GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
https://www.youtube.com/watch?v=w_oHhCtzgC8
Anul acesta mi s-a împlinit una din vechile dorințe și anume de a plutări pe Bistrița. Desigur că aveam antecedente și anume ceva plutărit cu pluta de lemn în zona Ciocănești, satul muzeu, probabil cel mai frumos sat din România și situat pe Bistrița Aurie.
Bistrița este unul din râurile de legendă ale patriei noastre dragi. Izvorăște din Munții Rodnei, în zona Pasului Prislop care face legătura dintre Moldova (Bucovina) și Maramureș. Sectorul de amonte (Cârlibaba, Ciocănești, Iacobeni, Vatra Dornei) se numește Bistrița Aurie, o aluzie la ceva aur sub formă de pepite (la Ciocănești ar fi urmele unor vechi exploatări de aur aluvionar). În continuare spre aval, pe valea Bistriței se găsesc următoarele localități mai importante: Borca, Broșteni, Bicaz, Piatra Neamț, Buhuși și Bacău (confluența cu Râul Siret).
În scop turistic și subliniez că e vorba de agrement și nu de aventuri periculoase, pe Bistrița, în zona Vatra Dornei, se practică plutăritul modern numit rafting (raft = plută). Raftingul se face cu un fel de bărci pneumatice special construite în acest scop, sigure și foarte rezistente (în numeroase cazuri ele pot atinge fără probleme pietrele ascuțite de pe fundul apei).
Raftingul pe cursul superior al Bistriței nu este o activitate foarte dezvoltată și foarte cunoscută datorită mai multor probleme. Principala problemă este adâncimea mică a apei în zona vadurilor, la ape mici bărcile stând mai mult pe pietre decât pe apă. Încă de anul trecut (2017) am dat mai multe telefoane, dar, cu toată părerea de rău și a organizatorilor, apele erau foarte mici (vă aduceți aminte că vara 2017 a fost secetoasă). Vara acestui an a debutat cu ploi multe și abundente, așa că plin de speranță am pus iar mâna pe telefon și... bucurie mare! În plus, dat fiind aceste ape mai mari, traseul era cu plecare chiar din Vatra Dornei. Fac rezervare chiar pentru ultimele două locuri disponibile și ”încălecăm” pe caii putere care să ne ducă rapid la Dorna.
Raftingul pe Bistrița este organizat de ”Agrement Dorna”, o mică societate cu profil turistic care în zona Vatra Dornei asigură și alte servicii de agrement, de exemplu plimbări ecvestre cu caii;). Dacă doritorii sunt mai mulți, ”Agrement Dorna” poate pune la dispoziție trei bărci de mărimi diferite, putându-se pluti simultan, de exemplu, cu turiștii de pe un întreg microbuz.
Plecarea s-a făcut exact din fața Mănăstirii Sfântul Dimitrie, situată în partea sudică a orașului, pe malul stâng (estic) al Râului Bistrița. Dl. Cristi, de profesie biolog, a fost instructorul, însoțitorul nostru și căpitan de ”vas” în această aventură. O figură puțin săbatică, dar foarte prietenoasă, cu multe cunoștințe și dornic să ni le împărășească. Din câte am înțeles, el a lucrat și ca ghid în Parcul Național Călimani.
În timp ce Cristi ne face instructajul, Claudia ne distribuie padelele (vâsle) și echipamentul de protecție obligatoriu (vestă de salvare, cască). Tot Claudia va fi cea care de pe mal (și mai ales de pe podurile peste Bistrița) ne va urmări pas cu pas (vroiam să zic învârtitură cu învârtiură a roților) cu mașina pe tot parcursul călătoriei noastre.
Traseul pe apă a avut circa 12 Km lungime, fiind parcurs în circa 1 oră și 40 minute. Pe parcursul celor 12 Km, după ce am ieșit din Vatra Dornei și am trecut prin următoarele sate:(Vatra Dornei) - Dorna Arini - Cozănești - Ortoaia - Gheorghițeni - Rusca - Sunători.
