ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Bujorei de munte in Fereastra Mare

TIPĂREȘTE

Despre traseul dintre Sâmbăta de Sus și Cabana Valea Sâmbetei sau, mai sus, spre creasta Făgărașilor până in Fereastra Mare, am mai scris. Dar muntele este altfel, nu numai in fiecare anotimp, ci chiar de la o lună la alta. Toate drumețiile pe care le-am făcut in Făgăraș au fost făcute vara, in luna august sau la inceputul toamnei, in septembrie. Acum insă am fost la inceputul verii, in luna iunie, atunci când, datorită florilor de munte și a inverzirii pășunilor, văile și culmile munților se colorează in zeci de nuanțe.

Nu pot să nu impărtășesc cu voi din frumusețile văzute in drumeția din acea zi de iunie spre Fereastra Mare, nu sunt egoistă. A fost cea mai frumoasă drumeție pe care am făcut-o pe traseul Sâmbăta de Sus-Fereastra Mare.

Voi incepe cu prima parte a traseului, de la Pensiunea Miruna din Sâmbăta de Sus până la Cabana Valea Sâmbetei, traseu care era trecut și in activitățile ocazionate de intâlnirea AFA care trebuia să aibă loc in martie.

Prima parte, de aproximativ cinci Km (mai mult sau mai puțin, nu știu exact), este o plimbare pe un drum forestier de-a lungul râului Sâmbăta. Plimbarea este plăcută la dus, atunci când ești odihnit, dar poate fi un calvar la intoarcere, după o zi de mers pe munte. Din acest motiv recomand parcurgerea acestei prime părți a drumului cu mașina, care poate fi de orice fel, drumul este destul de bun. Eu m-am lăsat convinsă de soț să mergem pe jos, ca să mai admirăm peisajul, dar am făcut o mare greșeală. Cât l-am mai bombănit la intoarcere când abia imimai târam picioarele! ????

Această primă parte era destul de circulată in acea dimineață de sâmbătă. Grupuri destul de mari de persoane vroiau să urce la chilia lui Arsenie Boca, un traseu din păcate mult prea mediatizat. Și spun asta nu pentru că erau multe persoane care vroiau să urce acolo, ci pentru că acelor persoane nu li se spusese că traseul nu este chiar o plimbare, că este nevoie de puțin efort fizic, și, cel mai important, că trebuie să ai un minim de echipament specific drumețiilor montane. Și când spun minim mă gândesc in special la incălțăminte.

Am văzut persoane in vârstă, care mergeau foarte greu pe acel drum ușor, nu știu cum s-au descurcat mai departe când incepea și urcușul. Aproape toți din cei pe care i-am văzut purtau incălțăminte de stradă, foarte puțini aveau pantofi sport, nici vorbă de ghete. Unii nu aveau nici un fel de bagaj, deci nici măcar o sticlă mică de apă, iar cei care aveau ceva bagaj, aveau pe umăr o geantă cu care de obicei merg la cumpărături. Grav este că cei care organizează aceste pelerinaje nu explică turiștilor la ce trebuie să se aștepte, care este traseul și cum trebuie să se incalțe. Se mulțumesc să le ia banii, și… ajunge cine poate.

Dar, să revin la drumeția noastră. Ploile căzute in ultimele săptămâni și topirea zăpezilor au mărit considerabil debitul râului făcându-l să curgă vijelios și spectaculos. La asta se mai adăugau și cascadele formate pe versanți, ale căror ape curgeau spectaculos spre Valea Sâmbetei. Am mers pe drumul forestier până la micul baraj amenajat pe râul Sâmbăta, loc de unde incepe urcușul.

Am urcat o pantă accentuată de câțiva metri, am trecut peste un pod de lemn amenajat peste râu și am intrat in pădure. Marcajul pe care am pornit este triunghi roșu și el ne-a indrumat până la Cabana Valea Sâmbetei.

Traseul este foarte frumos, unul din cele mai frumoase străbătute de mine. Imi place la fel de mult ori de câte ori il străbat. Poteca merge de-a lungul râului, câteodată chiar pe malul lui, aproape prin apă, alteori la ceva inălțime. Apa Sâmbetei era deosebit de limpede, ceea ce ne dădea speranțe de vreme bună cel puțin in acea zi.

