ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
5 AD. + 2 COPII -- v: 13; 11

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cine nu a fost la Crucea Eroilor de pe Caraiman?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Daca nu ati fost, sa mergeti!

Inca o drumetie in Bucegi

Desi mi-am propus sa variez mai mult destinatiile montane de drumetii, nu stiu cum am facut dar am mai pus de o tura in Muntii Bucegi. Bucegii sunt cei mai “batatoriti” munti de bocancii turistilor. Din pacate mai exista si cate unii in espadrille sau cate o urma de toc de pantof de dama.

Eu, ca de multe alte ori, am sa va povestesc insa despre drumetii.

Tura a fost planificata din timp si anuntata pe grupul de whatsup creat de mine in acest sens. Pe aceasta cale ne-am strans de 7 perechi picioare care doreau sa isi poate trupurile pe care le sustin la cote peste 2000 metri altitudine si sa le prezinte privelisti minunate.

Punctul de intalnire a fost Cabana Piatra Arsa la orele 10 intr-o sambata superba pentru drumetii. Accesul l-am facut pe Transbucegi, despre care am scris cu alta ocazie aici vezi impresii.

Cab. Piatra Arsa (1.950 m) – Cab. Caraiman (2.025 m) – Crucea Eroilor (2.291 m) – Cab. Babele (2.206 m) - Cab. Piatra Arsa (1.950 m)

Drumul dus

Am pornit prin jnepenisul care cuprinde cabana Piatra Arsa pe marcajul banda galbena. Important! Veti intalni foarte curand drumul de platou care vine de la baza sportiva Piatra Arsa, pe care va trebui sa cotiti la stanga. Nu continuati pe triunghi albastru, care il taie si merge spre Cantonul Jepi si mai departe pe spectaculoasa si dificila coborire de pe Jepii Mari. Drumul de platou marcat cu banda galbena si-a croit cale prin jnepeni. La iesirea din jnepenis mai primim din dreapta o alta varianta care vine de la Cantonul Jepi (sau Schill) si dupa o scurta portiune poteca lata se bifurca, noi urmand de aici punctul albastru pe o poteca care urca usor ca apoi sa coboare langa Cabana Caraiman. Ah! Ce dor mi-a fost de vechea cabana cu baza de de piatra care sta construita aproape de abruptul Jepilor Mici, sub linia de telecabina Busteni – Babele. Am parcurs o ora si ceva de la plecare, dar am mers cu adevarat de voie, si relaxati.

De aici incepe cea mai spectaculoasa parte a traseului: Brana Mare a Caraimanului, tot marcaj punct albastru. Este calea cea mai scurta de a ajunge la Crucea Caraimanului. Este insa si o poteca expusa, care are in stanga un abrupt stancos al Muntelui Caraiman si in dreapta …. haul, abisul, prapastia. Aviz deci celor cu rau de inaltime sa priveasca mai degraba in stanga sau la picioare sau sa o ia pe drumul pe care noi ne-am intors. A propos nu umblati cu capul descoperit pe vreme insorita, insolatia poate cauza o neplacere in plus, cu atat mai mult pe brana!

Poteca urca putin abrupt de langa cabana, apoi prinde brana care este usor ascendenta. Am avut noroc de o zi senina si insorita. Am fotografiat valea abrupta a Caraimanului si Busteniul la poale. Sub o stanca sa odihneau doua capre negre de culoare maro in aceasta perioada a anului. Cateva flori de colt ne-au cerut sa le fotografiem si sa trimitem tuturor mesajul:

“Nu ne rupeti, suntem ocrotite conform legii! ”

Am depasit cu mare atentie cele doua zone expuse asigurate cu lanturi bine fixate in stanca. Pe ultima portiune poteca devine una nepericuloasa. Dupa inca o ora si putin de la Cab. Caraiman am ajuns la Crucea Eroilor Neamului. Acest segment de traseu poate fi parcurs si in 45 – 60 minute, dar noi am facut multe popasuri, pentru ca nu ne saturam sa fotografiem peisajul. Brana Mare pare un traseu usor, relativ drept, dar cum orice pas gresit poate fi fatal, este de luat serios in seama si in special datorita acestui aspect eu il cataloghez ca dificil si obligatoriu de strabatut cu bocanci. Iarna este interzis.

Crucea Caraimanului

Stiati ca acest monument a intrat in Guiness Book? Este cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un munte!

