GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Frumoasă rău Sithonia asta!
Si inainte de toate să clarific că nu am fost pe celelalte brațe ale peninsulei Halkidiki. Sithonia e preferata mea dintre toate vacantele pe care le-am mai avut in Grecia. Si asta inseamna ca mi-a placut mai mult decat Zakynthos!
Zic din nou ca nu-mi mai amintesc ce anume m-a convins ca Sithonia ar trebui să fie urmatoarea vacanta greceasca a noastra. Poate faptul ca am vrut pe continent cu masina noastra, poate dorinta de a cheltui cat mai putin, poate calatorul, poate maria55, poate raspunsurile date la CMR- urile altora, poate pozele... nici nu stiu. Oricum dupa ce am ales Sithonia, alegerea Sarti-ului pentru cazare a fost aproape concomitentă. Orăşel, plajă lungă, cu nisip, iar vilele aliniate de-a lungul plajei. Am vrut tare mult sa ne cazam aproape de plaja, iar insulele nu prea îți oferă aşa ceva. Citisem că plajele cele mai frumoase sunt pe partea de est, asa ca eram sigură că Sarti e alegerea cea mai bună pentru cazare.
Ca organizare, nu-mi doream să stăm doar intr-o statiune, ci sa vedem cat mai mult. Pe de alta parte, daca ne razgandim localitatea cu cazarea să ne ofere tot ce avem nevoie pentru o vacanta reusita. Din fericire nu ne-am razgandit si am calatorit destul de mult, asa ca prefer sa scriu review direct pentru Sithonia, nu doar pentru Sarti.
Am cautat o hartă cu toate plajele am scos-o la imprimanta. Are vreo 70 plaje. Am stiut din start ca nu le puteam vizita pe toate. Cand citeam un review sau un comentariu cu o plaja din Sithonia, imediat o subliniam pe aceea, asa incat inainte de a pleca de acasă aveam selectate vreo 20 de plaje care meritau văzute.
Planul era asa:
- o zi plajele de pe partea de est, mai sus de sarti (bratul sithonia)
- o zi plajele de pe partea de est, mai jos de sarti (bratul sithonia)
- o zi plajele de pe partea de vest (bratul sithonia)
- o zi bratul kassandra
- o zi Salonicul sau parcul acvatic de langa Salonic
- o zi o croaziera
- o zi pestera
Etc
Chiar si la prima vedere aveam prea multe activitati si nicio zi de repaos. Dar am zis ca mai bine mai multe decat prea putine, sa avem la ce renunta. In niciun caz sa nu ne plictisim.
Bineînteles ca planul nu a iesit. Primul impediment a fost ca am vrut sa economisim banii cheltuiti la taverne pe mancaruri gen fast-food, nesanatoase si scumpe. Asta a insemnat ca de cele mai multe ori la pranz ne intorceam la cazare pentru masa. Si din moment ce eşti in camera de cazare, sătul si somnoros, tragi un pui mai mare de somn bun, apoi mai pleacă vreundeva cu chef de cutreierat. Căldura de afară şi serpentinele în niciun caz nu te cheamă in maşină...
Iată deci cum a ieşit vacanța noastră:
Prima zi
Am ajuns in jurul amiezii in Sarti. Ne-am cazat, ne-am duşulit, am mâncat, ne-am odihnit, am despachetat etc si apoi am iesit la o plimbare in Sarti. Era cea mai lungă zi din an şi a coincis cu o lună plină splendidă. Un inceput de vacanță perfect.
