ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 31.08.12
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 12 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Snorkeling în Sithonia

TIPĂREȘTE URM de aici

- Coordonate marchează zonele în care am făcut snorkeling și nu plaja în sine.

- Când spun, de exemplu, că “mergi în lungul malului” mă refer la faptul că înnoți (faci snorkeling) în imediata apropiere a țărmului stâncos.

- Când spun/scriu “peisaj”, mă refer la peisajul marin (de sub apă) și nu la peisajul înconjurător care se vede de pe plajă.

- Plajele sunt enumerate în ordinea în care le-am vizitat.

KALAMITSI beach (39° 59.348'N, 23° 59.402'E)

Pe coasta de est. Are o orientare bună față de vânturile prodominante de est și ca urmare asigură ape relativ liniștite atunci când sunt valuri de vânt pe celelalte plaje din estul Sithoniei. Extremitatea de nord a plajei este cea mai adăpostită și în același timp promițătoare pentru snorkeling, dar tocmai datorită adăpostului format de promontoriul stâncos și destul de înalt acolo sunt ancorate foarte multe ambarcațiuni. Noi am ales în acea zi extremitatea de sud, unde se află insulița care ține și ea adăpost destul de bun pentru valuri.

Noi am prins o zi cu marea destul de agitată și fără prea mult soare, așa că nu am putut face snorkeling decât în lungul jumătății dinspre mal a insuliței. Vizibilitatea în apă a fost de vreo 5-7 metri (din cauza valurilor) pe latura dinspre nord a insulei și de vreo 12-15 m pe cealaltă parte. Peisajul (sub) marin excelent pe latura din dreapta a insulei (cum privești dinspre mal) și vizibilitate din ce în ce mai bună pe măsură ce apa se adâncea (8-12 m).

Am acordat nota 4/5 și probabil că dacă prinzi ape mai calme și poți să înconjuri insula pe la larg peisajul sub apă poate fi de nota 5/5.

HAWAII beach (40° 1.945'N, 24° 1.205'E și 40° 1.995'N, 24° 1.156'E)

Pe coasta de est. Plajă la care am mers la recomandarea gazdei noastre, special pentru snorkeling și s-a dovedit a fi de nota 5/5, cu cel mai senzațional peisaj subacvatic pe care l-am găsit până acum în Grecia. Plaja se află în Ghost City între plajele Klimataria și Kliaritsi. Ca să ajungi la această plajă trebuie să urci și să treci podul pe sub care este drumul care coboară la plaja Klimataria și apoi să urmezi aleea asfaltată care are pictată săgeți către “Tigania” beach bar.

La Hawaii beach zona unde se poate face snorkeling este vastă și destul de diferită ca aspect. Zona cea mai ușor accesibilă este cea centrală unde se află o “întinsură” de piatră care poate fi înconjurată fără probleme și în jurul căreia apa este destul de mică. Dacă de la extremitatea “întinsurii” către larg, apa se adâncește repede și peisajul submarin se schimbă devenind mai interesant.

Zona care ne-a plăcut nouă cel mai mult a fost pe latura nordică a plajei, unde după vreo 60 m de la plajă platforma de stâncă se rupe și “cade” vreo 5 metri, după care și în lungul malului adâncimile sunt mari 10-12 m, peretele de stâncă coborând aproape vertical până la fundul apei. Apa este deosebit de limpede, vizibilitate 15-20 metri și ai senzația că faci scuba sau că privești pe hubloul unui mini-submarin de agrement, având în vedere cât de adâncă este apa și cât de mult poți vedea în jos și în jur. Pentru mine a fost cea mai fantastică experiență de snorkeling de până acum și probabil că fără recomandarea expresă a lui Alexandros Zisios de la Platania House nu aș fi ajuns să o trăiesc.

PARADISOS beach (Neos Marmaris) (40° 5.910'N, 23° 46.406'E)

Pe coasta de vest. Când am făcut primul tur al peninsulei Sithonia ne-am zis să nu treacă ziua fără o baie în mare, așa că ne-am oprit în extremitatea sudică a plajei Paradisos, chiar la baza pintenului care intră în mare și care o delimitează de zona Neos Marmaris.