Acest sector al Bistriței, aval de Vatra Dornei, este unul dintre cele mai liniștite. Pentru cei mai slabi de înger trebuie subliniat că este un traseu ușor, aproape fără pericol și care nu necesită abilități tehnice sau sportive. Din câte am înțeles, la ape și mai mici (dar probabil mai rapide), se alege un alt sector cu mulți kilometri mai în aval, mai jos de Cheile Zugreni, între Crucea și Broșteni.
După ce ne echipăm și ne instruim temeinic pe uscat, ridicăm barca pe umeri și o lansăm la apă. Unul câte unul, ne suim emoționați în ea și facem primii ”pași”. Sub îndrumarea lui Cristi, în scurt timp deprindem tehnica de vâslit cu padela și ne învățăm să lucrăm sincron, în echipă. Eu, în calitate de fotoreporter, fac o notă puțin discordantă, nepunând mâna pe padelă decât în momentele mai dificile. Toată aventura noastră este redată în videoclipul de mai sus.
Parcurgem sectorul superior al Bistriței, numit Bistrița Aurie, nume primit, după cum am spus mai sus, de la fostele exploatări de aur aluvionar.
În scurt timp în partea dreaptă urmează confluența cu Râul Dorna, un important afluent care izvorăște din Munții Călimani.
Pentru a ne pregăti de ceea ce e mai rău, Cristi comandă manevre care simulează evitarea unui obstacol periculos. Lucrând în echipă constatăm că barca răspunde prompt manevrelor noastre. Este o barcă pneumatică profesionistă, special făcută pentru rafting. Barca este în așa fel construită încât apa nu se adună pe fund, ci se scurge singură prin partea din spate.
Videoclipul făcut de mine surprinde în special momentele cu ceva adrenalină, dar în general plutirea este lină, fără probleme.
Plutind agale, Cristi ne povestește despre plutăritul care se făcea odinioară și pentru care Bistrița era vestită. Cantități mari de lemn erau transportate pe Bistrița și apoi pe Siret până la Dunăre. Un convoi de plute avea între 2 - 10 ”table”, fiecare tablă fiind făcută din bușteni de aceeași lungime. Recordul (mondial?!), în 1968, este de 430 metri cubi o singură plută, echivalentul a 22 de TIR-uri. De pe micii afluenți ai Bistriței, plutele erau lansate cu ajutorul unor baraje care acumulau apa, numite ”hait-uri”, de unde și numele Gura Haitii, satul aflat în mijlocul calderei Călimani. Plutăritul a încetat pe Bistrița în 1970 odată cu construirea în aval a barajului hidrocentralei de la Bicaz. În prezent, plutăritul se face ocazional, în scop turistic, de exemplu la Festivalul Național al Păstrăvului, la Ciocănești (luna august).
În curând trecem pe sub podul rutier de pe drumul de centură (capătul sudic al orașului Vatra Dornei) de pe care ne urmărește Claudia (cu mașina, pregătită să intervină dacă este nevoie), iar noi, așa cum am fost instruiți, o salutăm prin ridicarea padelelor.
Apare și un alt observator... măcăitor. Plutim relaxați, admirând frumusețea naturii. Pe malul stâng se vede iarba culcată în urma ultimei viituri. Trecem pe sub o punte suspendată pe cabluri, situată la intrarea în satul Dorna Arini.
În partea dreaptă vedem confluența cu Râul Neagra care vine din caldera Călimani încărcat cu aluviuni, de unde și aspectul tulbure. Parte din aluviuni sunt spălate de pe haldele fostei exploatări de sulf din Călimani, factor poluant. Spre uimirea noastră remarcăm cum pe o bună distanță, apele celor două râuri nu se amestecă.
În depărtare vedem lângă râu turnul-clopotniță de 50 m înălțime al Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din satul Dorna Arini.
Complexul mănăstiresc a fost construit numai din lemn în perioada 1999-2004 la inițiativa arhiepiscopului de Tomis, Teodosie. În turnul-clopotniță se află 24 de clopote și un carilon acționate electronic. Mănăstirea este o replică a vestitelor biserici de lemn maramureșene și în special a Mănăstirii Bogdana.