Crucea a fost ridicata in anii 1926 – 1928 prin grija Regelui Ferdinand si a Reginei Maria de catre Directia de Poduri din cadrul Directiei Generale a CFR. Este inchinata memoriei eroilor prahoveni cazuti in Primul Razboi Mondial. Este monument istoric din grupa A, de valoarea nationala si mondiala.

Se gaseste la altitudinea de 2.291 metri, este inalta de 39,5 metri, realizata din profile din otel. Sta aseazat pe un soclu de 8 metri din beton armat imbracat in piatra de calcar. Soclul s-a terminat in anul 1930.

Adaposteste in interior un generator de curent electric. 120 becuri amplasate pe conturul crucii lumineaza noaptea si astfel monumentul poate fi admirat de la mare distanta de pe Valea Prahovei sau de pe culmile muntilor.

De la cruce se poate admira toata Valea Prahovei cu statiunile Predeal, Azuga, Busteni, Poiana Tapului si Sinaia, “peste drum” Muntii Baiului de unde v-am prezentat Poiana cu Narcise vezi impresii, si mai hat in zare Muntii Ciucasului unde am drumetit nu de mult vezi impresii. Mutam privirile mai spre nord si observam culoarul Timisului care separa Muntii Piatra Mare cu varful golas si Muntii Postavaru si mai departe Tara Barsei.

Putem privi si enumera varfurile ce alcatuiesc abruptul estic al Muntilor Bucegi. La sud de noi: Varful cu Dor (2.030 m), Furnica (2.103 m), Jepii Mari (2.071 m), Jepii Mici (2.174 m), la nord Costila (2.490 m), care ascunde varfurile Bucura Dumbrava si Omu, cele doua care depasesc altitudinea de 2.500 m din acest masiv si unde v-am plimbat cu un an in urma vezi impresii

Pe pasunea alpina de langa cruce am facut pauza mare in care am ciugulit sandwich-uri, fructe, biscuit, glucoza si … ceapa cu slana. Popasul de o ora ne-a prins bine.

Drumul intors

Sa o luam incet spre locul de unde am pornit. Vom alege acum varianta via Cabana Babele pe spinarea Caraimanului. Pentru aceasta urmam marcajul cruce rosie, nu pe poteca care urca abrupt in Varful Caraiman si continua spre Costila si Saua Sugarilor, ci putin mai in stanga, intre drumul de brana pe care am venit si urcusul abrupt pe varf. Dupa ce se depaseste culmea, poteca devine una usoara, care coboara traversand la un moment dat un mic valcel de unde am alimentat cu apa rece si unde ne-am bucurat sa ne jucam cu zapada ramasa intr-un petec maricel pe o zona mai umbroasa a muntelui. Cum vaizibilitatea era maxima, am admirat releul de pe Costila, cabana salvamont, Sfinxul si Babele (exista poteci care se ramifica si conduc direct catre acestea). Traseul devine tip “bulevard”. De la Cruce pana la Babele am mers o ora si jumatate.

La statia de telecabina Babele ii compatimim pe cei care se asezau in coada sa coboare pe fir la Busteni. Cred ca noi am ajuns la Bucuresti inainte ca cei care se asezau la coada sa ajunga sa se urce in telecabina.

De la Babele la Piatra Arsa, pe platou, ne-am dorit sa personalizam varianta aleasa. Astfel ca nu am urmat niciuna din cele 2 variante marcate si am luat-o pe “scurtatura” printre ele, pe nemarcat. Bineinteles ca scurtatura a durat mai mult pentru ca traversat un valcel sec ceea ce a presupus un coboris si un urcus in locul unui drum lin. Inainte de intrarea in jenpenis am intrat insa in poteca marcata pe care incepusem excursia dimineata. De la Babele pana la Piatra Arsa putin peste o ora.

Concluzii

Cateva minusuri ale Bucegilor:

Datorita suprapopularii cu turisti din mai multe specii veti intalni resturi ale speciei homo nesimtitus. Cred ca am intalnit peste 1.000 de persoane pe traseu.

Datorita accesului posibil pe Transbucegi am vazut sute de masini parcate pe platou.

Decaderea Cabanei Piatra Arsa in relatia cu tursitii in trecere.

Plusuri:

Aerul ozonat, flori de munte, animale, iarba, stanca, privelisti superbe, oameni dornici de miscare, multi copii, oameni in varsta, marcaje, posibilitatea de a cumpara cate ceva de la cabane, dar si de a te caza.

