ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.02.2024
DE msnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.07.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Prin subteranele județului Gorj – Peștera Polovragi

TIPĂREȘTE URM de aici

Părăsind Peștera Muierilor, Waze îmi face o surpriză. Nu este nevoie să coborâm până în drumul național, pentru ca să urcăm din nou pe valea paralelă, valea Oltețului. Știe un drum mult mai scurt, de numai câțiva kilometri, pe un drum județean de bună calitate. Ajungem la Polovragi numai în câteva minute.

Ne îndreptăm spre nordul comunei, trecem pe lângă Mănăstirea Polovragi și găsim un loc de parcare cu câteva sute de metri înainte de peșteră. Pornim pe jos pe un drum pietruit, având pe stânga râul Olteț și pe dreapta un versant aproape vertical, de vreo 200 m înălțime. Sunt zone în care stânca este săpată, pentru a face loc drumului. Fiind duminică, pe drum este multă lume, care, fie se duce, fie se întoarce. Dar este și un trafic auto intens către Cheile Oltețului, aflate dincolo de peșteră.

La un moment dat, o săgeată ne trimite la Peștera lui Săbăreanu. Presupun că este ceva de urcat până acolo. Chiar dacă am avea condiție fizică, nu avem timp de ea. Ceva mai târziu, în fața destinației noastre, aveam să-i aflăm povestea.

Peștera lui Săbăreanu se află deasupra Peșterii Polovragi, unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Gorj. Numele provine de la Corneliu Săbăreanu, fostul stareț al Mănăstirii Polovragi, care a viețuit în interiorul peșterii timp de 17 ani. Mai mult decât atât, dorința acestuia a fost să fie înmormântat aici, iar legenda spune că și-a săpat de unul singur mormântul.

A mers la Muntele Athos, a făcut Facultatea de Teologie la Atena și a revenit în țară. Cunoștea cinci limbi străine. A fost duhovnicul Reginei Maria. A fost chiar înmormântat în peștera în care a trăit o bună parte din viață, dar, ulterior, a fost deshumat şi mutat în curtea mănăstirii Polovragi.  

Peștera este neagră în totalitate pentru că acolo s-a făcut non-stop focul. Este situată undeva la mijloc între vârful muntelui și peștera turistică. Are o lungime de câteva zeci de metri.

Aflu că în versant sunt mult mai multe peșteri, de diverse mărimi, cunoscute sub numele de Grotele Haiducilor.

În final, ajungem la destinația noastră, Peștera Polovragi, cunoscută și sub numele Peștera lui Zamolxe. Intrarea în peșteră pare extrem de largă. Dar, jumătatea inferioară este închisă cu un perete din lemn, în care este decupată o ușă, la momentul sosirii noastre, închisă. Vizita se organizează numai în grupuri ghidate, cu plecare la ore fixe. Noi ajungem cu vreo 20 minute înainte de ora 14.00, așa că avem ceva timp de așteptat.  

În dreapta  ușii este casa de bilete. Biletele costă 20 lei de persoană. Prețul este unic, nu există nici un fel de reduceri. În stânga ușii este o statuie cioplită în lemn, al lui Zamolxe. Are mărimea unui stat normal de om, și mie îmi place cum arată. Tot aici, două panouri ne dau o serie de detalii despre peșteră.

Peștera Polovragi se află în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, la o altitudine de 670 m. Spre deosebire de alte peșteri, Peștera Polovragi are o temperatura constantă de circa 8-9 grade, fiind, astfel, călduroasă și potrivită pentru vizitare în aproape orice perioada a anului.  

Zona este una cu multă încărcătură istorică, fapt dovedit de numeroase cercetări arheologice. S-a descoperit o așezare dacică cu două nivele, datând din sec. II – I î. Hr. Un nivel al așezării era situat la înălțime pe Platoul Padeșului și al Crucii lui Ursache și funcționa ca o cetate de refugiu. Un alt nivel, jos, în apropiere de ieșirea Oltețului din Chei, în punctul numit “Gura Pietrei” , nivel ce funcționa ca așezare civilă.

Peștera Polovragi este asociată ideii că vracii din acea perioada întrebuințau o plantă numită polovragă, pentru a realiza remedii pentru diferite boli. Numele s-a păstrat așadar conform legendei. Peștera Polovragi este cunoscută și datorită asocierii cu Zamolxe, liderul spiritual al geto-dacilor, despre care se spune că a locuit în această peșteră.