Ziua 2
Am mers la o singura plaja mai sus de Sarti, care era cel mai mare must see: PORTOKALI sau ORANGE BEACH. Superb. Ca in poze, doar ca mai limpede apa, mai fin nisipul, mai mica plaja. Merita din toate punctele de vedere. La pranz în Sarti, iar dupa-amiaza am luat plajele marcate de mine de acasa, cele care erau mai jos de Sarti, dar nu foarte jos. Aici am găsit plaje mari, unele lungi şi late şi pustii, cu şezlonguri. Poate ora dupa-amiezii târzi era de vină. Una mică dar deosebită prin peretele de stancă ce parcă o păzea, este GOA. Apa e foarte rece si plaja pietruită. Alte plaje nu le-am reținut, deşi au mai fost câteva frumoase. Mi-a plăcut chiar si drumul. Doar că este o parte care nu e pe linia coastei, tare întortochiat şi şerpuit. A fost mai plăcut decât prin serpentinele dinainte de Sarti, dar tot nu l-aş mai repeta.
Ziua 3
Un al doilea must see era Vourvourou, cu insula din fața sa. Aici am fost un pic dezamăgiți în sensul ca ceea ce vezi pe net de obicei pentru localitatea asta nu seamănă deloc cu ceea ce am găsit noi la fața locului. Plajă mai deloc, cu nisip ce-i drept. Dar culoarea apei nu seamănă deloc cu pozele, cu ceea ce aşteptam noi să vedem. Plus ca pe putina plaja pe care am gasit-o noi erau numai barci si barcute parcate. Nu-ti venea sa faci plaja. Acum imi pare rau ca nu am inchiriat o barca să fi mers pe insuliță. Poate acolo găseam peisajele din poze. Si chiar dacă nu, măcar ne-am fi distrat copios la bordul unei bărcuțe cu care să ne facem de cap. A urmat KARIDI, o plajă care merită toate laudele ce i se aduc. Seamană destul de bine cu Portokali.
Am rămas în zonă pentru masa de prânz, dar am găsit greu o tavernă. Am ajuns până la cea mai nordica statiune a sithoniei de pe partea de est, in port, tot cautand taverne. Ba erau pustii, ba le vedeam tarziu, ba erau gen fast-food. Pana la urma tot la vourvourou am ajuns si am mers la una care era chiar pe plajă. Apoi toată după-amiaza am petrecut-o la LAGONISI. Poate au stricat-o intr-adevăr cei care au pus şezlonguri, dar eu tare m-am bucurat că am găsit umbrele. Efectiv am făcut siesta acolo pe plajă, când afară efectiv te topeşti, sub umbrelă şi cu un frappe, tare bine mai era!
Ziua 4
Dimineață am lenevit prin cameră, ca dupa-amiază să mergem la TORONI si PORTO KOUFO. La Toroni apa se adanceste brusc si foarte tare la vreo cativa metri de mal. plin cu arici si pietre. Noi făceam snorkeling si m-am sperita tare că efectiv nu mai vedeam fundul apei. La Porto Koufo curată plaja. Ca un fel de nisip mai grunjos. sau pietricele mici. Si aici se adanceste tare, dar mai aproape de mal. Dar aici vezi constant fundul apei. Merită vizitat oricum.
Ziua 5
In această zi am mers pe partea de vest a bratului doar noi doi, fără prietenii cu care venisem. Era moftul meu să văd tot ce este de văzut. Şi le-am luat din nou pe rând pe toate plajele marcate de mine de acasă. Din nou unele mai interesante, iar altele mai puțin interesante. NEOS MARMARAS are si el plaja lui destul de frumoasa, sau deosebita. Dar e cumva marginita de trotuar si cine merge pe trotuar, imbracat de oras, cu treburi, se poate uita nestingherit la tine cum te bălăceşti in voie. Mi se pare ciudat. De pe plaja aceasta se vede si Porto Carras. Acolo am incercat sa intram, dar numai intrarea costa 10 eur de persoana. Este trecere cu barieră. Asa ca ne-am bucurat că am putut privi complexul de la departare (sa vedem si noi ce păzesc aşa grozav ăia). In zona aceasta a bratului am vazut si cei mai multi conationali cazati (dupa numarul de masini cu numar de România).
