GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Miscare de inceput de an
Ne-am hotarat, la inceputul lunii februarie sa mergem sa vizitam Pestera Scarisoara, pentru ca, desi stam relativ aproape nu am fost niciodata acolo. Asa ca ne-am urcat in masina si am plecat.
Drumul din Oradea pana in Garda de Sus a fost plin de gropi - cum de altfel sunt aproape toate la noi - si a durat aproape 3 ore.
Am ajuns in Garda de Sus la ora 12, si datorita unor sfaturi si pareri, ca drumul pana la pestera ar fi greu de urcat cu masina, dar si cum sportul este sanatate, si putina miscare nu strica, am hotarat sa mergem pe jos. Proasta decizie, avand in vedere ora la care am inceput sa urcam, tinand cont ca fiind februarie se face mai repede noapte, si ca drumul, aproximativ 10 kilometri - dus, din care aproximativ 8 kilometri de urcus, ne-a luat cam trei ore - trei ore jumatate. Dar am avut noroc de o vreme minunata de primavara, care ne-a facut sa ramanem in tricouri, lepadand din cand in cand cate un articol din imbracamintea de iarna cu care ne-am dotat. Dupa cum am constatat, se urca cu masina aproape pana la pestera, drumul fiind accesibil maisinilor, la poalele muntelui sunt localnici care te imbie la urcat ori cu caruta, ori cu masina - fiecare dupa pricepere si bunastare.
Merita drumetia in pofida masini, chiar si numai pentru privelistea ce se asterne in fata ochilor, ca sa nu mai spunem de aerul curat si de senzatia de relaxare si de uitare a grijilor cotidiene. Poti admira casele localnicilor, unele transformate in asa zise pensiuni.
Aproape de pestera ne-au intampinat doua chioscuri unde se vindeau placinte cu afine - chiar foarte buna, placinte cu branza, si ceai cald. Tot acolo era si un muzeu al mestesugurilor traditionale locale, pe care, din pacate nu am apucat sa il vizitam datorita timpului inaintat.
Ajunsi la pestera, am avut norocul sa prindem grupul din fata noastra, altfel trebuia sa mai asteptam vreo 30 minute. Localnicii te intampina si aici cu dulceata din afine, facuta de ei, tuica de prune si alte bunataturi.
Eu am vazut pestera pentru prima data, si am ramas putin dezamagita, deoarece trebuia sa vad ceva reflexii ale luminii pe ghetar, gheata curata... Avem atatea frumuseti in tara si nu stim sa le pastram: desi afisele te indeamna sa pastrezi curatenia, nu am scapat nici aici de pet-urile pe care unii le fac uitate chiar si in pestera.
La intrare, ai de coborat o serie de scari metalice, pe care iti ingheata mana fara manusi, coborarea lor fiind destul de anevoioasa datorita tuturor turistilor care se opresc sa faca poze. Avenul prin care se face intrarea in pestera este impresionant, daca ai o problema cu inaltimile, poate te gandesti de doua ori daca vrei sa cobori. Reflectoarele montate in pestera contribuie si ele la topirea ghetarului, pe langa temperatura in crestere de-afara, dovada fiind in 'podeaua' inghetata din pestera, unde se vede pe unde erau 'potecile' altadata. Chiar si asa, pestera merita vazuta chiar daca ghetarul are o culoare de gri inchis, si mai ales si datorita zvonurilor ca urmeaza sa se inchida turistilor.
Drumul de intoarcere a fost nelipsit de peripetii, desi a fost mai usor, trebuind doar sa coboram, jumatate din el am mers pe intuneric, drumul uscat la urcare era acum plin de noroi datorita topirii zapezii pe timpul zilei, am ajuns la masina plini de noroi si cu picioarele amortite.
Una peste alta, o experienta pe care as mai repeta-o.
Totusi, chiar daca mergeti vara, luati o haina mai groasa deoarece este foarte rece in pestera, incaltaminte comoda in cazul in care mergeti pe jos, si ce e mai important, nu lasati mizerie dupa voi, cum au facut alti inaintea noastra.
Trimis de adrianag* in 16.05.10 22:36:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GÂRDA DE SUS [AB].
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianag*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.48959500 N, 22.80961500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Apreciez cum ai scris si mai ales indemnul din final . Totdeauna interesati-va de traseul pe care urmeaza sa-l parcurgeti , sa nu se termine urat , cu atat mai mult iarna .
Pacat ca nu am avut ocazia sa o vizitez dar sper ca nu voi rata ocazia!
Impresii foarte frumoase, cu multe detalii utile. Un vot si de la mine!
multumesc pentru aprecieri. pestera chiar merita vazuta. a fost o experienta cu destule invataturi de minte
Frumoase impresii şi frumos scris review-ul! Toată aprecierea noastră pentru modul cum gândeşti şi cum priveşti natura, tradusă prin maximul de PMA!
Sugestiv titlul tau, draga adrianag si bine ai venit in comunitatea AFA.
Intr-adevar bine zis, , miscare de inceput de an'' si in asa locatie plina de peripetii. Voi ati fost curajosi de 2 ori: o data ca v-ati incumetat s-o luati pe jos atatia km pana la pestera, la o ora destul de tarzie si a doua ca ati ales o perioada destul de neprielnica pentru acel drum destul de anevoios (februarie, cand zapada inca nu se topise definitiv).
Noi am ajuns la, , ghetar'', anul trecut la inceputul lunii mai, cand vremea era superba, dar tot nu ne-am incumetat s-o luam pe jos.
