ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2013
DE mvr
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.09.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cel mai vechi parc din România

TIPĂREȘTE

Cantonaţi pentru câteva zile în Fălticeni şi dornici de a descoperi spaţii inedite in Bucovina (dacă mai este posibil aşa ceva!...), ne-am decis să ajungem în Codrii Seculari ai Slătioarei. După un drum excelent prin Cornu-Luncii şi Gura Humorului, am ajuns în Frasin şi apoi, prin Stulpicani, pe DJ177A Stulpicani. În centrul localităţii, la intersecţia drumurilor dinspre Slătioara şi Ostra, am cotit la dreapta pe un drum forestier, absolut cumplit, plin de gropi,de circa 8 Km. La un moment dat, un drumeag coteşte spre stânga, urmărind albia unui pârâu şi un şirag de case, cocoţate pe deal. Peisajul pare desprins din reclamele pentru ciocolata elveţiană. Nicăieri nu am văzut pajişti atât de frumoase şi păduri de brad atât de compacte şi perfect dimensionate.Drumul nu are indicatoare care să te ghideze spre această rezervaţie absolut remarcabilă. Este unică în România, fiind cel mai vechi parc de răşinoase al ţării, de circa 1064 de hectare, cu brazi şi molizi din perioada domniilor fanariote. Se întinde pe 3 culmi mari paralele: Bâtca Neagră, Bâtca cu Plai, Bâtca Lesei, desprinse din Muntele Todirescu, pe raza satului Slătioara, comuna Stulpicani. Se află la 36 de kilometri de Gura Humorului, fiind situată pe versantul estic al masivului Rarău,fiind poziţionată între 790m şi 1.353m altitudine.

Spre centrul rezervaţiei sunt exemplare de molid de 400 de ani si care au 60 de metri înalţime, ceea ce te duce cu gîndul la o pădure de sequoia. Tot timpul am avut senzaţia că mă voi întâlni cu dinozaurii, impresia de vechi, virgin, sălbatic fiind copleşitoare.

Locul nu este foarte popularizat, nu există ghid, doar un anunţ la intrarea în rezervaţie, cu litere scorojite de timp, aminteşte că rezervaţia a fost creată în 1941 şi că de atunci, toţi copacii mor în picioare, hrănind generaţiile următoare, fără ca omul să intervină. Un gard verde, închis cu o sârmă la intrare... Un localnic mi-a spus că pe acolo vin sălbăticiunile codrului şi ca ţin închisă poarta ca să nu atace câinii... Am intrat cu emoţie. Codrul este un veritabil eco-sistem cu nenumărate specii protejate. Fauna este bogată, de remarcat prezenţa râsului, monument al naturii, a cocoşului de munte, a jderului; aici au fost descoperite 5 specii noi de fluturi, dar şi specia Carabus rarauense, unică în lume. Printre plante veţi descoperi: omagul, floarea paştelui, vulturica, piciorul cocoşului, sărişoara, clopoţeii, iar dintre orhidee se găsesc: papucul doamnei şi mlaştiţa. În perioada în care am fost noi, pădurea răspândea parfumul fin şi delicat al florilor de papucul-doamnei.

Cărarea vă duce adânc în codru şi la un moment dat se pierde după o stâncă impresionantă. Traseul este marcat şi uşor de urmărit, fără să ridice dificultăţi. Am băut apă dintr-un izvor ce parcă izbucnea din pământ şi am admirat algele roşii prinse de pietre. Codrul are circa 900 specii de plante, din care 400 sunt specii de muşchi, licheni, alge.

În ziua respectivă, am fost singurii turişti care s-au aventurat pe cărarea codrului. E copleşitoare senzaţia de primordial, de întoarcere în timp şi absolut remarcabil spaţiul oferit de această rezervaţie. Vă recomand această destinaţie dacă vă doriţi linişte, pace şi desprinderea de cotidian.

Zona nu are facilităţi turistice în imediata apropiere, dar localnicii sunt extrem de binevoitori şi dispuşi să vă găzduiască. Puteţi apela la pensiunile din Frasin şi din Campulung Moldovenesc, dar şi la cabana de pe Rarău. Mai există un drum de acces spre Codri, la intrarea în Campulung Moldovenesc, l-am încercat ulterior şi este mult, mult mai prost cu diferenţe mari de nivel, dar şi cu vederi ale Rarăului pe fundal, mult mai spectaculoase. Practic este un drum de acces la casele de vacanţă construite acolo, desfundat şi lat de vreo 2 metri, ideal pentru o călătorie cu rucsacul în spate.

După vizita în Codri ne-am aventurat spre sud la Ostra şi am trecut muntele la Broşteni, mergând pe valea Bistriţei. Merită să vizitaţi locurile pentru satele de munte cu arhitectura specifică moldovenească,căsuţe de lemn cu pridvor şi cruce la acoperiş, pentru căruţele trase de cai, pentru cuşmele de miel şi bundiţele cu blăniţă de jder şi pentru senzaţia că aţi câştigat nişte amintiri nepreţuite...


[fb]
---
Trimis de mvr in 12.10.13 14:22:32
Validat / Publicat: 12.10.13 15:45:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3067 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mvr); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Bradul căzut este invadat de una din cele 400 de specii de muşchi prezenţi aici.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂPrin codrii seculari ai Slătioarei:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049143075942993 sec
    ecranul dvs: 1 x 1