GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festin culinar la Csalánosi Csárda

Ungaria este o surpriză plăcută pentru mine, Budapesta reușind să îmi capteze interesul pentru o vizită mult mai lungă. Nu mai discut aici de autostrăzile țării vecine; pe porțiunea nouă (M43) către Nădlac am văzut numeroase poduri speciale pentru animale, că tot se discuta și pe la noi că nu au pe unde trece liliecii. Treburile ne-au purtat și pe șosele naționale maghiare de bună calitate, dar și pe drumuri „județene” peticite și pline de denivelări.
Nu știu să vă spun cum am ajuns pe drumul cu indicativul 52, mergând spre localitatea Kecskemét unde se urcă pe autostrada M5 către Szeged și apoi vama Nădlac. Intrând sau ieșind de pe autostradă la nodul rutier de la km 86 (indicator localitatea Kecskemét), la o distanță de circa 2 km de M5, găsim un cunoscut motel-restaurant în rândurile celor care parcurg des acest drum: Csalánosi Csárda.
Ne întâmpină o parcare mare, împărțită în două: o parte pentru autoturisme și microbuze, cealaltă parte pentru tiruri. Găsim un loc liber pentru autovehicul, spațiile fiind ocupate doar în proporție de aproximativ 60%. Un complex bine îngrijit și organizat ne confirmă zicala „lucrului bine făcut”. Ce găsim la Csalánosi Csárda? Un bistro înconjurat de foișoare de lemn, un spațiu de joacă pentru copii, câteva căsuțe de lemn și un corp administrativ, clădirea principală a motelului cu restaurant interior și pe verandă, terasa exterioară acoperită. Un lac cu nuferi și pești colorați, spații verzi îngrijite și alei pavate completează decorul rustic al întregului complex.
Trecând pe sub o poartă de lemn am găsit un loc la mesele de pe terasa exterioară. Mobilerul este integral din lemn, băncile sunt prevăzute cu pernuțe, mesele sunt acoperite cu o față de masă simplă și un napron central. În centrul meselor tronează un suport din fier în care „staționează” o sursă de lumină romantică + sare, piper, scobitori. Boxe de culoarea lemnului sunt mascate în acoperiș și răspândesc o muzică plăcută, pe stâlpii terasei sunt agățate șiraguri de ardei iute roșu și usturoi (pentru protecție?). O chelneriță sosește îndată cu meniurile, ne salută și ne întreabă ceva în acea limbă încălcită – ridicăm din umeri. Arătând meniul repetă câteva naționalități, ne dumirim și răspundem: „română”. Era vorba de limba în care este tipărit meniul restaurantului, astfel că am primit fiecare câte un meniu tradus în limba română. Totodată ne-a adus o farfurioară de bun-venit pe care se aflau un covrig și un fel de chiflă cu brânză.
Comandă. Nu am comandat ficat de gâscă (așa cum am citit în articolulu lui @sig cristina – vezi impresii) deși părea tentant. Am răsfoit meniul în limba română hotărându-ne cu greu la ceva, toate preparatele ne făceau cu ochiul. Până la urmă am ales ceva mai ușor, am zis noi, din gama carne de pasăre: rulou de pui umplut cu mozzarella (înfășurat în bacon, la grill – preț: 2190 forinți) și piept de pui pane cu cașcaval și smântână (2190 forinți), asezonate cu două porții de cartofi prăjiți (550 forinți). Pentru început am cerut un caffe latte (550 forinți) și o limonadă de casă din soc cu mentă (550 forinți/0,5 l) care au venit după 6-7 minute. Preparatele principale au sosit după un timp de așteptare de circa 40 de minute. Am avut timp să mă plimb puțin prin curte pentru a admira lacul cu pești roșii și spațiile verzi perfect îngrijite. În același timp observam porțiile mari care soseau la celelalte mese și faptul că după 15 minute mesenii cereau să li se pună la pachet ce nu puteau mânca (apropo, ambalarea se plătea separat, lucru specificat în meniu: 100-150 forinți). Surpriza avea să fie mare și la noi: porții imense, decoruri vegetale, cartofi prăjiți tip „jgheaburi” și chiar felii de portocală și rondele de ananas prăjit (delicioase feliile). Câte 4 bucăți de pui tronau peste cartofii fierbinți în fiecare farfurie, gătit conform comenzii; abia am putut face față porțiilor. După „lupta” dusă cu preparatele am cerut nota și am plătit în euro. Aici găsiți meniul: csalanosi-csarda.hu/index.php?menu=2 (încercați cu GoogleTranslate).