Am ajuns la gemenii, doi brazi crescuți din aceeași rădăcină pe care noi ii știm de când parcurgem acest traseu dar care au in jur de 80 de ani, și, după aproximativ o oră de la inceputul urcușului am ajuns la Cabana Valea Sâmbetei, la 1401 m.

Cabana era la fel cum o știam, veche și neingrijită. Nu știu dacă se va găsi vreodată cineva să investească in repararea și modernizarea ei, o cabană importantă pentru traseul montan din Făgăraș.

Am stat puțin la una din mesele din lemn din fața cabanei, cât să mâncăm ceva dulce și să bem apă. Fereastra Mare era acoperită de un nor albicios, dar speram să se elibereze de sub strânsoarea lui, mai ales că o parte din creastă era perfect vizibilă, sub un cer senin.

După scurtul popas am pornit din nou la drum. După o porțiune ușoară, aproape plată, am traversat râul incercând fără succes să găsim câteva pietre mai răsărite pe care să sărim, după care a inceput urcușul. Mergeam pe același marcaj – triunghi roșu – iar un indicator tocmai ne anunțase că avem de urcat cca două ore. Știam că este un urcuș susținut, aveam să urcăm peste 800 m diferență de nivel, dar nu conta, doar de asta venisem la munte.

Efortul ne-a fost răsplătit prin minunatele peisaje care ne inconjurau. Culmile inalte erau colorate in roz de tufele de rododendroni care tocmai infloriseră, pe versanți curgeau cascade zgomotoase iar pe unele văi era incă zăpadă. Pe la 1600 m au inceput să apară, mai intâi firav, apoi din ce in ce mai mult, tufe de rododendroni sau bujorei de munte. La un moment dat eram inconjurați de o mare de flori roz. Toate culorile erau pe munte –verdele crud al mugurilor de brad sau al pășunilor abia inverzite, albul zăpezilor de pe văi sau al cascadelor inspumate, rozul nebun al bujoreilor, și, deasupra tuturor acestor frumuseți, un cer când albastru când acoperit de nori mici, alburii și pufoși. Bineințeles că toate aceste frumuseți ne-au incetinit mult urcușul, era greu să treci pe lângă ele și să nu te oprești, să nu admiri, să nu fotografiezi.

Am continuat urcușul și, pe la 2000 m bujoreii au dispărut iar noi a trebuit să traversăm o limbă de zăpadă alunecoasă până să ajungem la ultima parte, un urcuș pe o cărare expusă, ingustă și stâncoasă.

Dar, după un ultim efort, am ajuns sus. Priveliștea era una de vis iar vremea era superbă, deși se anunțase cod galben de ploi in toată țara. Nici vântul nu bătea, deși de obicei, pe creasta Făgărașilor se cam simte” adierea” lui. Am găsit și puțină zăpadă in Fereastră semn că iarna plecase abia de curând din acele locuri. Fereastra este străjuită de două vârfuri – Colțul Bălăceni și Slănina, perfect vizibile in acel moment. De o parte a Ferestrei se vedea Valea Sâmbetei iar de cealaltă parte o altă vale verde cu o stână de oi care pășteau liniștit undeva, mai jos. In depărtare, in partea stângă, se vedeau vârfurile Iezer și Dara iar in dreapta vedeam culmile muntoase peste care ar fi trebuit să trecem dacă am fi mers spre Vârful Moldoveanu. Ne-am intins pe iarbă și am stat câteva minute la soare. Era așa frumos și plăcut incât cu greu ne-am decis să facem cale intoarsă.

Prima parte, acolo unde v-am spus că am urcat pe o porțiune expusă, este o coborâre grea, solicitantă. Trebuie mare atenție să nu aluneci pe cărarea foarte ingustă.

Dar, după ce am trecut de această parte nu au mai fost probleme deosebite. Am mai zăbovit puțin să vedem două marmote care se jucau printre pietre și o capră neagră care păștea nestingherită undeva pe un colț stâncos.

