuș, loc în care trebuie să te lipești de perete, ca să ai cât de cât de ce te ține. Era necesar un lanț, un cablu, dar... cine să-l pună? . Deasemenea, porțiuni unde poteca este nu numai foarte îngustă, dar și înclinată către râpa adâncă de 3-4-5 metri. Poteca este fie de pământ, fie acoperită de spărturi fine de piatră, căzute din peretele pe lângă care ne strecurăm. Ultima parte, până la tunel, este deasemenea dificilă, drumul fiind pe pietre netede, care - repet - alunecă chiar și pe vreme bună. Am ajuns la tunel, după ce am trecut pe sub două frumoase porți, portaluri. La ducere, dacă ultimii kilometri ne-a stropit puțin, la întoarcere ne-a plouat ÎNCONTINUU, toti cei 7,5 km!

Iată de ce nu am fotografiat punctele periculoase : la ducere ne-am grăbit pentru a reuși să facem tot traseul, (am intrat, totuși târziu pe el), iar la întoarcere... ne era gândul numai la cum vom trece, pe ploaie, pe poteca îngustă și înclinată, la stâncile netede, și - mai ales cum vom urca fața aceea netedă a marii stânci! Am urcat eu cam târâș, iar pe soție am ajutat-o cu un băț (nu al meu, unul cules din pădure ???? Iar pe partea cu scara cu bețele drept trepte, i-am pus efectiv picioarele pe trepte!

"Și afara plouă, plouă, plouă / Și-i trecut de ora nouă"!

Am regretat faptul că am lăsat mașina lîngă pod pentru că, după 15 km în condițiile povestite, acel kilometru ne-a obosit mult!

Vreau să ne înțelegem : traseul a fost, este, și va fi făcut în continuare de persoane mai în vârstă, mai puțin pregătite fizic, de familii cu copii. Dar EXISTĂ MULTE porțiuni PERICULOASE, unde abea poți avea grijă de tine, dar să mai susții pe cineva, matur sau copil. Acesta este motivul pentru care am insistat atât.


[fb]
---
Trimis de puiutea in 24.09.20 08:47:47
Validat / Publicat: 24.09.20 09:27:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEPȘA.

VIZUALIZĂRI: 1014 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea în traseu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.09.20 09:26:27]
»

@puiutea

Aș dori, dacă se poate, ca aceste minireviewuri să ajungă fiecare la locul lui, adică la prezentarea obiectivului respectiv, dar FĂRĂ A FI PUNCTAT! Mulțumesc pentru înțelegere și pentru sprijinul acordat!

Nu sunt de acord

Celelalte 2 review-uri au utilitatea lor (sinteză a unui circuit, psoibil a fi „reprodus” și de alții, odată ce au primit „sugestia”); cel de față îmi pare ȘI MAI util (e o recomandare punctuală, ușor de găsit sau de regăsit), ar fi nedrept să fie  „fără puncte” )

Solicitarea nu este acceptată - review-ul e publicat CU PUNCTE. 

crismisPHONE
[24.09.20 09:39:34]
»

Hmm... Cheile astea erau destul de sus pe lista mea... Acum mă mai gândesc... Cum sunt începător în ale muntelui, poate ar fi bine să mai aștept, poate vreun ONG iubitor de natură (și de oameni) o mai aranja pe ici, pe colo...

Am fost de curând în Cheile Vârghişului. Parfum, în comparație cu ce povestești matale aici-șa! ​

puiuteaAUTOR REVIEW
[24.09.20 09:51:29]
»

@crismis:  Ei, nu-i chiar așa! De subliniat ar fi să nu se plece pe traseu după vreo ploaie, sau dacă cumva se anunță o ploaie! Eu am subliniat că E POSIBIL să fie periculos, și că traseul trebuie tratat cu ceva atenție ÎN UNELE LOCURI! "Atent, prudent"... vorba profesorului de schi de la noi de la facultate. La anul, o vom face din nou, în tihnă și pe vreme frumoasă! Că merită!!

puiuteaAUTOR REVIEW
[24.09.20 09:53:52]
»

@webmaster:  Mulțumesc mult, iată - deja - un ecou la cele scrise de mine! Puțin de ici, puțin de colo, încropim o imagine cât mai complexă a unor obiective turistice!