Fix la ora anunțată, ușa de acces în peșteră se deschide și suntem poftiți înăuntru. De data aceasta, grupul nu este foarte mare, undeva între 15  și 20 de turiști. Ghidul este un tip simpatic, bărbat foarte ușor trecut de a doua tinerețe, îmbrăcat cu un pardesiu alb, brodat cu motive populare. Este localnic, dar am senzația că are ceva studii în domeniu. Pe parcursul vizitei ne va povesti de multe ori aventurile din copilărire, când se strecura, fără știrea celor mari, în interiorul peșterii.

Aflăm că peștera are cartografiată o lungime de circa 10 km, dar lungimea totală nu este cunoscută. O legendă spune că Zamolxe ar fi plecat la un moment dat spre fundul peșterii și s-a întors după 10 ani. Se pare că în acea perioadă a fost la Sarmisegetuza. Zona vizitabilă nu măsoară însă decât circa 800 m.

Prima sală, imediat după intrare, mă impresionează prin mărime. După experiența de la Peștera Muierilor, vizita de aici va fi ca o „plimbare pe bulevard” , și asta, pe întreg traseul. Interesant aici este Culoarul liliecilor, un „horn” aproape vertical, care iese la suprafață undeva pe versant. Cică pe aici ar intra si ieși liliecii din peșteră. Sar nici aici nu am văzut „aripă” se liliac.

Dimensiunile, destul de mari, pe întreg traseul, parcă mă dezamăgesc un pic. Peștera Muierilor, prin diversitatea spațiilor străbătute, era mai spectaculoasă. În plus, am impresia că formațiunile carstice, stalactitele și stalagmitele, coloanele, draperiile, sunt mult mai rare. Câteva din cele care există au și nume. O cortină ce acoperă un perete este o „Piele de leopard” , pe un alt perete curge o „Cascadă” , la un moment dat, stăm fața în față cu un „Cap de dac” . Totuși, remarc, în câteva locuri mici formațiuni de câțiva centimetri înălțime, ce par a fi începuturi de stalagmite. Probabil, generațiile dintr-un viitor îndepărtat vor avea o altă imagine asupra peșterii.

Cea mai mare nelămurire o am, însă, privind pereții și plafonul peșterii. Aceștia prezintă niște forme extrem de neregulate, colțuroase. Nu am remarcat forme rotunjite, create de scurgerea apei, asemănătoare celor din Peștera Muierilor. Mă întreb dacă numai apa a condus la apariția acestei peșteri.

Dar cea mai mare deosebire față de Peștera Muierilor este la amenajarea turistică a celor două obiective. La Peștera Muierilor întregul traseu este pe o alee betonată, mărginită de cordoane de protecție. Aici așa ceva nu există. Pe porțiuni întregi, turistul este liber să se deplaseze în orice cotlon al unor săli destul de mari. Nu cred că este chiar bine. Sunt și câteva zone cu un traseu delimitat de cordoane, dar puține. În plus, peștera fiind foarte umedă, pe traseu întâlnim o mulțime de bălți. Uneori, chiar suntem obligați să călcăm în noroi iar podinile de lemn șunt la fel de puține ca și cordoanele.

Cea mai nemulțumită de situație este Doina, care reproșează aceste aspecte ghidului. Acesta se scuză prin faptul că primăria, administratorul peșterii, nu are prevăzute fonduri pentru modernizarea acesteia, și o roagă să-și scrie observațiile în registrul de impresii, pentru a influența primăria. Doina se conformează și, la sfârșit, scrie mai mult de jumătate de pagină A4. Nu am idee dacă a avut un efect.

Ultima sală vizitată este „Sala lui Pahomie” . Conform legendei, acesta ar fi fost Barbu Craiovescu, născut pe la jumătatea secolului al XV-lea și decedat în 1521, ctitor al Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea. A fost primul Mare Ban al Țării Românești, dregătorie înființată de Radu cel Mare în 1500. După ce s-a călugărit, a trăit o perioadă în Peștera Polovragi, unde a lăsat un desen înfricoșător: „Moartea cu coasa” .

