ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

''Sa nu uiti Darie, sa nu uiti!''

TIPĂREȘTE

Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A. F. A. Astazi vreau sa va impartasesc si voua impresiile mele despre muzeul memorial Auschwitz din Oswiecim Polonia.

Am hotarat ca titlul acestui review sa fie un citat din Zaharia Stancu, pentru ca istoria ne-a condamnat sa nu uitam atrocitatile comise acolo. Si ca o mare datorie morala sa nu mai permitem istoriei ca aceste evenimente sa se repete.

Citisem acum cativa ani un review despre acest muzeu scris de domnul Traian Leuca, un om deosebit pe care nu il cunosc personal, dar care pentru mine a fost o sursa de inspiratie iar sfaturile domniei sale foarte utile. Asa ca in periplul meu prin Polonia nu puteam sa ratez acest obiectiv.

Plecam dimineata din Varsovia si in jurul orelor 11 ajungem cu ajutorul G. P. S-lui in localitatea Oswiecim si dupa ce ne incurcam putin ajungem la fostul lagar de exterminare botezat de germani Auschwitz.

Parcari imense se gasesc in jurul acestui obiectiv si data fiind data din calendar in acea zi nu era o afluenta foarte mare de vizitatori. Parcam la indicatiile unui bodyguard foarte aproape de intrarea in lagar si achitam taxa de parcare de 17 zloti, aproximativ 17 lei.

Facem cateva fotografii inainte de a intra si citim pe placa comemorativa ca in acest loc au fost ucisi peste un milion de oameni majoritatea evrei si romi proveniti din tarile aflate sub ocupatie germana. Cumparam cu 20 de zloti un pliant in limba romana care sa ne ajute in vizitarea acestui obiectiv. Aflam cu stupoare ca numarul celor ucisi aici este mult mai mare dar pentru ca germani au distrus foarte multe documente numarul nu se poate stabili cu exactitate. Guvernele tuturor tarilor care au avut cetateni care au fost ucisi in acest lagar, contribuie anual cu sume de bani pentru conservarea si intretinerea muzeului. De ce? Pentru ca lumea sa nu uite niciodata ce a insemnat holocaustul.

Acest cuvant care provine din antichitate si de la poporul evreu si inseamna sacrificiul suprem ca o ofranda adusa zeilor prin ardere. Iar aici s -a produs un adevarat genocid, holocaust caruia i-au cazut victime copii, batrani barbati si femei care nu au avut decat o singura vina -aceea de a apartine unei natii anume, de a se fi nascut sub steaua lui David.

Prima surpriza pe care o avem chiar la intrare este ca pentru vizitarea lagarului nu se plateste La intrare santem controlati foarte atent, santem inregistrati si abia dupa aceasta formalitate santem lasati sa intram. Pentru a preveni orice incident trebuie sa treci prin aceste cordoane de securitate. Aflam de la un ghid ca au fost cazuri cand anumite persoane apatinand unor grupuri pro naziste au incercat sa distruga dovezi despre crimele care sau produs aici.

Pentru ca eram un grup de 4 persoane nu am apelat la ghid pentru ca aparatele de tradus nu erau decat in engleza si italiana. Iar grupurile care voiau ghid trebuiau sa achite costul acestui serviciu. Hotaram sa ne descurcam pe cont propriu si dupa ce trecem prin ultimul punct de control ajungem in fata intrarii in lagar.

Chiar la intrare deasupra portii sta si acum ca un martor al celor intamplate acolo, inselatoarea lozinca Arbeit macht frei' -munca te elibereaza-Ma gandesc cu stupoare si ma intreb; Oare cati dintre cei care au intrat aici au crezut in aceastal lozinca mincinoasa?

Calcam cu sfiala acest pamant udat cu miliarde de lacrimi si pentru ca nu stiam cum sa ne facem traseul ne alaturam unui grup de italieni.

Muzeul este format din blockurile de detentie ale celor care erau alesi pentru munca, pentru cei care mai credeau catusi de putin in acea lozinca blestemata. Chiar cand sa intram in primul block ies afara de acolo doua persoane de sex feminin care plangeau in hohote. Am realizat adevarata dimensiune a acestui loc inarcat cu cea mai mare doza de energie negativa posibila. Eram pe taramul mortii si o simteam plutind in aer.

