ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Covoare de smirdar in Masivul Bucegi

Ilustrație video-muzicală
Vanessa Mae - Widescreen
TIPĂREȘTE

Weekend prelungit de Rusalii, tocmai bine pentru o tura la munte. Traseul e gata: Poiana Stanii Regale–Piatra Arsa. Acolo sus, pe versanti, a inflorit rododendronu, smirdaru (smirdar=dex, smardar=popor) sau bujoru de munte cum ii mai spune, un spectacol ce nu trebuie ratat.

Denumirea stiintifica este Rhododendron kotschyi, din limba greaca rhodon= trandafir, roz si dendron=arbore si kotschy de la botanistul austriac Theodor Kotschy, cel care l-a descris si clasificat pentru prima oara in secolul 19.

Rhododendron kotschyi - este singura specie de rhododendron care creste pe muntii nostri, in zona alpina si subalpina, in goluri de munte sau pe coaste. Este o planta perena, melifera ce creste in tufe pitici. Frunzele ovale si lucioase sunt verzi tot timpul anului. Florile, de culoare rosiatica, mai rar alba, au proprietati tamaduitoare pentru numeroase afectiuni, contin aminoacizi esentiali si polifenoli. Infloreste pe la jumatatea lunii iunie - inceputul lunii iulie in functie de temperatura, si raritatea sa, face ca smirdarul sa fie o planta ocrotita si protejata in perimetrul Parcului Național Bucegi.

Din florile de smirdar am auzit ca se face o dulceata ce seamana cu cea de trandafiri, sucuri si ceaiuri. Nu am mancat si nici nu am vazut vreodata dar imi dau seama ce aroma are pentru ca AmFostAcolo si stiu mirosul florilor de smirdar, o mireasma ce nu o poti confunda.

Pentru mine smirdarul este spectacolul acela de pe versanti care se schimba in functie de unghiul din care privesti. Florile acelea viu colorate si parfumate care impodobesc muntii formand covoare sau doar palcuri. Miresme care te fac sa visezi. Un spectacol pentru care merita sa faci o tura.

Dar ce facem cu codul galben de ploi si furtuna ce a fost anuntat? Sambata dimineata in Bucuresti ploua cu galeata asa ca inapoi in pat. Dupa amiaza aflam de la cei care au avut indrazneala sa plece ca au vazut 2 picaturi de ploaie asa ca am hotarat “maine plecam sa bem o bere in Predeal”. Cand am ajuns in Sinaia era senin, jos repede din tren si pornim spre Stana Regala pentru traseul propus initial. N-am luat-o ca de obicei pe aleea Pelesului ci am traversat parcul urcand apoi la Manastirea Sinaia. Am zis ca asta e un semn si ca nu pot trece asa desi eram in bocanci si cu ditamai rucsacul in spate. Am intrat pentru cateva minute: doar atat cat sa-I multumesc lui Dumnezeu ca-mi ofera inca o zi fericita. Am urcat apoi pe acelasi drum al regelui, pe care de acum il cunosc, in Poiana Stanii Regale. Verde infinit. Cod verde i-am zis noi apoi urcand pe Piciorul Pietrei Arse codurile se tot schimbau. Galben - papadie si arnica, albastru-violet - gentiana si irisi, roz - lacramioare de munte, alb - anemone si margarete, mov sau multicolor - trei frati patati pana la rosul-rozaliu al florilor de smirdar - tot acest spectacol floral alpin intre verdele inca crud si cerul albastru brazdat de nori albi ca zapada. Ajunsi la 1800-1900m altitudine efortul ne este rasplatit pe masura. Covoare rosii impodobesc muntii, trepte inflorite se inalta spre cerul albastru. Fotografiem, admiram, luam o pauza de vreo doua ore langa tufele de smirdar pentru a simti mireasma, a ne bucura de aerul curat si de mangaierea blanda a soarelui. Si ca spectacolul sa fie complet “Maria sa Muntele” ne rasplateste cu doua tufe de smirdar alb. E prima oara cand vad caci este foarte rar. Admiram Poiana Stanii Regale si valea Prahovei caci tare frumos se vad de aici de sus. Am urcat apoi pe platou unde privind spre Furnica am avut parte de acelasi spectacol rosu. Multumiti ca am reusit sa vedem acest spectacol am plecat in sens opus, trecand pe langa hotelul Piatra Arsa apoi prin padurea de jnepeni am ajuns la cantonul Jepi de unde am inceput coborarea pe traseul Jepii Marii (Schill). Este un traseu foarte frumos unde ai in fata tot timpul panorama muntilor Baiului, a statiunilor de jos, a Caraimanului in stanga si a stancilor pe a carei curba de nivel sau creasta merge traseul nostru. Si aici flori de munte presarate pe traseu si in final cand ajungem la intersectia cu traseul ce vine de pe Jepii Mici privind spre Busteni un cod de final, un curcubeu ce porneste din brazi strabate cerul arcuindu-se iar peste brazi. Norisori albi se spijina pe el. Niciodata nu am vazut un curcubeu care sa tina asa mult! .

A fost o tura plina de energie pozitiva, o zi cu soare, superba, in care am plecat cu fruntea plecata din Manastirea Sinaia si am terminat cu fruntea sus privind spre curcubeul de pe cer si cu inima undeva mai sus, multumind din nou pentru tot.

As vrea sa termin cu un citat din volumul “Cartea muntilor” al scriitoarei Bucura Dumbrava, doamna de onoare a reginei Carmen-Sylva, o mare iubitoare de drumetii, socotita una din initiatoarele turismului romanesc, in urma cu un veac.

„Draga mi-e Piatra Arsa cea ingusta si prapastioasa. Ce mai rai de flori de jos pana sus, de pe poiana Stanei Regale pana in varf”.

Acelasi traseu, acelasi rai de flori.

Carari frumoase tuturor si sa aveti parte de covoare de smirdar.


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 29.06.11 22:57:00
Validat / Publicat: 30.06.11 05:56:59
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5413 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Covor de smirdar in Bucegi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[30.06.11 06:51:27]
»

Sper sa placa melodia postata!

mecut
[30.06.11 08:17:25]
»

@Lumiss66

Felicitari!

Minunat rw!

Minunate fotograrii!

Minunata experienta! Curcubeul si smardanul un spectacul unic ce iti ramane pentru totdeauna in suflet!

Felicitari din nou!

magdalena
[30.06.11 09:00:37]
»

Superbe fotografii!! Trebuie sa recunosc ca esti o adevarata temerara... Eu nu am vazut Poiana Stanii de sus, nu m-am incumetat!

Cristian_h*
[30.06.11 12:17:44]
»

foarte frumoase pozele, va admir pentru ca nu pregetati sa va oferiti asemenea cadouri... curcubeu peste campuri cu bujori ... cele mai mari intinderi cu aceste flori le-am vazut pe Muntele Rosu in Ciucas, din localitatea Cheia sunt 5 km de asfalt pana la cabana Muntele Rosu, de acolo se pot face trasee, cu grad de dificultate mediu spre usor !

Lumis66AUTOR REVIEW
[30.06.11 21:27:39]
»

@wm13 Multumesc, imi place melodia, acum as zbura din nou pe creste.

@mecut, @magdalena, @cristian_h ma bucur ca v-au placut fotografiile, dar sa fiti acolo sa vedeti ce frumos este, nu va mai vine sa mai plecati, atat de peisaj cat si de mirosul frumos de smirdar. Sper sa-l mai prind si pe alte creste caci este inflorit pana la mijlocul luni iulie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lumis66, magdalena, mecut
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068624973297119 sec
    ecranul dvs: 1 x 1