ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ovidiu – o localitate puțin cunoscută

TIPĂREȘTE

Atunci când spunem „Ovidiu” primul gând se îndreaptă spre poetul Publius Ovidius Naso (43 î, Hr. – 17 d. Hr.) alungat din considerente politice de la Roma pe malul Pontului Euxin. Ultimii 8 ani din viață Ovidius trăiește și scrie în orașul Tomis, Constanța de astăzi. Localitatea de pe malul lacului Siutghiol a primit târziu numele de Ovidiu, abia în 1930, preluând denumirea micuței insule de pe lac.

Localitatea Ovidiu, tranzitată de zeci de mii de turiști vara în drum spre celebra stațiune de pe malul celălalt al lacului – Mamaia, e puțin cunoscută. În ultimii ani s-au mai mișcat puțin lucrurile și în orașul Ovidiu (localitate urbană de rangul III din 1989), s-au făcut investiții majore, s-au asfaltat majoritatea străzilor, mărirea rețelei de gaze naturale, înființarea de grădinițe și creșe. Totuși în ceea ce privește turismul, vorba primarului: pariul a fost pierdut prin anii '90, atunci când orașul trebuia șă își îndrepte fața către lacul Siutghiol, lucru care nu s-a întâmplat. Acum, timid, se încearcă dezvoltarea unor puncte de interes pe țărmul lacului și în apropierea sa.

Dacă proiectele vor continua atunci orașul Ovidiu poate constitui un punct de popas de 1-2 ore în drum spre Litoral în condițiile în care ajungem prea devreme pentru a face check-in-ul la unitatea de cazare. Noi am procedat astfel în drum spre Hotel Dedal (vezi impresii), gazda noastră din Năvodari, oprindu-ne circa 1 oră în Ovidiu. Ce poți face în acest orășel situat pe malul unui fost liman maritim?

Parc Faleză Lac

Citisem câteva știri media despre deschiderea unui loc drăguț de relaxare în Ovidiu, iar fotografiile arătau promițător, astfel că pentru a ne apropia mai mult de ora cazării am decis să ne oprim puțin în mica urbe constănțeană. Dacă veniți dinspre Constanța cu autoturismul e ușor de ajuns la parc fiindcă vă aflați exact pe partea dreaptă, însă dacă sosiți de pe autostrada A4, apoi intrați pe E87 trebuie să întoarceți la sensul giratoriu aflat la ieșirea din localitate pentru a vă încadra pe partea dreaptă a șoselei. Accesul spre parc se poate face fie pe strada Insulei, în capătul căreia puteți parca pe un teren viran, neamenajat, fie pe strada Cișmelei.

În luna mai 2016 a fost inaugurat acest spațiu de plimbare și relaxare, construit cu ajutorul banilor europeni. E vorba de trei paliere suprapuse amenajate pe malul lacului, de fapt trei alei, cea de sus oferind o priveliște frumoasă asupra lacului Siutghiol și a stațiunii Mamaia.

Terase verzi și fântâni arteziene, locuri de joacă pentru copii, un mic amfiteatru pentru spectacole (70 locuri), un turn de belvedere prevăzut cu telescop, un spațiu cu mese de șah. Stâlpii de iluminat cu celule solare au o formă modernă, o mulțime de bănci te îndeamnă să te odihnești pe malul lacului, țâșnitoare de apă, coșuri de gunoi și două toalete mixte. Un mic debarcader găzduiește câteva bărci de agrement, vegetație specifică de lac îmbracă o parte din mal. Pe o mare terasă de belvedere sunt montate mai multe panouri cu informații turistice.

Lacul Siutghiol și Insula Ovidiu

Lacul de azi, purtând o denumire turcească („lacul lăptos”), este un fost liman maritim, un golf închis de un cordon de nisip. Luciul de apă se întinde pe o lungime de circa 7,5 km și are o lățime de 2,5 km; conține apă dulce provenită din izvoare de adâncime.

Insula Ovidiu e o proeminență calcaroasă naturală cu o întindere de 2 ha situată la doar 200 m distanță de țărmul vestic al lacului. Urme vechi de locuire au fost descoperite pe insulă prin sondaje arheologice, vestigii atribuite culturii Gumelnița. Din epoca romană provin urme materiale atât pe țărm, cât și pe insulă – un apeduct se pare că ducea apă potabilă pe ostrov. Aceste descoperiri pot face legătura cu legendele care circulă în zonă privind așezarea poetului latin Ovidiu pe insulă, el venind la Tomis cu slujitori și bunuri materiale. Se vehiculează ipoteza că Ovidiu ar fi chiar înmormântat pe insulă, din vremea lui provenind doi stejari bătrâni.