Am ajuns la cabană unde nu am mai stat și am coborât mai departe spre Sâmbăta de Sus. Bineințeles că cea mai istovitoare parte a fost ultima, cea de pe drumul forestier. Eram obosiți iar această parte abia am parcurs-o. Ce bine ar fi fost să avem mașina!

Am ajuns intr-un final la Pensiunea Miruna, locul unde eram cazați. Am mers aproximativ 35 Km cu o diferență de nivel de peste 1400 m. Eram frânți dar fericiți că petrecusem o zi minunată in natură.

Sper ca fotografiile atașate să vă convingă de frumusețea acestui traseu și să constituie o invitație la drumeție pentru cei care pot să parcurgă acest traseu. Pentru cei care nu pot, incă o dată ii invit cu mine și fotografiile mele, la o drumeție virtuală.

Sper să vă placă!

P. S. Am incercat să găsesc denumirile florilor din pozele atașate. Este posibil ca unele să nu fie exacte. La unele nu am reușit să le aflu denumirea, incă...


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Valea Sâmbetei și traseuș spre Fereastra Mare, unul din cele mai frumoase locuri din Făgăraș


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mersul pe munte poate fi relaxant.


[fb]
---
Trimis de Mika in 30.06.20 00:36:49
Validat / Publicat: 30.06.20 08:25:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

VIZUALIZĂRI: 404 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Pe poteca din pădure
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[30.06.20 08:46:14]
»

Ce mi-ai bucurat dimineata cu articolul si in mod special cu pozele atasate acestuia. Un traseu foarte frumos atat urcarea preponderent prin padure pana la Cabana Valea Sambetei unde am inoptat si eu candva si am cantat in jurul unui fic de tabara, dar si mai apoi prin caldari si urcusul cu totul special in Fereastra Mare unde altcandva am inoptat la cort chiar daca nu e un loc propice pentru asa ceva. ​​​​​​

Chestia cu traseul "ecumenic" la Chilia lui Boca este inacceptabila. In afara de faptul ca unii vor fi dezamagiti ca nu vir ajunge la destinatie din lipsa de conditie fizica si echipament, Doamne fereste de accidente sau incidente. Ar trebui panouri mari jos in statiune care sa informeze si nu in ultimul rand organizatorii de asemenea ture ar trebui sa ii pregateasca corespunzator pe cei interesati.

Salutari din Zarnesti! Numai bine! ????

webmasterPHONE
[30.06.20 09:34:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MikaAUTOR REVIEW
[30.06.20 09:53:20]
»

@webmaster:  Mulțumesc!

MikaAUTOR REVIEW
[30.06.20 10:03:09]
»

@Dan&Ema:  Dacă ai inceput bine ziua citind review-ul mei inseamnă că mi-am atins scopul! Este intr-adevăr un traseu frumos, merită parcurs măcar o dată in viață.   In legătură cu turismul ecumenic, să știi că sunt ceva instrucțiuni, chiar și pe indicatoare am văzut obligația de a purta incălțăminte adecvată. Am auzit de la salvamontiști că au fost deja ceva cazuri de rupturi de membre, mai ales că ultima parte, cea de la cabană la chilie, este destul de abruptă și alunecoasă dacă plouă.   Dar, după părereea mea,   vina aparține organizatorilor, care ar trebui să explice clar ce inzseamnă acest traseu, care nu este greu, dar care este totuși un traseu pe munte.

Frumos la Zărnești, am văzut că ați fost in vizită la iubitul meu Crai! Sper să ajung și eu pe la mijlocul lui iulie. Vacanță frumoasă! ​

Dan&EmaPHONE
[30.06.20 10:18:53]
»

@Mika:  ​​

​​Crai si nu numai, cand voi avea timp voi povesti. Zi faina! Numai bine! ????

