ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

A urcat moșu' la Babe

TIPĂREȘTE

După ce am bătut de vreo trei ori anul ăsta drumul botezat „transBucegi”, fiind noi acum vreo lună în urmă la o relaxare cu prietenii pe Valea Plângerii... pardon! a Prahovei, și neavând un program anume pentru a doua dimineață a minivacanței, am decis să-mi iau Sorina și noul cățel Duracell (nu, nu-l cheamă așa - da' e mai tare ca iepurașu' din reclame!) și să dăm o tură pe platoul Bucegilor, până la Babe și Sfinx măcar.

Sincer, inițial mi-era cam neîndemână să merg acolo în zi de week-end, dar văzând că e o zi urâtă, cu burniță și plafon jos de nori, am jucat la risc și am pornit la drum.

Și chiar a fost la risc! Pe coasta Păduchiosului am intrat în ceață (de fapt, chiar în nori) și am mers cu câțiva km pe oră (oricum nu se merge cu suta pe-acolo, dar altfel simți când urci pe drumul ăsta cu ochii-n lapte) până am ajuns la răspântia de la capătul asfaltului, spre Complexul Piatra Arsă. Am lăsat mașina aici și am pornit cu rucsăcelul în spate și cuțu de sfoară, trăgând de nevastă prin ceață, spre Babele. Bine că ei erau asigurați, măcar nu se pierdeau unu' de alta, chit că uneori nu se mai zăreau. Așa că eu am rămas să țin aproape, să nu mă pierd.

La un moment dat, când pe GPS mi se arăta că mai avem cam 1 km de mers până la telecabină, a început să se ivească, din când în când, cerul. Asta și datorită urcușului permanent, dar și a coborârii plafonului de nori până pe la 1700,1800 m. Și cum se risipea ceața / norul, am văzut chiar și un vultur - din păcate până am scos aparatul foto, am reușit abia o poză... nereușită - doar io știu că o mică pată de acolo e acel vultur...

Mă rog...

Ce m-a bucurat pe acest drum - faptul că din loc în loc erau pungi de plastic pline cu (aproape) tot gunoiul ce-l văzusem dățile anterioare. Deci cineva se ocupă de curățenie!

Am ajuns și la telecabină, la cabana „fantomă” (răsărită nu se știe cum și când acolo) și imediat apoi și la vestitele Babe. Am poposit un pic la poalele lor, am făcut poze, iar eu mă tot minunam cum s-a stricat peisajul de aici în ultimii 50 de ani. Din fericire, încă mai e ce vedea, mai ales dacă reușim să ignorăm stricăciunile provocate de semenii noștri.

Spectacolul mării de nori e fantastic, am stat minute în șir să-l admirăm. Lord (cățelu') a fost cel mai fericit, putând să zburde în voie printre bolovani.

Am mers apoi încă vreo câteva zeci de metri și am ajuns la Sfinx, pe care am stat să-l admirăm în voie, în razele soarelui cald de după-amiază. Dar cum zicala aia cu „călătorului îi șade bine cu drumul” ni se aplică și nouă, am ocolit monolitul sculptat de vremuri, vreme și vânt și am pornit pe drumul de întoarcere.

Iar pe acest drum, în afara unui Duster care mergea prin rezervație fără niciun fel de aprobare legală făcând taximetrie (probabil tot la limita legii), am avut plăcerea să mă întâlnesc cu grupul care făcea curățenie pe munte: o trupă de studenți veseli, tineri și frumoși, conduși de un cadru didactic de toată isprava.

Cu domnia sa am stat de vorbă câțiva pași, aflând astfel că nu sunt la prima acțiune de acest fel, și nu doar prin Bucegi. Domnul profesor era de la Universitatea A. I. Cuza din Iași, iar tinerii nu doar de acolo, participând la o tabără de ecoturism. Din păcate, nu am reținut niciun nume, dar poate văzându-se în poze, vreunul, vor scrie ceva detalii.

Oricum, le-am promis că-i voi lăuda și - iată! o fac acum li aici, deși cu oarece întârziere, pentru care îmi cer cuvenitele scuze.

Bravo! și... la cât mai mulți care să vă urmeze exemplul!

====

PșiS: mențiunea de „Recomand” pentru această destinație se referă acelora care iubesc și respectă muntele, care doresc să-l țină curat și nu se feresc să-l ajute. Celorlalți, pantofari, pițipoance pe tocuri și altor specimene asociate, NU le recomand acest loc, oricum nu-l înțeleg și nu vor ști vreodată să-l aprecieze.

Iar BOR care vrea să facă nu-ș ce biserică acolo, nu le spun decât atât: dacă acolo ar fi fost un loc pentru clădit temple, păi dacii ar fi fost primii care ar fi pus unul aici. Dar cum nu au făcut-o, e clar că au avut un motiv serios și nu cred că lucrurile s-au schimbat în ultimele două milenii...


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 30.11.15 18:46:30
Validat / Publicat: 30.11.15 20:49:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 1552 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Spirala Sfinxului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[01.12.15 08:30:08]
»

Susțin ce ai scris despre BOR!

Lord este superb, să vă trăiască!

Dan&Ema
[01.12.15 08:57:01]
»

Frumoase babe, frumos sfinx! Frumosi sunteti si voi! Si toti cei ce iubesc muntele! Bravo studentilor de care ai amintit, le transmit si eu cuvintele de lauda pe care le merita!

Superbe peisaje ati prins, a meritat riscul de care ai scris.

Salutari si lui Lord de un iubitor de munte!

Sa va bucurati mult timp de acum inainte de minunatiile naturii si sa ne povestesti de fiecare data si noua celorlalti AFA-isti care te citim cu drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056180000305176 sec
    ecranul dvs: 1 x 1