Muzeul este amenajat in blockurile unde traiau detinuti. Sant conservate dormitoare, toalete, infirmeria, temnitele, atelierele care deserveau lagarul.

Pe pereti sant expuse fotografii cu specificul fiecarui block pe care il vizitam si toate incearca sa reconstituie istoria acestui sinistru loc. Privim fotografiile si citim textele in limba engleza, ne inspaimantam in fata lor privind la aceste fotografii, copii schingiuiti pentru experimente medicale, oameni care cu ultimul strop de putere au gasit eliberarea divina pe sarma ghimpata si electrificata. Femei puse sa stea complet dezbracate in ger pentru a fi triate de o minte bolnava, oameni spanzurati sau impuscati pentru a fi dati exemplu despre singurul mod in care poti parasi acest loc blestemat.

Urmand grupul de italieni condusi de ghid vizitam block dupa block. Vedem expuse gramezi uriase din par uman pe care nazistii il foloseau la confectionarea de paturi si imbracaminte pentru armata. Sute de recipiente goale de Cyclon B, gazul responsabil de ucidere in lagar. Proteze dentare, dinti smulsi din carne, un cabinet stomatologic dotat cu un ciocan un cleste si o dalta.

Grupurile sanitare cu niste latrine infecte, dusuri si niste chiuvete in care apa calda nu a curs niciodata, infirmeria care era ultimul loc inainte de camera de gazare.

Vedem zidul unde erau executati cei care nu erau pe placul nazistilor sau complotasera impotriva lor.

La subsolul unui block niste temnite pentru pedeapsa absolut infioratoare unde lumina zilei nu intra niciodata iar pe culoarul de acces la ele nu aveau loc sa se intersecteze doua persoane. magazii pline cu geamantane si perechi de incaltaminte ce asteptau a fi transportate si impartite popultiei civile din germania.

Intr-un block este amenajata gara cu peronul unde se facea trierea detinutilor. Se aud tipete de femei si copii, vacarm, neliniste si deodata apare proiectat pe un perete trenul plin cu detinuti. Filmul ruleaza pe perete si reda exact trierea detinutilor. Aflam ca acest film a fost facut de masina de propaganda nazista.

Vizitam si blockul unde se faceau cele mai odioase experimente pe copii. Suflete nevinovate cu priviri stinse, au langa ei fotografia calaului numarul unu al acestui loc dr josef mengele. Scriu acest nume fara litere mari pentru ca asemenea oameni nu trebuie sa se mai nasca vreodata. Acest maniac, bolnav psihic isi canaliza toate cunostintele medicale pe experimente ciudate facute pe femei gravide, copii si in mod deosebit copii gemeni. Separa gemeni, unul era torturat, prost hranit, injectat cu tot felul de substante in timp ce geamanul celalalt era bine hranit, odihnit si menajat. Pe urma erau ucisi amandoi si disecati pentru a se face comparatii in slujba medicinei. Sinistru si odios.

Dupa ce am vizitat impreuna cu italieni tot ceea ce trebuia vazut ne indreptam spre locul in care soseau trenurile mortii, In apropierea lor erau camerele de gazare amenajate ca dusuri. Sub acest pretext erau inghesuiti pana la refuz in aceste incaperi unde in loc de apa curgea moarte. Peretii din camera de gazare erau scrijeliti cu unghiile si cu disperarea celor care paseau spre moarte. Inca un filmulet se deruleaza aici si vedem cum 2 soldati germani cu masti de gaze pe figura arunca prin gura de aerisire gazul ucigator. Iar langa camerele de gazare crematoriul

O incapere sinistra cu cateva cuptoare care trebuiau sa arda urmele crimelor comise de nazisti. Cadavrul scos din camera de gazare era pus pe un carucior din fier, cu roti tot din fier si impins in iadul cuptorului, unde era lasat sa arda in timp ce caruciorul actionat manual revenea in afara pentru un nou cadavru. Aflam ca la camerele de gazare si crematoriu lucrau tot detinuti evrei, dar acestia aveau un statut special. Aveau haine si incaltaminte mai bune, hrana diversificata si in plus o ratie arhisuficienta de alcool pentru a putea face aceasta munca. Ce pret? Cata durere si suferinta pentru un vis aproape utopic.