Făcând snorkeling în lungul acestui promontoriu stâncos (până la extremitatea lui) este de preferat să prinzi după-amiaza, atunci când soarele luminează bine acea zonă. Apa foarte liniștită, vizibilitate bună (10-12 m) dar nu prea ofertantă d. p. v. al peisajului submarin. Nota 2/5. Totuși aici am văzut pești măricei, ceva gen baby dorada.

AGRIDIA beach (40° 3.469'N, 24° 0.289'E)

Pe coasta de est. Un golfuleț îngust și nu foarte lung (300 m) cu deschidere către SE.

Din păcate în ziua respectivă erau valuri de hulă care băteau din est și reușeau să intre în golf. Apa nefiind foarte adâncă (6-8 m) valurile reușeau să agite nisipul și iarbade pe fund, reducând vizibilitatea sub apă la 7-8 metri. In prima jumătate a golfului este iarbă de mare compactă pe fund, dar apoi rămâne stâncă și nisip.

Zona ar fi de nota 3/5 dacă nu sunt valuri și poți ieși mai mult spre larg pe coasta din dreapta unde peisajul submarin este mai interersant decât pe coasta din stânga (nord)

VALTI beach (40° 3.182'N, 24° 0.191'E)

Pe coasta de est. In acceași zi în care am fost la Agridi am trecut și pe plaja alăturată (către sud) Valti. Pe latura din stânga (nord) coasta care intră în mare având o lungime de peste 500 m apără protejează cel puțin până la jumătatea ei destul de bine de valuri.

Zonei i-am dat nota 4/5, dar dacă nu sunt valuri și poți face snorkeling și dincolo de jumătatea ei (după primii 300 m) s-ar putea să fie chiar de nota 5/5. Noi nu am putut trece mai departe pentru că erau valuri de hulă dinspre est și la jumătatea promontoriului efectul valurilor se aplifica datorită unui baraj submers de stânci aproximativ paralel cu plaja și care se ridica până la o adâncime de 1,5 m în condițiile în care acolo apa avea circa 9-10 m adâncime.

SPATHIES beach (40° 10.339'N, 23° 43.144'E)

Pe coasta de vest. O plajă extrem de mică, neamenajată și ascunsă dar care și la jumătatea lui septembrie avea mulți adepți. Este foarte bine adăpostită și ca urmae apa este liniștită tot timpul. Apa în zona centrală este mică (sub 2m) și fundul cu pietre, ceea ce o face excelentă pentru începătorii în snorkeling. Mergând însă peste 200m în lungul malului atât pe latura din dreapta (în față) cât și pe latura din stânga până “la colț” apa se adâncește la 5-6 m și peisajul subacvatic devine interesant. Vizibilitate f. b. sub apă 15-20 m. Nota 4/5.

DESTENICA beach (39° 59.484'N, 23° 53.487'E)

Pe coasta de vest, imediat la nord de Toroni. Este o limbă de nisip cu o plajă semi-amenajată și cu o rulotă tip “Cantina” pe post de beach bar.

Peisajul marin a fost surprinzător de OK pentru cât de mica este porțiunea de stânci, plus că aici am întâlnit și bancuri mari de peștișori. Plaja este cu nisip fin, dar în apă este piatră, dar și o zonă mai mica unde nisipul ajunge până la mal. Vizibilitate f. b. în apă, 10-12 m. Nota 3/5.

MANASSU beach (40° 9.619'N, 23° 53.790'E)

Pe coasta de est. Plaja cea mai “de fitze” peste care am dat noi în Sithonia (exceptând Porto Carras) având în vedere sezlongurile de lemn cu saltele și baldachinele, plus mobilierul alb al beach barului.

Am ajuns pe această plajă aproape de ora 17.00, după ce în ziua respective închiriasem barcă în Vourvourou și făcusem turul insulei Diaporos ajungând până la Ormos Panaghia.