La LAGOMANDRA cred ca am stat si am si dormit in padurea de pini. Extraordinar sentimentul. Superb. La NIKITI ne-am plimbat printre iahturi si am mancat pe faleza. Si la AGIOS IOANNIS ne-am oprit. Asta a fost din punctul meu de vedere una dintre cele mai frumoase plaje. Nisip. Culorile. Din păcate si aici sunt arici si pietre mari ca stâncile si trebuie neaparat papuci speciali. Parcă pe aici era si cea mai exclusivistă plajă, cu baldachine si fotolii pe nisip.
Ziua 6
Am mai dat o tură la Portokali, dar pe partea cealaltă, unde sunt si stancile pictate si sculptate. Nu am stat mult că erau valuri. Ne-am intors in Sarti si ne-am luptat cu valurile. Extrem de placut a fost. Ca un copil mic m-am bucurat! Copii mici ar fi vrut să se înfrunte cu valurile, dar nu prea-i lăsau părinții. Nici pe mine poate nu m-ar fi lăsat părinții :))) interesant ca in acelasi timp cand pe partea de est erau imensitățile astea de valuri, pe la neos marmaras abia daca se vedeau...
Asta pentru ca dupa-amiază am plecat grup iar spre neos-marmaras sa vedem apusul. Am vizitat inainte de asta satul parasit, PARTHENONAS. O alta cină romantică pe malul mării, apusul şi o plimbare pe faleza din Nikiti. Si asa am inchis cercul. In dupa-amiaza aceea chiar toata peninsula am inconjurat-o. Numa' bine pentru ultima zi. Ca ziua urmatoare am plecat de dimineata (nu cu noaptea'n cap, dar oricum n-am mai avut timp de altceva).
De stiut
Cam sunt necesari papucii de apă. Desi am mai fost de doua ori in Grecia si ne-am descurcat fara ei, acum ne-am cumpărat si noi.
Am scris si in review-ul cu drumul spre si prin peninsula ca sunt multe serpentine si petreci mult timp in masina si pe drum daca vrei sa mergi la mai multe plaje.
Pe umbrele cu sezlong nu am platit. Dar te obligă la consumație. Noi luam frappe de 3 euro/ pers. Sau un suc nectar. Si cred ca la lagomandra ne-au adus si o sticla de jumate de apa pe langa frappe. Foarte bine. In zakynthos the exemplu am platit undeva (si eram multumiti ca e ieftin) 5 euro doar umbrela cu sezlongurile. Aici oricum luam ceva de baut, ca apa chiar daca o aveai la tine se incalzea si voiai ceva rece. Deci chiar gratis sezlongurile.
Concluzii
(A se observa ca nu am fost chiar zgârciți - am luat si prânz şi cină pe malul marii, am mancat si calamar proaspăt si gyros, am avut si sezlonguri, am luat si ulei de masline, chiar daca am cautat o vacanta low-cost)
A fost cea mai frumoasa vacantă pentru ca a avut de toate. Plaje cu nisip dar si cu pietre; cu apa limpede si azur, dar si cu valuri învolburate si nervoase; pereți stâncoşi, dar si drumuri line si serpuite, faleze la malul mării; sate parasite, dar si oraşe (neos marmaras e măricel- are blocuri!). Am făcut snorkeling, dar am si dormit pe plaja sau sub pini. Sithonia are si complexuri hoteliere exclusiviste si zone de camping. Chiar Grecia contrastelor, cu peisaje exotice.
Imi pare rău ca nu am luat barcă o zi să fi mers la AMOULIANI (nu mai stiu sigur cum se cheamă). Imi pare bine ca l-am ales pe Billy sa ne gazduiasca. A fost o vacanta completa chiar daca nu am vazut alte brate ale peninsulei si nici Salonicul. Si sper din inimă să mai ajungem in Sithonia.