Michi
[30.06.20 11:46:21]
»

@Mika:  Doamne, câtă bucurie îmi fac relatările tale despre munte şi în special Făgăraşii! Lucrând ca stagiară aproape trei ani la C. CH. Victoria şi locuind la comun în colonia muncitorească într-un blocuşor de tip gruzin construit de SOVROM pt. ingineri, singura noastră evadare era muntele. Mergeam cu un jeep din oraşul Victoria până la mănăstirea Sâmbăta unde ajungeam pe seara (se lucra şi sâmbăta), urma cheful şi a doua zi, la drum. Mergeam f. mult, treceam de Fereastră, ajungeam la Podragu şi coboram pe Tărâţa până în oraş, cam 10-12 ore de mers. Mi-aduc aminte că am făcut un concediu de odihnă o săptămână pornind de la extremitate de la Urlea- Sâmbă-Vistea Mare- Moldovanu- Capra- Vânătoarea lui Buteanu- coboram să mâncăm la Bâlea Lac- iar urcam Doamnei- Negoiul- Suru. Ce era provocator, era că urcai la 2500m, coborai la 1800, iar urcai la 2500. Odată m-am aşezat lată pe cărare că în faţa mea era un urcuş de 5-600m. Energizant era bucăţica de rahat şi apa din gamela militărească. Poate nu le-am spus în ordine ptcă au trecut peste 60 de ani de atunci dar muntele a fost pasiunea mea. Acum plătesc, stând mai mult în casă şi citindu-vă pe voi.

MikaAUTOR REVIEW
[30.06.20 12:13:19]
»

@Michi:  Traseul de la Sâmbăta la Podragu l-am făcut și noi de câteva ori, dintre care de două ori cu copiii. Un traseu foarte frumos dar lung, epuizant, cu multe coborâșuri și urcușuri, așa cum spuneți. Sunt foarte fumoși munții Fagăraș, sper ca anul acesta să facem un traseu mai lung, de câteva zile. Mulțumesc de ecou!

Dana2008PHONE
[01.07.20 08:32:28]
»

@Mika:  Felicitări pentru articol dar mai ales pentru drumeție!

Fotografiile sunt superbe!!

Minunat!

Vreau și eu sa merg la Fereastra Mare, sa urc pe un traseu mai ușor și mai scurt cu băiatul meu, îmi recomanzi unul?

La Prăpastiile Zărneștiului am fost și noi săptămâna trecută, până la Cabana Curmătura... nu cu Dan& Ema, separat. Voi scrie și eu când voi avea timp.

Drumeții frumoase cu vreme bună!

Pa! Numai bine! ????

MikaAUTOR REVIEW
[01.07.20 09:25:50]
»

@Dana2008:  Poți să urci și cu băiatul tău in Fereastră, nu sunt porțiuni periculoase, doar la ultima urcare este puțin mai expusă, dar nu foarte grav. Sus in creastă erau câțiva copii, chiar micuți, până in șase ani.   Aștept povestaea ta din Crai. Mulțumesc de vizită și ecou!  

Aurici
[01.07.20 16:55:37]
»

Superbe florile de munte! De drumeție ce să mai zic! Una din pozele tale mi-a adus aminte că nu mi-am adunat cimbrișorul anul ăsta așa că trebuie să văd pe unde îl găsesc.

Mi-e și jenă să zic ce plimbare de pantofari am făcut noi în week-end... ​

mishu
[01.07.20 21:01:29]
»

@Mika:  Am citit ieri articolul tau, insa nu m-am putut bucura si de poze, asa ca acum i-a venit momentul. Asteptarea insa a meritat, si as privi pozele iar si iar cu aceeasi placere. Ma bucur pentru dragostea voasta pentru munte (si mie imi place, dar tu esti speciala), si ma bucur ca macar asa vad si eu aceste frumuseti.

Iar articolele tale si mai ales pozele, ar trebui expuse la targurile de turism ca sa ne promovam tara.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[03.07.20 12:54:40]
»

@Aurici:  Nu contează ce plimbare ați făcut, important este că ați ieșit. Mulțumesc de vizită și ecou!

MikaAUTOR REVIEW
[03.07.20 13:00:13]
»

@mishu: Mulțumesc de aprecieri.   Cam asta și urmăresc, să poată vedea aceste frumuseți și cei care nu pot să urce pe unde mă duc pe mine (incă) picioarele. Cred că este o idee bună de a promova țara prin fotografiile amatorilor, a celor care merg prin anumite locuri.   

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, Michi, Mika, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095750093460083 sec
    ecranul dvs: 1 x 1