La ora la care am ajuns, soarele mai lumina doar latura din drapta a plajei, așa că acolo am făcut partida de snorkeling vreo ¾ oră. Alegerea s-a dovedit inspirată pentru că peisajul marin a fost OK, către capătul promontoriului apa fiind destul de adâncă 6-7 m și vizibilitate f. b. 12-15 m. Nota 3/5.

Este posibil ca latura din stânga a plajei să fie și mai interesantă. Rămâne pt. data viitoare.

ZOGRAFOU beach (40° 10.298'N, 23° 51.977'E)

Pe coasta de est. Noi am vrut de fapt să mergem pe plaja de la Bahia, dar la intrarea în camping sunt două bariere păzite. Una pentru drumul către Bahia și una către plaja și campingul Zougrafu. Paznicii ne-au spus că beach barul de la Bahia este deja închis și ca urmare și plaja a fost declarată închisă (aceeași politică ca pentru plaja de la Rodia). Am zis să încercăm totuși și plaja de la Zougrafu, chiar dacă nu era în plan și nu am făcut rău.

Am intrat mai intâi pe partea stânga pentru că acolo era mai mult soare. Peisajul marin ok, apa limpede, peștișori.

Am făcut pauza 3/4 oră și pentru că între timp venise soarele și pe latura de sud a plajei am intrat și pe partea dreapta. Am ocolit promontoriul până am vazut plaja de la Bahia. Peisaj marin mai ok decât pe latura de nord pentru că era cu pantă foarte abruptă și deep water (7-8 m). A meritat snorkelingul aici, nota 4/5.

GOA beach (40° 4.262'N, 23° 59.743'E)

Pe coasta de est. La începutul sejourului nostru, Goa beach a fost prima plajă la care am coborât și care ne-a impresionat prin aerul ei sălbatic. Pentru că erau valuri mari am decis să ne întoarcem în altă zi pentru că e obligatoriu să facem snorkeling printre stâncile din partea stângă. Timp de 10 zile, aproape în fiecare dimineață am trecut pe la Goa beach ca să vedem cum e cu valurile și nu am prins nici o fereastră liniștită. In penultima zi, spre seară, am decis că fie-ce-o fi trebuie să facem snorkeling la Goa. De obicei seara vântul „cade” pe coasta de est și marea devine calmă.

Ajunsi Goa am vazut că tot sunt valuri și pe partea din stânga nu se poate intra din cauza lor.

M-am dus pe latura din dreapta, dar nu mi s-a părut prea grozav. Apa se adâncește bruisc, dar apoi rămâne pe o porțiune destul de lungă (100-150 m de la mal) destul de mică (până în 3 m).

Datorită valurilor apa era mai putin limpede, vizibilitate 5-7 metri. Pentru un peisaj marin mai bun probabil că trebuie ieșit mai în larg.

Nota 3/5 dar neconcludent. Ori cum am bifat-o si pe asta, dar a rămas în suflet neîmplinerea unui snorkeling pe latura de nord a plajei unde peisajul emers este demențial.

După părerea mea Goa beach este cea mai fotogenică plajă pe care am întâlnit-o în Sithonia. Poate sunt puțin subiectiv având în vedere că în urmă cu aproape 30 ani am pus piciorul și pe Goa beach cea originală, pe coasta Indiei de vest, golful Marmagao, statul Goa (fostă colonie protugheză).

LAGONISI beach (40° 13.791'N, 23° 44.894'E)

Pe coasta de est. Plaja cea mai adăpostită deoarece este în capătul unui golf cu deschidere mare și foarte bine închis de insula Kologria. Este singura pe care am ajuns noi în Sithonia cu apă azurie. Culoarea apei se datorează aici nisipului foarte alb de pe fundul mării.

In extremitatea dreaptă plaja are un promontoriu jos, care se continuă cu un recif (cam pompoasă denumirea) cu o lungime de circa 50 m deasupra căruia apa are o adâncime de 0,5-0,7 m. In jurul recifului apa este ceva mai mare, max. 2-3 m. Apa de la mal și până la recif nu trece de 2-2,5 m, ca urmare zona este ideală pentru începătorii în snorkeling și mai ales copii.

