GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Peștera Ghețarul Scărișoara merită vizitată!
In luna lui cuptor a acestui an am hotărât să evadăm trei zile din oraș și să mergem un mini-tur al frumoasei noastre țări: Sarmisegetusa, Hunedoara – Castelul Corvinilor, Peștera Urșilor – Peștera Ghețarul Scărișoara – Salina Turda.
Sincer, după ce am citit impresiile de pe acest sait, am fost puțin reticentă în ceea ce privește Scărișoara. Și, în final, din toate destinațile propuse, m-a impresionat cel mai mult.
Din comuna Gârda de Sus faceți stânga (noi am venit dinspre Peștera Urșilor) – vezi indicator și începeți să urcați aprox. 10 km. Drumul nu va mai fi un obstacol în vizitarea peșterii fiindcă ESTE ASFALTAT recent, astfel încât, oricine, cu orice mașină poate urca cei 10 km. O să urcați la o altitudine maximă de 1138 km, iar peisajul este incredibil! După cei 10 km parcurși, lăsați mașina în mini-parcarea amenajată cu rulote cu plăcinte și urcați prin pădure aprox. 10 min pe jos. Pădurea și farmecul Munților Apuseni sunt o adevărată desfătare pentru suflet, astfel încât nici nu o să băgați de seamă ce repede ajungeți la poarta de intrare în peșteră. Din fața intrării cumpărați bilete (10 lei – adulți, 7 lei-elevi și studenți) și așteptați până când ghidul vă va spune când se face coborârea. Vizita se face doar cu ghid și numai după ce tura anterioară a ieșit pe poarta de acces.
După ce ați trecut prin poarta metalică aveți de coborât aprox. 200 de scări metalice. Accesul în peșteră se face printr-un aven de 48 metri adâncime și de până la 60 de metri diametru, la baza căruia se găsește portalul peșterii propriu-zise. Coborârea în peșteră deși, destul de dificilă pentru unele persoane este cu adevărat spectaculoasă. Pe mine m-a impresionat peisajul. Verdele incredibil al muschilor de pe stânci este senzațional! Uitându-te de jur împrejur nu-ți vine să crezi cât de frumoasă poate fi natura!
Ultimul rând de scări este și cel mai abrupt. La capătul lor veți putea obseva urme de zăpadă și imediat ajungeți în Sala Mare a peșterii unde veți putea observa vestitul ghețar vechi de mai bine de 3800 de ani. De fapt, locul unde stați în peșteră este un imens bloc de gheață. Ultimele cercetări ale americanilor au descoperit o grosime a gheții ce variază între 11 și 36 de metri, astfel că volumul total al blocului de gheață ar putea să depășească 112.000 metri cubi. Acest lucru ar însemna depășirea ghețarului Dobsinska din Slovacia – declarat cel mai mare ghețar subteran din lume. Deci nu ar fi exclus ca la noi în țară, la Gârda de Sus să se găsească CEL MAI MARE GHEȚAR SUBTERAN DIN LUME!
Urmează sala numită ”Biserica”, aceasta fiind cea mai spectaculoasă și constituind cea mai mare atracție pentru turiști. Întreaga peșteră are o lungime de 720 de metri. Temperatura în peșteră coboară până la -1 grad în sala Bisericii, drept urmare vă recomand să vă îmbrăcați corespunzător (doar o bluză de treining trasă peste tricou nu va fi suficient). Cel mai indicat ar fi să aveți un rucsac sau o geantă crossover în care să aveți la îndemână hainele. Îmbrăcați-vă lejer, nu vă încărcați cu lucruri inutile pentru că vă va fi greu la coborâre. În plus, nu veți sta mai mult de 15 min. în peșteră. Vă recomand să luați pantofi sport, de preferabil cu aderență, scările mai alunecă.
După ce ați vizitat peștera, puteți lua o plăcintă cu afine de la una din rulote (eu am luat de la prima rulotă de la coborâre – sunt super).
Drept urmare, recomand din tot sufletul să mergeți să vizitați această peșteră, este unică și excepțională! Sau, pur și simplu gândiți-vă că e posibil ca cel mai mare ghețar subteran să fie la noi în țară și noi mergem și vizităm locuri la străini în loc să cunoaștem prima dată frumusețile țării noastre!
Trimis de Alina Roxana in 06.08.13 23:51:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GÂRDA DE SUS [AB].
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina Roxana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.48959500 N, 22.80961500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte utilă foto nr. 4, se văd clar orele de intrare. Cine vrea să îşi planifice o vizită ar fi bine să ţină cont de ele, pentru că se intră din 80 în 80 de minute, şi e neplăcut să ratezi intrarea pentru 5 minute, e mult de aşteptat.
@abancor: Tocmai de aceea am și postat-o. Mulțumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Ghețar — scris în 21.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Gheața adâncurilor - Scărișoara — scris în 09.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Un loc răcoros în plină vară — scris în 12.11.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Peștera Ghețarul de la Scărișoara, cu cele 270 de trepte metalice care coboara in aven — scris în 04.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Tara Motilor, Muntii Apuseni — Pestera Scarisoara & Manastirea Izbuc — scris în 28.09.18 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Ghetarul de la Scarisora — scris în 31.07.17 de doinapaula din GALATI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 O decepție fără margini... !!! — scris în 29.07.17 de Lucian Marcu din LAVAL - nu recomandă