ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2010
DE vini
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 19.08.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 5

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pestera Meziad - Un colt din frumusetile patriei!

Ilustrație video-muzicală

Twin Peaks-soundtrack @};-
TIPĂREȘTE

Daca sunteti prin Apuseni si sunteti pasionat sa vedeti obiectivele din zona, probabil ca nu veti rata celebra Pestera a Ursilor, si daca tot sunteti aici, mai faceti un efort de vreo 40 de km si vizitati Pestera Meziad. Ca un profan ce sunt in speologie, nici nu auzisem de aceasta pestera pana in vara asta, si am ajuns la ea la recomandarea proprietarului pensiunii unde am stat. Fata de tigania de pe dealul din fata Pesterii Ursilor si a intrarii in pestera (care, mie personal, nu mi-a placut) la Pestera Meziad am avut o surpriza pe cat de neasteptata, pe atat de placuta.

Dar cum se poate ajunge aici? Din soseaua Deva – Oradea, din localitatea Beius se face o sosea secundara in dreapta cale de vreo 15-20 km pina in localitatea Meziad, iar de aici, vreo 3 km pe un drum neasfaltat dar bunicel. Puteti parca la 1 km de pestera, dar daca tineti mai mult la picioarele dvs decat la masina, mai puteti merge vreo 500 de metri. Drumul pe jos pana la pestera e foarte usor, poate un pic cam bolovanos, si urmareste firul unui riulet. Riuletul s-a cam transformat intr-un adevarat torent dupa o ploaie torentiala mai zdravana si am avut ceva dificultati la intoarcere. Accesul din drum pana la pestera se face pe un podet din lemn, apoi urcand o panta destul de abrupta si trebuie sa fiti cu bagare de seama ca sunt cam lasate de izbeliste (doar suntem in Romania).

Cand am ajuns la pestera am cam ramas gura-casca de dimensiunile impresionante ale intrarii, care pur si simplu te copleseste. Dupa ce ne-am revenit, ne-am uitat in jur dupa ceva ghizi sau cineva care sa ne indrume, dar in afara de o masa, o bancuta si intunericul bezna, era pustiu de-a binelea. Deja incepusem sa murmur in barba despre turismul si organizarea din Romania, cand am vazut o tabla pe care scria cu creta ca ghidul este in pestera cu un grup de turisti, si ca pt vizitare trebuie sa fie minim 5 persoane. Am decis sa asteptam, dar am stat ca pe ghimpi, ca noi eram doar 3. Dupa vreo jumatate de ora cand a apart ghidul si inca vreo 20 de minute pana au mai aparut cativa turisti s-a dat startul pt vizitarea pesterii, dar nu inainte de a fi dotat fiecare cu un lampas de miner pe cap (spre deliciul baietelului meu). Ghidul, un om foarte amabil si deosebit de documentat, ne-a spus ca pestera nu e iluminata si pt asta sunt lampasele, plus ca el mai avea 2 lanterne foarte puternice. In primul moment am fost dezamagiti de lipsa amenajarilor, dar pot sa spun ca aici a fost tot “spilul”, caci ne-am simtit ca niste speologi adevarati.

Pestera este foarte lunga si circuitul prin partile deschise publicului dureaza aproape 1,5 ore. Pestera Meziad e structurata pe 2 niveluri, avand si un urias pod natural care face parte din circuitul de vizitare (si pe deasupra si pe dedesubt). Si aici poti vedea o sumedenie de stalactite si de stalagmite (nu atat de multe ca la Pestera Ursilor) si de alte formatiuni ale caror denumiri nu le-am retinut, dar ma repet, ceea ce ne-a impresionat sunt dimensiunile colosale si din interior: in sala cu cea mai mare deschidere tavanul era la inaltimea de 35 de metri iar pe lungime lanternele ghidului de abia reuseau sa lumineze peretii cei mai indepartati. Peste tot prin pestera ghidul ne-a delectat cu descrieri foarte bine documentate dar si foarte savuroase, facandu-ne sa apreciem speologia intr-un timp foarte scurt. Printre altele ne-a aratat urmele oamenilor preistorici, locul in pestera unde acestia aveau bucataria, urme de ursi de pestera, colonii imense de lilieci etc. La un moment dat chiar s-a amuzat de noi cand, la lumina lanternelor am vazut locuri in care peretii si tavanul straluceau, iar noi toti ne dadeam cu parerea cam ce metale pretioase ar putea fi: cand colo erau picaturi fine de apa provenite de la caldura din pestera. Da, caldura, caci fata de alte pesteri unde trebuie sa ai si o haina mai groasa, aici chiar era cald. Si apropo de lilieci, cu ocazia asta m-am linistit caci aveam anumite temeri dupa ceea ce mai vedeam la TV, dar pot sa spun ca erau foarte linistiti si nu erau deranjati de noi. Trebuia doar sa fii atent pe unde calci, ca erau adevarati munti de excremente. Se pare ca liliecii ar fi motivul nemodernizarii pesterii. Ce pot sa spun, pestera e superba iar ghidul un adevarat profesionist.

