ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.06.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vizită în peștera Dâmbovicioara

TIPĂREȘTE URM de aici

Explorând zona Dâmbovicioarei am descoperit zeci de peșteri săpate în pereții calcaroși ai cheilor. Doar una singură este mai mare, lungă și vizitabilă. Se numește Peștera Dâmbovicioara.

Localizare peștera Dâmbovicioara

Zona este suficient de cunoscută, se ajunge dinspre DN73 Brașov-Pitești undeva între Rucăr și Bran se intră pe DJ730, sînt 2 locuri una dinspre Fundata iar drumul coboară continuu și una dinspre locul numit Podu Dâmboviței, în acest caz mai mult urcăm.

În centrul comunei Dâmbovicioara-județul Argeș- vom găsi indicatorul spre Peștera Dâmbovicioara și vom parcurge încă o mică distanță pe DC22. Din Rucăr sînt doar 10 km, din Bran cca 33 km. Din comună până la peșteră este cca 1 km distanță, și de multe ori este recomandabilă o plimbare pe jos.

Drumurile județene și comunale (DJ730 și DC22) sînt foarte înguste între 1 bandă și 2 benzi de circulație dar asfaltate integral. Merită sporită atenția mai ales într-o zi frumoasă când se circulă mai des, atenție și la bicicliști.

Există câteva locuri de parcare înainte de peșteră. Nu s-a reușit să se amenajeze mai multe datorită reliefului, văii înguste. Autocarele ar trebui să rămână în Dâmboviciara aici abia se pot întoarce autoturismele.

Orar și tarife

Este o peșteră amenajată, astfel există un orar și tarife de vizitare. 9.30 ar fi ora deschiderii iar în weekend 18.00 ora închiderii. În zile de lucru am văzut că se închide la 16.00.

15 lei costă un bilet pentru adulți, 5 lei pentru copii (dar nu am fost atent până la ce vârstă cred că 12 dar nu sînt sigur) Persoane cu handicap nu plătesc nimic. În preț este inclus și un ghid aceștia sînt voluntari elevi explică foarte bine toate informațiile despre peșteră. Nu știu dacă beneficiază toată lumea de ghid am văzut doar 1 sau 2 persoane. Noi am avut acest noroc să primim un ghid bine documentat.

Despre peșteră

Peștera este situată în partea sudică a masivului Piatra Craiului. Este cea mai lungă (600 m), vizitabilă (cca 250m) peșteră din zonă și are o vârstă onorabilă de 15000 ani. Ar fi rezultat în urma topirii ghețarilor din ultima glaciațiune, mă rog așa am citit pe info-panoul de la intrarea în peșteră. Și am mai citit că diferitele forme pe care le vedem astăzi în peșteră s-au format prin introducerea materialului calcaros cu ajutorul apelor.

Peștera a fost locuită atât de către vânătorii de pe vremea paleoliticului, cât și de strămoșii ursului ursus spelaeus care ar fi fost un exemplar mult mai bine crescut și de temut decât urșii noștri din prezent.

Peștera în decursul timpului servea și ca refugiu nu neapărat doar pentru condiții meteo nefavorabile dar și refugiu în timpul unor asedii, războaie. Se povestește că peștera a fost refugiu chiar și călugărilor, pustnicilor. Ar exista și ceva legende dar cert este faptul că au rămas multe urme în peșteră. De la urs au rămas oasele, de la oameni oasele dar și picturi pe pereți sau urme de fum.

În această peșteră am descoperit o armonie între om și natură fiecare a creat câte ceva.

Despre vizita noastră

Am parcat în apropiere și am parcurs la pas încă cca 200 m. În apropierea peșterii nu mai este posibilă parcarea. La dreapta de peșteră se află La Peștera Dâmbovicioara un local care oferă mâncare, băutură și cazare. Am văzut că este deschis și am văzut turiști pe terasă iar după anumite indicii am observat că sînt și ceva camere ocupate. Locul nu este rău pentru un sejur, se poate pleca în drumeții de aici pe Piatra Craiului sau în alte locuri.