Desenul este realizat în tehnica negru de fum şi reprezintă simbolul morții. Este una dintre atracțiile principale ale peșterii, iar vizitatorii se fotografiază lângă acest desen. Astfel, au fost realizate și cărți poștale cu acest desen neobișnuit. Printre oamenii locului există legenda că desenul a fost conceput pentru a-i ține la distanță pe curioși de această peșteră, unde călugărul se adăpostise.  

Desenul ar mai avea și o altă însemnătate. Ar putea să anunțe un pericol pentru cei care înaintează mai mult. Concentrația oxigenului în aerul inspirat scade brusc după înaintarea în galerie, după trecerea de marcajul turistic de atenționare a pustnicului Pahomie.

Pe unul din pereții peșterii ar fi trebuit să văd și „chipul lui Zamolxe” . Plăcuța indicatoare o fotografiez, dar, cu acuitatea mea vizuală slabă nu identific și chipul. Nu am remarcat nici „tronul lui Zamolxe” , una din principalele atracții ale peșterii. Dar este foarte posibil să nu fi fost eu lângă ghid când ni l-a prezentat. De existența acestuia am aflat abia acasă.

Ieșirea din peșteră se face parcurgând în sens invers traseul vizitei. Durata vizitei a fost de circa 50 de minute.

La ieșirea din peșteră, ghidul ne îndeamnă să traversăm drumul și să vedem ceea ce el a numit „cele mai înguste chei din lume, de numai 80 cm lățime, Cheile Oltețului” . Coborâm pe un versant destul de abrupt, pe niște trepte de piatră, câțiva metri. Dar nu se poate ajunge până jos, așa că privim de sus un adevărat „canion” , cu pereți verticali, destul de îngust și foarte adânc. Înțeleg faptul că aceste chei se întind pe circa 2 km și nu știu dacă mai în amonte sunt mai vizibile sau nu.  

Având în vedere că până seara trebuia să ajungem în București, hotărâm că nu mai avem timp și de Mănăstirea Polovragi. Rămâne pe data viitoare.


[fb]
---
Trimis de msnd in 29.02.24 20:25:11
Validat / Publicat: 01.03.24 00:17:01
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLOVRAGI / NOVACI
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Egipt, Irak, Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania, Ungaria, Polonia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Germania, Cehia, Franța, Italia, Macedonia. Marea Britanie

VIZUALIZĂRI: 649 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 11. Totuși, câteva formațiuni calcaroase apar din loc în loc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐
[01.03.24 11:56:33]
»

Foarte frumos.

msndAUTOR REVIEW
[01.03.24 16:11:08]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Mulțumesc mult pentru aprecieri!

O zi bună!

mishu
[16.03.24 18:34:25]
»

@msnd:

și o roagă să-și scrie observațiile în registrul de impresii, pentru a influența primăria. Doina se conformează și, la sfârșit, scrie mai mult de jumătate de pagină A4. Nu am idee dacă a avut un efect.

un efort impresionant din partea Doinei, dar ma indoiesc ca a avut efect, nu cred ca doar ea a sesizat acest lucru, si daca persoanelor responsabile le-ar fi pasat, nu s-ar fi ajuns la completare in "condica de sugestii si reclamatii".

A fost insa o experienta de neratat, zona este mirifica, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
msndAUTOR REVIEW
[16.03.24 20:04:51]
»

@mishu:

Sărut mâna și mulțumesc mult!

Într-adevăr, zona merită multă atenție și se și bucură de aceasta din partea turiștilor... La Peștera Muierilor majoritatea turiștilor erau în peșteră. Aici erau mai mulți pe afară. Probabil viziraseră anterior aceasră peșteră, și acum voiau să se bucure de imaginile Cheii Oltețului.

Dar, pentru cei care, la fel ca noi, vor să viziteze ambele peșteri în sceeași zi, am o recomandare. Ar fi bine să înceapă cu Peștera Polovtagi și apoi să se mute la Peștera Muierior. După părerea mea, aceasta din urmă este mult mai spectaculoasă. Dacă lasă la sfârșit Peștera Polovragi, s-ar putea să fie ușor dezamăgiți.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot!

O seară excelentă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Polovragi [GJ]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062748908996582 sec
    ecranul dvs: 1 x 1