Mai raftingăm ce mai raftingăm și pe malul drept apare Piatra Stănoaiei de care se leagă o frumoasă legendă. Stănoaia era o femeie a cărei soț era plecat cu oile la munte. De multă vreme nu a mai dat pe-acasă și nu se știa nimic de el. Zi de zi ea s-a rugat pe această piatră la Maica Domnului. După mult timp soțul reapare, slăbit fiind în urma prădării și lovirii la cap de către tâlhari.
Tot Piatra Stănoaiei marchează limita (spre amonte) a sitului natural de importanță comunitară, Bistrița Aurie.
Spre stânga se vede un munte mare care este Giumalăul (1857 m) și după el, niște stânci ciudate pentru care Cristi ne confirmă că sunt Pietrele Doamnei (1634) din Munții Rarău (1651 m), mai vechi cunoștințe ale noastre.
Cristi ne povestește despre rațele sălbatice care s-au obișnuit să rămână peste iarnă pe Râul Dorna, în zona centrală a orașului Vatra Dornei. În fața noastră tot zboară deasupra apei un stârc cenușiu (bâtlan). Este o pasăre neobișnuită pentru această zonă montană, dar Cristi spune că l-a vazut de mai mulți ani. Vedem cum stârcul se ridică și zboară întorcându-se spre amonte. De asemenea ne survolează la joasă înălțime o rață sălbatică.
La intrarea în satul Gheorghițeni trecem pe sub o altă punte suspendată. Pe partea stângă vedem străvechea biserică de lemn din Gheorghițeni dăruită de parohia Sadova (comună lângă Câmpulung Molodvenesc) în 1910. Biserica de lemn adusă de la Sadova (care avea o nouă biserică de piatră) fost reconstruită aici în 1911. Am constat în mai multe ocazii că în Bucovina este o tradiție a dăruirii vechii biserici în momentul în care comunitatea își construia o biserică nouă mai mare. Aceste vechi biserici, în general de lemn, erau demontate, transportate și reasamblate pe noua locație.
Zonele cu apă liniștită alternează cu unele repezișuri. Una dintre colegele din barcă își problema revenirii la mașini după terminarea plimbării cu barca. Răsuflă ușurată când deduce că de fapt nu ne vom întoarce vâslind... și contra curentului. Era totuși o idee, ocazie cu care eu apreciez că am fi putut experimenta și munca vâslașilor sclavi la galere.
Cristi ne prezintă unul din locurile foarte periculoase de pe Bistrița unde apa este aparent calmă, dar foarte adâncă (6 m), cu curenți ciudați și numite popular ”genuni”. În ”genunea” pe lângă care trecem a căzut o mașină și nu toți pasagerii au putut fi găsiți de scafandri...
Claudia, grijulie și răbdătoare, ne urmărește de pe podul din zona satului Rusca.
Probabil că deja am trecut din Bucovina istorică în Moldova istorică. În dreapta apare confluența cu Pârâul Rusca având apă limpede. Ne apropiem de capătul călătoriei noastre, cătunul Sunători. În curând o zărim pe Claudia undeva mai departe, pe malul drept, în zona unui vad unde lucrează și niște utilaje. Noi suntem însă spre malul stâng și ca să ajungem la ea trebuie să tragem tare pentru a ajunge în șuvoiul dinspre malul drept și în același timp să ocolim niște bolovani care ies din apă. Desigur că se poate. Cu așa lup de mare, căpitan de vas, nu avem cum să nu reușim. Vorba aceea: ”Mândră corabia, meșter cârmaciul! ” (din lirica dedicată lui Nicolae Ceașescu). Claudia prinde parâma aruncată din barcă, ne trage spre ea și coborâm din barcă în siguranță.
”Supraviețuitori” ai unei experiențe de neuitat, ne luăm cu drag rămas bun de la gazdele noastre.
Trimis de Lucien in 19.09.18 13:11:52
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelentă recomandarea
Mutat în rubrica "Rafting pe Bistrița, VATRA DORNEI" (nou-creată pe sait)
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
=
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Lucien: Felicitări pentru articol!