Trimis de fra in 06.04.17 17:09:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
M-am bucurat sa citesc despre locuri pe care le-am vazut si pe care le voi revedea la vara. Am fost de 3 ori pe Sithonia si voi reveni la vara. Si pentru mine este o zona frumoasa, pe care o prefer. Sithonia are ceva aparte.
M-am mirat sa citesc ca ati intalnit multi arici. Noi nu am vazut arici pe nici o plaja cu exceptia celei din Vourvourou unde erau arici pe pietre. E drept ca noi am fost in august cand activitatea marina este aproape inexistenta. Nu sunt valuri aproape deloc, pe nici o plaja. Ma gandesc ca valurile au si ele rolul lor in aparitia aricilor.
Data viitoare sa inchiriati barca si sa vizitati insulele Diaporos, sa faceti o baie in Blue Lagoon. Este o experienta pe care eu am incercat-o si nu o regret.
Vacante placute!
Da, Diaporos... asta voiam sa vedem cu barca... uitasem. Aricii cei mai multi i-am vazut in Neos Marmaras, in zona portului sau pe oriunde erau pietre. Nu ne-au deranjat, dar i-am observat. E frumos in iunie. A fost foarte cald. Si apa buna. In unele zone era rece, dar nu peste tot. As repeta oricand experienta in iunie. Chiar azi ma uitam ce preturi sunt anul ăsta în Sithonia.
Ptr 2 pers care nu vor sa se zgarceasca cam citi bani ar trebuii ptr amanca doar la tavern! Ms!? Ar fii primul concediu in Grecia!?? Ms!
Tot laTurci e mai misto cu ultra all!!! Ps, Grecii inca nu s. au familiarizat cu conceptul!
Din câte stiu eu, in jur de 20eur/pers se cheltuie la o masă la taverne, eventual luati in calcul 50eur pentru doua persoane/masa, cu tot cu bauturi si desert. Asta daca nu mancati gyros sau alte mâncăruri gen fast-food.
Într-adevăr cine e obisnuit cu allinclusive-ul turcesc, mai greu acceptă stilul grecesc. O vacanta in grecia e o vacanta cu mult plimbat si "vânat plaje" si peisaje, față de o vacanță in Turcia, care are in vedere in primul rand confortul.
@fra: Intr-adevar, Sithonia are ceva aparte. Inainte de a merge in insule, am fost de cateva ori acolo si cred ca la anul, o vom vizita iar. Noua ne-a placut f. mult la Philoxenia Bungalows, in Psakoudia. La fel, plaja mare, lata, cu nisip. Am fost de 2 ori, desi, de obicei, nu mergem de doua ori in acelasi loc. Ca si tine, calatorim peste tot, din acel punct.
In ceea ce priveste Vourvourou, nici noi nu am fost atat de incantati de realitate, cum am fost de poze.
Ma bucr ca suntem multi iubitori de Grecia si ca putem impartasi aici pareri, impresii si fotografii.
Mutat în rubrica "Plaje în Sithonia, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)
@fra: Felicitari pentru frumoasa vacanta greceasca petrecuta in minunata Sithonie, pe care si eu o iubesc la fel de mult, ati vazut deja ce am scris despre ea.
Dar despre traverne, vara trecuta ne/am incadrat in 10 euro de persoana un meniu de pranz, chiar si mai putin pentru o musaka sau souvlaki. PRetul crestea odata cu bauturile pe care le evitam de regula, eu fiind soferul iar ceilalti nefiind amatori. DAr oricum locurile merita toti banii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Hai sa exploram Sithonia — scris în 25.09.23 de geanyx din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Revenirea pe Sithonia — scris în 03.08.20 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Plaja Goa — scris în 18.09.19 de Sorin Lazar din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Destenika beach - un loc armonios — scris în 06.02.20 de soricelu74* din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Isla Beach — scris în 27.08.19 de ramop din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Doamnele Sithoniei, inventar estival — scris în 23.11.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Orange Beach, nimic portocaliu — scris în 09.11.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