In ciuda apei azurii și foarte limpezi de la mal, în zona recifului vizibilitatea nu trece de 10 m și peisajul marin nu este grozav, adâncimea fiind atât de mică. Fauna marină este însă bine reprezentată iar apa deosebit de caldă.

Nota 2/5.

A fost și cea mai scumpă plajă pe care am stat, cu toate că dotarea în umbrele/șezlonguri era cea standard. Chipurile sezlongurile erau free contra consumație, dar consumația minimă pt. 4 persoane a fost 26 euro. Explicația acestor prețuri cred că rezidă în vecinătatea unui resort de 4/5* care are turiști occidentali, pentru că în jurul nostru erau 3-4 cupluri de vârsta a 3-a care vorbeau engleză (british) și germană.

Fauna marină

Fauna marină destul de uniformă, adică cam aceleași feluri de pești de jur-împrejurul Sithoniei.

In primul rând arici de mare, destul de mulți, dar nu atât de mulți ca în Thassos. Apoi micii peștișori negri cărora noi le spuneam “cu blană” pentru că dădeau senzația de pufoși. Mulți zargani și alte specii de pești nu mai mari de 10-12 cm.

Peștii cei mai mari, probabil pui de doradă, aveau 20-25 cm, și izolat și rar câte un pește răpitor mai mare 30-35 cm asemănător cu lufarul.

Am văzut și vreo 3 caracatițe dar foarte mici (capul cât pumnul).

Fotografiile: nu sunt făcute cu un aparat foarte performant iar cunoștințele mele sunt limitate în materie de fotografie subacvatică. Ca urmare imaginile nu au reușit să redea senzația de profunzime (adâncime) existent în multe dinte cadre. Cu alte cuvinte, pozele sunt mult sub realitate.


[fb]
---
Trimis de ebirsan in 29.09.15 19:42:00
Validat / Publicat: 29.09.15 21:32:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 10826 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ebirsan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Hawaii beach. Excepțională. Nota 5/5. Pozele nu redau nici pe departe realitatea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

calatorul
[30.09.15 08:36:31]
»

Ma grabesc sa scriu primul ecou la acest review interesant, lamuritor si convingator, ca sa nu mai spun de fotografiile discovery, chiar fara aparat performant si experienta lui Cousteau.

Multumim si pentru aceasta noua lectie de snorkelling, am reusit si noi incepatorii ceva pe Spathies, si mai aglomerata in august. CAci micutele noastre incercari au surprins, doar cu ochiul, in afara de relieful stancos la Marble Beach in Thassos si cativa pesti de cel mult 30/40 cm la Vai in Creta, doar o sepie in golful din Gyaliscari, in Corfu. Insa folosind aceste sfaturi extrem de utile si binevenite, sper sa mai progresam cate putin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Daniela33
[30.09.15 10:37:01]
»

Dupa experientele din Corfu, Thasos, Nei Pori, Zakynthos, Skyathos si Lefkada ne-am dat si noi seama ca suntem fanii snorkelingului. Problema la noi e ca nu prea suntem buni inotatori asa ca, cautam zone in care putem face snorkeling in apa putin adanca (ideal sa nu depaseasca 1,5-2 m) Ce plaje/statiunei/zone recomandati? La anul nu stiu unde sa mai merg si asta ar fi un criteriu

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ebirsanAUTOR REVIEW
[30.09.15 15:49:05]
»

@ebirsan SEP 2015-Eu sunt mai mult decit indragostita de SITHONIA de toata GRECIA ptr ca as dori sa triesc acolo. SNORKELING am invatat putin de la prietenul nostru de fam, @ebirsan care este o persoana extraordinara mai ales ca tot timpul a avut nervii tari sa aiba rabdare cu elevul.

ii multumesc pe aceasta cale. nota mea =10+

webmaster95
[17.07.17 06:30:48]
»

Mutat în rubrica "Plaje în Sithonia, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Daniela33, ebirsan
Alte impresii din această RUBRICĂPlaje în Sithonia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075103044509888 sec
    ecranul dvs: 1 x 1