mishuPHONE
[24.09.20 10:25:04]
»

@crismis:  Nici o nadejde sa se mai faca ceva aici, asa ca daca mai vrei sa vezi ceva profita cat mai poti, vezi si ce i-am raspuns autorului.

mishuPHONE
[24.09.20 10:51:06]
»

@puiutea:  Daca si tu ai revenit la Cheile Tisitei, ma bag si eu in seama si vin si eu cu amintirile mele de baba.  Am mai spus, am bantuit cheile de mai multe ori incepand cu 1986, cand drumul era asa de bun incat pana la cabana vanatorilor se putea merge cu masina. Prin tunelul cel lung nu am mers deoarece prima data cand am ajuns acolo nu aveam lanterne la noi, tel mobile ca sa fol lanterna nu era vorba in acei ani, asa ca am preferat sa mergem mai departe. Drumul si atunci dar si acum este spectaculos, si poti parcurge cat te tin puterile. Am mai fost acolo inurma cu vreo trei ani de ziua celui mare si am mers pana la primul obstacol mai mare unde eu si sotul ne-am oprit cu toate merindele si bauturile si grupul a mers mai departe, unii dintre ei chiar au parcurs tunelul, iar la intoarcere i-am asteptat cu o masa campeneasca, pe malul apei, ce poate fi mai frumos de atat?

Mai vreau sa spun ca destul de aproape de intrare intr-un loc unde drumul are o stanca mai inalta in stanga si apa in dreapta ai senzatia ca auzi apa in stanca.  

Si nu as vrea sa scuz delasarea insa sunt si alti factori care au dus la distrugerea zonei. In urma cu niste ani au avut loc exercitii militare in zona, cu acele avioane F16 care zburau foarte aproape, un zgomot puternic care te speria si care au dizlocat stanci din munte. Una dintre stanci a cazut chiar pe drumul national unde este tunelul inainte de a ajunge la pod (il stii ca ai trecut pe sub el). Asa ca timp de 3 saptamani pana sa sparga o parte din stanca cat sa se poata trece, accesul a fost blocat, asa ca in rezervatie a fost si mai rau. Eram la soacra mea cand un astfel de avion pot spune ca a trecut razant peste capetele noastre (e o figura de stil dar asa simteai) incat m-am speriat, pentu ca la viteza aceea nu stiai cand apare si dispare.  Cu toate astea, e un loc ce merita si daca ai norocul sa nu te intalnesti cu ursul, poate ai norocul sa vezi capre negre. Felicitari, votat cu mare drag.

puiuteaAUTOR REVIEW
[24.09.20 10:54:56]
»

@mishu:  Interesante informațiile, mulțumesc pentru ecou și pentru vot!

Dan&EmaPHONE
[24.09.20 12:20:05]
»

Cheile Tisitei si zona Lepsa a fost un gand pe care l-am tinut activ pentru weekendul ce vine ca plan de rezerva la ceva mai special, dar din motive meteo au picat amandoua variantele. ​​

​​Sunt curios daca merita continuarea traseului care iese din chei, pe harti sunt variante dar cam trebuie solutii de inoptare ca te scot departe rau de punctul de plecare dar intra in misteriosii munti ai Vrancei. ​​​​

Felicitari pentru calupul de articole! Numai bine! ????

puiuteaAUTOR REVIEW
[24.09.20 13:45:55]
»

@Dan&Ema:  Ar fi frumos dacă ați face traseul, măcar până la tuneluri! Am să mă uit și eu la continuarea traseului, și la posibilități de înnoptare. Mulțumesc pentr u ecou și pentru vot!

ux124529
[10.05.22 13:08:59]
»

Din greșeală, zona nefiind foarte promovată, am ajuns aici. După un drum foarte bun, am avut ocazia să descoper o zonă sălbatică, liniștită, extrem de frumoasă, cu un traseu destul de facil, numai bun pentru mișcare și relaxare. Nu am nici un regret că am parcurs ceva km. până acolo și retur, aș recomanda tuturor celor care sunt doritori de natură, nu grătar această zonă.

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală Cheile Tișiței:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05463695526123 sec
    ecranul dvs: 1 x 1