Am avut o vreme minunata, un grup fain caruia ii multumesc ca si-a indrumat pasii pe acest traseu.

Va invit alaturi de noi in viitoarele drumetii! Numai de bine tuturor!

@webmaster

Rog inserare

Imnul Bucegilor

https://www.youtube.com/watch?v=srJyKgvLqFs.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 17.08.18 15:10:29
Validat / Publicat: 17.08.18 16:50:47

VIZUALIZĂRI: 2167 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Poteca merge pe marginea prapastiei, in jos se vede drumul abrupt ce coboara Jepii Mici
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51050 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[17.08.18 16:50:27]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.08.18 17:12:35]
»

@webmaster26: multumesc

mihaelavoicu
[17.08.18 18:54:33]
»

O plimbare pe cinste! Fotografii, de asemenea!

Bucegii contaminează, lasă amprente, chiamă, judecă, pedepsește, dar și încântă sufletul.

Bucegii au făcut istorie și sunt inepuizabili din multe puncte de vedere.

Excepțional rev.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.08.18 20:46:09]
»

@mihaelavoicu:

Bucegiul e inepuizabil. Daca vrei poteci unde nu ajunge “aglomeratia”, te cheama Caldarile glaciare din nord care leaga Bran - Moeciu de varful Omu.

Sau vf scara, bucsoiu, hornurile malaesti, brana caprelor, tiganesti, clincea...

Sau legatura catre Leaota prin Bucsa

Si multele trasee pentru alpinisti, unde nu mai e de mine.

Multumesc de aprecieri! Numai ganduri bune! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iza@dani
[17.08.18 21:11:24]
»

Superbe peisaje... bravo

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.08.18 21:51:32]
»

@iza@dani:

Multumesc de lectura, vizionare si aprecieri! ????

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.08.18 22:01:16]
»

@Dan&Ema: 1. felicitări pentru a fi ales potecile marcate cu marcaje de trasee turistice, nu pe „Drumul Babelor” care deși numai drum nu pare a fi, nu e nici destinat neapărat deplasării turiștilor pe Platoul Bucegilor, ci a mașinilor care vin acolo cu treabă.

2. ai copiat ilustrația muzicală de la mine...

Și nu în ultimul rând, felicitări pentru tură!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.08.18 22:06:58]
»

@Dragos:

Multumesc pentru ponturile de cu cateva zile inainte pe care mi le-ai dat.

Cu clipul te-am copiat ca m-ai copiat! ????

Am pus clipul cu Imnul Bucegilor si la alte articole ale mele din zona.

Este indiscutabil cel mai potrivit, in mod special pentru tura descrisa versurile cu Caraimanul sunt o emblema a imnului Bucegilor.

Ma bucur ca m-ai citit si daca vrei sa te alaturi plimbarilor noastre montane, te asteptam cu drag.

Numai de bine! ????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[17.08.18 22:13:35]
»

Vai ce mi-a plăcut reviewul! În tinereţe am fost o împătimită a Bucegilor pe care i-am urcat de jdemii de ori, adică de cel puţin zece. Pe brâna Caraimanului, în urma unui pariu am mers singură, mai pe partea de piatră că în cealălaltă dacă mă uitam ameţeam şi n-avea acum cine să-ţi scrie. Am urcat şi pe Jepii Mici dar asta a fost he-he! cam în prima jumătate a secolului trecut ( mama nu m-ar fi lăsat aşa că nu-i spuneam)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.08.18 22:34:22]
»

@Michi:

????????????

Am fost din nou in functie dubla de fiu si tata in aceasta excursie! ????

Si eu am fost de niste jde ori ba la un moment dat adaptam / corectam harta Bucegilor cu detalii pe care le aflasem din teren si care nu erau pe harta.

Am apreciat mult o carte ghid cartonata intitulata 80 de trasee in Muntii Bucegi editata prin 70 si ceva. Tata mi-a facut o surpriza venind cu acest ghid la purtator.

Apoi neuitata colectie Muntii Nostri unde ajunsesem la nr 52.

Mama Michi, va pupam cu drag! Si abia astept sa ne revedem cu bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[19.08.18 10:01:50]
»

@Dan&Ema: Frumoase amintiri imi starnesti cu acest articol. Am urcat la Cruce pe Jepii mici cu arintii mei cand eram mica, iar in tinerete (tot fara sa stie parintii, care au aflat ulterior, ca si mama Michi) pe Valea Alba, un traseu greu pe anumite portiuni unde chiar a trebuit sa depasim obstacole trasi in cordelina unul cate unul, iar o bucata de drum chiar am parcurs-o fiind legati in cordelina, astfel incat cand am ajuns pe brana mi s-a parut ca sunt la plimbare pe bulevard.