La iesire am avut surpriza sa fie o poaie torentiala cu valatuci si cam racoare, desi intrasem in pestera cand erau 30 de grade. A trebuit sa mai stam la intrarea in pestera vreo 20 de min. pana s-a mai domolit ploaia. Cand sa plecam, ne-a surprins un vuiet foarte puternic care se pornise in interiorul pesterii si in 2 minute am ramas perplecsi cand a aparut un rau destul de viguros pe langa picioarele noastre. Ghidul ne-a explicat ca mai este o gura de acces pe langa un mic riulet, care in cazul unei ploi torentiale ca cea de acum, se umfla si se revarsa in pestera.

Daca veti avea drum prin zona Apusenilor vizitati si Pestera Meziad caci n-o sa va para rau. Noua ne-a placut foarte mult. Foto nu voi posta, caci exact aici nu am avut camera la noi si, oricum, doar la lumina lanternelor si lampaselor nu cred ca ar fi iesit prea reusite.


[fb]
---
Trimis de vini in 08.10.10 13:41:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3369 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vini); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4700 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[08.10.10 13:44:50]
»

a fost prima pestera vizitata acum multi ani... mi-ai reamintit-o printr-un review foarte frumos. felicitari!

viniAUTOR REVIEW
[08.10.10 13:49:39]
»

Rog WM sa faca corecturile necesare daca am postat gresit acest review, caci am impresia ca e ceva in neregula.

Multumesc

webmaster77
[08.10.10 13:51:11]
»

corecturi la review-ul propriu-zis nu prea avem de facut. la ce te referi mai specific?

doar ca dupa ce o sa atasezi pozele poate il vom muta la "Descoperind Ardealul"

cris1982
[08.10.10 13:56:46]
»

La Pestera Ursilor am fost si noi, dar pe la Pestera Meziad nu am trecut pentru ca trebuia sa ne abatem din drum si eram obositi si flamanzi. Sper sa ajung in curand prin Apuseni si nu voi rata acest obiectiv.

dartax
[08.10.10 14:00:09]
»

Pentru poze si alte detalii, aveti adresa oficiala: aici

valimi
[08.10.10 14:17:32]
»

Intotdeauna am fost fascinat de misterul pesterilor. Interesant review, felicitari si puncte.

biancuta
[08.10.10 14:49:07]
»

Ma bucur ca ai ajuns aici sa ne povestesti si noua! Am pornit si eu intr-o zi incolo, dar timpul nu ne-a permis sa mai intram! Este una din primele pesteri amenajate din tara si se intinde pe 4750 metri, astfel fiind una din cele mai intinse din tara, poate cea mai intinsa!

Alina Morar
[08.10.10 22:05:50]
»

Vad ca nu s-au schimbat prea multe lucruri de cand am fost si eu acum 4 ani. Tin minte ca acum 4 ani am fost, deoarece eram cu catelusa si era puiut mic, avea 2 luni si am lasat-o in masina. Asa plangea cand ne-am intors...

Ghidul stiu ca e de acolo din sat, spunea ca mai mult doar in week-end e vizitabila pestera, deoarece avea si alt job, tin minte gratiile si usa de la intrare, tin minte excrementele si pe noi ne-a avertizat. Am primit si noi lampi. Pacat ca nici macar drumul nu l-au facut putin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterJr
[10.10.10 16:04:02]
»

Atasat coloana sonora, sa speram ca este pe placul lui @vini!

Tourist66
[24.07.11 20:30:25]
»

Hallo, puteti sa-mi spune-ti ceva si despre cazare prin zona?

Cdia
[04.09.16 09:29:38]
»

Acum descopăr tot felul de postări interesante, dar vechi... Între timp peștera este electrificată, scările sunt noi, din metal și deplasarea în peșteră se face mai în siguranță. Modernizarea s-a făcut astfel încât să nu fie deranjate coloniile de lilieci, care pot fi văzute și acum.

Pentru cei ce vor să viziteze Peștera Meziad, recomand și vizitarea peșterii (minei) Farcu din Roșia (drumul e mai ușor, asfaltat până sus). Deși sunt aproape, formațiunile sunt complet diferite - la Meziad calcaroase, la Farcu - cristale de mină.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, Cdia, cris1982, dartax, sandu.53, Tourist66, trandafir 1970*, valimi, vini
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Meziad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046936988830566 sec
    ecranul dvs: 1 x 1