Am ajuns și în dreptul intrării în peșteră doar că se află mai sus decât drumul va trebui urcate câteva scări. Sus am găsit panourile cu ajutorul cărora m-am documentat (un panou despre Piatra Craiului și un panou despre peștera Dâmbocvicioara) Mai este jos la intrare un panou cu harta militară din primul război mondial. Pe lângă peșteră vom găsi un șir de tarabe cu diferite souveniruri dar și altele de vânzare, iar de lângă scări se poate intra în alte magazine.

La casa de bilete se va plăti în cash, și nu card. În peșteră este necesară îmbrăcămintea adecvată temperatura se situează între 10-12 gr C, iar umiditatea este una medie. După ce ne-a preluat ghidul o elevă de cca 15-16 ani dar cu cunoștințe foarte bune despre peșteră, am început să explorăm. Peștera este amenajată cu căi de acces metalice+ balustrăzile aferente și iluminată. În multe locuri am auzit: atenție la cap. Am putut observa toate formele posibile realizate de natură în mii de ani. Multe din aceste forme seamănă cu ceva, un obiect, un animal, etc. Sînt expuse oase de animale de la ursus spelaeus. Sînt expuse fragmente rămase din diferite activități umane. Ni s-a arătat locul unde a trăit pustnicul și cum a transformat peștera în capelă.

Am ajuns până în locul unde se termină zona amenajată pentru turiști și începe zona de explorat pentru speologi încă cca 300 m lungime. Locul nu mai este de vizitat deoarece în multe locuri înaintarea se realizează cu dificultate pe burtă. Ori cine are burta mare va avea o problemă. Deci atât avem noi turiștii de vizitat cca 250 m. Si suficient de didactic pentru a face o idee sau două.

Lumina folosită este predominant albă dar pentru efect pe alocuri se folosește o lumină colorată, astfel în unele locuri pereții peșterii sînt luminate în verde, albastru, mov sau portocaliu.

Vizita în sine doar în peșteră a durat cca 20 minute. Recomand dacă vă aflați în zonă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 22.06.23 21:32:41
Validat / Publicat: 22.06.23 23:05:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DÂMBOVICIOARA.

VIZUALIZĂRI: 6265 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Peștera Dâmbovicioara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[23.06.23 08:32:50]
»

@AZE: Ca să ştii. Prima oară am fost acolo cu şcoala acum cca 75 de ani. Am mai fost de câteva ori cu familia, până ce copiii nu au vrut să mai meargă cu noi, acum vreo 50 de ani aşa că reviewul tău mi-a trezit amintiri frumoase. Din ce ţin eu minte, nu se percepea taxă şi intrarea era vraişte.Plafonul era atât de jos în unele locuri încât si eu care eram mică trebuia să merg cocoşată. Din poze am văzut că acum calea de acces e sigură având balustrade.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.06.23 09:51:42]
»

@AZE: Mulțumim pentru actualizarea informațiilor despre Peștera Dâmbovicioara, un monument al naturii important în zonă, amenajat pentru vizitare. Așa cum am scris în articolul meu din 2018 mi se pare că această peșteră este pentru „începători” (vezi impresii). Traseul nu e lung, sunt amenajate alei metalice, îți poți face o idee despre ce înseamnă un asemenea fenomen carstic. Totuși peștera Dâmbovicioara nu oferă vizual foarte multe formațiuni care să încânte vizitatorul (stalagmite, stalactite și alte tipuri de depozite minerale sub felurite forme).

Oricum problema frumusețiilor naturale din România și a lipsei aprecierii lor se punea și acum 125 ani. În Adevărul din august 1899, într-un articol cu tentă turistică, se scria:

De-ar da romînii mai multă atenţie frumuseţilor ţării lor, am ajunge a fi Elveţia, — în ceea ce priveşte staţiunile balneare şi climaterice — Orientului, precum sîntem (ca civilizaţie) Belgia Orientului (vorbă să fie) !

Călătorii spornice!

nelu73PHONE
[24.06.23 13:37:53]
»

Salut! Am fost și eu la peșteră Dâmbovicioara acum vreo zece ani. Îmi aduc aminte ca atunci era un băiat de vreo zece ani care făcea pe ghidul. Era foarte amuzant în stilul de a descrierea peștera. Si la final cine dorea îi dădea câțiva bănuți.Acum văd că pestera a fost amenajata mai bine.Salutari de bine și vacanțe plăcute !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, nelu73, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Dâmbovicioara:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072886943817139 sec
    ecranul dvs: 1 x 1