Pe Insula Ovidiu se află un restaurant, o atracție inedită aș zice. Accesul se face cu vaporașul Ovidius și două șalupe de la un ponton din stațiunea Mamaia, dar și cu ambarcațiuni private din orașul Ovidiu. O descriere a locului găsiți în materialul postat de @nicole33 în 2016 (vezi impresii).

Alte obiective în orașul Ovidiu

Parcurgând șoseaua națională îți răsar în față mai multe obiective cultural-administrative și religioase. Centrul cultural „Elena Roizen” este redat comunității locale în 2015 după un proces de reabilitare și modernizare, oferind servicii culturale și distractive mai ales copiilor din localitate. Centrul cultural poartă numele cântăreței de muzică populară Elena Roizen, reprezentantă de seamă a zonei Dobrogei. Un bust al interpretei a fost dezvelit în 2008 în fața clădirii.

Tot în fața centrului culturale amplasat un bust al poetului Ovidiu, o copie realizată în 2001 de Uniunea Artiștilor Plastici după modelul original realizat în 1958 de cunoscutul sculptor Corneliu Medrea și aflat o vreme în fața Hotelului Ovidiu din Mamaia. Pe tema aceasta există o adevărată poveste cu furturi, copii și originale (info-sud-est.ro/trafic-cu ... -in-constanta-i).

Geamia Ovidiu e o construcție relativ nouă, ridicată între 2005-2007, cu ajutorul comunității locale musulmane și sponsorizări. Minaretul înalt de unde răsună chemarea muezinului se observă de la distanță. Peste 5% din populația orășelului este de etnie turcă sau tătară.

În Parcul Poetului Ovidiu din fața Primăriei, un frumos spațiu de promenadă, se află ansamblul statuar „Ovidius. Geneza și Iubirea” realizat de artistul plastic basarabean Vladlen Babcineţchi.

Lângă Primărie se află biserica „Adormirea Maicii Domnului”, lăcaș de cult realizat între 1996-2001.

Proiecte. Între obiectivele care se doresc a fi realizate în orașul Ovidiu mi-a atras atenția investiția în amenajarea castrului roman și a bazilicii precreștine situate pe malul lacului Siutghiol (ctnews.ro/castru-roman-ovidiu). Realizarea unui sit arheologic modern ar atrage numeroși vizitatori crescând potențialul turistic al zonei.

Concluzii. Am petrecut mai mult de o oră pe faleza lacului Siutghiol, ne-am plimbat, am privit lacul și vaporașul care sosea pe insulă, ne-am oprit apoi în fața obiectivelor de la șosea. Minute de relaxare în parcul Faleza Lac constituie o opțiune de petrecere a timpului liber în acest areal maritim. Dacă aveți măcar 30 de minute la dispoziție nu ezitați să le petreceți pe faleza amenajată din Ovidiu, în curs de extindere.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 12.09.19 21:11:27
Validat / Publicat: 13.09.19 06:20:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 979 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Debarcaderul din Parc Faleza Lac, Ovidiu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Yolanda
[13.09.19 15:34:14]
»

@tata123: un SB cu noroc!

Zona are potential, cu rabdare si multa implicare se poate transforma într-un loc ce va atrage multi turisti în cautare de liniste si frumos.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.09.19 17:08:38]
»

@Yolanda: Probabil că în momentul în care autoritățile locale au văzut trecând zeci de mii de turiști spre Litoral prin localitatea lor au jinduit la o țâră de succes turistic. Amenajarea parcului Faleza Lac, deși e un proiect cu precădere pentru localnici, constituie un prim pas spre dezvoltarea unui brand turistic. Punerea în valoare a punctului istoric „Castrul roman” ar fi un mare plus, o oprire a turiștilor în drum spre Histria, de exemplu.

Într-adevăr, orașul Ovidiu are potențial turistic. Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂ[Re]Descoperă Litoralul românesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069617986679077 sec
    ecranul dvs: 1 x 1