Inca marcati de cele vazute ne indreptam usor spre iesirea din lagar. Dupa tot ce am vazut cu greu ne gasim cuvintele. In fata intrarii in lagar ne asteapta autobuzul care ne transporta gratuit spre Auscwitz 2. Renuntam sa mai mergem acolo. Mi se pare ca tot ce am vazut astazi a depasit puterea mea de imaginatie, as vrea sa cred ca tot ce am vazut nu e decat un cosmar, o inchipuire satanica.

Desi imi este foarte greu accept aceasta realitate si iti spun si tie cititorule

Sa nu uiti, sa nu uiti!


[fb]
---
Trimis de micutzu in 06.10.18 19:06:07
Validat / Publicat: 06.10.18 20:16:54
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 3563 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Acest loc pastrat pentru a putea fi vazut de generatiile viitoare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

ovidiuyepi
[06.10.18 20:26:59]
»

REMEMBER.

NU TREBUIE SA UITAM.

ASA CEVA NU TREBUIE SA SE MAI INTAMPLE NICIODATA.

traian.leuca †
[06.10.18 20:49:27]
»

Prima surpriza pe care o avem chiar la intrare este ca pentru vizitarea lagarului nu se plateste

Noi, în 2015, am plătit parcarea, intrarea, plus ghidul (italian). La Auschwitz 2 (Birkenau) intrarea şi parcarea au fost free.

Chiar dacă prin anii '80 s-a încercat să se ascundă (prin mijloace mass media) aceste atrocităţi, dovezile au rămas şi sunt indubitabile.

Eu am vizitat după Auschwitz şi Dachau. Acolo s-au distrus barăcile, şinele de cale ferată, turnurile de pază, dar au rămas multe documente şi multe urme ale mârşăviilor comise sub conducerea unui scelerat numit Hitler.

mishu
[06.10.18 20:51:54]
»

@micutzu: Oooffff, tare greu este sa scrii un ecou la un astfel de articol si binenteles ca si mai greu trebuie sa va fi fost sa il vizitati. Eu sunt pentru a vizita astfel de locuri tocmai pentru a nu uita ce s-a intamplat si pentru a nu repeta asta.

Este si despre respectul pe care trebuie sa il acordam celor ce si-au gasit sfarsitul acolo dar si celor ce au reusit sa reziste pana la final.

Si am sa spun doar: Votat cu adanc respect!

AZE
[06.10.18 21:35:11]
»

@micutzu: Extraordinar articol. Si trist. A fost adevărul atunci. Poate ajung sau nu în locul descris. Nu sint inca hotărât dacă doresc asta poate combinat cu un sejur.

Până acum am experiente povestite de mama trăită pe vremea deportărilor. Parintii mei aveau cunoștințe prieteni, amici, evrei deportati direct din Sibiu... si bineînțeles nu s-au mai întors.

mprofeanu
[06.10.18 21:51:41]
»

Mi-a fost greu să citesc acest articol și să văd pozele, mă întreb cât a fost de greu pentru tine să vezi și să scrii, și totuși aș vrea și sper să văd și eu.

Ai perfectă dreptate, josef mengele nu trebuia să se nască, și nici alții ca el, nu a fost om și nu trebuie numit om.

Mesajul tău, Să nu uiți, să nu uiți! ar trebui să fie scris cu litere de foc acolo, la Auschwitz și, de ce nu, și în alte locuri, poate, la fel de atroce.

elviramvio
[06.10.18 22:53:19]
»

@micutzu:

Nu îmi doresc să-l vizitez, de ceva timp nici filmele despre acest timp diabolic nu le mai urmăresc. Din păcate e adevărat, omul e cea mai crudă şi nechibzuită fiară. Şi mereu se întoarce la cruzime. A fost prigoana creştină, inchiziţia, nebunia lui Hitler şi cine ştie ce mai vine. Nu învăţăm nimic.

