ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.03.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pestera Ursilor- un "palat" fermecat

TIPĂREȘTE

Iarna care inca mai zaboveste pe la noi m-a facut sa ma gandesc la o destinatie de "iarna"si altfel mi-am adus aminte de unul dintre cele mai frumoase locuri din zona mea- Pestera Ursilor, din Chiscau, Bihor. Cu toate ca am vizitat-o de mai multe ori, dar numai in zile de vara, faptul ca in pestera temperatura e constanta, in jurul a 10 grade, o face o destinatie chiar "calduroasa" pentru o zi de iarna.

Numele i se trage de la numeroasele fosile ale ursilor de caverna descoperiti aici, ursi care se adaposteau in pesteri in urma cu 15.000 ani. Se pare ca se retrageau sa moara in acelasi loc in care murisera si predecesorii lor, si de aceea numarul mare de schelete descoperite in aceasta pestera dar si in altele similare. Descoperita in anul 1975, in timpul dinamitarii marmurei exploatate aici, pestera s-a deschis vizitatorilor in anul 1980.

Noi am ajuns la pestera cu masina personala, dar se poate ajunge si cu trenul pana la Beius. De aici sunt autobuze pana in Chiscau. Trecand pe langa tarabele de pe drum de unde poti achizitiona diverse flori de mina si, desigur, o gramada de chinezarii, la intrare te intampina un pavilion nou, cu 3 etaje, dotat cu usi si ferestre termopan, unde sunt casa de bilete, sala de asteptare, un bar si un muzeu speologic.

Lunea este inchis, programul este intre 10-17 de marti pana duminica, iar pretul biletelor este de 15 lei pt adulti si 10 lei copii. Daca vrei sa filmezi platesti 25 lei, fotografiatul 15 lei. Parerea mea e ca merita sa dai un ban pt a face poze, vei avea ce admira acasa. E bine sa luati cu voi si ceva gros de imbracat pentru ca altfel veti iesi cam inghetati, umiditatea dinauntru e la 97%.

Sala de asteptare e o idee buna pt ca intrarea se face doar in grupuri, intre 50-100 persoane teoretic, noi am avut noroc si nu a trebuit sa asteptam mult. Se asteapta pana cand iese grupul din fata (parcurgerea traseului dureaza circa 45 minute) si apoi intra urmatorul grup, pe langa ghid mai sunt inca trei persoane care insotesc grupul: una in fata, aprinde lumina cand grupul ajunge intr-o anumita zona, una in spate care stinge lumina si un al treilea care supravegheaza ca vizitatorii sa nu distruga stalactitele si stalagmitele, sa nu treaca de balustrada sau sa nu pateasca ceva- mai ales copiii. Cu toate ca traseul e delimitat de balustrade din metal montate pe podele metalice, e bine sa aveti grija sa nu alunecati, cu ochii la minunatiile din jur.

Pestera are 3 galerii, dispuse pe 2 etaje, lungimea totala e cam de 1500 metri. Se poate vizita doar nivelul superior, cu o lungime de 488 metri, amenajat pt vizitare, cel inferior, de 521 metri a fost declarat rezervatie stiintifica.

Prima din cele 3 galerii vizitate este Galeria Ursilor (sau a Oaselor) denumita astfel dupa scheletele ursilor gasite aici. Ghidul ne-a spus ca au descoperit 1500 piese, 140 cranii si multe vetre sau culcusuri ale ursilor. Pe pereti se mai vad zgaraieturi adanci facute de ghearele lor, ursii de atunci avand pana la 3 m lungime. In Galeria Ursilor am vazut stalagmite in forma de pagode, animale fabuloase si statuete, de aici si numele sugestive cu care au fost botezate.

Urmeaza galeria Emil Racovita in care s-au gasit fosilele altor animale disparute-leul si hiena de pestera, ibexul sau capra neagra. In capatul galeriei este un schelet intreg de urs, ramas probabil in pozitia in care a murit. Peretii acestei galerii se afla la 10-15 m distanta, tavanul are peste 10 m inaltime, privelistile sunt uimitoare!

Ultima galerie, cea a Lumanarilor, e intesata de stalagmite superbe, adevarate lumanari din piatra care stralucesc in lumina. Unele nu sunt luminate, unele chiar foarte frumoase, ghidul explicandu-ne ca acest fapt e intentionat, datorita valorii lor lumina intensa le poate dauna. In capatul acestei galerii iesirea se face printr-un tunel artificial de 16 metri.

Pestera mai are si 4 sali, denumite Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racovita si Sala Oaselor.

Multe dintre formatiunile vazute au nume interesante si sugestive-"Lacul cu nuferi", "Mastodontul", "Draperiile din Galeria Ursilor", "Pagodele", "Portalul", "Casuta piticilor", "Naveta spatiala", "Sabia lui Damocles", "Sfatul batranilor", "Palatele fermecate".

Sper ca pozele atasate sa va starneasca interesul si sa vizitati pestera, este una dintre cele mai frumoase si spectaculoase de la noi!


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 07.03.11 11:21:34
Validat / Publicat: 07.03.11 14:09:46
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3833 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pestera Ursilor-intrarea dotata cu usa termopan pentru a pastra temperatura din pestera
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

romanitzaa
[07.03.11 19:37:22]
»

Este prima pestera pe care am vizitat-o, fiind intr-o tabara.

Mi-a placut foarte mult si stiu ca m-a impresionat.

Mi-ar placea sa o revad (acum dupa ce am vizitat pesteri mult mai mari) acum, cu ochii unui om matur.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[08.03.11 10:05:02]
»

@romanitzaa

Ma bucur ca ti-a placut. Si eu am vizitat-o de mai multe ori, din copilarie pana in prezent dar de fiecare data ma uimeste. Nu se poate sa nu iti placa o astfel de minunatie!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea, romanitzaa
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Urșilor [Chișcău]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056993007659912 sec
    ecranul dvs: 1 x 1