ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 11, 14

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La Pestera Ursilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Avand baza pentru drumetii in Apuseni stabilita in satul Chiscau, in a doua dimineata am considerat ca dupa un traseu solicitant in ziua precedenta (circuitul Cetatilor Ponorului), ar fi binevenita o activitate mai relaxanta, si anume vizitarea Pesterii Ursilor.

Imi amintesc ca am mai vazut aceasta pestera copil fiind prin anii '80, atunci cand am fost cu parintii in Apuseni. Mai tin minte ca pestera era iluminata, ca se mergea pe o carare betonata si ca erau niste chestii care coborau din tavan si uneori se intalneau cu alte chestii ce urcau de jos in sus.

Mai tin minte ca bateria masinii se stricase si ca tata obisnuia sa o parcheze in panta ca sa poata reporni si ca un tip de treaba ne-a dat o baterie de tractor!?!

Acum era randul copiilor nostri sa traiasca aceleasi aventuri...

La ora 10.20 am ajuns la intrarea in pestera, fiind al doilea grup in acea dimineata. Grupurile intra cu ghidul la fiecare 20 min, biletul de intrare fiind 20 lei/adult si 10 lei/copil.

Taxa foto e 15 lei insa putini sunt cei care o achita, desi mai toata lumea fotografiaza.

Pestera Ursilor a fost descoperita in 1975 in urma unei explozii provocate de catre minerul Traian Curta care lucra in mina de marmura. Atunci o portiune ingusta s-a prabusit, mai sus numitul norocos strecurandu-se prin bresa formata si descoperind o adevarata comoara, o lume subterana SF cu stalactite, stalacmite si coloane de diferite marimi si forme, schelete de ursi, etc.

Probabil ca Partidul l-a felicitat si l-a trimis la bai la Felix in concediu pentru ca vestea sa nu se raspandeasca, marmura fiind un bun cu circuit inchis pentru mai-marii timpurilor.

Totusi informatia a ajuns la nivel foarte inalt si trei ani mai tarziu, in 1978 s-au incheiat lucrarile de amenajare. In 1980 primii turisti au facut cunostinta cu ramasitele pamantesti ale Ursus Spelaeus - ursul de caverna.

Acesta ar fi disparut in urma cu cca 17.000 ani, atunci cand probabil intrarea in pestera s-a inchis in urma unui cutremur.

Cele mai vechi oase ale ursului de caverna din pestera au fost datate ca fiind de acum cca 100.000 ani.

Alături de mamuţi, ursul de peşteră a fost cel mai apropiat animal, la propriu şi figurat, faţă de oamenii cavernelor. Strămoşii noştri şi urşii peşterilor au coabitat împreună timp de mii de ani, infruntând vitregiile glaciaţiunilor şi lipsa hranei.

În prezent, din urşii uriaşi de odinioară au mai ramas doar scheletele din colectiile muzeale...

Ursul de pestera avea o infatisare cu adevarat impresionanta. Capul sau era foarte lat, masiv, cu o frunte inalta. Trupul solid si indesat, era sprijinit pe picioare puternice, musculoase, cu labele orientate in interior la fel ca ale ursilor bruni.

Un mascul de talie obisnuita cantarea peste 400 de kilograme, cu toate ca unii cercetatori afirma ca masculii bine dezvoltati atingeau chiar o tona!

Pestera Ursilor e structurata in 3 galerii deschise circuitului turistic si o rezervatie stiintifica.

Galeria Oaselor este sectiunea din pestera care se afla la intrare, fiind astfel denumita datorita numeroaselor oase ale ursilor de caverna gasite in acest loc, insumand cca 141 cranii.

Galeria Emil Racovita este cea mai mare galerie din portiunea amenajata a pesterii si contine formatiuni care cu imaginatie si fantezie au primit diferite denumiri cum ar fi Racheta mare lansata, Racheta mica, Casa piticilor, Mos Craciun, etc.

Galeria Lumanarilor si-a primit numele dupa numeroasele stalactite care seamana cu niste lumanari. Aici pot fi observate formatiuni calcaroase avand forme dintre cele mai bizare : Sfatul mare, Sfatul mic, Ursuletul evadand, Nufarul si frunze pe lac, etc.

Temperatura in pestera atat vara cat si iarna e constanta, 10 grade Celsius, deci nu va uitati hanoracul. Umiditatea e de 97 %.

Durata vizitarii pesterii e de cca 40 min.

1 cm de stalactita se formeaza in cca 20 ani.

Mie personal cel mai mult mi-au placut "Macaroanele", acele formatiuni calcaroase care atarna de tavan si pot atinge o densitate de cca 400 "macaroane" pe metru patrat. Poate si pentru ca incepuse sa mi se faca foame...

A propos de mancare, un tip din grup din apropiera mea si-a intrebat in soapta sotia : draga, cu ce se hraneau ursii astia ca nu prea vad vegetatie pe aici ?

Deja la iesire ne-am aruncat asupra tarabelor cu placinte cu branza si marar proaspat scoase din cuptor si cu clatite cu dulceata de afine, ca sa nu avem soarta ghinionistilor ursi de caverna...

Vacante minunate !

## end review sc

[fb]
---
Trimis de raducondurache in 19.08.17 23:17:37
Validat / Publicat: 20.08.17 00:31:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH].

VIZUALIZĂRI: 2245 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Sala lumanarilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

raduconduracheAUTOR REVIEW
[20.08.17 00:33:18]
»

webmaster, te rog insereaza video youtube SkyTrip Pestera Ursilor 7:54 https://www.youtube.com/watch?v=6eiG4xGcEF8

Multumesc.

webmasterX
[20.08.17 00:35:18]
»

@raducondurache: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

danaeldreny*
[20.08.17 01:19:47]
»

Mediul speleal îmi stârnește amintiri plăcute, mai ales stilul ăsta, bogat dantelat.

Rememorez vremurile când umblam prin locuri din astea…

Peștera Urșilor este într-adevăr amenajată de multă vreme și deși este turistică, oferă totuși peisaje mirifice care de multe ori sunt prohibite turiștilor dar nu și în cazul de față…

Am majore dubii că sărmanul miner Traian Curta a avut soartă de răsfățat, generozitatea partidului cu siguranță se manifesta în cercuri cu mult mai restrânse, omul muncii se putea bucura maxim de privilegiul de a nu i se face dosar de cadre…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[20.08.17 08:14:20]
»

@raducondurache:

Ajungem si noi zilele urmatoare. Consider acest articol ca un antrenament, incalzirea. Bravo!

Radu Tudoran
[20.08.17 12:00:56]
»

Mi-am adus aminte de anii de studentie si de statul la cort. Totusi pestera tin minte ca m-a impresionat, desi nu era prima pe care o vizitam.

Vacante frumoase in continuare.

Zoazore
[23.08.17 12:06:24]
»

@raducondurache:

Mai tin minte ca bateria masinii se stricase si ca tata obisnuia sa o parcheze in panta ca sa poata reporni si ca un tip de treaba ne-a dat o baterie de tractor!?!

Acum era randul copiilor nostri sa traiasca aceleasi aventuri...

Sper sa nu! Ma refer la bateria de tractor. Altfel, sunteti o familie frumoasa! V-am urmarit si pe munte, dar si la Anisoara.

Vacante minunate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, danaeldreny*, Radu Tudoran, raducondurache, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Urșilor [Chișcău]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043646097183228 sec
    ecranul dvs: 1 x 1