Te admir pentru că ai reuşit să vezi măcar o parte din ce înseamnă nebunia omenească.

Aurici
[07.10.18 10:54:15]
»

@micutzu: Am ajuns până la poartă la Auschwitz și într-o fracțiune de secundă ne-am hotărât să nu intrăm. Nici nu cred că voi merge vreodată, cu toate că toți ar trebui să vedem, ca să nu uităm. Din păcate, am aceeași senzație ca și Elvira, că nu învățăm nimic. Și nu vorbesc de tine, de mine sau de cei la fel ca noi.

Sper să nu se mai nască vreun dezaxat ca acela și lumea asta să nu mai permită să se întâmple vreodată așa ceva.

Am văzut odată niște poze la un articol cu Memorialul Durerii de la noi și n-am reușit să trec mai departe de poza 3, așa că, îmi pare rău, dar n-o să mă uit la pozele tale.

robert
[07.10.18 11:17:36]
»

@micutzu: Trist, foarte trist. Istoria ne confirmă, că omul e cel mai crud animal. E capabil de multe atrocități fără nicio noimă.

Trist! Nu știu dacă aș putea vreodată vizita așa ceva, un loc încărcat de atâtea lacrimi și suferințe.

Felicitări pentru tărie și pentru articol.

Extrem de sugestiv titlul ales!

Apropo: să nu uiți Darie, să nu uiți!

Mulți dintre noi au uitat perioada comunistă, perioada de tristă amintire. Așa că...

micutzuAUTOR REVIEW
[07.10.18 18:12:43]
»

@mishu: Multumesc pentru vot. Desi nu am mentionat in articol recomand vizitarea acestui muzeu persoabele cu un psihic foarte bun. Am avut nevoie de cateva zile pentru a imi reveni si cateva luni bune pentru a ma hotara sa scriu despre acest loc. Toate cele bune

micutzuAUTOR REVIEW
[07.10.18 18:15:30]
»

@AZE: Daca santeti un pic mai sensibil nu va recomand aceasta destinatie. sa intri in incaperea unde se facea gazarea, sa vezi urmele de unghii care au muscat din perete... Trist

micutzuAUTOR REVIEW
[07.10.18 18:25:01]
»

@mprofeanu: Multumesc pentru vot. E o destinatie care te va soca sigur. In timp ce vizitam incaperile unui block am mers putin mai repede decat grupulsi am intrat intr-o camera unde se proiecta peronul lagarului cu trenuri pline de detinuti, se auzeau tipete disperate, suieratul trenului ce parca chema moartea, latrat de cainii si comenzii rostite in limba germana. Pentruun moment am simtit teama si frica. Am vazut cat adevar contine expresia piele de gaina. Important este sa nu uitam...

micutzuAUTOR REVIEW
[07.10.18 18:29:42]
»

@elviramvio: Multumesc pentru vot. Trebuie un psihic bun pentru aceasta destinatie. Asa cum am scris si in articol, in aerul de acolo exista ceva straniu, parca toata energia negativa din lume sa concentrat acolo. Am simtit ca sant intr-un loc unde moartea este suverana...

micutzuAUTOR REVIEW
[07.10.18 18:34:10]
»

@Aurici: Nimeni nu va poate condamna pentru ca nu puteti vizita asemenea loc. Dar fiecare din noi avem datoria morala de a face tot ceea ce sta in puterea noastra pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai repete.

micutzuAUTOR REVIEW
[07.10.18 18:39:15]
»

@robert: Multumesc pentru apreciere si vot. Ai perfecta dreptate cand spui ca omul este cel mai crud animal desi are creier care sa gandeasca. Si cele mai feroce animale ucid pentru a se hrani. Un leu fcare a mancat nu va mai ataca pe nimeni... Aici sa ucis pentru a stavili foamea unei minti bolnave, satanice chiar...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, AZE, elviramvio, micutzu, mishu, mprofeanu, ovidiuyepi, robert
Alte impresii din această RUBRICĂRemember Auschwitz - Birkenau:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10129618644714 sec
    ecranul dvs: 1 x 1