Filmul e excelent, cu explicații!
Instructajul a fost rapid și complex...dacă cade careva îl agățam...
Mi se pare foarte frumos dar cred că se fac ceva bătături de la vaslit... în tandem, pe numărătoare, fără chiul și "nu mai pot"
Cred că este greu, nu știu dacă aș putea să vaslesc 12 km.
Călătorii plăcute!
@Lucien: Felicitări pentru un vis împlinit! Cred că fiecare om care își dorește ceva frumos de la viață ar trebui să aibă parte de împlinirea visului.
Dar, ce amintiri mi-ai stârnit!!! Despre plutăritul care se făcea odinioară și pentru care Bistrița - râu repede, de munte - era renumită. Din respect pentru ceea ce era odată, din nostalgia după ceva care nu va mai fi, eu n-aș numi raftingul zilelor noastre plutărit. Am văzut în copilăria mea plute adevărate și plutași care le mânuiau cu țapinele. Munca lor era foarte grea pentru că după ce ajungea la vale, la fabricile de prelucrare a lemnului care se înmulțiseră în jurul orașului Piatra Nemț, pluta trebuia dezmembrată. Din ea rezulta o stivă de bușteni care erau preluați mai apoi - unul câte unul - de gatere.
Într-adevăr, plutăritul, pluta și plutașul de pe Bistrița au dispărut odată cu construirea salbei de baraje și hidrocentrale de pe rău. Lacurile de acumulare de pe Bistrița au devenit casă bună pentru păsări care nu existau pe acolo în trecut. Am văzut recent lacul de acumulare de la Vaduri. Este plin de lebede și rațe sălbatice. Localnicii spun că aceste păsări au ajuns să și ierneze acolo. Oare cum or trăi?
@Dana2008: Mulțumesc! Nu-mi dau seama prea bine ce s-a înțeles sau nu din impresii și videoclip, deși cumva am încercat să amplific artificial pericolul, așa cum face un reporter ”adevărat” (tocmai am văzut un videoclip de senzație în care pe un reporter american îl lua vântul ciclonului din zilele astea, numai că la un moment dat în spatele lui intră în cadru doi tineri care se plimbau agale), dar raftingul pe Bistrița, în varianta făcută de noi, este una de agrement, aproape fără niciun pericol și absolut lipsită de orice efort. Am dat din când în când din vâsle, dar mai mult în joacă. Desigur, cu totul altceva ar fi fost dacă ar fi trebuit, măcar 10 m, să vâslim contra curentului. Dar nu e cazul. Dacă pe un lac trebuie să vâslești, pe Bistrița nu e cazul decât dacă vrei să schimbi puțin direcția.
Îmi închipui că în zona Cheilor Zugreni râul devine puțin sălbatec, dar dacă cineva se duce acolo, trebuie să fie profesionist. Singurul pericol a fost soarele care ne-a și rumenit puțin, precum și norii de ploaie care se profilau la orizont.
@Lucien:
Eu am vazut plutaritul de odinioara pe Bistrita. Mai intai live cand eram copil. Nu. Nu eu am fost pe pluta. Eu eram viteaz pe mal. Pe atunci pluta pornea ca sa zic asa pe o viitura.
Acum, da, alta epoca, alta viata. Ne-ai prezentat tu atat de fain. Interesant. Pentru mine doar de citit si privit poze. ????
Felicitari pentru articol! Numai de bine! ????
@iulianic: Mulțumesc! Plutăritul adevărat, cu bușteni, este lucru mare petru care merită să-ți scoți pălăria în fața acelor oameni care își riscau viața cu adevărat. Multe detalii privind plutăritul pe Bistrița sunt prinse în Muzeul Etnografic din comuna Ciocănești și poate voi avea timp și dispoziție să le prezint.
Și eu trec deseori pe lângă punctul de observare ornitologică de la Vaduri și mă minunez ce de păsăret este acolo. Dar dacă stârcul cenușiu a ajuns din Deltă pe Bistrița, dacă în iazurile piscicole de la Sânpaul, jud. Harghita (am impresii pe această temă) cuibăresc alte păsări de Deltă, atunci nu mai trebuie să fim prea mirați. Se schimbă clima, se adaptează păsările la noi condiții.