În concluzie, o oprire de circa o oră în acest loc este benefică pentru călători și șofer, recomand acest restaurant pentru preparatele gustoase și sățioase, la un preț bun. Dacă mai puteți gusta și un desert cred că ați fi încântați, pe mine mă atrăgea „magia de clătite” (4 clătite cu nuci, brânză, fructe și dressing de vanilie și ciocolată).
Trimis de tata123 🔱 in 06.11.16 21:24:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123:
Frumos. Peste pozele cu mancare am trecut lejer dar la P 11 m-am intors de doua ori, mi-ar place asa decor.
@tata123: Drăguț restaurant, de fapt toate restaurantele ungurești în care am fost au fost amenajate cu gust. Dacă noi nu știm scoate tradiționalul și ceea ce ne definește ca nație, ei cu siguranță la capitolul ăsta sunt foarte pricepuți. Am fost în Berettyoujfalu, Budapesta, Gyula, Komlo, Bekescsaba (nu am pus accentele, ca si asa scriu greu si nu stiu daca nu am mancat litere) la diverse restaurante și, pe lângă ambient, m-a încântat bogăția meniurilor (ai avut ce alege - tot felul de cărnuri, garnituri și salate cu denumiri incitante - Meniul drumețului, Meniul Șoferului obosit...)
Mi-au plăcut și fotografiile și, până nu inrevine ceva, trec la vot... felicitări!
@tata123: Acum ca tot am venit cu SB-ul sa trecem si la comentarii. Ma doare rau sa vada asa cum spui tu
”Un complex bine îngrijit și organizat ne confirmă zicala „lucrului bine făcut”
pe la altii si la noi doar zicala (mai exista si exceptii insa nu acolo unde ar trebui sa fie in principal). Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste straduinta loc ca totul sa fie bine. Ma uitam la poze (nu neaparat la cele cu mancare) ci la cele care prezentau complexul. Aratau de parca acel loc era pregatit special pentru poze pentru proimovare si nu ca un loc care este deja circulat. Foarte frumos totul.
Si ca sa revenim putin si la tema articolului, de la inceput si pana la final totul perfect, o mica gustare sa poti astepta linistit, bucate prezentate de parca le-ai fi mancat doar din priviri, cred ca am sa-l trec si la Favorite sa tin minte.
Felicitari, votat cu mare placere
@elviramvio: Mulțumesc. De aceea am și fotografiat acea plită din fontă și ceramică - este frumoasă.
@Cdia: Ai dreptate, cele câteva restaurante din Ungaria unde am mâncat erau amenajate cu bun gust. Mulțumesc pentru aprecieri.
@mishu: Corect... am uitat să completez: „[zicala] ne confirmă faptul că la ei se aplică cu succes”
Pot să îți spun că parcarea era ocupată peste 60%, erau autoturisme din mai multe țări și câteva tiruri... persoanele se perindau pe la mese neîncetat... dar curățenia și aspectul erau „de poză”. Un îngrijitor chiar aduna frunzele și alte gunoaie din parcare cu un fel de mașinuță manuală. Nici nu zici că este un loc de popas din apropierea autostrăzii M5.
Mâncarea a fost foarte bună, porțiile imense - aproape toți mesenii plecau cu preparatele rămase la pachet.
Eu ii taxez pe baieti, in P03, la rubrica "fripturi de porc", pozitia 4 scrie "Coaste de pui milaneze".
C-or fi gresit porc cu pui din cauza aburului palincii, e posibil spre probabil, dar descrierea continutului iti da fiori: spaghete milaneze (care contin sunca, ciuperci, parmezan/cascaval), plus coaste pane, plus cascaval, asa talmes-balmes, poate de Halloween
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Popas Venusz I – o clipă de refacere înainte de a aborda Budapesta — scris în 31.07.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2012 Csalanosi Csarda - Kecskemet — scris în 26.05.12 de sigcristina din VALCEA - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Popas Vénusz II autostrada M5 — scris în 14.11.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Popas Theodora pe autostrada M5 — scris în 28.09.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