Am mers impreuna cu niste prieteni, dar urcusul si coborasul l-am facut cu masina, in plina zi, pe la ora pranzului. Nu ne-am incumetat s-o luam pe jos!
Cat despre sfatul tau de a lua haine groase pentru intratul in pestera, vreau sa-ti spun ca baietelul meu mai mare (13 ani) a avut curajul sa intre doar in tricou si in bermude, in conditiile in care in pestera cred ca nu erau mai mult de 4-5 grade. Cand o sa-mi fac timp o sa postez si eu un review cu aceasta locatie deosebita, impreuna cu poze ingenioase langa acel ghetar care noua ne-a inspirat forma unui cap de balena cu colti fiorosi, care tocmai vroia sa iasa din adancuri
Un vot si din partea mea si te-asteptam cu cat mai multe review-uri ingenioase!
multumesc mult. sincer, pe mine m-au pacalit ca sunt doar 6 kilometri de mers, dar oricum, as mai merge oricand
Felicitari si din partea mea si bine ai venit in mijlocul comunitatii AmFostAcolo, mai rar mi se intampla sa ma impresioenze cineva chiar de la primele review-uri si cu atat mai putin in aceeasi zi.
In ceea ce priveste greutatile drumului pe jos, sunt de acord cu tine, si eu am patit-o cu o luna mai devreme, dar peisajul a meritat tot.
Felicitari inca o data
multumesc mult. ma bucur sa vad ca impresiile mele sunt apreciate si luate in seama
Eu am vizitat pestera in 2004, cred. Pe atunci vizitarea se facea cu ghid, iar luminatul se facea cu lampi cu carbid. Noi dupa ce am vizitat intrarea Pesterii Poarta lui Ionele, care este pe drum, am urcat cu masina pana in satul Ocoale, iar de acolo pe jos cativa km. Nu stiu cum e drumul acum, dar atunci doar tractoarele, carutele si 4X4 puteau ajunge pana la pestera.
Intradevar, avem o tara foarte frumoasa cu aproape toate formele de relief, dar pacat... Si culmea, ca turistii straini tot vin sa o admire. Am fi o tara foarte bogata, am putea trai aproape doar din turism.
am vazut pestera in urma cu ...jde ani si ceva in urma. ar trebui sa mai merg o data.
felicitari si vot pentru impresii.
Un vot si de la mine si la cat mai multe review-uri de acest fel.
am vazut ghetarul anul trecut, insa in perioada de vara. drumul de la garda si pana la pestera l-am facut pe jos dus si intors. sunt aprox 10 - 12 km dus si tot atat la intors. nu pot sa uit placintele fierbinti cu branza sarata si marar si berea rece pe care le-am cumparat pe la jumatatea drumului, intr-un asa zis popas "amenajat", o casuta de lemn cu cateva mese de lemn si bancute, amplasate acolo special pt a te odihni si a savura ceva delicatese cu care sa-ti refaci fortele pentru a porni mai departe. undeva mai sus pe un platou, cu vreo 10 min inainte de a ajunge la ghetar, se bifurca drumurile, iar cel spre pestera propriu zisa e accesibil mai mult masinilor de teren. acolo la bifurcatia mentionata este un alt popas, pe care noi l-am gasit inchis si un mic "magazin" de suveniruri de unde am cumparat obiecte de artizanat dar unde am si asistat la o demonstratie de cantat la tulnic. Tot de la aceea femeie de acolo am aflat ca tulnicele erau folosite pentru a comunica intre gospodarii sau pentru a-si chema sotii plecati in munte, distanta intre gospodarii fiind foarte mare. Neexistand alte mijloace de comunicare, sunetele erau specifice in functie de mesajul transmis.
avem o tara frumoasa....daca am sti sa ne ascultam si batranii care stau, dornici sa povesteasca cum spunea si zangela69, va dati seama ce calitate a turismului rural am avea?
Brrrr, am inghetat la pestera vara acum aproape 2 ani, ... imi inchpui ce e sa cobori pe scarile alea iarna.
Iata ca si acum se vinde placinta aia cu afine... mmmm delicioasa!
Frumoasa descriere, am postat si eu impresie despre pestera... si vizavi de review-ul tau am o micuta completare: daca mai mergeai cu masina cca 1-2 km ajungeai intr-o alta zona de unde puteai urca la pestera ( pe jos ) doar 3 km, putin prin padure si pe langa cateva casute aruncate pe colinele din zona.
Aviz amatorilor, am amanunte despre cum puteti evita acei 8 km, in review-ul meu. Si noi am descoperit locul intamplator, tocmai pentru ca distanta ni s-a parut enorma, ca sa o facem pe jos, iar cu masina - nu ne-a venit s-o bagam in hirtoape... Un vot si de la mine.
multumesc. o sa citesc review-ul tau sa vad pe unde gasesc scuratatura.
este intr-adevar un timp castigat
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Ghețar — scris în 21.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Gheața adâncurilor - Scărișoara — scris în 09.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Un loc răcoros în plină vară — scris în 12.11.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Peștera Ghețarul de la Scărișoara, cu cele 270 de trepte metalice care coboara in aven — scris în 04.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Tara Motilor, Muntii Apuseni — Pestera Scarisoara & Manastirea Izbuc — scris în 28.09.18 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Ghetarul de la Scarisora — scris în 31.07.17 de doinapaula din GALATI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 O decepție fără margini... !!! — scris în 29.07.17 de Lucian Marcu din LAVAL - nu recomandă