A fost o experienta frumoasa, facuta din inconstienta dar care mi-a placut, iar muntii sunt facuti sa fie umblati de oameni si nu de masini.

Felicitari, votat cu mare drag.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.08.18 13:38:12]
»

@mishu:

Ma bucur ca te-am bucurat! ????

Valea Alba e intr-adevar “altceva”, e nemarcat si e pentru “cunoscatori”, alias alpinisti cel putin incepatori. Si cu adevarat foarte dificil.

Jepii Mici este alt traseu dificil pe care doresc la un moment dat sa ajung si cu Emi, dar marcat si parcurs de multi turisti. Prea multi.

Numai de bine, m-a bucurat mult ecoul tau! ????☀️

Zoazore
[19.08.18 21:04:24]
»

@Dan&Ema: Am avut curaj și-am citit tot! Și bine-am făcut! Atât de frumos...

Caprele negre de culoare maro, flori de colț, garofițe de munte...

Uite, eu n-am ajuns la Crucea de pe Caraiman și n cred că mai am vreo șansă!

Dar Emi va duce mai departe dragostea ta pentru munte și bucuria de-a parcurge poteci de munte!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.08.18 21:35:03]
»

@Zoazore:

Imi pare rau ca nu am putut poza caprele negre de culoare maro. Am zoomat la maxim dar nu ma ajuta suficient telefonul.

Sper ca ti-au placut florile pozate. Si. Elelalte cadre surprinsa pentru ca vremea ne-a ajutat la maxim.

Multumesc ca ai biruit sa citesti pana la capat si ai insirat cuvinte asa frumoase in ecou.

Daca ti-e foame sau pofta de ceva bun, stai ca rezolv! ????

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[19.08.18 21:38:22]
»

@Dan&Ema: Despre pozele tale nu pot spune decât SUPERBE! Doar @Dragoș mai are poze așa spectaculoase, de la înălțimi așa amețitoare!

Daaa, am chef de ceva bun! Aștept să văd unde ne inviți!

tata123 🔱
[21.08.18 14:13:15]
»

@Dan&Ema: AmFostAcolo acum vreo 10 ani - frumos, sublim. Felicitări!

Îmi aduceți aminte de Robinsonii Bucegilor, lucrarea de la începutul secolului al XX-lea prin intermediul căreia Nestor Urechia descrie aventurile a trei cercetași în Bucegi.

Ce frumos scrie acest autor despre Masivul Bucegi: Fie pe vreme de iarnă, când aerul cel rece, sănătos, intră în plămâni, ca un balsam înviorător, iar hermina lucitoare a zăpezii, pătată de verdele brazilor, acopere coastele și plaiurile, din care țâșnesc nenumărate stânci sure și măcinate; fie primăvara, când cele dintâi zâmbete ale pământului: ghioceii, măseaua-ciutei, viorelele străpung, îndrăznețe, tăblii de zăpadă, iar apele se dezmorțesc și o iau, zorite, spre adâncul mai mare al Prahovei; ori vara, când zidul titanic al Bucegilor se îmbracă, din zori până în amurg, cu nuanțele cele mai deosebite, răsfrânte din raze de soare; sau pe vreme de toamnă, când verdeața se ruginește și o simfonie de culori cântă prin arbori; pe orice anotimp, dacă ți-ai făcut veacul stăruitor sub Bucegi, poți zice: la poalele Bucegilor este lumea albă din basme.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[21.08.18 17:02:19]
»

@tata123:

Multumesc de lectura si ecou!

ioana5
[17.09.18 09:01:02]
»

Și eu am fost pe acolo acum vreo 20 de ani (sic!), dar mă voi întoarce. Până atunci, rumeg dacă să postez sau nu unde am fost sâmbăta aceasta. În clipa de față încă nu vreau să împart cu nimeni bucata mea de tort )

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.09.18 16:51:21]
»

@ioana5: De tine depinde cand si cu cine vrei sa impartasesti povestea de sambata trecuta! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, ioana5, iza@dani, Michi, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09077000617981 sec
    ecranul dvs: 1 x 1