Felicitaru, acum am aflat ca se poate face rafting pe Bistrita! Cu prima ocazie in zona nu ratez... Dar cred ca la anul. ????
@Lucien: Am vazut la televizor acum in weekend o emisiune la" Natura si aventura", despre plutarit, cum se faceau plutele si se carau bustenii. E foarte riscanta actiunea.
@Lucien: Felicitari pentru aceasta frumoasa escapada pe valea Bistritei!
Este o zona care imi este foarte draga si pe care am descris-o in cateva articole legate de un concediu in dulcea Bucovina. Ultima zi din acest concediu a fost dedicata unei incercari de a ajunge in Maramures, dar drumul foarte rau ne-a oprit in pasul Prislop, de unde ne-am intors la Vatra Dornei. Dar tot raul a fost spre bine, pentru ca am putut opri de cateva ori pe malul Bistritei Aurii si am putut admira in liniste frumusetile zonei.
In timpul scolii de ghizi, intr-o excursie de cunoastere a frumusewtilor tarii, am poposit pentru cateva zile si in Bucovina. In zona Vatra Dornei am avut bucuria si sansa de a vedea, pe viu, construirea unei plute cu care urmau a se transporta busteni spre Piatra Neamt.
Peste multi ani de atunci (exact 40 de ani) am ajuns din nou pe firul Bistritei, dar despre plute si plutarit localnicii vorbeau numai la trecut. Natura a ramas insa la fel de frumoasa. Personal am admirat mai mult Carlibaba, decat satul muzeu, Ciocanesti.
Si nu pot incheia fara a-mi aminti de o discutie petrecuta saptamana trecuta, la Herculane, unde am fost din nou la tratament. Am fost in acest concediu 5 persoane din grupul care a strabatut Bucovina in acel minunat concediu. Mergand pe malul Cernei, le-am adus aminte de plimbarea pe malul Bistritei din ultima zi de concediu si incercam sa facem o paralela intre cursul Cernei la Herculane si cel al Bistritei Aurii la Carlibaba si am fost cu totii de acord ca Bistrita merita sa fie revazuta. Din pacate nu cred ca vom mai avea ocazia, totii fiind pensionari la limita de varsta, iar unul din soferi nu mai este printre noi, iar cel de-al doilea nu mai poate conduce din motive de sanatate.
Dar de ajuns cu amintirile!
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Mulțumesc! Frumoase amintiri! Eu încep să cunosc Bucovina destul de bine, rămânând foarte puține obiective încă nevizitate. În prezent drumul pe Valea Bistriței este practicabil. Unele porțiuni sunt chiar nou asfaltate. Eu rămând atașat de Ciocănești, satul pe care l-am descoperit în copilărie și pe care l-am revăzut în acești ani (inclusiv cu urcatul pe o plută turistică).
@Lucien: Si-un SB pentru frumusetea de articol si pentru curaj!
Felicitari!
Da, Ciocăneşti cu casele împodobite cu brâuri florale este unul din cele mai frumoase sate din ţară după cum Huta Certez dă pe-afară de bogăţia caselor.
Felicitări la pătrat pentru actul temerar, bravo ţie!
@Lucien: Splendid review si l-am citit cu mare placere si votat!
Ca si alti membri care au locuit pe malurile Bistritei cand era Bistrita si nu un fir de apa si eu am intalnit plutasii care trageau la mal pe seara in Bacau si ma rugau sa le cumpar 10 tigari Marasesti.
In august am fost la festivalul plutaritului la Ciocanesti si am aratat nepotilor pluta turistica cu 3 table pe Bistrita Aurie si care a fost scopul lor.
Din pacate plutaritul a fost a doua zii.
In Vatra Dornei la tiroliana am vazut banerul societatii de rafting dar stiind ca rafting se face numai in primavara, nu m-am interesat.
Sper ca nu te superi ca am adaugat poza plutei!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)